Politiikka

Hallitus on siunannut al-Holin leirillä olevien naisten ja lasten tuomisen tapauskohtaisesti takaisin Suomeen – myös presidentti Niinistö tietoinen

Hallitus on yhdessä käynyt läpi toimia, joiden avulla suomalaisia voidaan hakea al-Holin pakolaisleiriltä. Painetta asian edistämiseen on luonut oikeuskansleri Pöystin lokakuussa antama ratkaisu.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan koko Suomen hallitus on käytännössä siunannut toimet, joiden avulla on tarkoitus hakea al-Holin leirillä olevia naisia ja lapsia takaisin Suomeen.

Myös tasavallan presidenttiä Sauli Niinistöä ja eduskunnan ulkoasiainvaliokuntaa on informoitu asiasta.

HS:n tietojen mukaan ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) on värvännyt kokeneen diplomaatin johtamaan toimia täysipäiväisesti. Toimille on HS:n tietojen mukaan oikeuskansleri Tuomas Pöystin tuki.

Haavisto vahvisti tiedot tiedotustilaisuudessa maanantai-iltana.

Ilta-Sanomat kertoi maanantaina, että Haavisto olisi yrittänyt painostaa ulkoministeriön konsulipäällikköä tuomaan Syyrian al-Holin pakolaisleirin suomalaislapset Suomeen, minkä jälkeen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps) vaati Haavistolta asiasta selvitystä.

Haavisto kiisti tiedotustilaisuudessa painostaneensa konsulipäällikköä syrjään tehtävästään.

”Tämä ei pidä paikkaansa”, Haavisto sanoi.

Haaviston mukaan ulkoministeriössä ei ole ollut muita henkilövaihdoksia kuin kokopäiväisen henkilön nimittäminen al-Holia koskevia toimia johtamaan. Haavisto sanoo, että Pasi Tuominen hoitaa yhä konsulipäällikön tehtäviä.

”Tuominen on erinomainen virkamies ja jatkaa tärkeissä tehtävissä ulkoministeriössä.”

Haavisto kommentoi kysymystä siitä onko hän hermostunut konsulipäällikölle sanomalla, ettei hän ole äkkipikaisinta sorttia, mutta hänelle on ”hengittänyt niskaan” Pöystin linjaus.

”Mietin sitä seuraavaa vaihetta, että mitä tapahtuisi, jos emme tekisi mitään. Silloin ministeri saisi moitteet.”


Suomalaisia al-Holin leiriltä takaisin auttavien toimien ajatus on, että asiaa johtava virkamies voi ”tapauskohtaisesti” harkita tuodako perheitä, naisia ja lapsia takaisin Suomeen.

Tapauskohtaisuus liittyy HS:n tietojen mukaan siihen, että kaikki eivät välttämättä halua palata tai haluavat todellisuudessa siirtyä johonkin muuhun maahan kuin siihen, mihin heidät palautettaisiin.

Osaa suomalaisista kurdihallinto ei välttämättä halua luovuttaa, koska heitä epäillään rikoksesta.

”Kurdiviranomaisilla on taustatietoja joistakin, ei vain suomalaisista, jotka mahdollisesti olisivat syyllistyneet rikoksiin. Heidän kohdallaan pitäisi ensin käydä läpi oikeudelliset toimenpiteet läpi tai ainakin saada takeet, että oikeusprosessi käynnistyy. Tämä on ollut kanto kaskessa monella maalla”, Haavisto sanoo.

Perheitä ei lähtökohtaisesti voida hajottaa, eli pelkkiä lapsia ilman äitiään virkamies ei voisi tuoda takaisin Suomeen. Perheiden hajottamista eivät hyväksy myöskään kurdiviranomaiset.

”Sellaista en ole ollut valmistelemassa enkä tiedä virkakuntani sellaista valmistelleen, koska kurdihallinto ei anna liikutella lapsia ilman vanhempia”, Haavisto sanoi.

”Kalašnikovilla tapahtuvassa perheenjäsenten erottamisessa Suomi ei voi olla mukana. Tämmöistä emme voi olla ehdottamassa emmekä tukemassa.”

Jäljelle jäisivät siis enää orpolapset. Haaviston mukaan suomalaisia orpoja ei ole kurdien lastenkodeissa, vaan kaikki on sijoitettu perheisiin.

”Meidän tietojemme mukaan ei ole suomalaisia, poissa perheistä olevia orpolapsia, vaan heillä on käytännössä sisaruksia, joiden kanssa he ovat viettäneet useamman vuodenkin.”

HS:n tietojen mukaan hallitus käytännössä siunasi toimet sen jälkeen, kun oikeuskansleri Pöysti antoi asiasta ratkaisunsa lokakuussa.

Ratkaisun voit lukea kokonaisuudessaan täältä.

Pöystin mukaan ”perus- ja ihmisoikeudet, erityisesti perustuslaissa ja lapsen oikeuksia koskevassa yleissopimuksessa turvattu oikeus elämään” puoltavat sitä, ”että valtioneuvosto pyrkii kansainvälisen oikeuden mukaisesti ja konsulipalvelulain mukaisten toimivaltuuksiensa nojalla ja puitteissa kotiuttamaan ainakin lapset”.

HS:n tietojen mukaan järjestelyjä suomalaisten takaisin tuomiseksi on edistetty syksyn mittaan.

Hallitus on myös ryhtynyt järjestelyihin matkustusasiakirjojen myöntämiseksi tarvittaessa al-Holista tuleville suomalaisille. Kurdihallinnolle on jo aiemmin kerrottu, että jos suomalaiset pääsevät pois pakolaisleiriltä, heille myönnetään matkustusasiakirjat mistä tahansa EU-edustustosta.

Lähin EU-valtioiden kansalaisia palveleva edustusto on Ruotsin edustusto Erbilissä Irakin Kurdistanissa.

Suomen ulkoministeriö on lähettänyt syksyn aikana kaksi virkamiestä Erbiliin valmistautumaan al-Holista saapuvien suomalaisten tuloon.

Haavisto on toistaiseksi sanonut julkisuuteen Suomen kertoneen kurdihallinnolle, että suomalaisilla on oikeus palata Suomeen. Hallitus ei kuitenkaan ole kertonut julkisesti edistävänsä Suomen kansalaisten tuomista takaisin Suomeen.

Al-Holin leirillä olevien naisten ja lasten palauttaminen on ollut vaikea poliittinen kysymys hallitukselle. Suojelupoliisi pitää pakolaisleirin naisia ja mahdollisesti myös lapsia turvallisuusuhkana Suomelle.

Myös monessa muussa Euroopan maassa on kuukausien ajan pohdittu, mitä tehdä terroristijärjestö Isisin kalifaatissa asuneille naisille ja lapsille.

Suojelupoliisin mukaan Suomesta on matkustanut Syyrian ja Irakin konfliktialueelle ainakin noin 80 ihmistä. Vain osa lähtijöistä liittyi Isisiin. Isisin alueelta on palannut Suomeen takaisin arviolta toistakymmentä suomalaista kesän 2014 jälkeen.

Isisin kalifaatissa eläneitä suomalaisia naisia on al-Holin leirillä tänä keväänä kerrottujen tietojen mukaan yksitoista. Heidän joukossaan on sekä kantasuomalaisia että maahanmuuttajataustaisia suomalaisia.

Naisilla on ilmeisesti leirillä mukanaan yli kolmekymmentä lasta, joista monet ovat syntyneet Syyriassa.

Haavisto sanoi tiedotustilaisuudessa myös, että eduskunnan ulkoasiainvaliokuntaa on informoitu ja valiokunnan kanssa on ”käyty ainakin kahdesti perusteellisempi al-Holia koskeva keskustelu”.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps) sanoi maanantaina, että valiokunta vaatii Haavistolta selvitystä asiasta heti tiistaina.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  3. 3

   140-kiloinen painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Pormestari Jan Vapaavuori kritisoi yleisurheiluväen suhtautumista uusittuun Olympiastadioniin: ”Täysin mahdoton ajatus”

  5. 5

   Kotka yritti pyydystää mustekalan Kanadassa – video näyttää, kuinka kotka ja mustekala kelluivat vyyhtinä vedessä

  6. 6

   Pohjois-Korea kertoi jälleen tehneensä kokeen, jonka arvellaan liittyvän ohjuksiin – Maa uhkaa Yhdysvaltoja ”joululahjalla”, jos se ei kevennä pakotteitaan

  7. 7

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  8. 8

   Näin Kiina taistelee länsimaistumista vastaan: Väärät kirjat poltetaan, yliopistot opettavat oikeanlaista naiseutta ja miesten korvakorut kiellettiin televisiossa

  9. 9

   Leijonat-maalivahdilla loistava debyytti: HIFK:n Frans Tuohimaa onnistui maalinteossa Tre Kronoria vastaan

  10. 10

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  3. 3

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  4. 4

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  6. 6

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  7. 7

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  9. 9

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  10. 10

   Gabriel-ohjuksen salaisuuden verho raottuu: Merivoimat julkaisi erittäin harvinaisen kuvan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää