Politiikka

Antti Rinteen vuosi on ollut draamaa täynnä: Sairaus, vaalivoitto, pääministeriksi nousu – ja hallitus­kriisi jo kuuden kuukauden jälkeen

Antti Rinne on vasemmistodemari, joka nousi Sdp:n johtoon ammattiyhdistysliikkeen kautta.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ehti olla pääministerinä 6. kesäkuuta lähtien eli hädin tuskin puolta vuotta, kun keskusta veti luottamuksen hänen takaansa.

Rinteen johtama Sdp voitti kevään eduskuntavaalit vain niukalla erolla toiseksi tulleisiin perussuomalaisiin. Vaalitulos, 17,7 prosentin kannatus, oli demareille pettymys, mutta suurimman puolueen puheenjohtajana Rinteestä tuli silti hallituksen muodostaja.

Varsin pian vaalien jälkeen Rinne kertoi demareiden puoluehallitukselle, että hän tavoittelee ”kansanrintamahallitusta” eli hallituspohjaa, jossa olisivat mukana Sdp, keskusta, vasemmistoliitto, vihreät ja Rkp.

Tämä oli sikäli hankalaa, että keskusta kärsi vaaleissa ison tappion eikä sillä oikeastaan olisi pitänyt olla asiaa hallitukseen. Kokoomus luulikin pitkään olevansa vahvoilla Rinteen hallituskumppaniksi, mutta Rinne ajoi lopulta kansanrintamahallituksen maaliin. Toiseksi suurimman puolueen perussuomalaisten kanssa ei edes kunnolla neuvoteltu.

Rinne halusi kansanrintaman siksi, että hän ajatteli keskustan kanssa olevan helpompaa toteuttaa esimerkiksi satsauksia julkisiin palveluihin kuin kokoomuksen.

Sdp oli valmistautunut jo pitkään hallitusneuvotteluihin, ja sillä oli selvät sävelet, mitä se haluaisi tehdä. Rinne oli jo vaalikampanjassa luvannut muun muassa korotuksia pienimpiin eläkkeisiin ja ylipäänsä suunnanmuutosta Juha Sipilän (kesk) porvarihallituksen politiikkaan.

Rinteen tämä vuosi on ollut täynnä dramatiikkaa.

Keväällä oli täpärällä, että Rinne edes oli viemässä puoluettaan vaaleihin. Hän sairastui vakavasti joululomallaan Espanjassa ja oli kuoleman kielissä pitkään. Kotimaahan siirron jälkeen kävi ilmi, että puheenjohtajan sydämen verisuonistossa oli tukos, ja hänelle tehtiin pallolaajennus.

Rinne vakuutti, että hänellä todettu sepelvaltimotauti pysyy kurissa lääkkeillä. Rinne toipuikin vauhdikkaasti, ja syytä olikin, sillä Sdp:ssä oli kasvavaa levottomuutta puheenjohtajan sairausloman takia.

Rinteestä ilmestyi syksyllä elämäkerta, jonka mukaan Sdp asetti takarajan puheenjohtajalle. Jos Rinne ei olisi kyennyt sairauslomalta kaikissa ruumiin ja sielun voimissa takaisin viimeistään 17. maaliskuuta, Sdp olisi valinnut uuden pääministeriehdokkaan.

Rinne kuntoutti itsensä takaisin töihin maaliskuun alussa. Lääkäritkin hämmästelivät nopeaa toipumisvauhtia.


Rinteen tie Sdp:n johtoon ei ole aivan tyypillinen tarina, jossa ensin tullaan demarinuoriin ja sitten edetään puolueen rattaissa kohti yhä vastuullisempia tehtäviä.

Rinne opiskeli lukion jälkeen pikavauhtia juristiksi ja meni ensiksi töihin Auto- ja kuljetusalan työntekijäliittoon AKT:hen, minkä jälkeen hän perusti oman lakiasiaintoimiston.

Sieltä hän siirtyi ammattiyhdistystehtäviin, aluksi Erityisalojen toimihenkilöliiton Erton puheenjohtajaksi ja siitä paljon suurempaan liittoon Toimihenkilöunioniin, josta myöhemmin tuli ammattiliitto Pro.

Ay-vaiheessa Rinne sai työmarkkinahäirikön maineen muun muassa Toimihenkilöunionin vauhdituslakkojen takia, joista Rinne joutui käräjöimään työnantajien kanssa. Itse hän mielellään korostaa sitä, että sai ay-aikoina paljon kokemusta siitä, miten sopimuksia neuvotellaan.


Rinne oli saanut kotoaan verenperintönä demariaatteen, ja hän oli juristiaikoinaankin aktiivinen paikallispolitiikassa. Vuonna 1999 hän oli jo eduskuntavaaliehdokkaana, mutta ei päässyt läpi.

Rinne sai ensimmäiset pyynnöt harkita Sdp:n puheenjohtajuutta, kun oli keväällä 2009 väläyttänyt televisiohaastattelussa yleislakkoa reaktiona pääministeri Matti Vanhasen (kesk) puheisiin eläkeiän nostosta. Rinne mittauttikin suosionsa Sdp:n vuoden 2012 puoluekokouksessa Helsingissä pyrkiessään varapuheenjohtajaksi.

Tulos oli tuolloin huono, mutta ay-johtajan pyrkimykset päästä mukaan puoluepolitiikkaan tulivat selviksi. Seuraavana syksynä jo ounasteltiin, että hän pyrkii haastamaan istuvan puheenjohtajan Jutta Urpilaisen (sd), jonka oikealle viiraava talouspolitiikka närästi monia vasemman laidan demareita, myös Rinnettä.

Rinne syrjäytti Urpilaisen kevään 2014 puoluekokouksessa äänin 257–243 huolellisesti rakennetun kampanjan jälkeen. Rinteen tukijat tiesivät tuloksen etukäteen miltei äänelleen oikein, sillä Rinteen tukijoita oli aktivoitu puoluekokousedustajiksi pitkin kevättä.

Rinne joutui saman tien valtiovarainministeriksi Jyrki Kataisen (kok) hallitukseen ja lisäksi kylmiltään vetämään Sdp:n eurovaalikampanjaa.

Katainen oli jäämässä pois, ja hänen seuraajakseen tuli Alexander Stubb, joka hieman yllättäen voitti kokoomuksen puheenjohtajakisan. Hallituksen loppukausi oli riitaisa ja sekasortoinen. Kumpikin osapuoli sai toisistaan tarpeekseen, mikä saattoi tuntua vielä nyt kevään hallitusneuvotteluissa.

Seuraavat eduskuntavaalit vuonna 2015 voitti keskusta, ja Sdp:n suunta oli oppositioon. Sieltä se pystyi lihoen seuraamaan, kun hallitus yritti runnoa läpi muutoksia työmarkkinoille.

Rinne valittiin uudelleen demareiden johtoon 2016. Hän voitti selvin numeroin haastajansa Timo Harakan ja Tytti Tuppuraisen, jotka nyt ovat olleet ministereinä Rinteen hallituksessa.

Sdp ei ole suuri yhtenäinen perhe, vaan puolueen sisällä on ollut ja on edelleen myös Rinteen vastustajia. He ovat olleet tyytymättömiä muun muassa puheenjohtajan esiintymisiin vaalitenteissä ja huonosti harkittuihin sanavalintoihin, kuten esimerkiksi ”synnytystalkoisiin” yllyttämiseen.

Toisaalta Rinne on saanut kiitosta siitä, että Sdp:n ohjelmatyö lähti ennen vaaleja lentoon, ja puolue valmistautui niiden ansiosta hyvin hallitusneuvotteluihin.

Sdp:n suosio gallupeissa on ollut vaalien jälkeen vaisua, mikä on heikentänyt Rinteen asemaa. Toisaalta periaatteita ei ole myyty: Rinteen Sdp ei ole lähtenyt flirttailemaan maahanmuuton vastustajien kanssa, vaikka vuotoa perussuomalaisiin on paljon. Lisäksi puolue on uskaltanut puhua kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden puolesta siitäkin huolimatta, että osa kannattajista ei sitä arvosta.

Oikaisu 3.12.2019 klo 12.00: Pääkuvan kuvatekstissä kirjoitettiin ensin virheellisesti, että kuvassa on puoluesihteeri Mikko Rönnholm. Hän on Antton Rönnholm.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  3. 3

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  4. 4

   Maalta kaupunkiin ja peltotöistä peruskouluun – Kuvasarja näyttää itsenäisen Suomen historian lapsen silmin

  5. 5

   ”Ei hemmetissä”, sanoi prinsessa Anne sieppaajalle jo 70-luvulla – Suorasanainen prinsessa on tehnyt asiat aina omalla tavallaan, ja se on tehnyt hänestä yhden brittihovin suosituimmista kuninkaallisista

  6. 6

   Boris Johnsonin uskottavuuden kyseenalaistava video on kerännyt jo yli 4 miljoona näyttöä – Taustalla on pääministerin pakoilu kovasta haastattelusta

  7. 7

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  8. 8

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  9. 9

   Ruokalastit tyhjenivät Hurstin itsenäisyyspäivän tilaisuudessa sadesäästä huolimatta

  10. 10

   Helmiä, höyheniä ja kantaa­ottavuutta – Näitä trendejä stylistit ja suunnittelijat odottavat näkevänsä Linnan juhlissa tänä vuonna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  3. 3

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  5. 5

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  10. 10

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  8. 8

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  9. 9

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  10. 10

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  11. Näytä lisää