Politiikka

Keskusta vaati johtopäätöksiä, pääministeri Rinne lähti vastahyökkäykseen – Näin dramaattisen maanantain tapahtumat etenivät

Sdp:n puoluehallitus kokoontui maanantai-iltana päättämään, miten se suhtautuu keskustan vaatimuksiin.

Pääministeri Antti Rinteen (sd) asema oli vakavasti uhattuna maanantaina sen jälkeen kun hallituskumppani keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ilmoitti, että keskustalla on ”epäluottamusta” Rinnettä kohtaan.

”Keskusta on erittäin sitoutunut hallituspohjaan, mutta meillä on henkilöön liittyvä epäluottamus”, hän sanoi eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen. Myöhemmin Kulmuni sanoi toivovansa, että sosiaalidemo­kraatit tekevät tilanteesta johtopäätökset.

Rinne ei kuitenkaan taipunut keskustan odotuksiin vaan ryhtyi vastahyökkäykseen. Hän sanoi maanantai-iltana Sdp:n puoluehallituksen kokouksen jälkeen haluavansa keskustalta tarkemman selityksen siitä, mitä keskusta vaatii häneltä.

”Tällä hetkellä ei ole oikein tietoa, mitä he tarkoittavat ja mitä he haluavat tässä tilanteessa”, Rinne totesi.

”Huomenna [tiistaina] haluan ihan oikeusturvani takia saada vastauksen kyllä tai ei, onko valmiutta jatkaa hallitusyhteistyötä pääministerin kanssa.”

Rinne sanoi arvioivansa tilannetta ja vetävänsä johtopäätökset vasta, kun on saanut keskustalta vastauksen. Hän vakuutti, että Sdp:n puoluehallituksen tuki hänelle oli maanantain kokouksessa ”täydellinen”.

Näin maanantain dramaattiset tapahtumat etenivät:

Hallituspuolueiden kokous ei selventänyt tilannetta

Hallituspuolueet kävivät sunnuntaina myöhään yöhön venyneen keskustelun siitä, miten hallitus voi jatkaa työtään Posti-kohun jälkimainingeissa.

Hallituksen pitäisi muodostaa yhteinen rintama ennen tätä päivää eli tiistaita, jolloin hallitus vastaa eduskunnassa kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja nyt-liikkeen välikysymykseen.

Oppositiopuolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta yrittävät kaataa hallituksen keskiviikon luottamusäänestyksessä.

Syynä on Postin pakettilajittelijoiden työehtosopimuksesta alkunsa saanut ankara poliittinen kiista. Sen ytimessä on kysymys siitä, ovatko ministerit puhuneet totta eduskunnan edessä.

Ministerit ovat kertoneet ristiriitaisia tietoja siitä, yrittikö hallitus estää pakettilajittelijoiden siirtoa halvempaan työehtosopimukseen ja missä vaiheessa pääministeri Rinne sai kuulla Postin aikeista.

Kyse on siitä, onko muilla ­hallituspuolueilla vielä luottamus pääministeri Rinteeseen ja Sdp:hen.

Sunnuntai-illan kokouksen jälkeen keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ei halunnut tehdä päätöstä Rinteen kohtalosta yksin, ilman eduskuntaryhmän kokousta.


Keskustan eduskuntaryhmä kertoi epäluottamuksesta

Keskustan eduskuntaryhmä kokoontui iltapäivällä pohtimaan, minkä kannan se ottaa pääministerin asemaan ja hallitusyhteistyöhön.

Päätös oli keskustalle vaikea. Yksikään nykyisistä hallituspuolueista ei halua uusia vaaleja. Ne tietäisivät todennäköisesti sitä, että seuraavaa hallitusta alkaisivat muodostaa perussuomalaiset, joka on mielipidemittausten mukaan selvästi suurin puolue.

Etukäteen arveltiin, että odotettavissa saattaisi olla klassinen iltalypsytilanne, jossa keskusta vaatii Rinne-tukensa vastikkeeksi Sdp:ltä myönnytyksiä.

Muita hallituspuolueita huolestuttivat keskustan iltalypsykaavailut.

Kaksi ja puoli tuntia kestäneen kokouksen jälkeen Kulmuni kertoi epäluottamuksesta. Myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoi, että Rinteen sunnuntaiset selvitykset eivät olleet riittäviä.


HS:n tietojen mukaan keskustan ryhmä oli kokouksessaan hyvin yksimielinen. Ryhmässä oli myös pelkoa siitä, ettei Posti-jupakasta vielä tiedetä kaikkea.

Kokouksessa pohdittiin myös sitä, että nyt on nähty vasta alku työmarkkinakierroksesta ja jo nyt hallitus on Rinteen johdolla puuttunut neuvotteluihin, vaikka ei pitäisi.

Kulmuni ilmoitti, että keskustan puoluehallitus kokoontuu saman tien käsittelemään asiaa.


Keskustan puoluehallitus vaati Sdp:tä tekemään johtopäätökset

Katri Kulmuni ei puoluehallituksen kokouksen jälkeen suoraan vaatinut Rinteen eroa.

Sen sijaan hän toivoi, että so­siaalidemokraatit tekevät tilanteesta johtopäätökset.

”Luottamuksemme on vahvaa viiden puolueen koalitiolle ja tälle hallitusohjelmalle, mutta luottamuksemme on horjunut hallituksen toimintakykyyn. Toivotaan, että sosiaalidemokraatit nyt palauttaisivat sen.”

Kulmuni sanoi, että keskusta on pyytänyt asiassa selvityksiä, jotka eivät ole aukottomasti vakuuttaneet keskustaa.

”Sen takia asia on nyt sosiaalidemokraateilla käsittelyssä.”


Sdp:n puoluehallitus antoi Rinteelle täyden tuen

Sdp:n puoluehallituksen kokous alkoi kello 19.30 ja päättyi noin kello 22. Rinne vakuutti kokouksen jälkeen toimittajille, että hänellä on puoluehallituksen tuki, ja ilmoitti vaativansa keskustalta perusteluja puolueen ilmoittamalle epäluottamukselle.


Jo pitkin viikonloppua Antti Rinne oli antanut hallituskumppaneiden ymmärtää, että hänellä on oman puolueensa vahva tuki.

Korostamalla hallituskumppaneille oman puolueensa tukea Rinne halusi korostaa sitä, että jos hänet syrjäytetään, koko Sdp lähtee hallituksesta. Oli kuitenkin epäselvää, onko Rinteellä todella puolueensa tuki.

Tiettävästi Antti Rinne kysyi viime viikolla Sdp:n eduskuntaryhmän kokouksessa Sdp:n kansanedustajilta, onko heillä jotain kritiikkiä puolueen puheenjohtajaa kohtaan. Vastauksena oli hiljaisuus.


Rinne on saanut varsin vähän tukea näkyvimmiltä demari­edustajilta viikonlopun aikana.

Hänellä on viiden vuoden ­puheenjohtajakaudellaan ollut puolueessa jatkuvasti vahva oppositio. Toisaalta Rinteellä on ollut kovin vähän vannoutuneita tukijoita omien joukossa.

Yksi Rinteen vankimmista tukijoista on ollut Sirpa Paatero, joka erosi perjantaina ministerin paikalta. Sdp:n puoluejohto joutui puoluehallituksen kokouksessa maanantaina pohtimaan, mikä on puolueen etu. Se ei ole välttämättä yhteneväinen Rinteen edun kanssa.


Keskustassa usko mahdollisuuteen jatkaa hallitusyhteistyötä kokoonpanossa, jossa olisi mukana Antti Rinne, on HS:n tietojen mukaan erittäin vähissä. Rinteen esiintyminen Sdp:n puoluehallituksen jälkeen vähensi luottamusta puolueessa entisestään. Käytännössä jäljellä olisivat siis enää vaihtoehdot, joissa Rinne eroaa tai keskusta kaataa hallituksen.

Muut hallituspuolueet tukivat Rinnettä tai eivät kommentoineet

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi puolueensa eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen, että Rkp tukee Rinnettä.

”Me toivomme, että hallituksen sisällä keskustellaan tulevaisuudessa paremmin erilaisista asioista. Mitä tulee työmarkkinoihin, meidän näkemyksemme on, että hallituksen ei tule puuttua millään tavalla työmarkkinakiistoihin.”

Henrikssonin mukaan ”muut asiat”, joista Rkp on huolestunut, liittyvät liian varhaiseen kommentointiin asioista, joissa hallituksella ei ole vielä valmista kantaa.

”Tässä on ollut kommunikaatiossa ongelmia, olisi ollut syytä olla tarkempi. On muitakin asioita, jotka ovat huolestuttaneet meidän ryhmää. Olemme kuitenkin todenneet sen, että meillä on erittäin hyvä hallitusohjelma, meillä on maassa tilanne, että tarvitaan vakautta, ja me katsomme myös, että kukaan meistä ei ole täydellinen.”

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo ei maanantai-iltana ottanut kantaa siihen, luottaako puolue pääministeri Antti Rinteeseen.

”Me vihreät olemme sanoneet, että tarvitsemme kaiken tiedon, ja sen pitää olla avoimena saatavilla, ja meidän pitää keskustella pienimmästäkin yksityiskohdasta, jotta kaikki tieto on saatavilla”, hän sanoi EU:n sisäministerien kokouksessa.

Myöskään vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson ei halunnut maanantai-iltana ottaa kantaa mahdolliseen pääministerin vaihdokseen. ”Toistaiseksi meillä on vielä tuki hallituksen jatkolle.”

HS-työryhmä: Marko Junkkari, Teemu Muhonen, Teemu Luukka, Jussi Pullinen, Minna Nalbantoglu, Teija Sutinen
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  3. 3

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Ei hemmetissä”, sanoi prinsessa Anne sieppaajalle jo 70-luvulla – Suorasanainen prinsessa on tehnyt asiat aina omalla tavallaan, ja se on tehnyt hänestä yhden brittihovin suosituimmista kuninkaallisista

  5. 5

   Maalta kaupunkiin ja peltotöistä peruskouluun – Kuvasarja näyttää itsenäisen Suomen historian lapsen silmin

  6. 6

   Boris Johnsonin uskottavuuden kyseenalaistava video on kerännyt jo yli 4 miljoona näyttöä – Taustalla on pääministerin pakoilu kovasta haastattelusta

  7. 7

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  8. 8

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  9. 9

   Vakava ja kunnioittava vai vapaapäivä muiden joukossa? HS seurasi itsenäisyyspäivää hautausmaalla ja ostoskeskuksessa

  10. 10

   Helmiä, höyheniä ja kantaa­ottavuutta – Näitä trendejä stylistit ja suunnittelijat odottavat näkevänsä Linnan juhlissa tänä vuonna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  3. 3

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  5. 5

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  10. 10

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  8. 8

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  9. 9

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  10. 10

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  11. Näytä lisää