Politiikka

Keskusta vaati johtopäätöksiä, pääministeri Rinne lähti vastahyökkäykseen – Näin dramaattisen maanantain tapahtumat etenivät

Sdp:n puoluehallitus kokoontui maanantai-iltana päättämään, miten se suhtautuu keskustan vaatimuksiin.

Pääministeri Antti Rinteen (sd) asema oli vakavasti uhattuna maanantaina sen jälkeen kun hallituskumppani keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ilmoitti, että keskustalla on ”epäluottamusta” Rinnettä kohtaan.

”Keskusta on erittäin sitoutunut hallituspohjaan, mutta meillä on henkilöön liittyvä epäluottamus”, hän sanoi eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen. Myöhemmin Kulmuni sanoi toivovansa, että sosiaalidemo­kraatit tekevät tilanteesta johtopäätökset.

Rinne ei kuitenkaan taipunut keskustan odotuksiin vaan ryhtyi vastahyökkäykseen. Hän sanoi maanantai-iltana Sdp:n puoluehallituksen kokouksen jälkeen haluavansa keskustalta tarkemman selityksen siitä, mitä keskusta vaatii häneltä.

”Tällä hetkellä ei ole oikein tietoa, mitä he tarkoittavat ja mitä he haluavat tässä tilanteessa”, Rinne totesi.

”Huomenna [tiistaina] haluan ihan oikeusturvani takia saada vastauksen kyllä tai ei, onko valmiutta jatkaa hallitusyhteistyötä pääministerin kanssa.”

Rinne sanoi arvioivansa tilannetta ja vetävänsä johtopäätökset vasta, kun on saanut keskustalta vastauksen. Hän vakuutti, että Sdp:n puoluehallituksen tuki hänelle oli maanantain kokouksessa ”täydellinen”.

Näin maanantain dramaattiset tapahtumat etenivät:

Hallituspuolueiden kokous ei selventänyt tilannetta

Hallituspuolueet kävivät sunnuntaina myöhään yöhön venyneen keskustelun siitä, miten hallitus voi jatkaa työtään Posti-kohun jälkimainingeissa.

Hallituksen pitäisi muodostaa yhteinen rintama ennen tätä päivää eli tiistaita, jolloin hallitus vastaa eduskunnassa kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja nyt-liikkeen välikysymykseen.

Oppositiopuolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta yrittävät kaataa hallituksen keskiviikon luottamusäänestyksessä.

Syynä on Postin pakettilajittelijoiden työehtosopimuksesta alkunsa saanut ankara poliittinen kiista. Sen ytimessä on kysymys siitä, ovatko ministerit puhuneet totta eduskunnan edessä.

Ministerit ovat kertoneet ristiriitaisia tietoja siitä, yrittikö hallitus estää pakettilajittelijoiden siirtoa halvempaan työehtosopimukseen ja missä vaiheessa pääministeri Rinne sai kuulla Postin aikeista.

Kyse on siitä, onko muilla ­hallituspuolueilla vielä luottamus pääministeri Rinteeseen ja Sdp:hen.

Sunnuntai-illan kokouksen jälkeen keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ei halunnut tehdä päätöstä Rinteen kohtalosta yksin, ilman eduskuntaryhmän kokousta.


Keskustan eduskuntaryhmä kertoi epäluottamuksesta

Keskustan eduskuntaryhmä kokoontui iltapäivällä pohtimaan, minkä kannan se ottaa pääministerin asemaan ja hallitusyhteistyöhön.

Päätös oli keskustalle vaikea. Yksikään nykyisistä hallituspuolueista ei halua uusia vaaleja. Ne tietäisivät todennäköisesti sitä, että seuraavaa hallitusta alkaisivat muodostaa perussuomalaiset, joka on mielipidemittausten mukaan selvästi suurin puolue.

Etukäteen arveltiin, että odotettavissa saattaisi olla klassinen iltalypsytilanne, jossa keskusta vaatii Rinne-tukensa vastikkeeksi Sdp:ltä myönnytyksiä.

Muita hallituspuolueita huolestuttivat keskustan iltalypsykaavailut.

Kaksi ja puoli tuntia kestäneen kokouksen jälkeen Kulmuni kertoi epäluottamuksesta. Myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoi, että Rinteen sunnuntaiset selvitykset eivät olleet riittäviä.


HS:n tietojen mukaan keskustan ryhmä oli kokouksessaan hyvin yksimielinen. Ryhmässä oli myös pelkoa siitä, ettei Posti-jupakasta vielä tiedetä kaikkea.

Kokouksessa pohdittiin myös sitä, että nyt on nähty vasta alku työmarkkinakierroksesta ja jo nyt hallitus on Rinteen johdolla puuttunut neuvotteluihin, vaikka ei pitäisi.

Kulmuni ilmoitti, että keskustan puoluehallitus kokoontuu saman tien käsittelemään asiaa.


Keskustan puoluehallitus vaati Sdp:tä tekemään johtopäätökset

Katri Kulmuni ei puoluehallituksen kokouksen jälkeen suoraan vaatinut Rinteen eroa.

Sen sijaan hän toivoi, että so­siaalidemokraatit tekevät tilanteesta johtopäätökset.

”Luottamuksemme on vahvaa viiden puolueen koalitiolle ja tälle hallitusohjelmalle, mutta luottamuksemme on horjunut hallituksen toimintakykyyn. Toivotaan, että sosiaalidemokraatit nyt palauttaisivat sen.”

Kulmuni sanoi, että keskusta on pyytänyt asiassa selvityksiä, jotka eivät ole aukottomasti vakuuttaneet keskustaa.

”Sen takia asia on nyt sosiaalidemokraateilla käsittelyssä.”


Sdp:n puoluehallitus antoi Rinteelle täyden tuen

Sdp:n puoluehallituksen kokous alkoi kello 19.30 ja päättyi noin kello 22. Rinne vakuutti kokouksen jälkeen toimittajille, että hänellä on puoluehallituksen tuki, ja ilmoitti vaativansa keskustalta perusteluja puolueen ilmoittamalle epäluottamukselle.


Jo pitkin viikonloppua Antti Rinne oli antanut hallituskumppaneiden ymmärtää, että hänellä on oman puolueensa vahva tuki.

Korostamalla hallituskumppaneille oman puolueensa tukea Rinne halusi korostaa sitä, että jos hänet syrjäytetään, koko Sdp lähtee hallituksesta. Oli kuitenkin epäselvää, onko Rinteellä todella puolueensa tuki.

Tiettävästi Antti Rinne kysyi viime viikolla Sdp:n eduskuntaryhmän kokouksessa Sdp:n kansanedustajilta, onko heillä jotain kritiikkiä puolueen puheenjohtajaa kohtaan. Vastauksena oli hiljaisuus.


Rinne on saanut varsin vähän tukea näkyvimmiltä demari­edustajilta viikonlopun aikana.

Hänellä on viiden vuoden ­puheenjohtajakaudellaan ollut puolueessa jatkuvasti vahva oppositio. Toisaalta Rinteellä on ollut kovin vähän vannoutuneita tukijoita omien joukossa.

Yksi Rinteen vankimmista tukijoista on ollut Sirpa Paatero, joka erosi perjantaina ministerin paikalta. Sdp:n puoluejohto joutui puoluehallituksen kokouksessa maanantaina pohtimaan, mikä on puolueen etu. Se ei ole välttämättä yhteneväinen Rinteen edun kanssa.


Keskustassa usko mahdollisuuteen jatkaa hallitusyhteistyötä kokoonpanossa, jossa olisi mukana Antti Rinne, on HS:n tietojen mukaan erittäin vähissä. Rinteen esiintyminen Sdp:n puoluehallituksen jälkeen vähensi luottamusta puolueessa entisestään. Käytännössä jäljellä olisivat siis enää vaihtoehdot, joissa Rinne eroaa tai keskusta kaataa hallituksen.

Muut hallituspuolueet tukivat Rinnettä tai eivät kommentoineet

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi puolueensa eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen, että Rkp tukee Rinnettä.

”Me toivomme, että hallituksen sisällä keskustellaan tulevaisuudessa paremmin erilaisista asioista. Mitä tulee työmarkkinoihin, meidän näkemyksemme on, että hallituksen ei tule puuttua millään tavalla työmarkkinakiistoihin.”

Henrikssonin mukaan ”muut asiat”, joista Rkp on huolestunut, liittyvät liian varhaiseen kommentointiin asioista, joissa hallituksella ei ole vielä valmista kantaa.

”Tässä on ollut kommunikaatiossa ongelmia, olisi ollut syytä olla tarkempi. On muitakin asioita, jotka ovat huolestuttaneet meidän ryhmää. Olemme kuitenkin todenneet sen, että meillä on erittäin hyvä hallitusohjelma, meillä on maassa tilanne, että tarvitaan vakautta, ja me katsomme myös, että kukaan meistä ei ole täydellinen.”

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo ei maanantai-iltana ottanut kantaa siihen, luottaako puolue pääministeri Antti Rinteeseen.

”Me vihreät olemme sanoneet, että tarvitsemme kaiken tiedon, ja sen pitää olla avoimena saatavilla, ja meidän pitää keskustella pienimmästäkin yksityiskohdasta, jotta kaikki tieto on saatavilla”, hän sanoi EU:n sisäministerien kokouksessa.

Myöskään vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson ei halunnut maanantai-iltana ottaa kantaa mahdolliseen pääministerin vaihdokseen. ”Toistaiseksi meillä on vielä tuki hallituksen jatkolle.”

HS-työryhmä: Marko Junkkari, Teemu Muhonen, Teemu Luukka, Jussi Pullinen, Minna Nalbantoglu, Teija Sutinen
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Kotka yritti pyydystää mustekalan Kanadassa – video näyttää, kuinka kotka ja mustekala kelluivat vyyhtinä vedessä

  3. 3

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  4. 4

   Näin Kiina taistelee länsimaistumista vastaan: Väärät kirjat poltetaan, yliopistot opettavat oikeanlaista naiseutta ja miesten korvakorut kiellettiin televisiossa

  5. 5

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  6. 6

   140-kiloinen painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  7. 7

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  8. 8

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

   Tilaajille
  9. 9

   YK:n ilmasto­neuvottelut venyvät reilusti yliajalle, kun Brasilia haraa vastaan – ”Puheen­johtajamaa Chile on neuvoton ja epävarma”

  10. 10

   Yhdysvaltojen uusinta Selviytyjät-kautta ravisuttaa seksuaalinen häirintä – ensimmäistä kertaa kilpailija poistettiin muulla kuin heimo­neuvoston äänestyksellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  3. 3

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  4. 4

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  6. 6

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  7. 7

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  8. 8

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  9. 9

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  10. 10

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää