Politiikka

Pääministeri Antti Rinne HS:n haastattelussa: Haluan keskustalta kirjalliset perustelut

Pääministeri Antti Rinne vastasi HS:n kysymyksiin puhelimitse maanantai-iltana.

Pääministeri Antti Rinne (sd) sanoo HS:n haastattelussa haluavansa keskustalta huomenna kirjalliset perusteet sille, miksi keskustassa on epäluottamusta häntä kohtaan.

”Minun oikeusturvani takia on myös tärkeä saada perusteet keskustan näkemykselle kirjallisesti. Vasta sen jälkeen, kun olen saanut keskustan täsmällisen vastauksen kirjallisesti, pystyn arvioimaan, mitä tulen tekemään”, Rinne sanoo.

Keskustan eduskuntaryhmä ja puoluehallitus ilmoittivat maanantaina, että luottamusta Rinteeseen ei enää ole. HS:n haastattelussa Rinne arvostelee keskustaa ankarasti epäselvästä viestinnästä.

”Jos minua syytetään epäselvästä viestinnästä, täytyy vain todeta, että keskusta on tehnyt vähintään Suomen ennätyksen [viestinnän] epäselvyydessä tässä asiassa. Edellytän keskustalta selkeää kyllä tai ei vastausta siihen, jatketaanko yhdessä eikä vain puolueina vaan myös henkilöinä.”

HS julkaisee alla pääministerin haastattelun tilanteen poikkeuksellisuuden vuoksi kokonaisuudessaan.

Mitä mieltä olette keskustan tämän päivän ilmoituksesta?

”Ensinnäkin on todettava, että kävimme meidän puoluehallituksessa hyvän keskustelun tämänhetkisestä tilanteesta ja miten tähän on tultu. Oli mukavaa, että puoluehallitus täysimääräisesti luottaa pääministerin tehtävässä ja puolueen puheenjohtajan tehtävässä minuun. Minkäänlaista kritiikkiä näiden tehtävien hoitamiseen ei ollut kokouksessa. Sen sijaan kokouksessa tuli hyvin selvästi esiin se, kuinka epäselvää keskustan viestintä ja perusteet ovat tässä tilanteessa. Selvää kyllä tai ei -vastausta siihen, voiko pääministeri keskustan mielestä jatkaa tehtävässään ei ole saatu, vaan vaaditaan Sdp:tä ottamaan kantaa asiaan sellaisessa tilanteessa, kun ei edes tiedä, miksi pitäisi ottaa kantaa.”

”Tästä syystä yritän huomenna aamulla löytää ajan keskustan puheenjohtajan [Katri] Kulmunin ja keskustan puoluesihteerin kanssa käydäksemme keskustelun, jossa yritämme saada selvän vastauksen: kyllä tai ei. Minun oikeusturvani takia on myös tärkeää saada perusteet keskustan näkemykselle kirjallisesti. Vasta sen jälkeen, kun olen saanut keskustan täsmällisen vastauksen kirjallisesti, pystyn arvioimaan, mitä tulen tekemään.”

Nauttiiko keskustan puheenjohtaja Kulmuni teidän tai Sdp:n luottamusta?

”Tähän keskusteluun en lähde. Hallitusyhteistyö perustuu aina luottamukseen. Tähän saakka Sdp:llä ei ole ollut mitään huomauttamista muiden hallituspuolueiden tai yksittäisten ministereiden toimiin.”

Onko keskusta pystynyt mielestänne ilmoittamaan täsmällisesti sen, miksi teidän eilen antamanne vastaukset eivät ole syystä tai toisesta heitä tyydyttäneet?

”Jos minua syytetään epäselvästä viestinnästä, täytyy vain todeta, että keskusta on tehnyt vähintään Suomen ennätyksen [viestinnän] epäselvyydessä tässä asiassa. Edellytän keskustalta selkeää kyllä tai ei -vastausta siihen, jatketaanko yhdessä eikä vain puolueina vaan myös henkilöinä. Jos vastaus on ei, haluan kirjallisena ne perusteet, joihin keskusta vetoaa.”

Uskotteko siihen, että luottamus sdp:n ja keskustan välille on mahdollista palauttaa ennen [hallituksen] luottamusäänestystä keskiviikkona?

”Ensiksi täytyy käydä keskustelut huomenna, ja sen jälkeen päättää, mitä pitää tehdä.”

Mikä on se keskeinen ongelma, joka keskustalla on?

”Tällä hetkellä keskeisin keskustan ilmoittama peruste on yleinen ja epämääräinen luottamuspula, jota he eivät pysty yksilöimään ainakaan sellaisella tavalla, että minä sen ymmärtäisin. Jos tällainen epäluottamus on aidosti olemassa, pyydän heiltä selkeän vastauksen, mihin se perustuu ja voivatko he jatkaa pääministeri Rinteen kanssa hallituksessa työskentelyä. Jos vastaus on ei, haluan kirjalliset perusteet, jotta ne tulevat dokumentoitua. Sitten media ja kansalaiset voivat avoimesti arvioida, mihin perustuu keskustan vaatimus, että pääministerin ei tulisi jatkaa tehtävässään.”

Jos keskusta ilmaisee huomenna täsmällisesti ja yksiselitteisesti ne perusteet, joihin heidän epäluottamuksensa pääministeriin perustuu, tuletteko pyytämään tasavallan presidentiltä eroa?

”Niin kuin sanoin, täytyy olla konkreettiset ja yksiselitteisesti perusteet, miksi he kokevat, että luottamusta pääministeriin ei ole.”

Onko teillä käsitystä, onko keskustan epäluottamuksessa kyse jostakin muusta asiasta kuin Postin työehtokiistasta?

”En lähde spekuloimaan tällä kysymyksellä lainkaan. Minä vain odotan keskustan ilmoittavan perusteet sille, että ovat he ovat ajaneet hallituksen tällaiseen hyvin epäselvään ja sekavaan tilanteeseen. Korostan, että meillä (Sdp) on viidestä hallituspuolueesta neljän täysi tuki pääministerille. Ainoa, joka väittää, että ei ole saanut riittävästi selvyyttä tästä Postin tapauksesta, mutta ei ole pystynyt yksilöimään väitteittään, on keskusta. Minä vaadin yksinkertaisen vastauksen siihen, onko keskusta valmis jatkamaan Sdp:n puheenjohtajan ja pääministerin kanssa, ja vaadin heiltä perusteet kirjallisena.”

Milloin teidän tietoonne on tullut, että keskustalla on mahdollisesti epäluottamus teitä kohtaan?

”Minulle on ilmoitettu, että halutaan selvitys Postin tapahtumista sen jälkeen, kun ministeri Paatero ilmoitti eroavansa. Sen jälkeen on sitten tullut pyyntö, että tapahtumat selvitetään. Sen selvityksen olen antanut niiden tietojen perusteella, mitä omistajaohjausministeri on minulle kertonut, ja miten olen voinut tilanteen hahmottaa.”

Ilmoititteko ministeri Paaterolle yksiselitteisesti, että te ette hyväksy Postin työntekijöiden siirtoa heikompaan työehtosopimukseen?

”Tästä Postin tilanteesta on joitakin kertoja näiden kuukausien aikana keskusteltu ja nimenomaan työehtosopimusten vaihdossa. Aina kun näitä keskusteluja on käyty, olen ilmoittanut, että postilaisten työehtosopimuksia ei pidä vaihtaa heikompiin ja tästä pitää myös omistajaohjausyksikön huolehtia ja tiedottaa Postin hallitukselle.”

Tarkoittaako tämä sitä, että ministeri Paatero toimi vastoin teidän nimenomaista tahtoa ja ohjeita?

”Jostain syystä näitä ohjeita, joita siis olen ministeri Paateron kanssa käynyt läpi, ei ilmeisesti ole välitetty Postin hallitukselle. Miksi näin on tapahtunut, sitä en tiedä.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   ”Ei hemmetissä”, sanoi prinsessa Anne sieppaajalle jo 70-luvulla – Suorasanainen prinsessa on tehnyt asiat aina omalla tavallaan, ja se on tehnyt hänestä yhden brittihovin suosituimmista kuninkaallisista

  3. 3

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  4. 4

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisi haeskeli vuorokauden verran äitiä ja vauvaa Lahdessa

  6. 6

   Maalta kaupunkiin ja peltotöistä peruskouluun – Kuvasarja näyttää itsenäisen Suomen historian lapsen silmin

  7. 7

   Helsingin ratapihan uuteen pyörätunneliin ei tule kierreluiskaa – Tällaiselta tunnelin suuaukko voi näyttää

  8. 8

   Boris Johnsonin uskottavuuden kyseenalaistava video on kerännyt jo yli 4 miljoona näyttöä – Taustalla on pääministerin pakoilu kovasta haastattelusta

  9. 9

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  10. 10

   Vakava ja kunnioittava vai vapaapäivä muiden joukossa? HS seurasi itsenäisyyspäivää hautausmaalla ja ostoskeskuksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  3. 3

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  5. 5

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  10. 10

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  8. 8

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  9. 9

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  10. 10

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  11. Näytä lisää