Politiikka

Pääministeri Antti Rinne HS:n haastattelussa: Haluan keskustalta kirjalliset perustelut

Pääministeri Antti Rinne vastasi HS:n kysymyksiin puhelimitse maanantai-iltana.

Pääministeri Antti Rinne (sd) sanoo HS:n haastattelussa haluavansa keskustalta huomenna kirjalliset perusteet sille, miksi keskustassa on epäluottamusta häntä kohtaan.

”Minun oikeusturvani takia on myös tärkeä saada perusteet keskustan näkemykselle kirjallisesti. Vasta sen jälkeen, kun olen saanut keskustan täsmällisen vastauksen kirjallisesti, pystyn arvioimaan, mitä tulen tekemään”, Rinne sanoo.

Keskustan eduskuntaryhmä ja puoluehallitus ilmoittivat maanantaina, että luottamusta Rinteeseen ei enää ole. HS:n haastattelussa Rinne arvostelee keskustaa ankarasti epäselvästä viestinnästä.

”Jos minua syytetään epäselvästä viestinnästä, täytyy vain todeta, että keskusta on tehnyt vähintään Suomen ennätyksen [viestinnän] epäselvyydessä tässä asiassa. Edellytän keskustalta selkeää kyllä tai ei vastausta siihen, jatketaanko yhdessä eikä vain puolueina vaan myös henkilöinä.”

HS julkaisee alla pääministerin haastattelun tilanteen poikkeuksellisuuden vuoksi kokonaisuudessaan.

Mitä mieltä olette keskustan tämän päivän ilmoituksesta?

”Ensinnäkin on todettava, että kävimme meidän puoluehallituksessa hyvän keskustelun tämänhetkisestä tilanteesta ja miten tähän on tultu. Oli mukavaa, että puoluehallitus täysimääräisesti luottaa pääministerin tehtävässä ja puolueen puheenjohtajan tehtävässä minuun. Minkäänlaista kritiikkiä näiden tehtävien hoitamiseen ei ollut kokouksessa. Sen sijaan kokouksessa tuli hyvin selvästi esiin se, kuinka epäselvää keskustan viestintä ja perusteet ovat tässä tilanteessa. Selvää kyllä tai ei -vastausta siihen, voiko pääministeri keskustan mielestä jatkaa tehtävässään ei ole saatu, vaan vaaditaan Sdp:tä ottamaan kantaa asiaan sellaisessa tilanteessa, kun ei edes tiedä, miksi pitäisi ottaa kantaa.”

”Tästä syystä yritän huomenna aamulla löytää ajan keskustan puheenjohtajan [Katri] Kulmunin ja keskustan puoluesihteerin kanssa käydäksemme keskustelun, jossa yritämme saada selvän vastauksen: kyllä tai ei. Minun oikeusturvani takia on myös tärkeää saada perusteet keskustan näkemykselle kirjallisesti. Vasta sen jälkeen, kun olen saanut keskustan täsmällisen vastauksen kirjallisesti, pystyn arvioimaan, mitä tulen tekemään.”

Nauttiiko keskustan puheenjohtaja Kulmuni teidän tai Sdp:n luottamusta?

”Tähän keskusteluun en lähde. Hallitusyhteistyö perustuu aina luottamukseen. Tähän saakka Sdp:llä ei ole ollut mitään huomauttamista muiden hallituspuolueiden tai yksittäisten ministereiden toimiin.”

Onko keskusta pystynyt mielestänne ilmoittamaan täsmällisesti sen, miksi teidän eilen antamanne vastaukset eivät ole syystä tai toisesta heitä tyydyttäneet?

”Jos minua syytetään epäselvästä viestinnästä, täytyy vain todeta, että keskusta on tehnyt vähintään Suomen ennätyksen [viestinnän] epäselvyydessä tässä asiassa. Edellytän keskustalta selkeää kyllä tai ei -vastausta siihen, jatketaanko yhdessä eikä vain puolueina vaan myös henkilöinä. Jos vastaus on ei, haluan kirjallisena ne perusteet, joihin keskusta vetoaa.”

Uskotteko siihen, että luottamus sdp:n ja keskustan välille on mahdollista palauttaa ennen [hallituksen] luottamusäänestystä keskiviikkona?

”Ensiksi täytyy käydä keskustelut huomenna, ja sen jälkeen päättää, mitä pitää tehdä.”

Mikä on se keskeinen ongelma, joka keskustalla on?

”Tällä hetkellä keskeisin keskustan ilmoittama peruste on yleinen ja epämääräinen luottamuspula, jota he eivät pysty yksilöimään ainakaan sellaisella tavalla, että minä sen ymmärtäisin. Jos tällainen epäluottamus on aidosti olemassa, pyydän heiltä selkeän vastauksen, mihin se perustuu ja voivatko he jatkaa pääministeri Rinteen kanssa hallituksessa työskentelyä. Jos vastaus on ei, haluan kirjalliset perusteet, jotta ne tulevat dokumentoitua. Sitten media ja kansalaiset voivat avoimesti arvioida, mihin perustuu keskustan vaatimus, että pääministerin ei tulisi jatkaa tehtävässään.”

Jos keskusta ilmaisee huomenna täsmällisesti ja yksiselitteisesti ne perusteet, joihin heidän epäluottamuksensa pääministeriin perustuu, tuletteko pyytämään tasavallan presidentiltä eroa?

”Niin kuin sanoin, täytyy olla konkreettiset ja yksiselitteisesti perusteet, miksi he kokevat, että luottamusta pääministeriin ei ole.”

Onko teillä käsitystä, onko keskustan epäluottamuksessa kyse jostakin muusta asiasta kuin Postin työehtokiistasta?

”En lähde spekuloimaan tällä kysymyksellä lainkaan. Minä vain odotan keskustan ilmoittavan perusteet sille, että ovat he ovat ajaneet hallituksen tällaiseen hyvin epäselvään ja sekavaan tilanteeseen. Korostan, että meillä (Sdp) on viidestä hallituspuolueesta neljän täysi tuki pääministerille. Ainoa, joka väittää, että ei ole saanut riittävästi selvyyttä tästä Postin tapauksesta, mutta ei ole pystynyt yksilöimään väitteittään, on keskusta. Minä vaadin yksinkertaisen vastauksen siihen, onko keskusta valmis jatkamaan Sdp:n puheenjohtajan ja pääministerin kanssa, ja vaadin heiltä perusteet kirjallisena.”

Milloin teidän tietoonne on tullut, että keskustalla on mahdollisesti epäluottamus teitä kohtaan?

”Minulle on ilmoitettu, että halutaan selvitys Postin tapahtumista sen jälkeen, kun ministeri Paatero ilmoitti eroavansa. Sen jälkeen on sitten tullut pyyntö, että tapahtumat selvitetään. Sen selvityksen olen antanut niiden tietojen perusteella, mitä omistajaohjausministeri on minulle kertonut, ja miten olen voinut tilanteen hahmottaa.”

Ilmoititteko ministeri Paaterolle yksiselitteisesti, että te ette hyväksy Postin työntekijöiden siirtoa heikompaan työehtosopimukseen?

”Tästä Postin tilanteesta on joitakin kertoja näiden kuukausien aikana keskusteltu ja nimenomaan työehtosopimusten vaihdossa. Aina kun näitä keskusteluja on käyty, olen ilmoittanut, että postilaisten työehtosopimuksia ei pidä vaihtaa heikompiin ja tästä pitää myös omistajaohjausyksikön huolehtia ja tiedottaa Postin hallitukselle.”

Tarkoittaako tämä sitä, että ministeri Paatero toimi vastoin teidän nimenomaista tahtoa ja ohjeita?

”Jostain syystä näitä ohjeita, joita siis olen ministeri Paateron kanssa käynyt läpi, ei ilmeisesti ole välitetty Postin hallitukselle. Miksi näin on tapahtunut, sitä en tiedä.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  3. 3

   Kotka yritti pyydystää mustekalan Kanadassa – video näyttää, kuinka kotka ja mustekala kelluivat vyyhtinä vedessä

  4. 4

   Näin Kiina taistelee länsimaistumista vastaan: Väärät kirjat poltetaan, yliopistot opettavat oikeanlaista naiseutta ja miesten korvakorut kiellettiin televisiossa

  5. 5

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  6. 6

   140-kiloinen painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  7. 7

   Leijonat-maalivahdilla loistava debyytti: HIFK:n Frans Tuohimaa onnistui maalinteossa Tre Kronoria vastaan

  8. 8

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  9. 9

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

   Tilaajille
  10. 10

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  3. 3

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  4. 4

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  7. 7

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  8. 8

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  9. 9

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  10. 10

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää