Politiikka |HS seuraa

Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

Sekä liikenneministeri Sanna Marin että Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoivat tiistaina, että he ovat valmiita pääministerin tehtäviin.

rac
Suomen pääministeri vaihtuu.

Antti Rinne (sd) jätti tiistaina hallituksensa eronpyynnön tasavallan presidentti Sauli Niinistölle. Niinistö hyväksyi eronpyynnön.

Rinteen hallitus jatkaa toimitusministeristönä, kunnes uusi pääministeri ja hallitus on nimitetty. Uuden pääministeriehdokkaan valitsee Sdp.

Rinteen eron syynä on se, että hallituskumppani keskusta menetti luottamuksensa Rinteeseen.

Sekä liikenneministeri Sanna Marin että Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoivat tiistaina, että he ovat valmiita pääministerin tehtäviin.

HS seurasi tiistain uutispäivää tiiviisti, lue täältä seuranta:

IL:n julkaisemat keskustan viestit: Rinteen kaatamista suunniteltiin jo perjantaina

Iltalehti on julkaissut viestinvaihtoa, jota on sen mukaan käyty keskustan suljetuissa keskusteluryhmissä ja jonka perusteella puolueessa suunniteltiin pääministeri Antti Rinteen (sd) kaatamista jo perjantaina.

Useat keskustan kansanedustajat kertoivat keskustelussa saaneensa puolueen jäseniltä vahvoja viestejä, joiden mukaan luottamus Rinteeseen oli jo mennyt.

”Kyllä minullekin tullut viesti on pelkästään tätä. Onko meillä ryhmäkokousta ennen välikysymyskeskustelua”, keskustan entinen puheenjohtaja, entinen pääministeri Juha Sipilä kirjoitti Iltalehden mukaan perjantai-iltana. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen viestitti, että ”ryhmä kootaan varmasti ennen välikysymyskeskustelua”.

Kannatus Rinteen kaatamiselle vahvistui Iltalehden mukaan entisestään viikonlopun aikana, eikä keskusteluryhmässä juuri kukaan asettunut tukemaan Rinteen jatkoa.

Keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin avustaja sanoi HS:lle myöhään tiistai-iltana, ettei Kulmuni kommentoi asiaa ainakaan enää tiistain aikana.

 Ylen A-studion Annika Damström tiedusteli Katri Kulmunilta aiheesta tiistai-iltana.

Käytävillä supistiin sitä, että keskustan entinen pääministeri Juha Sipilä ja kansanedustaja Markus Lohi puuhasivat Rinteen kaatoa jo viime viikosta lähtien. Katri Kulmuni, puuhasivatko he tätä sinun valtuutuksellasi?

"Keskustan eduskuntaryhmä ja puoluehallitus ovat aivan yksiselitteisesti ja yksimielisesti tämän tilanteen takana, joka on erittäin valitettava ja vaikea monella tavalla. Ja se lopputulema, mihin me on päädytty, se on kaikkien meidän kansanedustajien ja puoluehallituksen jäsenten tekemä", Kulmuni sanoi Ylellä.

Kulmuni ei johda keskiviikon kokousta Brysselissä

Keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni ei ennakkotiedoista poiketen johda ministerikokousta keskiviikkona Brysselissä. Liikenne-, televiestintä ja energia-aiheista kokousta johtaa tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen. Suomi pyrkii hoitamaan EU-puheenjohtakauden velvollisuudet entisellä tavalla. Puheenjohtajakausi päättyy joulukuun lopussa.

Torstaina Brysseliin kokoontuvat talousministerit.

(Jenni Virtanen HS)

Marin ja Kulmuni ottivat A-studiossa yhteen Orpon ja Halla-ahon kanssa - "Toivoa ei ole ilmassa, että kokoomus löytäisi itsensä hallituksesta"

Pääministeri Antti Rinteen (sd) eroon johtanut päivä huipentui tiistai-iltana puoluejohtajien väittelyyn Ylen A-studiossa.

Keskusteluun osallistuivat keskustan puheenjohtaja ja toimitusministeristön elinkeinoministeri Katri Kulmuni, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sekä Sdp:n ensimmäinen varapuheenjohtaja ja toimitusministeristön liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin.

Sekä Marin että sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ovat kertoneet olevansa käytettävissä uudeksi pääministeriksi. Valinnan tekee Sdp:n puoluevaltuusto. Rinne on kertonut jatkavansa Sdp:n puheenjohtajana.

Marin sanoi A-studiossa, että puoluevaltuusto tekee päätöksen pääministeriehdokkaasta sunnuntaina.

Lue lisää: Mitä tapahtuu, kun pääministeri eroaa? Näin poliittinen prosessi etenee

A-studiossa keskustelu alkoi Marinin haastattelulla. Hän kuvasi Rinteen eroon johtanutta tilannetta valitettavaksi.

Marinin mukaan Rinteen eron taustalla on ennen kaikkea Posti-sotku. Hän sanoo, että tilanteen välttämiseksi olisi pitänyt tehdä paljon toisin.

Hänen mukaansa muun muassa Postin hallitus olisi pitänyt vaihtaa jo kuukausia sitten.

Vaikka tilanne kärjistyi pääministerin eroon, Marin sanoo luottavansa Rinteeseen yhä.

"Minä en ole menettänyt luottamustani puolueen puheenjohtajaan."

Omaa nousuaan pääministeriksi Marin ei juuri kommentoinut. Hänen mukaansa asia on täysin puoluevaltuuston käsissä eikä hän halua ennustaa omaa pärjäämistään.

"Tietenkin tuki lämmittää", Marin sanoi.

Julkisesti hänen taakseen ovat asettuneet muun muassa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari sekä kansanedustaja Krista Kiuru.

Myöhemmin Marinin kanssa keskusteluun liittyivät Kulmuni sekä Orpo ja Halla-aho.

Keskustelua käytiin pitkälti siitä, miten hallitusneuvottelut tästä eteenpäin jatkuvat. Orpo on toivonut, että hallitusneuvottelut käytäisiin kaikkien eduskuntapuolueiden välillä.

Tähän Marin vastasi, että hallitus tulee jatkamaan nykyisellä pohjalla. Viiden puolueen hallituksen muodostavat Sdp, vihreät, keskusta, vasemmistoliitto ja Rkp.

”Toivoa ei ole ilmassa, että kokoomus löytäisi itsensä hallituksesta", Marin sanoi.

Myös Kulmuni toisti useaan kertaan, että keskusta on sitoutunut nykyiseen hallituspohjaan ja -ohjelmaan, eikä näin ollen uusille neuvotteluille ole tarvetta.

Sekä Marin ja Kulmuni kuitenkin myönsivät, että hallituksen luottamus on rakoillut ja luottamuksen korjaamiseksi on tehtävä töitä.

Halla-ahon mukaan perussuomalaiset eivät ole kiinnostunut lähtemään hallitukseen. Sen sijaan Halla-ahon katse oli jo seuraavissa eduskuntavaaleissa. Viimeisimmässä HS-gallupissa perussuomalaisten kannatus nousi 1,9 prosenttiyksikköä edelliseen verrattuna. Puoluetta äänestäisi 22,4 suomalaisista.

Marinin mukaan Sdp päättää hallitustunnustelijan näillä näkymin torstaina. Hän pitää puheenjohtaja Antti Rinnettä parhaana vaihtoehtona tehtävään.

Orpo ihmetteli tätä, koska luottamus Rinnettä kohtaan on jo selkeästi mennyt.

Marinin mukaan hämmennys on ymmärrettävää. Hän kuitenkin korosti että Rinne on edelleen Sdp:n puheenjohtaja, jolla on puolueen tuki.

Tällä sähköpostilla keskusta ilmoitti Rinteelle luottamuksen katoamisesta

Keskusta ilmoitti pääministeri Antti Rinteelle luottamuksen katoamisesta tiistaina aamupäivällä kirjallisella, hyvin lyhytsanaisella viestillä. HS:n haltuunsa saamassa sähköpostissa luottamuksen katoamisen syiksi kerrotaan kokonaisarvio hallituksen ”toimintakyvystä, luottamuksesta ja uskottavuudesta”.

Sähköpostiviesti kokonaisuudessaan on tässä:

Pyynnöstänne toteamme myös kirjallisesti seuraavaa:

Keskustan eduskuntaryhmä ja Keskustan puoluehallitus eivät luota pääministeri Antti Rinteeseen.

Syynä on kokonaisarvio hallituksen toimintakyvystä, luottamuksesta ja uskottavuudesta.

Toimeksisaaneena,

Antti Kurvinen

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja

Urpilainen ei toistaiseksi kommentoi pääministerivalintaa

Suomen komissaari Jutta Urpilainen välittää kansliansa kautta tiedon, ettei kommentoi pääministerivalintaa tässä vaiheessa.

(Jenni Virtanen HS)

Tuppurainen HS:lle: Päätehtäväni huolehtia EU-puheenjohtajuuskauden viemisestä loppuun, en ole pyrkimässä pääministeriksi

Toimitusministeristön eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd) ei aio hakea pääministerin tehtävään.

"Tehtäväni on huolehtia ensisijaisesti siitä, että me selviydymme tästä jäljellä olevasta puheenjohtajuuskaudesta kunnialla loppuun. Se on päätehtäväni nyt ja keskityn siihen, enkä ole pyrkimässä pääministerin tehtävään."

Suomen heinäkuussa alkanut EU-puheenjohtajuuskausi päättyy joulukuun viimeisenä päivänä.

Tuppurainen ei kerro, onko hänellä henkilökohtaista suosikkia seuraavaksi pääministeriksi. Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sekä toimitusministeristön liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin ovat ilmoittaneet olevansa käytettävissä.

"Sdp:n puoluevaltuusto pystyy varmasti valitsemaan käytettävissä olevista ehdokkaista parhaan mahdollisen ehdokkaan, joka on sekä puolueen että isänmaan kannalta hyvä ratkaisu", Tuppurainen sanoo.

Hän kuvailee tätä päivää "todella dramaattiseksi".

"Tästä täytyy nyt mennä eteenpäin, koota rivit ja luoda tarvittava luottamus, jotta voidaan rakentaa maahan toimintakykyinen hallitus."

Harakka HS:lle: Meillä on kaksi hyvää ehdokasta

Toimitusministeristön työministerin Timo Harakan (sd) mukaan Sdp:llä on kaksi hyvää ehdokasta, joista puoluevaltuusto tulee valitsemaan pääministerin seuraajan.

Harakka nimeää ehdokkaiksi Marinin ja Lindtmanin, eli toisin sanoen hän ei ole itse kiinnostunut hakeutumaan tehtävään.

"Sanna Marin on karismaattinen ja ilmastoasioissa uskottava, Antti Lindtmanilla on koeteltu paineensietokyky ja neuvottelutaidot", Harakka viestitti tekstiviestivastauksessaan.

Henrikssonilta vahva tuki nykyiselle hallituspohjalle

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kiittää Antti Rinnettä yhteistyöstä.

Hän myös ilmaisee vahvan tukensa hallitusohjelmalle ja nykyiselle hallituspohjalle.

Henriksson kirjoitti asiata Twitteriin.

Video: Puhemies Vanhanen piti tiedotustilaisuuden Rinteen eronpyynnön jälkeen

Video: Antti Rinteen tiedotustilaisuus kokonaisuudessaan eronpyynnön jälkeen

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  3. 3

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Ei hemmetissä”, sanoi prinsessa Anne sieppaajalle jo 70-luvulla – Suorasanainen prinsessa on tehnyt asiat aina omalla tavallaan, ja se on tehnyt hänestä yhden brittihovin suosituimmista kuninkaallisista

  5. 5

   Maalta kaupunkiin ja peltotöistä peruskouluun – Kuvasarja näyttää itsenäisen Suomen historian lapsen silmin

  6. 6

   Vakava ja kunnioittava vai vapaapäivä muiden joukossa? HS seurasi itsenäisyyspäivää hautausmaalla ja ostoskeskuksessa

  7. 7

   Boris Johnsonin uskottavuuden kyseenalaistava video on kerännyt jo yli 4 miljoona näyttöä – Taustalla on pääministerin pakoilu kovasta haastattelusta

  8. 8

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  9. 9

   Helmiä, höyheniä ja kantaa­ottavuutta – Näitä trendejä stylistit ja suunnittelijat odottavat näkevänsä Linnan juhlissa tänä vuonna

  10. 10

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  3. 3

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  5. 5

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  10. 10

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  8. 8

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  9. 9

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  10. 10

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  11. Näytä lisää