Politiikka |HS seuraa

Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

Sekä liikenneministeri Sanna Marin että Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoivat tiistaina, että he ovat valmiita pääministerin tehtäviin.

rac
Suomen pääministeri vaihtuu.

Antti Rinne (sd) jätti tiistaina hallituksensa eronpyynnön tasavallan presidentti Sauli Niinistölle. Niinistö hyväksyi eronpyynnön.

Rinteen hallitus jatkaa toimitusministeristönä, kunnes uusi pääministeri ja hallitus on nimitetty. Uuden pääministeriehdokkaan valitsee Sdp.

Rinteen eron syynä on se, että hallituskumppani keskusta menetti luottamuksensa Rinteeseen.

Sekä liikenneministeri Sanna Marin että Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoivat tiistaina, että he ovat valmiita pääministerin tehtäviin.

HS seurasi tiistain uutispäivää tiiviisti, lue täältä seuranta:

IL:n julkaisemat keskustan viestit: Rinteen kaatamista suunniteltiin jo perjantaina

Iltalehti on julkaissut viestinvaihtoa, jota on sen mukaan käyty keskustan suljetuissa keskusteluryhmissä ja jonka perusteella puolueessa suunniteltiin pääministeri Antti Rinteen (sd) kaatamista jo perjantaina.

Useat keskustan kansanedustajat kertoivat keskustelussa saaneensa puolueen jäseniltä vahvoja viestejä, joiden mukaan luottamus Rinteeseen oli jo mennyt.

”Kyllä minullekin tullut viesti on pelkästään tätä. Onko meillä ryhmäkokousta ennen välikysymyskeskustelua”, keskustan entinen puheenjohtaja, entinen pääministeri Juha Sipilä kirjoitti Iltalehden mukaan perjantai-iltana. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen viestitti, että ”ryhmä kootaan varmasti ennen välikysymyskeskustelua”.

Kannatus Rinteen kaatamiselle vahvistui Iltalehden mukaan entisestään viikonlopun aikana, eikä keskusteluryhmässä juuri kukaan asettunut tukemaan Rinteen jatkoa.

Keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin avustaja sanoi HS:lle myöhään tiistai-iltana, ettei Kulmuni kommentoi asiaa ainakaan enää tiistain aikana.

 Ylen A-studion Annika Damström tiedusteli Katri Kulmunilta aiheesta tiistai-iltana.

Käytävillä supistiin sitä, että keskustan entinen pääministeri Juha Sipilä ja kansanedustaja Markus Lohi puuhasivat Rinteen kaatoa jo viime viikosta lähtien. Katri Kulmuni, puuhasivatko he tätä sinun valtuutuksellasi?

"Keskustan eduskuntaryhmä ja puoluehallitus ovat aivan yksiselitteisesti ja yksimielisesti tämän tilanteen takana, joka on erittäin valitettava ja vaikea monella tavalla. Ja se lopputulema, mihin me on päädytty, se on kaikkien meidän kansanedustajien ja puoluehallituksen jäsenten tekemä", Kulmuni sanoi Ylellä.

Kulmuni ei johda keskiviikon kokousta Brysselissä

Keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni ei ennakkotiedoista poiketen johda ministerikokousta keskiviikkona Brysselissä. Liikenne-, televiestintä ja energia-aiheista kokousta johtaa tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen. Suomi pyrkii hoitamaan EU-puheenjohtakauden velvollisuudet entisellä tavalla. Puheenjohtajakausi päättyy joulukuun lopussa.

Torstaina Brysseliin kokoontuvat talousministerit.

(Jenni Virtanen HS)

Marin ja Kulmuni ottivat A-studiossa yhteen Orpon ja Halla-ahon kanssa - "Toivoa ei ole ilmassa, että kokoomus löytäisi itsensä hallituksesta"

Pääministeri Antti Rinteen (sd) eroon johtanut päivä huipentui tiistai-iltana puoluejohtajien väittelyyn Ylen A-studiossa.

Keskusteluun osallistuivat keskustan puheenjohtaja ja toimitusministeristön elinkeinoministeri Katri Kulmuni, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sekä Sdp:n ensimmäinen varapuheenjohtaja ja toimitusministeristön liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin.

Sekä Marin että sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ovat kertoneet olevansa käytettävissä uudeksi pääministeriksi. Valinnan tekee Sdp:n puoluevaltuusto. Rinne on kertonut jatkavansa Sdp:n puheenjohtajana.

Marin sanoi A-studiossa, että puoluevaltuusto tekee päätöksen pääministeriehdokkaasta sunnuntaina.

Lue lisää: Mitä tapahtuu, kun pääministeri eroaa? Näin poliittinen prosessi etenee

A-studiossa keskustelu alkoi Marinin haastattelulla. Hän kuvasi Rinteen eroon johtanutta tilannetta valitettavaksi.

Marinin mukaan Rinteen eron taustalla on ennen kaikkea Posti-sotku. Hän sanoo, että tilanteen välttämiseksi olisi pitänyt tehdä paljon toisin.

Hänen mukaansa muun muassa Postin hallitus olisi pitänyt vaihtaa jo kuukausia sitten.

Vaikka tilanne kärjistyi pääministerin eroon, Marin sanoo luottavansa Rinteeseen yhä.

"Minä en ole menettänyt luottamustani puolueen puheenjohtajaan."

Omaa nousuaan pääministeriksi Marin ei juuri kommentoinut. Hänen mukaansa asia on täysin puoluevaltuuston käsissä eikä hän halua ennustaa omaa pärjäämistään.

"Tietenkin tuki lämmittää", Marin sanoi.

Julkisesti hänen taakseen ovat asettuneet muun muassa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari sekä kansanedustaja Krista Kiuru.

Myöhemmin Marinin kanssa keskusteluun liittyivät Kulmuni sekä Orpo ja Halla-aho.

Keskustelua käytiin pitkälti siitä, miten hallitusneuvottelut tästä eteenpäin jatkuvat. Orpo on toivonut, että hallitusneuvottelut käytäisiin kaikkien eduskuntapuolueiden välillä.

Tähän Marin vastasi, että hallitus tulee jatkamaan nykyisellä pohjalla. Viiden puolueen hallituksen muodostavat Sdp, vihreät, keskusta, vasemmistoliitto ja Rkp.

”Toivoa ei ole ilmassa, että kokoomus löytäisi itsensä hallituksesta", Marin sanoi.

Myös Kulmuni toisti useaan kertaan, että keskusta on sitoutunut nykyiseen hallituspohjaan ja -ohjelmaan, eikä näin ollen uusille neuvotteluille ole tarvetta.

Sekä Marin ja Kulmuni kuitenkin myönsivät, että hallituksen luottamus on rakoillut ja luottamuksen korjaamiseksi on tehtävä töitä.

Halla-ahon mukaan perussuomalaiset eivät ole kiinnostunut lähtemään hallitukseen. Sen sijaan Halla-ahon katse oli jo seuraavissa eduskuntavaaleissa. Viimeisimmässä HS-gallupissa perussuomalaisten kannatus nousi 1,9 prosenttiyksikköä edelliseen verrattuna. Puoluetta äänestäisi 22,4 suomalaisista.

Marinin mukaan Sdp päättää hallitustunnustelijan näillä näkymin torstaina. Hän pitää puheenjohtaja Antti Rinnettä parhaana vaihtoehtona tehtävään.

Orpo ihmetteli tätä, koska luottamus Rinnettä kohtaan on jo selkeästi mennyt.

Marinin mukaan hämmennys on ymmärrettävää. Hän kuitenkin korosti että Rinne on edelleen Sdp:n puheenjohtaja, jolla on puolueen tuki.

Tällä sähköpostilla keskusta ilmoitti Rinteelle luottamuksen katoamisesta

Keskusta ilmoitti pääministeri Antti Rinteelle luottamuksen katoamisesta tiistaina aamupäivällä kirjallisella, hyvin lyhytsanaisella viestillä. HS:n haltuunsa saamassa sähköpostissa luottamuksen katoamisen syiksi kerrotaan kokonaisarvio hallituksen ”toimintakyvystä, luottamuksesta ja uskottavuudesta”.

Sähköpostiviesti kokonaisuudessaan on tässä:

Pyynnöstänne toteamme myös kirjallisesti seuraavaa:

Keskustan eduskuntaryhmä ja Keskustan puoluehallitus eivät luota pääministeri Antti Rinteeseen.

Syynä on kokonaisarvio hallituksen toimintakyvystä, luottamuksesta ja uskottavuudesta.

Toimeksisaaneena,

Antti Kurvinen

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja

Urpilainen ei toistaiseksi kommentoi pääministerivalintaa

Suomen komissaari Jutta Urpilainen välittää kansliansa kautta tiedon, ettei kommentoi pääministerivalintaa tässä vaiheessa.

(Jenni Virtanen HS)

Tuppurainen HS:lle: Päätehtäväni huolehtia EU-puheenjohtajuuskauden viemisestä loppuun, en ole pyrkimässä pääministeriksi

Toimitusministeristön eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd) ei aio hakea pääministerin tehtävään.

"Tehtäväni on huolehtia ensisijaisesti siitä, että me selviydymme tästä jäljellä olevasta puheenjohtajuuskaudesta kunnialla loppuun. Se on päätehtäväni nyt ja keskityn siihen, enkä ole pyrkimässä pääministerin tehtävään."

Suomen heinäkuussa alkanut EU-puheenjohtajuuskausi päättyy joulukuun viimeisenä päivänä.

Tuppurainen ei kerro, onko hänellä henkilökohtaista suosikkia seuraavaksi pääministeriksi. Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sekä toimitusministeristön liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin ovat ilmoittaneet olevansa käytettävissä.

"Sdp:n puoluevaltuusto pystyy varmasti valitsemaan käytettävissä olevista ehdokkaista parhaan mahdollisen ehdokkaan, joka on sekä puolueen että isänmaan kannalta hyvä ratkaisu", Tuppurainen sanoo.

Hän kuvailee tätä päivää "todella dramaattiseksi".

"Tästä täytyy nyt mennä eteenpäin, koota rivit ja luoda tarvittava luottamus, jotta voidaan rakentaa maahan toimintakykyinen hallitus."

Harakka HS:lle: Meillä on kaksi hyvää ehdokasta

Toimitusministeristön työministerin Timo Harakan (sd) mukaan Sdp:llä on kaksi hyvää ehdokasta, joista puoluevaltuusto tulee valitsemaan pääministerin seuraajan.

Harakka nimeää ehdokkaiksi Marinin ja Lindtmanin, eli toisin sanoen hän ei ole itse kiinnostunut hakeutumaan tehtävään.

"Sanna Marin on karismaattinen ja ilmastoasioissa uskottava, Antti Lindtmanilla on koeteltu paineensietokyky ja neuvottelutaidot", Harakka viestitti tekstiviestivastauksessaan.

Henrikssonilta vahva tuki nykyiselle hallituspohjalle

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kiittää Antti Rinnettä yhteistyöstä.

Hän myös ilmaisee vahvan tukensa hallitusohjelmalle ja nykyiselle hallituspohjalle.

Henriksson kirjoitti asiata Twitteriin.

Video: Puhemies Vanhanen piti tiedotustilaisuuden Rinteen eronpyynnön jälkeen

Video: Antti Rinteen tiedotustilaisuus kokonaisuudessaan eronpyynnön jälkeen

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miesjoukko raiskasi nuoren tytön Oulussa, hovioikeus antoi yhdelle tuomitulle luvan tutustua uhrin kaikkiin kuulustelukertomuksiin

  2. 2

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  3. 3

   Marinin pääministeripaikka ratkesi viime hetkillä, kun Paatero ja Kiuru saapuivatkin kokoukseen – ja operaation taustalla hääräsi Antti Rinne

   Tilaajille
  4. 4

   HS:n piparikisaan ilmoittautui ”täysin lapasesta lähtenyt” suurteos

  5. 5

   Bellingcat: Berliinin puistomurhaaja aloitti uransa Kostamuksessa

  6. 6

   Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

  7. 7

   Sotimaan opetettuja lapsia on jo Suomessa, sanoo psykologi – näin radikalisoituneita nuoria autetaan

  8. 8

   Suomen metsien hiilinielut romahtivat ennätys­hakkuiden vuoksi

  9. 9

   Ruumisauto ajoi takaluukku auki Mannerheimin­tiellä

  10. 10

   Jatkuvat keskeytykset alkavat muuttaa aivoja vaivihkaa – Aivotutkijat laativat neljän kohdan treeniohjelman, jonka avulla keskittymiskyky palautuu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  2. 2

   Oikeustieteilijät ihmettelevät ulkoministeri Haaviston toimia al-Holin pakolais­leirin kysymyksessä

  3. 3

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

  4. 4

   Marinin pääministeripaikka ratkesi viime hetkillä, kun Paatero ja Kiuru saapuivatkin kokoukseen – ja operaation taustalla hääräsi Antti Rinne

   Tilaajille
  5. 5

   Miesjoukko raiskasi nuoren tytön Oulussa, hovioikeus antoi yhdelle tuomitulle luvan tutustua uhrin kaikkiin kuulustelukertomuksiin

  6. 6

   Jatkuvat keskeytykset alkavat muuttaa aivoja vaivihkaa – Aivotutkijat laativat neljän kohdan treeniohjelman, jonka avulla keskittymiskyky palautuu

   Tilaajille
  7. 7

   Viiksekkäät hipsterit rynnivät lähiöbaariin Mellunkylässä – ulkoapäin rujon näköiseen kuppilaan tehdään jo pöytävarauksia

  8. 8

   Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

  9. 9

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  10. 10

   Hillary Clinton jakoi Twitterissä kuvan Suomen uudesta hallituksesta: ”Hyvä Suomi!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  5. 5

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää