Politiikka

HS-analyysi: Luottamus pääministeriin häviää asteittain ja sitten yhtäkkiä

Omistajaohjaussotku oli esimerkki siitä, kuinka mikromanageeraus nielee vaikka pääministerinkin, kirjoittaa Juha-Pekka Raeste.

Pääministeri Antti Rinne (sd) astui Posti-kriisissä hallitsijoille tuttuun ansaan.

Lue lisää: HS seuraa hallituskriisiä hetki hetkeltä

Hän kuvitteli valtansa liian suureksi, päätti asioista hallituksen kantaa kysymättä, sotkeutui sanoihinsa, joutui erottamaan tukijansa ja ystävänsä, ja näki arvovaltansa hupenevan.

Ernest Hemingwayn romaanissa Ja aurinko nousee on kuuluisa dialogi, jossa kysytään miten vararikko tapahtuu.

”Kahdella tavalla”, kuuluu vastaus, ”asteittain, kunnes yhtäkkiä.”

Samalla lailla katoaa pääministerin luottamus.

Kun Sdp:n kannatus sukelsi loka–marraskuussa 1,7 prosenttiyksikköä alle 14 prosenttiin, Rinteelle kuiskuttelevat näkivät Postin lakossa paikan, jossa Sdp voisi kerätä suuren symbolisen voiton, demarilähde kertoo.

”Eivät tainneet olla kartalla siitä, mitä kesällä oli puuhattu, ennen kuin oli yllytetty Antti juoksemaan kuilun yli. Sitten virheitä on paikattu, osin harhaanjohtaen.”

Rinteen tavoite oli sinänsä alusta asti yksinkertainen. Hän halusi välttää Postin lakot ja estää sen, että Postin pienipalkkaisimmat työntekijät eivät joutuisi hakemaan toimeentuloaan kahdelta eri luukulta, palkkana ja toimeentulotukena.

Tuota tavoitetta hän ajoi liian yksinvaltaisesti, ja saa nyt maksaa siitä.

Jos kadulla pyytäisi ihmisiä yksilöimään, mitä väärää, valheellista ja vakavaa Rinne on tehnyt, selkeät vastaukset olisivat yhä harvassa.

Keskustan puoluejohtaja Katri Kulmunikaan ei maanantai-illan tiedotustilaisuudessaan kyennyt pyydettäessä yhdelläkään esimerkillä valaisemaan, mistä keskustan epäluottamus todella johtuu.

Rinne vaati maanantaina keskustaa yksilöimään mistä luottamuspula johtuu, mutta veti tiistaiaamuna sitten omat johtopäätöksensä.

Pääsyy poliittiseen kuohuntaan lähti siitä, miten hän on syyttänyt Postin toimineen vastoin omistajan tahtoa ja Postin johdon pimittäneen tarkoitusperiään.

Rinne syyllistyi löperöihin puheisiin viime torstaina eduskunnan kyselytunnilla ja perjantaina median edessä. Samalla myös omistajaohjauksen virkamiehet saivat pyyhkeitä tiedonkulusta.

Sitä, miten tieto Paateron ja pääministerin tai Paateron ja virkamiesten välillä on kulkenut, on vaikea todentaa, mutta omistajaohjausosaston virkamiehiä ja ministeriä ei voi ainakaan aktiivisuuden puutteesta moittia.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero ja omistusohjausosaston virkamiehet ovat 7. kesäkuuta jälkeen joko tavanneet tai keskustelleet yhteensä yli 50 kertaa Postin asioista, Helsingin Sanomien valtioneuvoston kanslialle tekemän tietopyyntö paljastaa.

Keskusteluista 27 on ollut erilaisia tapaamisia. Virkamiehet ovat lisäksi käyneet 2.9.–27.9 joka päivä puolen tunnin aamupalaverin.

Ministeri Paatero on osallistunut kuuteen tapaamiseen, hänen erityisavustajansa lisäksi neljään muuhun.

Antti Rinne vetosi julkisuudessa esimerkiksi siihen, että Postin olisi pitänyt tajuta äänen kellossa muuttuneen jo siksi, että hän oli jo oppositioaikanaan puhunut yhtiön johdolle toiveistaan.

Hän ilmeisesti oikeasti ajatteli, että aiempi ääneenajattelu olisi riittävä hallituksen omistajapoliittinen ohje, joka Postin hallituksen ja toimivan johdon tulisi ymmärtää.

Viime viikon lopulta lähtien keskustelua on käyty kiivaasti siitä, onko Antti Rinne antanut väärää tietoa eduskunnan kyselytunnilla. Ytimessä on kysymys siitä, mitä hallitus, Rinne itse ja omistajaohjausministeri Paatero ovat työehtosopimusshoppailusta linjanneet.

Siinä kävi ilmi, että Rinteen hallituksen ja median kuherruskuukaudet ovat lopullisesti ohi.

Osa ongelmista selittyi Rinteen puhetyylillä – kun hän huomasi, että päälauseessa sanottu viesti ei näyttänyt menneen läpi, hän kärjisti viestiä. Tuo puhetapa saattoi sopia ay-pomolle, mutta pääministerille viimeistään se kolmas sivulause on kohtalokas. Näin on, koska pääministerin jokainen sana on teko.

Pääministeri Rinne kertoi omasta kannastaan Postin työntekijöiden työehtoriidassa laajasti HS:n haastattelussa syyskuun 11. päivä. Siinä Rinne ehdotti, että työehtosopimuksen vaihto voitaisiin hänen mielestään ratkaista maksamalla tästä tuntuva kertakorvaus Postin vanhoille työntekijöille. Kanta nähtiin nyt vahvana näyttönä siitä, että Rinne tiesi jo tuolloin Postin aikeista vaihtaa työehtosopimusta.

Tämä tieto nousi yhdeksi Antti Rinteen päänäytöksi Rinteen epäjohdonmukaisista puheista eduskunnassa.

Sama kysymys nousi esiin HS:n haltuun saamasta Paateron sähköpostista elokuulta, jossa Postin pakettilajittelijoiden asemasta raportoitiin Sdp:n puoluehallitukselle.

Kuinka Rinne saattoi syyttää Postia salailusta, jos hän samaan aikaan tiesi Postin tessin muutosaikeista?

Rinteen puolustukseksi voi sanoa, että hän saattoi päätavoitteenaan pyrkiä estämään Postin sopimusshoppailua. Vanhana ay-pomona Rinteen takataskussa oli myös kompromissiehdotus kertakorvauksesta. Tätä ajatteluaan Rinne ei pystynyt kuitenkaan avaamaan, vaan sotkeutui selityksiinsä.

Yksi selitys Rinteen puheiden monimerkityksellisyydelle voi johtua Rinteen juristin koulutuksesta. Juristeille on ominaista kertoa se osa totuudesta, jonka he haluavat. Muu jää auki, eikä siitä voi heitä heidän mielestään syyttää.

Kokenut palkkaneuvottelija Rinne voi sanoa silmät kirkkaina kieltävänsä työehtoshoppailun ja junailla samaan aikaan työntekijöille annettavaa kertakorvausta kompromissina.

Tapaus Antti Rinteen kannalta yksi keskeisin opetus on siinä, että pääministerillä ei ole valtaa tehdä yksin omistajapoliittisia päätöksiä. Nuo ratkaisut tehdään hallituksessa ja sen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa.

Historia on tosin osoittanut, että tuon faktan omistajaohjausministeri ja pääministerikin helposti unohtaa.

Esimerkiksi Juha Sipilä ratkaisi 2015 Postin lakon soittamalla Postin silloiselle toimitusjohtaja Heikki Maliselle puhelun, jossa asioista sovittiin. Sipilä myös ilmoitti keskustelusta julkisuuteen, mutta silloin kukaan ei murissut tai moittinut pääministeriä sopimusneuvotteluihin puuttumisesta.

Eri johtajille on eri säännöt, riippuen siitä kuinka kukin tilansa ottaa. Silti muotoseikkojen noudattamisella on arvonsa.

Maailma on pullollaan maita, joissa pääministeri tai presidentti leikkii keisaria ja päättää yksin kaikesta. Eri mieltä olevat ministerit erotetaan.

Valta tunnetusti sokaisee. Juuri valtaan liittyvien suuruuskuvitelmien takia tarvitaan instituutioiden antamia rajoja tuota vallanhimoa hillitsemään.

Omistajaohjauksen linjaukset tehdään hallitusohjelmassa ja hallituksen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa, ei pääministerin mahtikäskyillä – paitsi jos hallitus siihen suostuu.

Kun asioista on sovittu talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa, omistajaohjausministeri voi kutsua koolle ylimääräisen yhtiökokouksen Suomen valtion kokonaan omistamassa Postissa ja antaa hallitukselle uudet selkeät ohjeet.

Jos pääministeri haluaa tuohon vaikuttaa, oikea reitti saada viesti läpi on sopia siitä puoluejohdon ja omistajaohjausministerin kanssa, ja saada tämä linja jonkinlaisena kompromissina läpi hallituksessa.

Posti-kiistassa purkautui myös monen hallituskumppanin pettymys Rinteen viime aikojen toimintaan hallituksessa. Rinne oli heidän mielestään turhan monessa asiassa helposti sormi pystyssä mikromanageroimassa.

”Kun tulee paikka, isketään”, selittää kokenut keskustavaikuttaja keskustan maanantain vetoa.

”Politiikka kun on myös sitä miltä se näyttää, ja se on näyttänyt Rinteen osalta huonolta viime aikoina.”

”Tässä näkyy nyt sekin, että keskustassa kaikki eivät olleet innostuneita hallitukseen menosta. Silloin kärsivällisyys katkeaa paljon nopeammin”, keskustavaikuttaja sanoo.

Korjaus 3.12. kello 13.52: ”Tämä tieto nousi yhdeksi Antti Rinteen päänäytöksi Rinteen epäjohdonmukaisista puheista eduskunnassa” -lauseessa Rinteen puheista käytettiin aiemmin lainausmerkeissä sanaa ”valehtelu”.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  2. 2

   Helsingin poliisi puuttui turvapaikanhakijoiden mielenosoitusleiriin, otti kiinni neljä henkilöä

  3. 3

   Muutto Iisalmesta Vantaalle yllätti Lohvansuun perheen: Enemmän yhteistä aikaa, vähemmän autossa istumista ja halvemmat asumiskulut

   Tilaajille
  4. 4

   Hallitusneuvotteluissa odotettu lopputulos, Marinin ja Lindtmanin kisa huipentaa politiikan dramaattisen viikon – HS seuraa

  5. 5

   Ulkoministeriön henkilöstön edunvalvoja Verkko­uutisille: ”Luottamus ministeri Haavistoa kohtaan on horjunut erittäin pahasti”

  6. 6

   Keskustalta loppui luottamus Antti Rinteeseen – mutta salaisten Whatsapp-viestien vuotaminen oli petos, joka kylvi epäluottamusta myös omien keskuuteen

   Tilaajille
  7. 7

   Juha Tapion Hartwall-keikka korosti, että hän on tavallisten suomalaisten mies niin kuin ruispalat ja puoli yhdeksän uutiset

  8. 8

   Vantaan pakettilajittelijat kertovat postilakon jälkeisestä kireästä tunnelmasta: tauot lyhenivät ja työntekijöiden kyttääminen alkoi

  9. 9

   Valokuvassa on vain talvisen hiljainen metsä, mutta juuri täällä vänrikki Elo miehineen kohtasi tuhansien miesten neuvosto­joukot talvi­sodan ensimmäisten tuntien aikana

   Tilaajille
  10. 10

   Keski-Suomessa on saatu esimakua siitä, mitä ilmastokriisi tuo tullessaan: Petäjävedellä vettä on säästetty ja kunnanjohtaja on huomannut, että yksittäisen ihmisen teot merkitsevät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  3. 3

   Vantaan pakettilajittelijat kertovat postilakon jälkeisestä kireästä tunnelmasta: tauot lyhenivät ja työntekijöiden kyttääminen alkoi

  4. 4

   Keskustalta loppui luottamus Antti Rinteeseen – mutta salaisten Whatsapp-viestien vuotaminen oli petos, joka kylvi epäluottamusta myös omien keskuuteen

   Tilaajille
  5. 5

   Muutto Iisalmesta Vantaalle yllätti Lohvansuun perheen: Enemmän yhteistä aikaa, vähemmän autossa istumista ja halvemmat asumiskulut

   Tilaajille
  6. 6

   Victorian putoukset ovat kuivuneet paikoin noroiksi – suomalais­turisti kuvasi putoukset Zimbabwen puolelta, jossa vesi virtaa yhä

  7. 7

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  8. 8

   Marin vai Lindtman? Tutkijan mukaan pääministerivalinnassa on kyse siitä, keiden äänistä Sdp aikoo jatkossa kilpailla

  9. 9

   Valokuvassa on vain talvisen hiljainen metsä, mutta juuri täällä vänrikki Elo miehineen kohtasi tuhansien miesten neuvosto­joukot talvi­sodan ensimmäisten tuntien aikana

   Tilaajille
  10. 10

   Yhtään pilkkua ei hallitusohjelmasta tarvitse muuttaa, sanoi Katri Kulmuni – Sitten kielenhuoltaja luki hallitusohjelman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää