Politiikka

HS-analyysi: Sdp valitsee ensi viikolla Suomelle pääministerin – jonka pitäisi samalla määritellä myös demareille uusi suunta

Antti Rinteen ei alun perin pitänyt olla Sdp:lle muuta kuin väliaikainen johtaja, mutta hallitukseen pääsy on tuonut hänelle arvostusta.

”Aina tällaisesta prosessista jonkun näköinen rupi jää, mutta eiköhän tuo parane pian. Pistetään salvaa päälle”, sanoi Antti Rinne (sd) tiistaina iltapäivällä hetkeä sen jälkeen, kun hän oli jättänyt eronpyyntönsä pääministerin tehtävästä.

Jonkun näköinen rupi ja salvaa päälle.

Tämä leppoisa sävy oli aivan toista kuin maanantai-iltana, jolloin Rinne suorastaan puhkui pyhää vihaa keskustaa kohtaan. Keskusta oli esittänyt pääministerille epäluottamuksensa ja vaatinut hänen eroaan. Kiukkuinen Rinne syytti keskustaa epäselvästä viestinnästä ja vaati ”oman oikeusturvansa vuoksi” puolueelta selkeitä perusteita luottamuspulan syistä:


Tiistaina kaikki oli toisin. Tiedotustilaisuudessa Rinne oli korostetun sovitteleva.

Hän kehui puheessaan hallituksensa hallitusohjelmaa, joka torjuu eriarvoisuutta ja ilmastonmuutosta – ja muistutti, että siinä on niitä tulevaisuusinvestointeja.

Rinne korosti, että ohjelma on itsessään paljon tärkeämpi kuin se, kuka ohjelmaa toteuttavaa hallitusta johtaa. Siksi hän oli valmis väistymään pääministerin paikalta. Ettei hyvä hallitusohjelma lentäisi historian romukoppaan.

”Miten” on tärkeämpää kuin ”kuka”, Rinne muotoili.

Vaikea sanoa, tarkoittiko Rinne todella mitä sanoi, mutta ainakin sanat lämmittivät demareiden mieliä. Tiivistyihän niihin sosiaalidemokraattinen ajattelu: Asia on olennaisempi kuin yksittäiset ihmiset. Yksilö on ennen kaikkea vain kollektiivin osa.

Rinne vaikutti tiistaina median edessä yllättävänkin rennolta ja vapautuneelta. Hänen puheensa oli varmasti yksi parhaista, joita hän on pitänyt:


Asiaa saattoi tosin auttaa se, että hän oli ehtinyt harjoitella puhetta jo kertaalleen aiemmin. Tiettävästi Rinne oli pitänyt täsmälleen saman puheen maanantai-iltana Sdp:n puoluehallituksen suljetussa kokouksessa.

Tästä tietysti herää kysymys, miksi Rinne vakuutti maanantai-iltana taistelutahtoaan, vaikka tiesi jo silloin joutuvansa tiistaina väistymään pääministerin paikalta.

Kyse taisikin olla ihmisen perusluonnosta. Piti vain jotenkin päästä purkamaan raivoa keskustalle, jonka Rinne koki pettäneen itsensä.

Soittokierros sdp:läisille kertoo, että moni muukin on ottanut viime päivien tapahtumat raskaasti. Vaikka Rinteellä on viiden vuoden puheenjohtajakautensa aikana ollut monta kertaa tilanteita, joissa omien tuki on ollut vähissä, häntä arvostetaan. Näin demarit kertovat.

Arvostus kumpuaa etenkin siitä, että Rinne on 20 vuoteen ensimmäinen demarijohtaja, joka on onnistunut johdattamaan Sdp:n pääministeripuolueeksi.

Kun Antti Rinne syrjäytti vuonna 2014 Jutta Urpilaisen Sdp:n puheenjohtajan paikalta, moni Rinteen tukijakin näki hänet välivaiheen johtajana. Syrjäyttämisoperaation tarkoitus oli saada käännettyä Urpilaisen liian oikeistolaisena pidetty politiikka. Pidemmän aikavälin puoluejohto oli tarkoitus valita joskus myöhemmin.

Rinne ei kuitenkaan mieltänyt itseään väliaikaisratkaisuksi. Sen sijaan hän taisteli asemastaan ja nitisti asemaansa uhkaavat haastajat tehokkaasti.

Eikä Rinne näytä nytkään hevillä irrottavan vallan kahvasta. Tiistain tiedotustilaisuudessa hän kertoi jatkavansa Sdp:n puheenjohtajana kautensa loppuun eli ensi kesän puoluekokoukseen asti. Samalla hän kertoi harkitsevansa jatkokauden hakemista ensi kesänä.

Tästä moni demari kauhistui. Samoin siitä, että Rinne lupasi tiistaina tukea uutta pääministeriä vahvasti.

Yleensä organisaatioissa ei seuraa mitään hyvää siitä, että väistynyt johtaja jää ohjeistamaan seuraajaansa.

Todennäköisesti Rinne saa jatkaa puheenjohtajana ensi kesään asti. Sdp voisi sääntöjensä mukaan järjestää ylimääräisen puoluekokouksen jopa kahden viikon varoitusajalla, mutta näin tuskin käy. Ylimääräinen kokous olisi jo niin lähellä varsinaista puoluekokousta, että sitä ei välttämättä pidetä tarpeellisena.

Sitä paitsi on vaikea nähdä, että demarit lähtisivät aktiivisesti syrjäyttämään Rinnettä puheenjohtajan paikalta. Alkuviikon myllerryksen jälkeen Rinnettä kohtaan tunnetaan sympatiaa. Rinne sai tiistaina omiltaan raikuvat aplodit Sdp:n eduskuntaryhmän kokouksen päätteeksi.

Sdp:n puoluevaltuusto kokoontuu näillä näkymin ensi viikolla valitsemaan uutta pääministeriä. Valinta itsessään on tietysti Suomen kannalta äärimmäisen tärkeä, mutta tärkeä se on myös Sdp:lle.

Kyseessä voi olla puolueen kohtalo.

Uusi pääministeri valitaan hyvin todennäköisesti ensi kesänä myös Sdp:n puheenjohtajaksi. Hänen tehtäväkseen tulee puolueen uudistaminen.

Sdp:llä ja muilla perinteisillä isoilla puolueilla tuntuu olevan vaikeuksia löytää paikkansa uudella puoluekartalla, jossa vanhan oikeisto–vasemmisto-jaon sijaan korostuvat arvot ja identiteetit. Puoluekenttä on pirstaloitunut ja polarisoitunut, eikä Sdp tunnu oikein tietävän, missä se on ja mitä sen pitäisi tehdä.

Sitä paitsi Sdp:n äänestäjäkunta on puolueiden välisessä vertailussa kaikkein iäkkäintä. Jos Sdp ei vähitellen keksi keinoa puhutella myös nuorempia äänestäjiä, se näivettyy vääjäämättä merkityksettömäksi.

Uuden demarijohtajan pitäisi siis kehittää jotain uutta.

Vaihtoehtoja Sdp:n johtoon on kaksi: Sanna Marin ja Antti Lindtman. Ennakkoarvioissa heitä pidetään tasavahvoina.

Marin on 34-vuotias ja Lindtman 37-vuotias. He ovat siis kutakuinkin samanikäisiä. Heillä on myös aika lailla yhtä vahvat ansioluettelot.

Marinilla on puoli vuotta ministerikokemusta, Lindtmanilla ei lainkaan. Lindtman on kuitenkin johtanut Sdp:n eduskuntaryhmää yli neljä vuotta.

Molemmat ovat toimineet valtuuston puheenjohtajana isossa kaupungissa: Marin Tampereella, Lindtman Vantaalla. Kumpikin hallitsee politiikan substanssin. Kumpikin osaa esiintyä.

Aatemaailmaltaan he kuitenkin eroavat selvästi toisistaan. Niinpä Sdp:n puoluevaltuustolla on ensi viikolla käsissään linjavaali.

Marin edustaa puolueen punavihreää vasenta laitaa. Lindtmanilla on puolestaan taustaa ammattiyhdistysliikkeestä.

Marin on idealisti, Lindtman reaalipoliitikko.

Karrikoiden voisi sanoa näin: Marinin mielestä on hyvä, jos Sdp:n eduskuntavaaliohjelmassa luvataan aloittaa valmistelut polttomoottoriautojen kieltämiseksi. Lindtman voi olla itse asiasta samaa mieltä mutta ei varmaankaan kirjaisi sitä vaaliohjelmaan.

 

Toisaalta monella demarilla on nyt suremisen sijasta muuta mietittävää.

Rinne toivoo, että Marinista tulisi hänen seuraajansa. Sen sijaan Rinteen ja Lindtmanin välit ovat viileät. On vaikea tässä vaiheessa sanoa, onko Rinteen tuki kandidaateille pääministerikisassa etu vai haitta.

Sdp:n puheenjohtajavalinta vaikuttaa myös muihin puolueisiin. Aiempien kommenttiensa perusteella Marin suhtautuu nihkeästi kokoomukseen, joten Marinin johdolla Sdp:n sinipunayhteistyö kokoomuksen kanssa olisi varmaan aika hankalaa. Marin veisi siis puoluetta selvemmin punavihreän blokkipolitiikan suuntaan.

Lindtmanin johtamalle Sdp:lle kävisi helpommin yhteistyö myös kokoomuksen kanssa. Ainakin ryhmänjohtajana Lindtman on pyrkinyt olemaan yhteistyökykyinen kaikkiin poliittisiin ilmansuuntiin.

Mutta millaiset välit Sdp:llä ja keskustalla on tämän viikon taistelun jälkeen?

Vastaus on selvä: huonot. Alkuviikon tapahtumista syntyi niin iso avohaava, että salvan pistäminen ruven päälle tuskin riittää.

Vertailuksi voisi mainita, että keskustalaisia hiertää edelleen tapa, jolla Sdp pakotti keskustan syrjäyttämään Anneli Jäätteenmäen pääministerin paikalta vuonna 2003.

Sdp:ssä todennäköisesti muistetaankin nämä joulukuun alun päivät vielä vuonna 2035.

Demareiden toipumista auttanee kuitenkin se, että keskustan hyökkäys kohdistui vain Rinteeseen, ei koko puolueeseen. Demaripsyykessähän kollektiivi ylittää yksilön.

Toisaalta monella demarilla on nyt suremisen sijasta muuta mietittävää, sillä mikään ei innosta puolueaktiiveja yhtä paljon kuin täysimittainen valtataistelu. Marinin ja Lindtmanin kannattajat kampittavat lähipäivät toisiaan sydämensä kyllyydestä.

Sen jälkeen voittajan pitäisi ryhtyä johtamaan hallitusta ja maata.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  2. 2

   Helsingin poliisi puuttui turvapaikanhakijoiden mielenosoitusleiriin, otti kiinni neljä henkilöä

  3. 3

   Muutto Iisalmesta Vantaalle yllätti Lohvansuun perheen: Enemmän yhteistä aikaa, vähemmän autossa istumista ja halvemmat asumiskulut

   Tilaajille
  4. 4

   Marinin ja Lindtmanin kisa huipentaa politiikan dramaattisen viikon, Rinne ei paljastanut kiinnostustaan ministeri­salkkuun – HS seuraa

  5. 5

   Ulkoministeriön henkilöstön edunvalvoja Verkko­uutisille: ”Luottamus ministeri Haavistoa kohtaan on horjunut erittäin pahasti”

  6. 6

   Juha Tapion Hartwall-keikka korosti, että hän on tavallisten suomalaisten mies niin kuin ruispalat ja puoli yhdeksän uutiset

  7. 7

   Keski-Suomessa on saatu esimakua siitä, mitä ilmastokriisi tuo tullessaan: Petäjävedellä vettä on säästetty ja kunnanjohtaja on huomannut, että yksittäisen ihmisen teot merkitsevät

  8. 8

   Keskustalta loppui luottamus Antti Rinteeseen – mutta salaisten Whatsapp-viestien vuotaminen oli petos, joka kylvi epäluottamusta myös omien keskuuteen

   Tilaajille
  9. 9

   Vantaan pakettilajittelijat kertovat postilakon jälkeisestä kireästä tunnelmasta: tauot lyhenivät ja työntekijöiden kyttääminen alkoi

  10. 10

   Yhtään pilkkua ei hallitusohjelmasta tarvitse muuttaa, sanoi Katri Kulmuni – Sitten kielenhuoltaja luki hallitusohjelman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  3. 3

   Vantaan pakettilajittelijat kertovat postilakon jälkeisestä kireästä tunnelmasta: tauot lyhenivät ja työntekijöiden kyttääminen alkoi

  4. 4

   Keskustalta loppui luottamus Antti Rinteeseen – mutta salaisten Whatsapp-viestien vuotaminen oli petos, joka kylvi epäluottamusta myös omien keskuuteen

   Tilaajille
  5. 5

   Muutto Iisalmesta Vantaalle yllätti Lohvansuun perheen: Enemmän yhteistä aikaa, vähemmän autossa istumista ja halvemmat asumiskulut

   Tilaajille
  6. 6

   Victorian putoukset ovat kuivuneet paikoin noroiksi – suomalais­turisti kuvasi putoukset Zimbabwen puolelta, jossa vesi virtaa yhä

  7. 7

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  8. 8

   Marin vai Lindtman? Tutkijan mukaan pääministerivalinnassa on kyse siitä, keiden äänistä Sdp aikoo jatkossa kilpailla

  9. 9

   Valokuvassa on vain talvisen hiljainen metsä, mutta juuri täällä vänrikki Elo miehineen kohtasi tuhansien miesten neuvosto­joukot talvi­sodan ensimmäisten tuntien aikana

   Tilaajille
  10. 10

   Yhtään pilkkua ei hallitusohjelmasta tarvitse muuttaa, sanoi Katri Kulmuni – Sitten kielenhuoltaja luki hallitusohjelman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää