Politiikka    |   HS-gallup

Sanna Marin on suomalaisten suosikki seuraavaksi demari­pääministeriksi

Lindtman, Heinäluoma ja Urpilainen saivat jokainen 12 prosentin kannatuksen.

rac
Vajaa kolmannes suomalaisista nostaisi Antti Rinteen (sd) erottua pääministeriksi Sanna Marinin (sd). HS kysyi asiaa gallupissa, jossa esiteltiin vaihtoehtoina Sdp:n poliitikkoja.

Kyseessä oli Kantar TNS:n pikagallup, joka tehtiin tiistaina 3. joulukuuta. Gallupin virhemarginaali on tavallista korkeampi, 2,3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Asiaa kysyttiin seuraavasti:

”Antti Rinne jätti hallituksensa eronpyynnön tasavallan presidentille tänään. Maahan muodostetaan uusi hallitus, jonka pääministeri todennäköisesti valitaan Sdp:stä. Kuka seuraavista sosialidemokraateista olisi mielestäsi paras valinta maamme seuraavaksi pääministeriksi?”Kyselyssä vaihtoehtoina oli myös kolme nimeä, jotka tiistaina ilmoittivat, etteivät he pyri pääministerin tehtävään. Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppa­ministeri Ville Skinnarin, työministeri Timo Harakan ja eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen ilmoitukset jättäytyä kisasta pois tulivat vasta HS:n kyselyn teettämisen jälkeen.

Marin on HS:n kyselyn perusteella selvästi suositumpi kuin toiseksi suosituimmat Eero Heinäluoma, Antti Lindtman ja Jutta Urpilainen. Heitä kaikkia kertoi kannattavansa pääministeriksi 12 prosenttia vastanneista, kun Marinia kannatti 30 prosenttia.

Huomionarvoista on siis, että suomalaisten mielestä Marin ja Lindtman eivät erotu selkeänä kärkikaksikkona. Toistaiseksi vain he ovat ilmoittautuneet pääministerikisaan.


Marin saa tasaisesti 30 prosentin molemmin puolin kannatusta kaikissa ikäryhmissä. Kannatus on tasaista myös miesten ja naisten välillä.

Marin on Tampereelta ja edustaa Pirkanmaan vaalipiiriä. Hän on myös Sdp:n kannattajien ykkösvaihtoehto pääministeriksi. Niistä vastaajista, jotka kertoivat olevansa demareiden kannattajia, 36 prosenttia toivoo hänestä puolueen uutta pääministeriä. Antti Lindtmanin valitsisi 20 prosenttia, Eero Heinäluoman 16 ja Jutta Urpilaisen 9 prosenttia.

Lindtmanin suhteellinen suosio on suurinta yli 70-vuotiaissa ja eläkeläisten joukossa.Marin päihittää Lindtmanin myös niiden vastaajien joukossa, jotka kertovat kannattavansa muita Rinteen hallituksen eli nykyisen toimitusministeriön puolueita.

Valinnan pääministeristä tekee Sdp:n puoluevaltuusto, joka kokoontuu näillä näkymin ensi viikolla. Sanna Marin tosin sanoi eilen A-studiossa, että valinta saatetaan tehdä jo sunnuntaina.

Ylen keskiviikkona julkaiseman kyselyn mukaan Sdp:n puoluevaltuuston jäsenistä 20 kannattaa Sanna Marinia ja 14 Antti Lindtmania. 20 ei osannut sanoa kantaansa ja seitsemää ei tavoitettu.

Tämänhetkisten tietojen mukaan puolueen johdossa jatkaa pääministerivaihdoksesta huolimatta Antti Rinne. Sdp:n seuraava sääntömääräinen puoluekokous on ensi kesänä.

Rinteen koko hallitus erosi eilen, kun pääministeri jätti eronpyyntönsä. Uuden hallituksen muodostaminen vaatii hallitusneuvottelut.

Kaikki nyt eronneen hallituksen puolueet ovat ilmoittaneet, että ne haluavat jatkaa vanhalla hallituspohjalla ja -ohjelmalla. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaati eilen, että hallitusneuvotteluihin otettaisiin mukaan kaikki halukkaat puolueet.

Viidesosalla (21 prosenttia) gallupiin vastaajista ei ollut mielipidettä pääministerikandidaateista.

Kun syyskuussa ennen keskustan puheenjohtajavaalia tehtiin vastaavanlainen mielipidekysely, peräti 48 prosenttia ei osannut tehdä valintaa Katri Kulmunin ja Antti Kaikkosen välillä.Lue lisää:

HS-analyysi: Sdp valitsee ensi viikolla Suomelle pääministerin – jonka pitäisi samalla määritellä myös demareille uusi suunta

HS-analyysi: Sanna Marin vaikuttaa olevan vahvemmilla pääministeriksi kuin Antti Lindtman

HS esittelee viisi mahdollista seuraajaa Antti Rinteelle – arvokartta havainnollistaa ehdokkaiden eroja

Korjaus klo 13.15: Jutun aiemmassa versiossa sanottiin, että virhemarginaali on 2,6 prosenttia. Tosiasiassa virhemarginaali on 2,3 prosenttiyksikköä suuntaansa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Näin tutkittiin


 Tutkimusaineisto on koottu Gallup Forum -internetpaneelissa 3.12.2019. Haastattelujen kokonaismäärä on 1 820.

 Tutkimusotos muodostettiin monivaiheisella ositetulla otannalla.

 Tutkimustulosten virhemarginaali on noin 2,3 prosenttiyksikköä suuntaansa, eli tavallista suurempi.

 Tutkimukseen osallistuneiden joukko edustaa maamme 18 – 74 -vuotta täyttänyttä väestöä poislukien Ahvenanmaan maakunnassa asuvat.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Turkkilainen viranomainen Reutersille: Syyrialaisten tuloa Eurooppaan ei enää estetä

  2. 2

   Mies kuoli pelattuaan venäläistä rulettia Ranskassa

  3. 3

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  4. 4

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  5. 5

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  6. Näytä lisää
  1. 1

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  2. 2

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  3. 3

   Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

  4. 4

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  5. 5

   Päihdejärjestön epäily: Ruotsissa on kehitetty suomalaisia varten huippuvahva nuuska, joka koukuttaa etenkin nuoria

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää