Politiikka

Kuohunta keskustan ja Sdp:n välillä jatkuu: Sdp:n ryhmänjohtaja Antti Lindtman vaatii selvitystä vuodetuista viesteistä, Sipilä lähetti lepyttelyviestin demareille

Vuodetun Whatsapp-keskustelun mukaan keskustan edustajat kävivät viime viikon lopulla laajaa sananvaihtoa pääministeriä kohtaan tunnetusta luottamuksesta.

Keskustan eduskuntaryhmä kokoontui keskiviikkona puolenpäivän aikaan ylimääräiseen ryhmäkokoukseen, jonka yhtenä aiheena oli keskustan ryhmästä Iltalehdelle vuodettu ryhmän sisäinen Whatsapp-keskustelu.

Iltalehti kertoi tiistai-iltana nähneensä viestinvaihdon, jossa useat keskustan kansanedustajat jo viime viikon lopulla kertovat, että keskustan kuuluisa ”kenttä” käy kuumana: luottamus pääministeri Antti Rinteeseen (sd) on mennyt.

Rinteen jätettyä eronpyyntönsä keskusta on pyrkinyt kaikin tavoin vakuuttelemaan Sdp:lle, että hallitusyhteistyötä voi jatkaa kuten ennenkin. Keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin pidättyvää esiintymistä maanantaina on esimerkiksi selitetty sillä, että Kulmuni ei halunnut ärsyttää demareita yhtään enempää.

Iltalehden uutisoima viestinvaihto näyttää kuitenkin ärsyttäneen, sillä Sdp:n ryhmänjohtaja Antti Lindtman kertoi Twitterissä keskiviikkona pyytäneensä keskustan ryhmänjohtajan Antti Kurvisen torstaiksi Sdp:n ryhmään selvittämään keskustan ryhmän ajattelua ja viime päivien tapahtumia.
Kurvinen sanoi HS:lle keskustan keskiviikkoisen ryhmäkokouksen jälkeen, että hänen mielestään sisäisten viestien vuotaminen on ”törkeää luottamuksen pettämistä”.

”Edistämme kaikin tavoin sitä, että saadaan maahan uusi hallitus ja pystytään jatkamaan tältä pohjalta yhteistyötä”, Kurvinen sanoi.

Entinen pääministeri, kansanedustaja Juha Sipilä (kesk) puolestaan lähetti keskiviikkona kaikille Sdp:n eduskuntaryhmän jäsenille sähköpostin, jossa hän haluaa selventää osuuttaan viime päivien tapahtumissa.

”Punamultayhteistyö elää nyt kriittisiä päiviä”, Sipilä kirjoittaa.

Iltalehden mukaan Sipilällä oli keskeinen rooli Antti Rinteen kaatamisoperaatiossa, mutta Sipilä kiistää tämän sähköpostissa.

”Minun on oikaistava teille Iltalehden jutun minua koskevat väitteet. Minä en ole puuhannut mitään Rinteen kaatokokousta, ainoastaan kysynyt, kokoontuuko ryhmä ennen välikysymyskeskustelua”, Sipilä kirjoittaa.

Iltalehden mukaan ”Sipilä käytännössä teki aloitteen Rinteen kaatamiskokouksen kutsumisesta koolle” lähettäessään perjantai-iltana Whatsapp-ryhmään viestin. Siinä hän yhtyi muiden keskustan kansanedustajien lähettämiin viesteihin, joiden mukaan kentältä tulleessa palautteessa on vaadittu pääministerin vaihtamista:

”Kyllä minullekin tullut viesti on pelkästään tätä. Onko meillä ryhmäkokousta ennen välikysymyskeskustelua”, Sipilä kirjoitti ryhmään Iltalehden mukaan.

HS:lle Sipilä sanoi ryhmäkokouksen jälkeen, että hän oli Whatsapp-ryhmässä vain viattomasti kysynyt, onko ylimääräistä ryhmäkokousta ennen todennäköisesti sekavaa välikysymyskeskustelua.

”Viime kaudella meillä oli aina ennen isoja keskusteluita ylimääräinen ryhmä, jossa saatiin ajantasainen tieto. Nyt tästä on vedetty, että olen jonkin junttakokouksen kutsunut koolle. Siitä ei todellakaan ollut kyse. Olen tarkoituksella pysynyt tässä taustalla ja antanut puoluejohdolle tilaa”, Sipilä sanoi.

”Olen luvannut tukea uutta puoluejohtoa ja ryhmänjohtoa, ja sen olen sanonut kaikissa keskusteluissa, että näin tulen tekemään.”

Sipilä lupaa sähköpostissaan demareille myös, että on valmis juttelemaan asiasta, tulemaan Sdp:n ryhmään tai ”tekemään mitä vain” luottamuksen palauttamiseksi.

Brysselin ministerikokoukseen keskiviikkona saapunut keskustan valtiovarainministeri Mika Lintilä sanoo, ettei Sipilä ajanut viestillään Rinteen kaatamista.

”Ihan normaalia ryhmän sisäistä viestintää oleva keskusteluketju, ihan käytännön järjestelyitä. Ja totta kai sinne laittaa joku edustaja joskus tuntemuksia tilanteesta”, Lintilä sanoo.

Lintilän mukaan viestinvaihdon tulkitseminen ”Sipilä-operaatioksi” on ikävää.

”Täytyy sanoa, että olen ollut yli 20 vuotta eduskunnassa ja nämä ovat sellaisia ikävämpiä hetkiä, valitettavasti.”

Tulevaa yhteistyötä sosiaalidemokraattien kanssa rakennetaan Lintilän mukaan nyt keskustelemalla.

”Nyt rakennetaan luottamusta. Ei nyt aloiteta alusta, mutta takapakkia otettiin tietysti, se on täysin selvä asia.”

HS:n tietojen mukaan ainakin osa Sdp:n kansanedustajista oli myöhemmin keskiviikkona sovittelevalla mielialalla. Puolueessa pelätään, että julkisen riitelyn jatkaminen vahingoittaisi myös Sdp:tä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Auto syöksyi pankin ikkunasta sisään Munkkivuoressa

  2. 2

   Poliitikot vaativat takaisin halpaa HSL-lippua Helsingin kantakaupunkiin

  3. 3

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  4. 4

   Trivago ei nostanut esiin halvimpia hotelleja vaan sille eniten maksaneita – Hotellivertailusivusto johti käyttäjiä harhaan, linjasi oikeus Australiassa

  5. 5

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  6. 6

   Onko tässä Suomen uusi hävittäjä? Ranskalainen tuulenpuuska pystyy kantamaan jopa ydinasetta, Suomelle sitä myytiin Kalevalan säkein

  7. 7

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  8. 8

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  9. 9

   Haamuhuutajat nostivat Jari Aarnion talon hintaa huutokaupassa, lopullisesta kauppasummasta on sulamassa kolmannes

  10. 10

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  3. 3

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  4. 4

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  5. 5

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  6. 6

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  7. 7

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  9. 9

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  10. 10

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää