Politiikka

HS-analyysi: Keskustan johtopoliitikon kieltäytyminen Linnan juhlista näyttää, miten puolue haparoi uuden politiikan kentällä

Keskustalaisten viimeaikaiset puheenvuorot ovat yrityksiä sekä vedota keskustan perinteiseen kannattajakuntaan että luoda uutta keskustalaista identiteettiä ja sen symboleja, kirjoittaa HS:n politiikan ja talouden toimituksen esimies Jussi Pullinen.

Keskustan kansanedustajilla on viime aikoina ollut paljon asiaa niille, jotka elävät toisin kuin keskustan kansanedustajat.

Viimeksi äänensä korotti kansanedustaja, keskustan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen. Hän ilmoitti Kiuruvesi-lehdessä kieltäytyvänsä kutsusta Linnan juhliin. Perusteluksi Heikkinen kertoi presidentin puolison Jenni Haukion puheet eläintuotannosta Eläinsuojelugaalassa.

”Kieltäytymällä kohteliaasti kutsustanne Linnan juhliin haluan rauhanomaisesti kiinnittää huomiota Suomen puolustuskyvylle kriittisen tärkeän huoltovarmuuden turvaamisen tärkeyteen ja maanviljelijöiden ahdinkoon niin talouden, sääolosuhteiden kuin kielteisen asenneilmaston ristipaineessa”, Heikkinen kirjoittaa.

Tukea Heikkinen sai esimerkiksi kansanedustaja Mikko Kärnältä. ”Protesti oikean asian puolesta”, Kärnä kirjoitti Facebookissa.

Oma asiansa on, onko Heikkinen käsittänyt Haukion puheet oikein. Haukio on jälkikäteen vakuuttanut, että hän ei ole puhunut esimerkiksi kotieläintuotannon lopettamisesta. Itse jupakan ulkopuolella kirjoitus kertoo kuitenkin paljon siitä, miten vaikeassa tilanteessa keskusta on.

Heikkinen ei ole ainoa viime aikoina elämäntapahyökkäykseen lähtenyt keskustalainen.

Kansanedustaja Anne Kalmari kirjoitti runsas viikko sitten Itä-Savo-lehdessä ruoantuotannosta, metsänhoidosta ja aluepolitiikasta. Otsikko oli ”Maalle muutto voisi korvata kannabiksen”.

”Pistän toivoni keskustan hyvien linjausten lisäksi maaseudun mainioihin nuoriin. Yksi heistä päräyttää joka aamu mönkijällä hoitamaan hevostaan ennen kouluun lähtöä, toinen ampui 12-vuotiaana ekan hirvensä. Kunpa näiden mielipiteitä saisi välitettyä ilmastoahdistuksesta ja syömishäiriöistä kärsiville helsinkiläisnuorille”, Kalmari kirjoitti.

Kirjoitus oli monella tapaa erikoinen – ei vähiten siksi, että syömishäiriöt ovat vakavia psyyken sairauksia, joita esiintyy kaikkialla Suomessa. Kalmarista ne taas näyttivät olevan mielipide. Kansanedustaja pahoitteli ”sanavalintaansa” myöhemmin Twitterissä.

Hyökkääjät eivät myöskään ole vain rivikeskustalaisia. Heikkinen on puolueensa varapuheenjohtaja. Samoilla apajilla kalasti vain vähän aiemmin myös puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen.

Keskustan kokouksessa Kalajoella pitämässään puheessa Kurvinen torjui ensin ”amerikkalaisen identiteettipolitiikan”, johon hänestä kuuluvat ”yksipuolinen ehdottomuus, äärimmäinen poliittinen korrektius, kaikesta loukkaantuminen ja vain yksi ’oikea’ mielipide”.

Identiteettipolitiikan tuomittuaan Kurvinen siirtyi määrittelemään keskustan äänestäjien poliittista identiteettiä.

”Olemme edelleen niiden ihmisten puolella, jotka haravoivat pihansa ja katsovat naapurinkin tenavien perään, kuten Vanhasen Matti joskus osuvasti sanoi. Olemme niin sanotun trampoliini-Suomen puolella: tähän elämänmuotoon kuuluvat olennaisesti lapset, kaikenlainen aktiivisuus ja iso vastuu omasta lähiyhteisöstä.”

Yhtenä identiteettipolitiikan määritelmänä on pidetty äänestäjäkunnan rajaamista sen perusteella, mitä he ovat, eikä sen perusteella, missä yhteiskunnallisessa asemassa he ovat.

Tällaisen politiikan mestareita ovat vihreät ja perussuomalaiset. Vihreillä on tarjolla kasviksia syövän maailmankaupunkilaisen identiteetti. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho taas puhui äskettäin HS:n haastattelussa puoluetta äänestävistä ”valkoisista heteroista”. Perussuomalaiset tarjoaa jonkinlaista perinteis-etnistä identiteettiä, johon ei kuulu kovin laaja avoimuus muulle maailmalle. Tämän imagopelin entinen mestari kokoomus taas pärjää yhä perinteisellä rahatarkan kauluspaitakunnollisuuden identiteetillään.

Kaikki kolme keskustalaista puheenvuoroa ovatkin yrityksiä sekä vedota keskustan perinteiseen kannattajakuntaan että luoda uutta keskustalaista identiteettiä ja sen symboleja. Kurvinen tarjoaa symboleiksi trampoliinia ja haravaa, Kalmari mönkijää ja Helsinki-pelottelua, Heikkinen eläinten syömistä.

Avainasia kaikissa puheenvuoroissa on se, että juuri elämäntavan määrittely on keskeistä, ei se, miten keskusta maan asiat järjestäisi.

Aiemmin politiikassa lähdettiin siitä, että ensin oli Suomi, jonka asia on yhteinen. Sen jälkeen tuli oman eturyhmän osuus kakusta ja ehkä sen jälkeen eturyhmän ominaisuudet ja elintavat. Tämän vuoksi oli mahdollista puhua myös yhtenäiskulttuurista, jossa suomalaisuus ja sen symbolit olivat ihmisiä yhdistävä tekijä. Linnan juhlat on yksi tämän yhteisen Suomen keskeisistä symboleista.

Nyt yhtälö näyttää kääntyvän toisin päin. Ensin tulevat ominaisuudet ja elintavat, sitten oma osuus kakusta ja lopuksi Suomi. Silloin ei enää olla yhtenäiskulttuurissa vaan eräänlaisessa elämäntapojen saaristossa. Tällaista saaristoa pitää koossa lähinnä laki, ei enää kulttuuri.

Linnan juhlista on kieltäydytty ennenkin: esimerkiksi vuonna 2015 pois jäi tuolloin tuore vasemmiston kansanedustaja Li Andersson. Silti Hannakaisa Heikkisen protesti asettuu hieman toiseen asiayhteyteen. Se on osa kipuilua, kun keskusta yrittää löytää itselleen tarpeeksi selvästi rajatun identiteetin poliittisessa ympäristössä, jossa sellainen tuntuu olevan tarpeellinen.

Kipuilussa on osin kyse yksinkertaisesti maailman muutoksesta. Ne voimat, jotka pitivät 1900-luvulla koossa ammattiyhdistyksiä ja sosiaalidemokraatteja tai keskustaa ja kokoomusta, eivät enää ole samanlaisia kuin ennen. Nyt nämä liikkeet joutuvat hapuilemaan suuntiin, jotka ovat niille vieraita.

Kun tällaiset yritykset muuttuvat haparoinniksi, tuloksena on linjauksia mönkijöistä ja trampoliineista sekä lausuntoja tasavallan presidentin puolison lihapuheista.

Oikaisu 4.12. klo 18.44: Tekstissä puhuttiin Kiitos eläimiltä -gaalasta. Kyseessä on Kiitos eläimiltä -palkinto, joka jaettiin Eläinsuojelugaalassa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oikeustieteilijät ihmettelevät ulkoministeri Haaviston toimia al-Holin pakolais­leirin kysymyksessä

  2. 2

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

  3. 3

   Koillis-Syyrian ”ulkoministeri”: Al-Holin leirillä lapsista tulee uusi suku­polvi Isisin terroristeja

  4. 4

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  5. 5

   Viiksekkäät hipsterit rynnivät lähiöbaariin Mellunmäessä – ulkoapäin rujon näköiseen kuppilaan tehdään jo pöytävarauksia

  6. 6

   Jatkuvat keskeytykset alkavat muuttaa aivoja vaivihkaa – Aivotutkijat laativat neljän kohdan treeniohjelman, jonka avulla keskittymiskyky palautuu

   Tilaajille
  7. 7

   Brexit vai sittenkin ei: Britannian vaalit koittavat torstaina, ja samalla ratkeaa myös EU-eron kohtalo

  8. 8

   Musiikki on vahvasti osa Kati Bergmanin elämää – ”Läheisteni seuraaminen on suuri rikkaus”, hän sanoo puolisostaan J. Karjalaisesta ja muusikkopojastaan Väinöstä

  9. 9

   HS-analyysi: Onko Greta Thunbergin viesti liian synkkä?

  10. 10

   Emmi-Liia Sjöholm sai kaveriltaan ”junttivaroituksen”, ja sitten hän itki – Harmiton heitto sai tajuamaan, että äänekkäimmät ja rohkeimmat hallitsevat maailmaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  3. 3

   Vanhan koulun ostanut perhe yllättyi muutettuaan haavetaloonsa: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa ja remonteille ei näy loppua

  4. 4

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  5. 5

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

  6. 6

   Koko oppositio jätti välikysymyksen hallituksen toiminnasta al-Holiin liittyen, Halla-aho: ”Epäselvää ja salakähmäistä”

  7. 7

   Jussi Halla-aho ja Mikko Kärnä kiistelivät somessa al-Holin suomalaisten palauttamisesta, ja lopulta päätyivät karkeaan alatyyliin

  8. 8

   Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

  9. 9

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  10. 10

   Kaupungin työntekijät löysivät nipun avaamattomia posteja kävelytien varrelle sijoitetusta roskakorista Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  5. 5

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  6. 6

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää