Politiikka |HS seuraa

Antti Rinne valittiin hallitustunnustelijaksi, ei ole päättänyt haluaako ministeriksi – Tutkija oudoksuu Rinteen roolia

Keskustan ja Sdp:n eduskuntaryhmät liennyttivät välejään torstaina. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kävi demarien ryhmäkokouksessa sovintovierailulla.

Rinne uskoo, että uusi hallitus nimitetään tiistaina

Politiikan tutkija oudoksuu Rinteen roolia uuden hallituksen muodostamisessa

Hallitustunnustelijaksi on valittu Antti Rinne, joka tiistaina erosi pääministerin tehtävästä. Asiasta päättivät eduskuntaryhmät torstaina.

Hallitustunnustelijan tehtävä on lähinnä muodollisuus, sillä kaikki hallituspuolueet ovat ilmoittaneet olevansa tyytyväisiä nykyiseen hallitusohjelmaan ja hallituspohjaan.

Suomen tuleva pääministeri selvinnee sunnuntai-iltana, kun Sdp:n puoluevaltuusto päättää asiasta kokouksessaan.

Sdp:n pääministerikisaan ovat toistaiseksi ilmoittautuneet liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin ja puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman. Uutta hallitusta rakennetaan nyt siksi, että Rinteen hallitus hajosi keskustan Rinnettä kohtaan tuntemaan epäluottamukseen.

Keskustan ja Sdp:n eduskuntaryhmät liennyttivät välejään torstaina. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kävi demarien ryhmäkokouksessa sovintovierailulla.

HS seurasi torstain tapahtumia eduskunnassa. Lue seuranta täältä:

Uusi hallitus nimetään odotusten mukaan tiistaina, tämä live-seuranta on päättynyt

Suomen uutta hallitus lähtee siis kokoamaan vasta pääministerinä eronpyyntönsä jättänyt Antti Rinne.

Rinteen mukaan on odotettavissa, että uusi hallitus nimetään tiistaina, mikäli kaikki sujuu suunnitelmien mukaan.

Uuden pääministerin nimi taas selviää sunnuntaina Sdp:n puoluevaltuuston kokouksesta.

Tämä live-seuranta on päättynyt.

Rinne: En ole päättänyt haluanko ministeriksi

"En ole päättänyt tuollaista asiaa vielä", Rinne vastasi kysymykseen siitä, haluaako hän ministeriksi.

Sanna Marinia on pidetty Antti Rinteen suosikkina seuraavaksi pääministeriksi. Rinne ei kuitenkaan vahvistanut tätä vaan sanoi, että molemmat ehdokkaat ovat hyviä.

Rinne: En katsele taaksepäin

Hallitusohjelman toteutumiseen on ladattu paljon odotuksia, Rinne sanoo.

Hän haluaa, että sitä päästään toteuttamaan mahdollisimman pikaisesti.

Miten arvioit keskustan perusteluja luottamuksen menettämiselle?

"En katsele taaksepäin, katselen eteenpäin", Rinne vastasi.

Hän sanoi, että on tottunut siihen, että politiikassa on erilaisia päiviä.

Rinne uskoo, että uusi hallitus nimitetään tiistaina

Rinne pyytää puolueilta vastauksia kahteen kysymykseen. Hän haluaa niihin vastaukset lauantaihin kello neljään mennessä.

Jatketaan täsmällisesti samoilla puolueilla ja samalla ohjelmalla, mutta eri pääministerillä, Rinne sanoi.

Rinne uskoo, että hallitus nimitetään tiistaina, mikäli kaikki menee odotetusti.

Kysymykset, joihin Rinne haluaa vastaukset ovat tiivistetysti nämä:

1. Oletteko valmiita hyväksymään Rinteen hallitukselle hyväksytyn hallitusohjelman sellaisenaan?

2. Oletteko valmiita osallistumaan sosialidemokraattien johtamaan enemmistöhallitukseen?

Kokous on päättynyt, Rinne valittiin hallitustunnustelijaksi

Sdp esittää kaksi kysymystä hallitustunnustelijana.

Ryhmät sopivat, että hallitustunnustelujen vetäjäksi valitaan Antti Rinne, Sdp:n Antti Lindtman sanoo. Lindtman pitää tärkeänä, että asiassa edetään tarkasti perustuslain mukaisesti.

"Tähän tuli kahdelta ryhmältä huomiot."

Kokoomus jätti hallitustunnustelijan nimeämiseen liittyen eriävän mielipiteensä. Se ehdotti päätöksen lykkäämistä, kunnes uusi pääministeri on tiedossa. Nyt-liike taas vastusti esitystä.

Harry Harkimo käveli ulos kokouksesta

Harkimon mukaan kokouksessa ilmoitettiin, että Rinne on hallitustunnustelija. Minä en hyväksy tätä, Harkimo sanoi. Päätös sotii Harkimon oikeustajua vastaan ja siksi hän poistui paikalta.

Harkimo edustaa nyt-liikettä.

Kokoomus ei halua Rinnettä hallitustunnustelijaksi, perussuomalaisten mukaan päätös on Sdp:n

Kaikkien eduskuntaryhmien ja puoleiden yhteinen kokous on nyt käynnissä eduskunnassa. Kokouksen kestosta ei ole tarkempaa tietoa.

Sdp ehdottaa hallitustunnustelijaksi siis Antti Rinnettä. Kokoomuksen Orpo sanoi ennen kokouksen alkamista, että hän tulee vastustamaan tätä esitystä kokouksessa. Perussuomalaisten Halla-aho taas sanoi, että päätös on Sdp:n, joten kokoomus saattaa jäädä vastustuksensa kanssa yksinään, jolloin hallitustunnustelijaksi päätyisi Rinne.

Keskustan puheenjohtaja Kulmuni livahti kokoukseen ilman haastatteluja. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ei tyrmännyt asiaa eilen.

Orpon mukaan olisi parempi odottaa muutama päivä

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo pitää Antti Rinteen valintaa hallitustunnustelijaksi erikoisena. Hänen mukaansa olisi parempi odottaa muutama päivä ja katsoa, kenet Sdp:n puoluevaltuusto valitsee seuraavaksi pääministeriksi.

"Olisi tulevan pääministerin kannalta aivan olennaista, että hän on se, joka yrittää ja lähtee muodostamaan hallitusta."

Orpo sanoi, että hän tulee tekemään tämän esityksen myös kokouksessa.

Kaikkien puolueiden puheenjohtajat ovat nyt saapuneet eli eduskuntaryhmien kokous on alkanut. Kokouksessa tullaan siis päättämään hallitustunnustelijasta.

Kokouksessa ovat läsnä eduskuntaryhmien ja puolueiden puheenjohtajat sekä eduskuntaryhmien pääsihteerit.

Halla-aho kommentoi Rinteen roolia hallitustunnustelijana: "Toinen kysymys, miten uskottavan alun se antaa hallitustunnusteluille"

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan hallitustunnustelijan rooli ja henkilöstä valitseminen kuuluu Sdp:lle, joka on suurin eduskunnan puolue.

"Se on tietenkin toinen kysymys, miten uskottavan alun se antaa hallitustunnusteluille, jos luottamuspulan vuoksi eroamaan pakotettu entinen pääministeri lähtisi näitä tunnusteluja vetämään. Mutta jos sosiaalidemokraatit ovat sitä, mieltä, että Suomen kansa ei parempaa tarvitse, sitten mennään tällä ehdotuksella", Halla-aho sanoi.

Politiikan tutkija oudoksuu Rinteen roolia uuden hallituksen muodostamisessa

Politiikan tutkija Kimmo Grönlund pitää todella outona sitä, että pääministerin paikalta eronnut Antti Rinne (sd) toimisi hallitustunnustelijana tulevissa hallitusneuvotteluissa.

Valtio-opin professorina Åbo Akademissa toimiva Grönlund ehdottaa, että seuraavan pääministerin paikkaa tavoittelevat Antti Lindtman ja Sanna Marin voisivat vetää hallitustunnusteluita parina, kunnes puolue valitsee heistä jommankumman pääministeriehdokkaaksi.

”Näyttää todella oudolta, että sama henkilö, jota kohtaan on niin syvää epäluottamusta, että ajetaan hallitus eroamaan, on missään roolissa uuden hallituksen muodostamisessa, jos hallituspohja ei muutu”, hän sanoo.

Grönlundin mukaan ainoa ymmärrettävä syy Rinteen toiminnalle hallitustunnustelijana olisi, jos Sdp haluaisi vaihtaa hallituspohjaa.

”Rinnehän voisi yrittää vaihtaa vaikka keskustan kokoomukseen.”

Sdp:n puoluehallitus esittää Rinnettä hallitustunnustelijaksi. Päätöksen asiasta tekee puolueen eduskuntaryhmä, joka on koolla iltapäivällä.

Lopullisesti tunnustelijasta sopivat eduskuntaryhmät. Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Lindtman on kutsunut ryhmät koolle tänään kello 16.30.

Ymmärrystä Grönlundilta ei saa myöskään ajatus siitä, että Antti Rinne jatkaisi ministerinä tulevassa hallituksessa. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ei tyrmännyt asiaa eilen, kun siitä kysyttiin häneltä Iltalehden haastattelussa.

Kurvinen täsmensi keskiviikkoaamulla Twitterissä, että keskustan luottamus on liittynyt Rinteen toimintaan pääministerinä. Alun perin puolue oli puhunut maanantaina ”henkilöön liittyvästä epäluottamuksesta”.

”Mikäli epäluottamus on ollut noin syvä, miten ihmeessä se on palautunut kahdessa päivässä keskustan osalta?" professori ihmettelee.

Rinteen toimiminen ministerinä olisi Grönlundin mukaan myös ongelmallista hallituksen sisäisen toiminnan kannalta.

”Miten Rinne pystyisi toimimaan niin, että uusi pääministeri tuntisi, että hänellä on liikkumavaraa? Varsinkin, jos Rinne aikoo toimia puheenjohtajana ensi kesäkuuhun asti."

(STT)

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Maunulan ongelmatalossa tyrittiin ihan kaikki, eikä kaupunki suostu kertomaan hintaa – Miten yksi ravintola ajoi talon sekaisin?

  4. 4

   Yhdysvaltojen suurlähettiläs Robert Pence tekee Helsingissä väitös­kirjaa Danten Jumalaisesta näytelmästä – suomalaisen rajavartijan sivistystaso mykistytti

   Tilaajille
  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä

  7. 7

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  8. 8

   Länsimaalaiset ovat yhä kovassa huudossa Thaimaassa, ja netissä seuraa etsivät tavalliset ihmiset varsin tavanomaisin keinoin: ”Baarityttöily on vähentynyt”

  9. 9

   Mistä Sauli Niinistö tykkää Twitterissä? HS kävi läpi tasavallan presidentin some-käyttöä ja sai puhelun Mäntyniemestä

   Tilaajille
  10. 10

   Valkoisen talon ensimmäinen vastine: Trumpin vastaiset syytteet ”vaarallinen, häpeämätön ja laiton” hyökkäys perustus­lakia, vaaleja ja presidentin valtaa vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  8. 8

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  9. 9

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viime yönä lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  10. 10

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää