Politiikka

HS:n kysely Sdp:n puoluevaltuustolle osoittaa: Pääministerikisa on erittäin tiukka

Seuraavan pääministerin valinta tulee olemaan tiukka, selviää HS:n puoluevaltuustolle tekemästä kyselystä.

Suomen seuraava pääministeri selviää sunnuntaina Sdp:n puoluevaltuuston kokouksessa. Kokouksesta tulee erittäin kiinnostava, sillä kahdella pääministeriehdokkaalla on HS:n kyselyn mukaan hyvin tasainen kannatus puoluevaltuutettujen keskuudessa.

Kyselyyn vastanneista 17 kertoi suosikikseen liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinin. Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin taakse asettui puolestaan 15 vastaajaa. 14 puoluevaltuutettua ei osannut tai halunnut nimetä suosikkiaan pääministeriksi.

Marinia perusteltiin luonnolliseksi pääministeriehdokkaaksi, sillä hän on puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja. Marinia kuvailtiin sanavalmiiksi ja hyvän paineensietokyvyn omaavaksi poliitikoksi.

”Sanna Marin on älykäs, fiksu ja toimii aina puolueen arvojen mukaisesti”, vastasi pirkanmaalainen Aila Dündar-Järvinen.

”Marinin myötä hallitusohjelman toteuttaminen etenee parhaiten”, pohjanmaalainen Jari Kivimäki perusteli.

Antti Lindtmanin kannattajat taas kuvailivat tätä vakaaksi henkilöksi, joka pystyy rakentamaan luottamusta. Lindtman on vastanneiden mukaan kokenut ja rauhallinen.

”Nyt tarvitaan jämerä ja rauhallinen pääministeri tasoittamaan politiikan kuohuja”, perusteli Sami Tuominen Keski-Suomesta.

”Antti Lindtmanin puolesta puhuu hänen pitkä kokemuksensa eduskuntaryhmän puheenjohtajana”, uusimaalainen Eemeli Peltonen sanoi.

HS:n kyselyyn vastasi yhteensä 46 puoluevaltuutettua tai heidän varajäsentään, jotka ovat menossa kokoukseen varsinaisen jäsenen asemesta. Kyselyn vastauksia kerättiin sähköpostitse ja puhelimitse.

Kaikkiaan Sdp:n puoluevaltuustossa on 61 jäsentä eli HS ei tavoittanut 15:ta puoluevaltuutettua.

Kyselyssä kartoitettiin myös puoluevaltuuston käsityksiä Antti Rinteestä. Rinne jätti eronpyyntönsä pääministerin tehtävästä tiistaina. Hän toimii nyt hallitustunnustelijana ja jatkaa näillä näkymin Sdp:n puheenjohtajana kesäkuun puoluekokoukseen saakka.

Enemmistö HS:n kyselyyn vastanneista katsoi, ettei Rinteen tarvitse jättää puolueen puheenjohtajan tehtävää ennen kesän puoluekokousta. Näin arvioi 29 puoluevaltuutettua tai heidän varajäsentänsä. Ainoastaan neljä oli sitä mieltä, että Rinteen tulisi siirtyä syrjään puheenjohtajan paikalta jo ennen kesää.

Useissa vastauksissa toistui se, että puoluekokous häämöttää jo runsaan puolen vuoden päässä. Tästä syystä ei ole tarvetta järjestää ylimääräistä puoluekokousta, vastaajat kertoivat.

Uusimaalainen Mikko Valtonen ei osannut sanoa, pitäisikö Rinteen jättää puheenjohtajan tehtävät jo ennen kesäkuista puoluekokousta.

”Viimeistään kesän puoluekokouksessa, mahdollisesti aiemmin, jos [Rinne] ei osaa antaa tilaa uudelle pääministerille johtaa”, hän perusteli.

”Mennään tehtyjen päätösten ja puolueen sääntöjen mukaan. Puheenjohtajalla on puolueväen täysi tuki”, helsinkiläinen Kaarin Taipale kirjoitti vastauksessaan.

Antti Rinne sanoi torstaina, ettei hän ole päättänyt, kiinnostaako ministerinsalkku uudessa hallituksessa. Puoluevaltuustolle tehdyssä kyselyssä kysyttiin näkemyksiä myös siitä, voiko Rinne vastaajien mukaan jatkaa ministerinä.

Kysymys jakoi selvästi mielipiteitä. 16 vastaajaa katsoi, ettei Rinne voi jatkaa ministerinä uudessa hallituksessa. Sama määrä vastaajia oli taas sitä mieltä, että Rinne voi jatkaa ministerinä.

Kysymys koettiin vaikeaksi eikä 14 vastaajaa ottanut asiaan kantaa.

Mikko Valtonen piti ajatusta Rinteen jatkamisesta ministerinä ”erittäin kummallisena”.

”Keskustan epäluottamus kohdistui juuri häneen, joten en pidä hyvänä, että hän olisi ministeriryhmässä. Näen myös tärkeänä sen, että uusi pääministeri saa tilaa johtaa itsenäisesti”, Valtonen perusteli.

Kaarin Taipale puolestaan sanoi, että kyseessä on Rinteen oma valinta.

”Rinteen tuntien en kuitenkaan usko, että hänellä on mitään pyrkyä hallitukseen.”

Dündar-Järvisen mukaan Rinne voi jatkaa ministerinä.

”Hänellä on omiensa tuki ja arvostus.”

Puoluevaltuutetut ratkaisevat Sdp:n pääministeriehdokkaan sunnuntain kokouksessa, mutta lopullisen valinnan tekee eduskunta omassa äänestyksessään.

Muiden medioiden tekemissä kyselyissä Marin on saanut niukasti Lindtmania suuremman kannatuksen puoluevaltuutettujen keskuudessa.

Suomen Kuvalehden keskiviikkona julkaisemassa kyselyssä Marinia kannatti 17 valtuutettua ja Lindtmania 13. Ylen keskiviikkona julkaiseman kyselyn mukaan Sdp:n puoluevaltuuston jäsenistä 20 kannattaa Marinia ja 14 Lindtmania. Ylen kyselyssä 20 valtuutettua ei osannut sanoa kantaansa ja seitsemää ei tavoitettu.

Kansalaisten keskuudessa Marinin on HS:n teettämän pikagallupin mukaan suomalaisten suosikki seuraavaksi demaripääministeriksi. Keskiviikkona julkaistussa kyselyssä Marin sai 30 prosentin kannatuksen, kun Lindtmania kannatti 12 prosenttia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Näin pääministerin valinta etenee


 Sdp:n puoluevaltuusto kokoontuu sunnuntaina kello 17.30 alkaen.

 Puoluevaltuusto valitsee Sdp:n pääministeriehdokkaan. Kisaan ovat ilmoittautuneet liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin ja Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

 Lopullisen valinnan tekee eduskunta äänestyksessä mahdollisesti jo ensi viikolla.

 Hallitusneuvottelujen tunnusteluvaiheen vetäjäksi valittiin torstaina Antti Rinne (sd), joka erosi tiistaina pääministerin tehtävästä. Syynä oli keskustan Rinnettä kohtaan tuntema epäluottamus.

 Hallitustunnusteluissa kyse on käytännössä muodollisuudesta, sillä kaikki hallituspuolueet ovat ilmoittaneet olevansa tyytyväisiä nykyiseen hallitusohjelmaan ja hallituspohjaan.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Maunulan ongelmatalossa tyrittiin ihan kaikki, eikä kaupunki suostu kertomaan hintaa – Miten yksi ravintola ajoi talon sekaisin?

  4. 4

   Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä

  5. 5

   Yhdysvaltojen suurlähettiläs Robert Pence tekee Helsingissä väitös­kirjaa Danten Jumalaisesta näytelmästä – suomalaisen rajavartijan sivistystaso mykistytti

   Tilaajille
  6. 6

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  7. 7

   Metrosta poistettu henkilö puukotti kahta järjestyksenvalvojaa Helsingin Itäkeskuksessa

  8. 8

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  9. 9

   Mistä Sauli Niinistö tykkää Twitterissä? HS kävi läpi tasavallan presidentin some-käyttöä ja sai puhelun Mäntyniemestä

   Tilaajille
  10. 10

   Länsimaalaiset ovat yhä kovassa huudossa Thaimaassa, ja netissä seuraa etsivät tavalliset ihmiset varsin tavanomaisin keinoin: ”Baarityttöily on vähentynyt”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  8. 8

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  9. 9

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viikonloppuna lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  10. 10

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää