Politiikka

Sdp:n puoluevaltuusto valmistautuu sunnuntaiseen kokoukseen, kahden puolueaktiivin mukaan Rinne on ”sotkeutunut” seuraajansa valintaan

Kahden puolueaktiivin mukaan väistyvä pääministeri Antti Rinne on kertonut heille, että liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinista on saatava seuraava pääministeri.

Sdp:n puoluevaltuutetut valmistautuvat sunnuntain kokoukseen jännittävissä tunnelmissa. Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinin ja eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin välille odotetaan tiukkaa kamppailua.

Sunnuntaina siis ratkennee Suomen seuraava pääministeri, mutta hyvin todennäköisesti myös Sdp:n tuleva puheenjohtaja. Sekä Marin että Lindtman ovat kertoneet asettuvansa ehdolle puolueen puheenjohtajaksi kesän puoluekokouksessa, mikäli heidät valitaan Sdp:n pääministeriehdokkaaksi.

”On päivänselvää, että on liikehdintää, kun on kaksi ehdokasta”, sanoo puoluevaltuuston toinen varapuheenjohtaja Kaarin Taipale, joka on itse kertonut olevansa Sanna Marinin puolella.

Sdp:n puoluevaltuutettujen ja puolueen aktiivien keskuudessa on pohdittu myös sitä, millainen rooli syrjään väistyvällä pääministeri Antti Rinteellä on Sdp:n uuden pääministeriehdokkaan valinnassa. Rinne on hallitustunnustelujen vetäjä ja johtaa toimikuntaa, joka valmistelee sunnuntaista valintaa.

Rinne sanoi torstaina, että sekä Marin että Lindtman ovat hyviä ehdokkaita. HS:n tietojen mukaan Rinne on kuitenkin tehnyt kahdelle pitkäaikaiselle puolueaktiiville selväksi sen, että hänen mukaansa Sanna Marinista pitäisi tulla seuraava pääministeri.

Puhelut ovat puolueaktiivien mukaan tapahtuneet viimeisen viikon sisällä.

”Hän sanoi sen, että haluaa Sanna Marinista pääministerin, ja että hän haluaa itse hallitustunnustelijaksi”, puolueaktiivi kertoo.

Puolueaktiivin mukaan Rinne oli pyytänyt tätä välittämään ”terveiset” puoluehallituksen jäsenelle, jota ei itse ollut saanut kiinni.

”Sanoin, etten toimi viestinvälittäjänä.”

Puolueaktiivi piti puhelua hämmentävänä. Hänen mukaansa väistyvän pääministerin ei tulisi ”sekaantua” seuraajansa valintaan.

”Minusta se ei ole silloin avointa ja rehellistä peliä.”

Toinen puolueaktiivi taas kertoo keskustelleensa Rinteen kanssa puhelimitse toisesta asiasta, kun keskustelu kääntyi pääministerin mahdolliseen seuraajaan. Rinne oli puolueaktiivin mukaan perustellut, että Marin olisi aktiivin edustaman alueen kannalta parempi valinta pääministeriksi kuin Lindtman.

Puolueaktiiville jäi sellainen käsitys, että hänen olisi hyvä viedä tätä viestiä eteenpäin, vaikkei Rinne niin suoraan sanonutkaan.

”Kyllä se hyvin selkeä keskustelu oli”, hän sanoo.

”Vaikka kuinka on puolueen täysimääräinen puheenjohtaja, [Rinteen] olisi pitänyt malttaa pysyä tästä asiasta syrjässä. Tuo ei ollut minusta tyylikästä.”

Rinne ei halunnut kommentoida asiaa HS:lle, mutta hän on kiistänyt Ilta-Sanomille soitelleensa Marinin tukipuheluita.

HS:n tietojen mukaan Rinne on kiistänyt asian painokkaasti myös puoluehallituksen kokouksessa.

Tämä ihmetyttää puolueaktiivia.

”Jos hän on näin puoluehallitukselle sanonut, se on valhe. Eihän hän minulle pelkästään siksi soittanut, että pitää nyt Marinia ajaa. Puhelun yksi keskeinen viesti oli kuitenkin se, että mikäli tässä käy huonosti, on turvattava se, että Sanna jatkaa”, puolueaktiivi sanoo.

Hänen mukaansa nykypäivän poliittiseen käytäntöön ei sovi se, että tekemisiä tai niiden tarkoitusperiä pyritään jälkikäteen ”häivyttämään”.

HS on keskustellut yhteensä kuuden puoluevaltuutetun kanssa, joista kukaan ei kertonut saaneensa puhelua Rinteeltä.

Erään puoluevaltuuston jäsenen mukaan kentällä on kuitenkin kiertänyt ”asiattomia viestejä”, joissa on painostettu äänestämään tiettyä ehdokasta sillä uhalla, että jos näin ei tee, lähtee puolueelta kannattajia.

Puoluevaltuutettu ei pitänyt viesteistä ja koki, että tällainen kampanjointi vetää Sdp:tä erilleen eikä ole kenenkään parhaaksi. Puoluevaltuutettu ei halunnut kertoa, kumpaa ehdokasta viesteissä kehotettiin äänestämään.

Hänen mielestään mitään kampanjointia ei ylipäänsä tarvita, sillä puoluevaltuutetut tuntevat sekä Lindtmanin että Marinin.

”Yhtään puhelua ei kuitenkaan ole tullut, mitä vähän ihmettelen”, hän sanoi.

Toinen puoluevaltuutettu kertoo saaneensa useita Whatsapp-viestejä sekä yhteydenottoja Facebookin kautta.

”Valitettavasti ne rajoittuvat vain tähän toiseen osapuoleen. Marinin kannattajilta on tullut viestejä ainakin minulle”, hän kertoi.

”Viestien sisältö on aika samanlainen. Se on vaikuttamisyritystä.”

Puoluevaltuutettu ei kuitenkaan usko, että minkäänlaisilla yhteydenotoilla on suurta merkitystä.

”Siellä [puoluevaltuustossa] on kokeneita ja pitkään politiikassa mukana olleita henkilöitä, jotka ovat varmasti tehneet itsenäisen päätöksen.”

Uusimaalainen puoluevaltuutettu Eemeli Peltonen uskoo, että ratkaisevassa asemassa tulevat olemaan ehdokkaiden puoluevaltuuston kokouksessa pidettävät puheet.

”Varmasti molemmilla ehdokkailla on siinä näytönpaikka. Näissä tasaisissa kamppailuissa on usein niin, että se viimeinen mielipide vaihtuu tai varmistuu paikan päällä, kun kandidaatit ovat päässeet puhumaan”, Peltonen sanoo.

Hän aikoo itse äänestää Antti Lindtmania eikä ole kokenut, että puolueväen keskuudessa olisi levinnyt painostavia tai asiattomia viestejä.

”En voi sanoa, että olisi ollut valtavan suurta kampanjaa käynnissä. Enemmänkin epämuodollista keskustelua ihmisten kanssa on kentällä käyty.”

Sdp:n puoluevaltuustoon kuuluu puheenjohtajan lisäksi 60 jäsentä. Heidät on valittu tehtävään vuoden 2017 puoluekokouksessa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Metrosta poistettu henkilö puukotti kahta järjestyksenvalvojaa Helsingin Itäkeskuksessa

  4. 4

   Maunulan ongelmatalossa tyrittiin ihan kaikki, eikä kaupunki suostu kertomaan hintaa – Miten yksi ravintola ajoi talon sekaisin?

  5. 5

   Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä

  6. 6

   Kun eläimet puhuvat keskenään ihmisestä, se ei ole mukavaa kuultavaa

  7. 7

   Yhdysvaltojen suurlähettiläs Robert Pence tekee Helsingissä väitös­kirjaa Danten Jumalaisesta näytelmästä – suomalaisen rajavartijan sivistystaso mykistytti

   Tilaajille
  8. 8

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  9. 9

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  10. 10

   Mistä Sauli Niinistö tykkää Twitterissä? HS kävi läpi tasavallan presidentin some-käyttöä ja sai puhelun Mäntyniemestä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  2. 2

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  3. 3

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  8. 8

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  9. 9

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viikonloppuna lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  10. 10

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  7. 7

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  8. 8

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  9. 9

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää