Politiikka

Antti Rinne sai vastaukset kysymyksiinsä: eronneen hallituksen puolueet yhä sitoutuneita hallitusohjelmaan ja halukkaita jatkamaan

Sdp pyrkii kokoamaan uuden hallituksen ripeästi vanhalle pohjalle. Sekä perussuomalaiset että kokoomus asettivat tiukat ehdot demarijohtoiseen hallitukseen lähdölle.

Kaikki hallituspuolueet ovat halukkaat jatkamaan hallitustyöskentelyä nykyisen hallitusohjelman pohjalta, käy ilmi puolueiden vastauksista hallitustunnustelija Antti Rinteen lähettämiin kysymyksiin.

Sekä Rkp että vihreät asettivat kuitenkin yhteistyön jatkolle samantapaisen varauman: kaikesta hallitusohjelmassa sovitusta on pidettävä kiinni.

Pääoppositiopuolueet sen sijaan ovat odotetusti hylänneet kesällä sovitun hallitusohjelman. Sdp-johtoiseen hallitukseen osallistuminen sinänsä sopisi, mutta sekä perussuomalaiset että kokoomus esittivät yhteistyölle vaativia kynnyskysymyksiä. Kokoomukselta niitä tuli peräti 13.

Puolueilla oli lauantaihin asti aikaa vastata Rinteen (sd) kysymyksiin hallitusohjelmasta. Sdp pyrkii kokoamaan uuden hallituksen ripeästi vanhalle pohjalle.

Vastausten perusteella hallitusneuvotteluissa ei pitäisi tulla vastaan isompia vaikeuksia.

Rinne oli pyytänyt eduskuntaryhmiltä vastausta kolmeen kysymykseen: ovatko puolueet valmiita hyväksymään nykyisen hallitusohjelman ja ovatko ne valmiita osallistumaan Sdp:n johtamaan enemmistöhallitukseen ja onko niillä mahdollisia kynnyskysymyksiä osallistumiselle.

Ensimmäisenä vastauksensa julkaissut perussuomalaiset ilmoitti Sdp-johtoiseen hallitukseen lähdölle ehtoja, jotka teollisuuden ja pk-yritysten toimintaedellytyksiin, maahanmuuttoon, pieni- ja keskituloisten elinkustannuksiin ja rehellisyyteen.

Puolueen puheenjohtaha Jussi Halla-aho esitti Facebook-viestissään ehdoksi myös vihreiden ja rkp:n lähdön hallituksesta. Kannatusmittauksissa loistavalle puolueelle kävisi toki parhaiten uudet vaalit.

Kokoomuksen kynnyskysymyksissä painottui talous, kestävyysvaje, verojen keventäminen ja työllisyys.

Kokoomuksen ehtoja on myös se, että sote-maakuntien rakentamisesta luovutaan. Työperäistä maahanmuuttoa on edistettävä mutta turvapaikkapolitiikka pidettävä tiukkana.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan Rinteen esittämistä kysymyksistä saattoi jo ennalta päätellä, ettei hallitusneuvotteluista ole tulossa pitkät.

Hallitusneuvottelut on tarkoitus käydä sunnuntain aikana. Tavoitteena on, että hallitus päästään nimittämään jo tiistaina.

Rinteen valintaa hallitustunnustelijaksi on kritisoitu, sillä hän erosi pääministerin tehtävästä luottamuspulan takia. Suurimpana eduskuntapuolueena Sdp sai valita hallitustunnustelijan. Rinteen valinta sopi myös keskustalle, vaikka se oli ilmaissut Rinteelle epäluottamusta pääministerinä muutama päivä aiemmin.

”Tässä tilanteessa, kun kaikki viisi puoluetta ovat ilmoittaneet, että jatketaan vanhalla pohjalla ja vanhalla ohjelmalla, hallitustunnustelijan tehtävä on varsin symbolinen”, perusteli keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen torstaina.

Rinteen mukaan Sdp pyrkii saamaan omat päätöksensä valmiiksi jo sunnuntai-iltana. Kaikkien puolueiden päätöksentekoelimet eivät kuitenkaan ole Rinteen mukaan vielä sunnuntaina koolla päättämässä.

Sdp:n on tarkoitus päättää pääministeriehdokkaastaan puoluevaltuuston kokouksessa sunnuntaina. Samalla valitaan myös uusi ministeri eronneen kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd) tilalle.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  4. 4

   Kahdesta hämeen­linnalaisesta hoito­kodista löytyi antibiooteille vastustus­kykyinen sairaalabakteeri

  5. 5

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Maa katoaa rivitalon alta Tampereella: ”Olen tätä uumoillut jo jonkin aikaa”, sanoo asukas

  5. 5

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  6. Näytä lisää