Politiikka    |   Henkilökuva

Sanna Marin on jämäkkä punavihreä Tampereelta

HS koosti Sdp:n pääministeriehdokkaiden profiilit. Sanna Marinia on pidetty Antti Rinteen suosikkina seuraajakseen. Hän on demarien pääministeriehdokkaista myös kansan suosikki.

Jos pääministeriksi valitaan Sanna Marin (sd), hänestä tulee sekä Suomen historian nuorin että tällä hetkellä maailman nuorin pääministeri.

34-vuotiaalla Marinilla on kuitenkin paljon poliittista kokemusta. Antti Rinteen (sd) hallituksessa hän on toiminut liikenne- ja viestintäministerinä. Ennen vaaleja hän sijaisti Rinnettä muutaman kuukauden ajan tämän sairausloman aikana.

Marin johti pitkään Tampereen kaupunginvaltuustoa ja tuli siellä tunnetuksi riuskan johtamistyylinsä ansiosta. Laajaa ihailua herättivät etenkin hänen napakat otteensa puheenjohtajana, kun Tampereen kaupunginvaltuusto käsitteli pikaraitiotien rakentamista 2016.

”Minulle on aina ollut toissijaista, miltä minä näytän tai miltä minä kuulostan. Tärkeintä on nyt se, että hallitus saadaan kasaan nopeasti ja että hallitusohjelman pohjalta rakennetaan tätä yhteiskuntaa oikeudenmukaisemmaksi ja tasa-arvoisemmaksi”, Marin kuittasi HS:n torstaina julkaistussa haastattelussa puheet nuoresta iästään.


Sanna Marinia on pidetty Antti Rinteen suosikkina seuraajakseen. HS:n pikagallupin mukaan hän on myös kansalaisten suosikki: Marinia kertoi toivovansa pääministeriksi huomattavasti useampi kuin hänen kilpakumppaniaan Antti Lindtmania.Päätöksen asiassa tekee tänään illalla kokoontuva Sdp:n puoluevaltuusto.

Marin ilmoitti olevansa valmis pääministerin tehtäviin tiistaina jo ennen kuin Rinne oli kertonut erostaan.

”En väistä vastuuta”, hän sanoi päättäväisesti astellessaan toimittajien eteen Helsinki-Vantaan lentokentällä palattuaan ennenaikaisesti EU-kokouksesta Brysselistä.


HS:n haastattelussa Marin arvioi, että Rinteen hallituksella oli parannettavaa erityisesti yhdessä asiassa: siinä, miten se näyttäytyi ulospäin.

”Itse olisin pääministerinä varovainen ottamaan liian vahvasti kantaa muiden ministerien tontilla oleviin asioihin. Pääministerin pitää toimia harkiten”, hän sanoi.

Suoraan Marin ei kuitenkaan arvostellut Antti Rinnettä. Hän kertoi tietävänsä, kuinka intohimoinen ihminen Rinne on ja millaisella aatteen palolla tämä on lähtenyt politiikkaan. Hallituskumppani keskustan luottamuspulaan ja lopulta hallituksen eroon johtaneessa Posti-kiistassa saattoi kuitenkin syntyä käsitys, että Rinne pyrki toimimaan omistajaohjauksesta vastanneen ministerin Sirpa Paateron ohi, Marin sanoi.

”Lähtökohtana pitää olla se, että kukin ministeri vastaa omalla tontillaan olevista asioista.”

Sanna Marin on järjestyksen ihminen.

Ylen haastattelussa tammikuussa hän sanoi, että ajattelun selkeyttämisessä häntä auttaa siivoaminen.

”Meillä on aina todella siistiä”, hän totesi.

Järjestystä hän edellyttää myös politiikassa. Marin on koulutukseltaan hallintotieteiden maisteri. Hän kertoi HS:lle pitävänsä olennaisena sitä, että hyviä hallintotapoja ja valtiosääntöön kirjoitettuja prosesseja noudatetaan.

Esimerkiksi työmarkkinakysymyksiä ratkotaan Suomessa ”tietynlaisella järjestelmällä”, jota on Marinin mukaan syytä kunnioittaa.

”Hallituksella on oma roolinsa, työmarkkinajärjestöillä omansa. On tärkeää, että näistä rajoista pidetään kiinni”, hän sanoi.

”Minä en kyllä soita Hakaniemeen enkä Etelärantaan kysyäkseni hallituksen asioista työmarkkinajärjestöiltä. Hallituksen asiat ovat hallituksen asioita ja työmarkkinakysymykset työmarkkinajärjestöjen asioita.”

Marin on profiloitunut erityisesti ympäristöasioissa. Hän kuuluu nuoreen punavihreään siipeen, joka on ottanut tilaa Sdp:ssä – ja joka lähestyy näkemyksiltään vihreitä ja vasemmistoliittoa.

Marin on arvokarttojen mukaan muuta puoluejohtoa vasemmistolaisempi eikä alun perin ollut innostunut punamultahallituksesta keskustan viime hallituskauden otteiden takia.Marin on kertonut heränneensä poliittisesti parikymppisenä. HS kysyi tämän vuoden tammikuussa julkaistussa Lauantaivieras-haastattelussa, miksi Marin on demari. Näin hän vastasi:

”Olen vähävaraisesta perheestä eikä minulla olisi ollut edellytyksiä menestyä ja päästä eteenpäin, jos ei olisi vahvaa hyvinvointivaltiota ja suomalaista koulutusjärjestelmää. Olen sateenkaariperheestä, ja tämä vaikuttaa tietenkin siihen, että tasa-arvo, yhdenvertaisuus ja ihmisoikeudet ovat minulle tärkeitä.”

Tampereen ja Helsingin väliä matkustava Marin on avoliitossa ja hänellä on ensi tammikuussa kaksi vuotta täyttävä tytär Emma. Myös Antti Lindtmanilla on suunnilleen samanikäinen tytär.

HS kysyi Marinilta, voiko pienen lapsen vanhempana oleminen vaikuttaa pääministerin tehtävien hoitamiseen.

”Minulla on se onnellinen tilanne, että minulla on ihana puoliso ja Emmalla ihanat isovanhemmat, jotka ovat arjessa joka päivä läsnä. Kun tämä tilanne tuli yllättäen eteen, kyllä se lohdutti, että oma mieheni laittoi viestiä, että he olivat jo minun äitini kanssa sopineet, miten kaikki käytännön asiat sitten hoidetaan” hän vastasi.

Marin haluaa muutenkin ajatella, että myös pienten lasten vanhemmilla on mahdollisuus toimia vaativissa tehtävissä.


Marin kertoi HS:lle torstaina julkaistussa haastattelussa, että pääministerinä hän tarttuisi ensi töikseen Sdp:n ja hallituskumppani keskustan välisen luottamuksen palauttamiseen.

Se toteutuu Marinin mukaan kasvokkaisilla keskusteluilla yhdessä kaikkien viiden hallituspuolueen puheenjohtajan kesken. Hallitusohjelma on perusta, joka toimii liimana puolueiden välillä, Marin sanoi.

”On ihan selvä, että puolueiden väliseen luottamukseen on tullut särö. Kun meillä on tiedossa, kuka on seuraava pääministeri, hänen tehtävänsä on ottaa tämä tilanne hallintaan ja käydä nämä keskustelut hyvin suoraan.”

Rinteen eronpyyntö opetti Marinille sen, että asioita on helpompi ratkaista, kun on keskinäistä luottamusta. Ministerin tehtävät ja hallituksen keskeinen yhteistyö ovat Marinin mukaan ennen muuta ”ihmisten kanssa tehtävää työtä”.

”Silloin pitää ottaa aikaa ja tilaa sille, että ihmiset ja puolueet oppivat tuntemaan toisensa ja ajattelunsa hyvin. Silloin luottamus on vahvempi ja kriisin keskellä kestää paremmin.”


Jos puoluevaltuusto valitsee Marinin pääministeriksi, hän hakee myös Sdp:n puheenjohtajaksi. Tehtävät kulkevat hänen mukaansa rinnakkain. Rinne saisi kuitenkin hoitaa nykyistä puheenjohtajuuttaan kesään asti, sillä Marin ei näe tarvetta kesäkuisen puoluekokouksen aikaistamiseen.

Sdp on kannatuslukujensa kanssa vaikeassa tilanteessa. Puolueen kannatus on heikentynyt samalla kun perussuomalaisten suosio on kasvanut ennätyslukemiin.

Marin uskoo, että hänen pääministeriytensä parantaisi puolueen kannatuslukuja. Tämä johtuu Marinin mukaan siitä, että hän pystyy toteuttamaan hallitusohjelmaa siten kuin on ollut alun perinkin aikomus.

”Haluan luottaa siihen, että suomalaiset osaavat tehdä ratkaisunsa sen pohjalta, millaista työtä on tehty”, hän sanoi torstain haastattelussa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Maunulan ongelmatalossa tyrittiin ihan kaikki, eikä kaupunki suostu kertomaan hintaa – Miten yksi ravintola ajoi talon sekaisin?

  4. 4

   Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä

  5. 5

   Yhdysvaltojen suurlähettiläs Robert Pence tekee Helsingissä väitös­kirjaa Danten Jumalaisesta näytelmästä – suomalaisen rajavartijan sivistystaso mykistytti

   Tilaajille
  6. 6

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  7. 7

   Metrosta poistettu henkilö puukotti kahta järjestyksenvalvojaa Helsingin Itäkeskuksessa

  8. 8

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  9. 9

   Mistä Sauli Niinistö tykkää Twitterissä? HS kävi läpi tasavallan presidentin some-käyttöä ja sai puhelun Mäntyniemestä

   Tilaajille
  10. 10

   Länsimaalaiset ovat yhä kovassa huudossa Thaimaassa, ja netissä seuraa etsivät tavalliset ihmiset varsin tavanomaisin keinoin: ”Baarityttöily on vähentynyt”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  8. 8

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  9. 9

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viikonloppuna lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  10. 10

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää