Politiikka

Luottamuksen korjaaminen, ulko­ministeriön tulen­arka tilanne ja työmarkkina­solmu – uusi pääministeri joutuu välittömästi äärimmäisen paineen alle, arvioi tutkija

Sanna Marinin tai Antti Lindtmanin harteille tipahtaa myös Sdp:n viestin kirkastaminen kannattajille.

Sosiaalidemokraattien pääministeriehdokkaan nimi selviää tänään illalla. On hän sitten liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin tai eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman, on tulevalla pääministerillä edessään pöytä täynnä tekemätöntä työtä, arvioi Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskusta johtava Markku Jokisipilä.

Jokisipilän mukaan ensimmäinen kohta asialistalla on eheyttää luottamus hallituspuolueiden välillä. Antti Rinteen (sd) hallitus kaatui keskustan pääministerille esittämään epäluottamukseen.

”Päähallituspuolueiden eli Sdp:n ja keskustan täytyy korjata mahdolliset luottamuskuopat. Siitä on päästävä eroon siten, ettei se kahlitse tulevan pääministerin käsiä”, Jokisipilä sanoo.

Ensimmäinen pääministerin kohtaama vaaranpaikka liittyy ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) asemaan. Haaviston ja ulkoministeriön virkamiesten välillä on uutisoitu olevan erimielisyyksiä siitä, miten suomalaisten avustamisesta Syyrian al-Holin pakolaisleirillä pitäisi päättää.

Perussuomalaiset ovat kertoneet olevansa valmiina esittämään välikysymyksen hallitukselle, mikäli Haavisto jatkaa ulkoministerinä.

”Luulen, että tämä on ensimmäinen konkreettinen kysymys, mikä Marinin tai Lindtmanin syliin putoaa. Siihen on jokin ratkaisu löydettävä ja onnistuttava pääsemään eteenpäin ilman, että se kriisiyttää hallituksen toiminnan”, Jokisipilä arvioi.

Suurin yksittäinen politiikan haaste liittyy Jokisipilän mukaan työmarkkinoihin. Noin 100 000:ta palkansaajaa koskevat lakot alkavat huomenna, ja työehtosopimuskierros on vasta alussa. Keväällä neuvotellaan naisvaltaisten julkisen puolen alojen työehdoista, ja liitot ovat jo peräänkuuluttaneet tuntuvia palkankorotuksia.

Hallitusohjelman kirjaukset 60 000 lisätyöllisestä ja kunnianhimoisista ilmastotavoitteista voivat pistää Sdp:n pääministerin vaikeaan rakoon, pohtii Jokisipilä.

”Sdp on lähtökohtaisesti asemassa”, jossa se on työntekijäosapuolen puolella. Voi muodostua haastavaksi osoittaa solidaarisuutta työmarkkinoilla ja samalla toteuttaa hallitusohjelmaa.

Jokisipilä pitää Marinia ja Lindtmania samankaltaisina ehdokkaina. Molemmilla on johtajakokemusta kuntapolitiikassa. He ovat toimineet kaupunginvaltuuston puheenjohtajina, Lindtman Vantaalla ja Marin Tampereella.

Jokisipilän mukaan Marinilla on hieman enemmän poliittista kokemusta ministerisalkkunsa vuoksi. Marin myös johti Sdp:n vaalikampanjaa alkuvuonna Rinteen ollessa sairauslomalla.

”Molemmat ovat hyvin sosiaalidemokraattien näköisiä ehdokkaita. Sanna Marin on jonkun verran enemmän vasemmalla ja edustaa tämän vuosituhannen yleistä punavihreyttä. Antti Lindtmanissa on sitten enemmän tällaista ay-demaria ja poliittista pragmaatikkoa”, Jokisipilä summaa ehdokkaiden poliittisia näkemyksiä.

Jokisipilän mukaan ehdokkaiden varsinaista politiikan tekemistä hälventää se, että tuleva hallitus jatkaa vanhalla hallitusohjelmalla.

”Sitä kautta uuden pääministerin politiikka tulee väistämättä olemaan Antti Rinteen näköistä. Hän toteuttaa hallitusohjelmaa”, jonka Rinne on tehnyt.

Keväällä vaalivoittoon yltäneen SDP:n kannatus sittemmin painunut kannatusmittaus toisensa perään. Viimeisimmässä Ylen kannatusmittauksessa Sdp:n kannatus oli 13,2 prosenttia.

Jokisipilän mukaan Rinne pyrki pääministerinä tekemään sosiaalidemokraattista politiikkaa, mutta se ei kannatuksessa näkynyt lainkaan.

”Sosiaalidemokraattisen puolueen suurta missiota on etsitty Eero Heinäluoman päivistä lähtien. Heinäluoma ei sitä löytänyt, Jutta Urpilainen ei sitä löytänyt, Rinne ei sitä löytänyt”, tutkija sanoo.

Jotta kannatus saataisi jälleen kasvuun, Rinteen seuraajan täytyy löytää suuri tehtävä, jota Sdp suomalaisessa politiikassa toteuttaa, Jokisipilä sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Idyllisessä peltomaisemassa seisoo surkea näky: Upea mökkialue rapistui Espoossa rötiskökyläksi, jota asukkaatkin välttelevät

  2. 2

   Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

  3. 3

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  4. 4

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  5. 5

   Nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä ja pääsee äärimmäisen häpeän tasolle – Miksi seksuaalikasvattaja hehkuttaa sitä?

   Tilaajille
  6. 6

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  7. 7

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  8. 8

   Miten vaarallinen Kiinasta leviävä koronavirus on? HS kokosi vastaukset neljään keskeiseen kysymykseen

  9. 9

   Kuvat kertovat hävityksestä: Puisto muuttui kaatopaikaksi Helsingissä

  10. 10

   ”Ajattelin, etteivät hyytymiset koske minua” – Lehti kasvoi ja uudistui, mutta sitten päätoimittaja Ville Pernaalle iski raju työuupumus

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  2. 2

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  3. 3

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  4. 4

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  5. 5

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  6. 6

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  7. 7

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  8. 8

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  9. 9

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  10. 10

   Suosituimpien lihankorvikkeiden terveellisyydessä on isoja eroja – Ravitsemusterapeutti kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  6. 6

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  8. 8

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  9. 9

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  10. 10

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää