Politiikka

Näin Sanna Marinin poliitikkokollegat Tampereelta kuvaavat tulevaa pääministeriä: ”Rohkea”, sanoo perussuomalainenkin

HS kysyi Tampereella Sanna Marinin hyvin tuntevilta, millaisen pääministerin Suomi saa.

Päämäärätietoinen ja napakka. Vakava mutta valovoimainen. Nämä sanat toistuvat, kun tamperelaisia poliitikkoja pyytää luonnehtimaan Sanna Marinia, josta tulee tiistaina Suomen pääministeri.

Yksi Marinin tunteva kuvaa häntä näin: Marin on aina läsnä tilanteessa, kuuntelee ja keskittyy, ja juuri tästä läsnäolosta syntyy hänen karismansa. Hän on korostetun asiallinen tekijä, joka toisaalta saattaa olla myös kärsimätön, jos vastassa on tyhjänpuhuja.

Samoin häntä kuvataan aavistuksen huumorintajuttomaksi yksinpelaajaksi, jonka tuleva pääministeriys tulee olemaan äärimmäisen vaikea tehtävä, mutta josta hänellä on mahdollisuudet selvitä.

Tamperelaisen Marinin johtajuuden taidonnäyte nähtiin Tampereen valtuuston ratikkakeskustelussa syksyllä 2016, jolloin hän vasta 30-vuotiaana piti rautaisella otteella keskustelun kurissa. Tuolloin häntä ehdotettiin jo presidentiksi, mutta nyt hänestä on tulossa maailman nuorin istuva pääministeri. Ei ole kulunut kuin viisitoista vuotta siitä, kun hän kirjoitti ylioppilaaksi.

”Sannalle on annettu vuodesta 2008 alkaen vastuullisia tehtäviä hoidettavaksi, ja hän on ottanut ne kaikki ällistyttävän hyvin haltuunsa nuoresta iästä ja kokemuksen puutteesta huolimatta. Hän on poikkeuksellisen lahjakas poliitikko ja tulee selviämään pääministerin tehtävästä erinomaisesti”, luonnehtii toimitusjohtaja Pekka Salmi Tampereen Työväenyhdistyksestä.


Tamperelaisilla poliitikoilla puoluerajoista riippumatta on lähinnä kehuja sanottavanaan Marinista. Esimerkiksi vihreiden kansanedustaja Iiris Suomela kuvailee häntä tiukaksi asiapoliitikoksi, josta tulee Suomelle ahkera, älykäs, asioihin perehtyvä ja perinteisiä käsityksiä haastava kunnianhimoinen pääministeri.

”Sannassa yhdistyy hienosti visionäärisyys ja toisaalta tarkka asenne siihen, miten suurta visiota kohti edetään. Varmasti tiukkaa ilmastopolitiikkaa, tasa-arvotyötä ja hyvinvointivaltion kehittämistä päästään Sannan johdolla tekemään”, Suomela sanoo.

”Politiikka ei ole hänelle pelkkä työ vaan laajempi elämän suuri palo.”

Kokoomuksen kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen kuvaa Marinia napakaksi asioihin keskittyväksi lasikaton murtajaksi, jonka pääministeriys on lahja Tampereen ja Pirkanmaan seudulle.

”Sannan johtajuuskokemus ei ole vielä valtavan pitkä, mutta hänellä on kyvykkyyttä kasvaa siihen”, sanoo Ikonen, joka on myös Tampereen valtuuston puheenjohtaja.

”Hän on vahvan aatteellinen, ja varmasti nyt tullaan näkemään politiikassa jonkinlainen siirtymä vasemmalle hänen myötään”, Ikonen sanoo.

Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Lassi Kaleva toistaa hänkin sanan päämäärätietoinen Marinin luonnehdinnassa.

”Hän on rohkea poliitikko. Tuolla tasolla toimiminen vaatii suurta rohkeutta”, Kaleva sanoo.

”Hän on melko vasemmalla ja melko vihertävä, tai ainakin antaa sen vaikutelman. Uskon kuitenkin, että edustaessaan pääministerinä koko kansaa Marin pehmentää voimakkaan vihervasemmistolaisia kannanottojaan ja ottaa huomioon myös sen, että perinteinen demarikannattaja saattaa niitä vierastaa.”

Kiinnostava tieto Marinin musiikkimausta löytyy verkkolehti Lilyn ja Trendin haastattelusta vuodelta 2015, jolloin hän kertoi olevansa hard rockin, funkin ja vanhan hiphopin ystävä ja kuunnelleensa teinistä asti vasemmistolaista Rage Against the Machine -yhtyettä.

”RATM:in musiikki on varmasti osaltaan vaikuttanut myös siihen, että lähdin mukaan politiikkaan. Bändin kappaleista löytyy nimittäin kytkös poliittiseen ajatusmaailmaani: käsitys siitä, ettei maailma ole valmis ja että sen muuttaminen on meidän tehtävämme”, hän kertoi tuolloin.

Sanna Marin kuuluu Sdp:n nuoreen punavihreään siipeen, joka lähestyy näkemyksiltään vihreitä ja vasemmistoliittoa.

Marin on arvokarttojen mukaan muuta puoluejohtoa vasemmistolaisempi eikä alun perin ollut innostunut punamultahallituksesta keskustan viime hallituskauden otteiden takia.Ylen vaalikoneessa hän muun muassa sanoi ei Natolle ja vanhustenhoidon yksityistämiselle.

Kyllä hän sanoo sote-palveluiden julkisina pitämiselle, parantumattomasti sairaan eutanasialle ja oppivelvollisuuden laajentamiselle ammatilliseen koulutukseen ja lukioon. Myös tunnin juna Tampereen ja Helsingin välille saa hänen kannatuksensa.

Samoin hän kannattaa sitä, että valtio ohjaa ihmiset syömään vähemmän lihaa esimerkiksi verotuksen kautta. Uusien polttomoottoriautojen myynti tulisi hänen mukaansa kieltää joskus vuoden 2030 jälkeisenä aikana.

Elokuussa Marin kysyi, eikö Suomessa seuraava tavoite voisi olla neljän päivän työviikko ja kuuden tunnin työpäivä. Lausunnosta alkoi laaja keskustelu työajan lyhentämisestä.

Valtion verotuloja Marin lisäisi pääomatulo- ja omaisuusverojen veropohjia tiivistämällä ja puuttumalla aggressiiviseen verosuunnitteluun.

”Yhteiskuntaa on rakennettava siten, että jokaisesta lapsesta ja nuoresta voi tulla mitä vain taustasta riippumatta”, oli yksi hänen johtoajatuksiaan vaalikoneessa.

Sanna Marin on kertonut julkisuudessa vähävaraisesta lapsuudestaan. Hänen vanhempansa erosivat isän alkoholiongelman vuoksi. Marinin kasvatti hänen äitinsä ja tämän avovaimo.

”Olen vähävaraisesta perheestä, eikä minulla olisi ollut edellytyksiä menestyä ja päästä eteenpäin, jos ei olisi vahvaa hyvinvointivaltiota ja suomalaista koulutusjärjestelmää. Olen sateenkaariperheestä, ja tämä vaikuttaa tietenkin siihen, että tasa-arvo, yhdenvertaisuus ja ihmisoikeudet ovat minulle tärkeitä”, hän sanoi HS:n Lauantaivieras-haastattelussa tammikuussa.

Marinilla on avopuolisonsa Markus Räikkösen kanssa hieman alle kaksivuotias lapsi. Räikkönen kertoi Ilta-Sanomille, etteivät he ole tehneet vielä päätöstä, muuttaako koko perhe pääministerin virka-asuntoon Kesärantaan Helsinkiin.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Turkkilainen viranomainen Reutersille: Syyrialaisten tuloa Eurooppaan ei enää estetä

  2. 2

   Lyhyeksi myynnissä pyritään hyötymään osakkeen halpenemisesta – Helsingin pörssissä on yksi yhtiö ylitse muiden sijoittajien vedonlyönnissä

  3. 3

   Ensin Onni, 3, yski ja sitten vaimeni – Hädän hetkellä ensimmäiset minuutit ratkaisevat, mutta juuri silloin moni hyytyy

   Tilaajille
  4. 4

   Syrjäisellä parkkipaikalla on pieni sininen mökki, jonne kulinaristit ajavat Savosta saakka ahtamaan jauhelihatankoja

  5. 5

   Selkänojan kallistaminen voi kärjistää lentokoneen tunnelman – Näin Finnair ohjeistaa matkustajia käyttäytymään

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  2. 2

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  3. 3

   Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

  4. 4

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  5. 5

   Päihdejärjestön epäily: Ruotsissa on kehitetty suomalaisia varten huippuvahva nuuska, joka koukuttaa etenkin nuoria

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää