Politiikka    |   HS Syyriassa

Suomi on jo neuvotellut al-Holin suomalaislasten kotiuttamisesta – Kurdi­poliitikko HS:lle: Lapsia ei voi erottaa äideistään pakolla

Al-Holin leiriltä on paennut kymmeniä ihmisiä – kaikki suomalaiset ovat yhä leirillä.

Qamishli.

Suomi on syksyn aikana luonut neuvotteluyhteyden Koillis-Syyrian kurdijohtoiseen hallintoon liittyen Suomen kansalaisten mahdolliseen palauttamiseen al-Holin leiriltä. Tieto perustuu HS:n haastatteluihin Syyriassa ja Suomessa.

HS on aiemmin kertonut, että ulkoministeriö on nimittänyt lokakuussa kokeneen diplomaatin selvittämään sitä, miten ainakin lapsia voitaisiin auttaa ja tuoda takaisin Suomeen. Hallitus on käsitellyt asiaa lokakuussa iltakoulussa.

Asemiesten vartioimalla al-Holin telttaleirillä Syyriassa on kiinniotettuina noin 70 000 naista ja lasta, jotka pakenivat jihadistiliike Isisin viimeisestä tukikohdasta viime helmi- ja maaliskuussa. Leirillä on yksitoista aikuista suomalaista naista ja yli 30 lasta, jotka ovat iältään parivuotiaista teini-ikäisiin.

Leiri sijaitsee alueella, jota hallitsee Koillis-Syyrian epävirallinen Rojavan itsehallinto.


Jos Suomi haluaa auttaa kansalaisiaan pois al-Holin leiriltä, siihen on Rojavan hallinnolla olemassa selvä käytäntö, sanoo vaikutusvaltainen kurdipoliitikko, joka on ollut mukana keskusteluissa Suomen viranomaisten kanssa.

”Pitää vain sopia asiasta johtokomiteamme kanssa, varmistaa noudettavien ihmisten henkilöllisyydet ja allekirjoittaa luovutuspaperit. Ei siinä muuta”, sanoo PYD-puolueen kurdipoliitikko Salih Muslim Helsingin Sanomille Qamishlin kaupungissa Koillis-Syyriassa.

Salih Muslim oli yksi johtohahmoista, kun Rojavan hallinto muutaman viime vuoden aikana luotiin Syyrian sodan valtatyhjiössä. Hallintoon kuuluu kurdien lisäksi arabeja ja alueen vähemmistöryhmiä.

Salih Muslimilla on myös pitkältä ajalta yhteyksiä suomalaisiin. Hänellä oli viiden vuoden ajan oleskelulupa Suomessa.

Muslim oli viime kesä- ja heinäkuussa Suomessa omasta aloitteestaan. Hän tapasi silloin virkailijoita muun muassa sisä- ja ulkoministeriössä ja tarjosi apuaan yhteyksien luomisessa Rojavan hallintoon al-Holissa olevien suomalaisten tilanteen ratkaisemiseksi.

”Silloin suomalaiset eivät tuntuneet tietävän, mitä haluavat tehdä”, Muslim sanoo.

Kukaan Suomen hallituksen ministereistä ei kesällä ottanut Muslimia vastaan.

Syksyllä Suomi on kuitenkin aktivoitunut al-Holin tilanteessa sen jälkeen, kun oikeuskansleri Tuomas Pöysti antoi ratkaisunsa lokakuussa. Oikeuskanslerin arvion mukaan perustuslaki ja lasten oikeuksien sopimus puoltavat sitä, että al-Holista kotiutetaan ainakin suomalaiset lapset.

Salih Muslimilla on neuvotteluissa nyt taustavaikuttajan rooli. Varsinaiset ratkaisut tekee Rojavan hallinnon johtokomitea. Edustajat neuvotteluissa ulkovaltojen kanssa ovat johtokomitean päällikkö Ilham Ahmed ja ulkosuhteista vastaava Abdulkarim Omar. HS:n tietojen mukaan Suomi on virkamiestasolla ollut yhteydessä kumpaankin.

Muissa Pohjoismaissa on menty pidemmälle. Rojavan johtaja Ilham Ahmed on parin viime kuukauden aikana tavannut sekä Ruotsin ulkoministeri Ann Linden että Tanskan ulkoministeri Jeppe Kofodin. HS:n tietojen mukaan Ilham Ahmed oli tulossa myös Suomeen muutama viikko sitten, mutta matka peruuntui.

Rojavan kotikutoiselle hallinnolle neuvottelut Isis-vankien tilanteesta ovat antaneet mahdollisuuden saada kansainvälistä hyväksyntää. Syyrian hallitus tai mikään muu valtio ei tunnusta Rojavan itsehallintoa.

Koillis-Syyriassa alkoi uusi sota lokakuussa, kun Turkki hyökkäsi alueelle. Seuranneessa epävakaudessa terroristiliike Isis on kerännyt rivejään uudestaan ja lisännyt iskujaan. Joitain kymmeniä naisia ja lapsia on myös päässyt pakenemaan al-Holista ja muilta leireiltä. Kaikki suomalaiset ovat HS:n tietojen mukaan yhä al-Holissa.

Al-Holin leirillä vartijoiden määrää on vähennetty, koska SDF-asejoukko on siirtänyt miehiä taisteluihin. Kaikkiaan epävakaa tilanne on herättänyt huolta siitä, pystyvätkö Rojavan viranomaiset enää pitämään Isis-epäillyt säilössä.

”Me olemme vaikeuksissa. Emme tiedä, mitä tulee tapahtumaan. Etsimme ratkaisuja, mutta kukaan ei auta”, sanoo Salih Muslim.

Al-Holin leirillä olot ovat huonontuneet. Syyriassakin on nyt talvi. Öisin lämpötila laskee lähelle nollaa. Viime päivinä on satanut rankasti, mikä on aiheuttanut tulvimista telttaleirillä. Humanitaarisen avun antaminen on käynyt vaikeammaksi, koska Turkin hyökkäyksen jälkeen moni järjestö veti väkeään pois turvallisuussyistä.

Leirin asukkaista yli puolet – noin 35 000 henkeä – on alle 12-vuotiaita lapsia.

Sotilaallisesti suurinta osaa Koillis-Syyrian alueesta kontrolloi edelleen SDF-asejoukko, johon kuuluu sekä paikallisia kurdeja että arabeja. SDF saa tukea muun muassa Yhdysvaltain tiedustelulta ja ilmavoimilta.

SDF vartioi myös al-Holin leiriä yhdessä kurdipoliisien kanssa. Käytännössä suomalaisten mahdollinen kotiuttaminen tapahtuisi niin, että ensin SDF kuljettaisi palautettavat autoilla leiriltä Irakin rajalle. Toisella puolen rajaa Pohjois-Irakissa toimii kurdien virallinen itsehallinto, joten rajan voi ylittää pelkästään kurdien luvan turvin.

Irakin Kurdistanissa suomalaiset kuljetettaisiin autoilla Erbiliin kaupunkiin. Suomi on lähettänyt Erbiliin väliaikaisesti kaksi viranomaista, joilta palautettavat voisivat saada matkustusasiakirjat. Erbilissä on kansainvälinen lentokenttä.

Suomessa palautettavat otettaisiin kiinni todennäköisesti heti rajalla. Jos aikuisia naisia palaa, viranomaiset haluavat kuulla heitä mahdollisten rikosepäilyjen selvittämiseksi. Kaikista al-Holissa olevista suomalaislapsista on Suomessa tehty lastensuojeluilmoitukset, joten viranomaiset selvittävät muun muassa, onko olemassa perusteita lasten huostaanottoon.

Suomen viranomaiset ovat valmistelleet kotiutusoperaatiota, mutta tositoimiin ei ole ryhdytty.

Suomessa keskustelussa on ollut esillä se, haettaisiinko leiriltä vain lapsia vai tulisiko heidän mukanaan myös äitejä. Suomen viranomaisten mukaan kunkin tilanne ratkaistaan yksilöllisesti.

Rojavan johtajien näkemys on, että pelkästään lapsia ei voi hakea pois ilman äitien suostumusta.

”Olisi humanitaarinen ongelma pakottaa äitiä luopumaan lapsistaan. Jos äidit suostuvat, ongelmaa ei ole. Mutta heitä ei voi pakottaa, se ei ole hyväksyttävää”, sanoo Salih Muslim.

EU-maat ovat yleisesti olleet haluttomia ottamaan Isisissä toimineita kansalaisiaan tai edes näiden lapsia takaisin. Sen sijaan esimerkiksi Kosovo, Uzbekistan ja Kazakstan ovat kotiuttaneet kansalaisiaan, yhteensä useita satoja ihmisiä.

Kurdihallinnon näkemys on koko ajan ollut, että se haluaa eroon ulkomaisista Isis-vangeista ja näiden perheenjäsenistä. Linja on, että ulkomaalaisia ei viedä tuomiolle Rojavan oikeusistuimissa.

”Isis on kansainvälinen rikollisjärjestö. Se on tehnyt rikoksia paitsi Syyriassa myös Euroopassa. Me toivomme, että kaikki osallistuvat vastuun kantamiseen”, Salih Muslim sanoo.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  2. 2

   Ivalon tautiepäilyt eivät ole koronavirusta

  3. 3

   Kolmevuotias poika lähestyi ”neron lukemia” älykkyystestissä, pääsi Mensan jäseneksi Britanniassa

  4. 4

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  5. 5

   Saamelaiset voittivat Ruotsin valtion korkeimmassa oikeudessa – Tutkija: Sopii ennakkotapaukseksi myös Suomessa

  6. 6

   Luistelututkinnan todistaja kertoo HS:lle, mitä kuulemisissa tapahtui: Mirjami Penttisen ”kohtaaminen silmästä silmään oli raskasta”

  7. 7

   Suomalaisen urheiluvalmennuksen legenda Kalevi Tuominen on kuollut

  8. 8

   Keskiolut on poistunut keskuudestamme kaikessa hiljaisuudessa, sanoo tutkija – Oispa kaljaa -näyttelyssä voi jättää sille muistokirjoituksen

  9. 9

   Aurinko paahtoi Hakaniemessä olevan talon seinään edesmenneelle yritykselle haamumainoksen

  10. 10

   The Wolf of Wall Street -elokuvassa esitetty pörssimeklari vaatii tuottajilta 300 miljoonan dollarin korvauksia – Kokee tulleensa huijatuksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  2. 2

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  3. 3

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  4. 4

   Suomi putoaa muiden Pohjois­maiden kelkasta syntyvyydessä, eikä selitys löydy perinteisistä syistä: ”Jokin on menossa väärään suuntaan”, sanoo ruotsalais­professori

  5. 5

   Kummitus ajoi siivoojan ulos: Helsingin ja Vantaan rajalla on tehdas, jossa kukaan ei halua olla öisin töissä

  6. 6

   Matkailupomo Kalevi Keihänen näki enemmän suomalaista örveltämistä kuin ehkä kukaan muu – Konkurssin jälkeen hän haukkui sekä miesten viinapään että naisten seksimoraalin

   Tilaajille
  7. 7

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  8. 8

   Aurinko paahtoi Hakaniemessä olevan talon seinään edesmenneelle yritykselle haamumainoksen

  9. 9

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  10. 10

   Luistelututkinnan todistaja kertoo HS:lle, mitä kuulemisissa tapahtui: Mirjami Penttisen ”kohtaaminen silmästä silmään oli raskasta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  6. 6

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  7. 7

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  8. 8

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  9. 9

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  10. 10

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää