Politiikka

Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

Al-Holin leirillä olevien suomalaislasten ja naisten kotiuttamisesta on tullut iso poliittinen kysymys ja pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen ensimmäinen haaste.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toivoo, että hallitus pohtisi selkeän poliittisen päätöksen tekemistä al-Holilla olevien suomalaisten kotiuttamisen suhteen. Niinistö kommentoi asiaa HS:lle kansliansa välityksellä.

”Viime päivinä on esitetty kiihtyvään tahtiin erilaisia olettamia. Uuden hallituksen olisi hyvä saada hetken työrauha ja pohtia selkeän poliittisen päätöksen tekemistä”, Niinistö kirjoittaa kanslian välityksellä viestissään.

Al-Holin leirillä olevien suomalaislasten ja naisten kotiuttamisesta on tullut iso poliittinen kysymys ja pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen ensimmäinen haaste.

Asia on poliittisesti hyvin arkaluontoinen, koska lasten auttaminen turvaan tarkoittaisi, että myös äitejä tulisi mukana. Äideillä on tiiviitä kytköksiä Isis-terroristijärjestöön.

Hallituspuolueet eivät ole halunneet tehdä al-Holilla olevien suomalaisten kotiuttamisesta poliittista päätöstä. Sen sijaan asiaa on käsitelty epävirallisesti hallituksen iltakoulussa.

Suomalaisten kotiuttaminen hiertää etenkin keskustassa. Tiistaina keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ei vastannut kysymyksiin siitä, mikä on puolueen linja. Kulmuni toisti, että asiasta ei ole tehty poliittista päätöstä.

Yleisradio kertoi tiistaina, että Suomella olisi selvä suunnitelma al-Holin leiriläisten kotiuttamiseksi.

Ylen nimettömään virkamieslähteeseen perustuvien tietojen mukaan suomalaisviranomaiset ovat pyytäneet kurdihallintoa toimittamaan leiriläisiä rajalle, ja lennot takaisin Suomeen alkaisivat heti kun näin on tehty.

Ylen mukaan suomalaiset tuodaan erissä, jotta asiasta ei tarvitsisi tehdä poliittista päätöstä.

HS ei tavoittanut ulkoministeri Pekka Haavistoa kommentoimaan asiaa. Haaviston erityisavustaja Joel Linnainmäki sanoo HS:lle näin: ”En tiedä, mihin Ylen nimetön lähde viittaa. Ulkoministeriöstä asiaa on jo virkakunnan puolesta Ylelle kommentoitu. Huhuja on paljon liikkeellä eikä ministeri voi niistä jokaista kommentoida.”

Ulkoministeriöstä kommentoitiin Ylelle, että he ovat valmistautuneet erilaisiin skenaarioihin. Ulkoministeriön mukaan mitään operaatiota ei ole tällä hetkellä käynnissä, yksityiskohtia sieltä ei haluttu kommentoida.

Aiemmin tiistaina perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi, että al-Holin pakolaisleiriltä oltaisiin tuomassa suomalaisia isis-taistelijoiden perheenjäseniä Suomeen tällä viikolla.

Halla-aho sanoi Uutissuomalaiselle, että näin olisi tapahtumassa.

”Minulla on tietoa, jonka todenperäisyyttä en pysty vahvistamaan tällä hetkellä. Niiden tietojen mukaan al-Holin leirillä olevat isis-taistelijoiden perheenjäsenet oltaisiin tuomassa yhtenä joukkona charter-lennolla Suomeen”, Halla-aho kertoi Uutissuomalaiselle.

Ulkoministeriö kiisti väitteen.


Halla-aho vahvistaa HS:lle, että hänen saamiensa tietojen mukaan suunnitelmana olisi palauttaa kaikki al-Holin leirillä olevat Suomen kansalaiset, jotka haluavat lähteä yhtenä joukkona.

”Ja sen tiedon mukaan, mikä minulla on, suunnitelmissa on ollut tämä viikko.”

Halla-ahon mukaan hänen tietonsa ovat useammasta lähteestä.

”Mutta kuten sanottua, tämä ei ole tietenkään mitään vahvistettua tietoa”, hän sanoo.

Ulkoministeriöstä viestitetään, että tieto ei pidä paikkaansa.

”Näin ei ole”, ulkoministeriön viestinnästä sanotaan HS:lle.

Halla-aho totesi Uutissuomalaiselle myös, että Suomeen olisi tarkoitus lennättää kaikki al-Holin leirillä Syyriassa olevat lähtöhalukkaat Suomen kansalaiset. Ulkoministeriön mukaan tämäkään ei pidä paikkansa, ja valmistelu on koko ajan perustunut tapauskohtaiseen harkintaan, mikä pätee yhä.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps) sanoo, ettei ole tietoinen leirillä olevien suomalaisten siirrosta Suomeen.

”Ulkoasiainvaliokunnan saaman tiedon mukaan tällaista operaatiota ei ole tapahtumassa. Eikä ole syytä epäillä etteikö ministeri kertoisi ensimmäisenä ulkoasiainvaliokunnalle, jos operaatio olisi tässä vaiheessa, että sieltä lennätettäisiin ketään Suomeen.”

Ulkoministeri Haavisto nimitti lokakuussa erityisedustajan selvittämään sitä, miten ainakin Al-Holin leirillä olevat suomalaislapset voitaisiin saada leiriltä pois.

Hallitus on käsitellyt asiaa lokakuussa iltakoulussa. Oikeuskansleri ei ole nähnyt toiminnassa huomautettavaa.

Hallituksen pitää vielä käsitellä asiaa ennen kuin ketään konkreettisesti tuodaan Suomeen. Hallitus voi yhä myös päättää, ettei leiriltä tuoda ketään.

Sen lisäksi viranomaiset ovat jo aiemmin tehneet suunnitelmia sen varalle, että leiriltä saapuu suomalaisia.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen oli tiistaina kuultavana eduskunnan hallintovaliokunnassa. Valiokunnassa käsiteltiin myös al-Holilla olevien suomalaisten kotiuttamista. Myös Halla-aho on valiokunnan jäsen ja oli myös paikalla.

Kolehmaiselta kysyttiin, onko hän tietoinen mistään suunnitelmasta al-Holilla olevien suomalaisten hakemiseksi.

HS:n tietojen mukaan Kolehmainen vastasi, ettei hänellä ole tällaista suunnitelmaa tiedossa, eikä hän ole myöskään tietoinen mistään suomalaisten hakemiseen liittyvistä päivämääristä. Kolehmainen sanoi myös, ettei ulkoministeriö ole pyytänyt poliisilta apua mihinkään hakuoperaatioon liittyen.

Kolehmainen sanoi HS:n tietojen mukaan lisäksi, että poliisi ei ole viime viikolla osallistunut mihinkään al-Holia koskevaan harjoitukseen Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Perussuomalaiset jättää asiasta välikysymyksen. STT:n tietojen mukaan kokoomus harkitsee, yhtyykö puolue perussuomalaisten välikysymykseen. Kristillisdemokraatit tiedottivat myöhään illalla, että puolue on lähdössä mukaan välikysymykseen. Myös nyt-liike osallistuu välikysymykseen. Puolueen puheenjohtaja Harry Harkimo tiedotti asiasta keskiviikkoaamuna Twitterissä.

Välikysymys koskee al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten ja Suomesta sinne päätyneiden tilannetta. Kokoomuksen eduskuntaryhmä päättää asiasta aamulla ylimääräisessä kokouksessaan.

Perussuomalaiset kertoo tiedotteessaan, että välikysymys on tarkoitus jättää tänään keskiviikkona.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) puheet eivät perussuomalaisten mukaan täsmää julkisuudessa olleiden tietojen kanssa.

Juttua muokattu 10.12. klo 16.07. Tarkennettu ulkoministeriön tietojen lähteytystä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Maunulan ongelmatalossa tyrittiin ihan kaikki, eikä kaupunki suostu kertomaan hintaa – Miten yksi ravintola ajoi talon sekaisin?

  4. 4

   Metrosta poistettu henkilö puukotti kahta järjestyksenvalvojaa Helsingin Itäkeskuksessa

  5. 5

   Kun eläimet puhuvat keskenään ihmisestä, se ei ole mukavaa kuultavaa

  6. 6

   Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä

  7. 7

   Yhdysvaltojen suurlähettiläs Robert Pence tekee Helsingissä väitös­kirjaa Danten Jumalaisesta näytelmästä – suomalaisen rajavartijan sivistystaso mykistytti

   Tilaajille
  8. 8

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  9. 9

   Länsimaalaiset ovat yhä kovassa huudossa Thaimaassa, ja netissä seuraa etsivät tavalliset ihmiset varsin tavanomaisin keinoin: ”Baarityttöily on vähentynyt”

  10. 10

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  2. 2

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  3. 3

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  8. 8

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viikonloppuna lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  9. 9

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  10. 10

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  7. 7

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  8. 8

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  9. 9

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää