Politiikka

Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

Al-Holin leirillä olevien suomalaislasten ja naisten kotiuttamisesta on tullut iso poliittinen kysymys ja pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen ensimmäinen haaste.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toivoo, että hallitus pohtisi selkeän poliittisen päätöksen tekemistä al-Holilla olevien suomalaisten kotiuttamisen suhteen. Niinistö kommentoi asiaa HS:lle kansliansa välityksellä.

”Viime päivinä on esitetty kiihtyvään tahtiin erilaisia olettamia. Uuden hallituksen olisi hyvä saada hetken työrauha ja pohtia selkeän poliittisen päätöksen tekemistä”, Niinistö kirjoittaa kanslian välityksellä viestissään.

Al-Holin leirillä olevien suomalaislasten ja naisten kotiuttamisesta on tullut iso poliittinen kysymys ja pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen ensimmäinen haaste.

Asia on poliittisesti hyvin arkaluontoinen, koska lasten auttaminen turvaan tarkoittaisi, että myös äitejä tulisi mukana. Äideillä on tiiviitä kytköksiä Isis-terroristijärjestöön.

Hallituspuolueet eivät ole halunneet tehdä al-Holilla olevien suomalaisten kotiuttamisesta poliittista päätöstä. Sen sijaan asiaa on käsitelty epävirallisesti hallituksen iltakoulussa.

Suomalaisten kotiuttaminen hiertää etenkin keskustassa. Tiistaina keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ei vastannut kysymyksiin siitä, mikä on puolueen linja. Kulmuni toisti, että asiasta ei ole tehty poliittista päätöstä.

Yleisradio kertoi tiistaina, että Suomella olisi selvä suunnitelma al-Holin leiriläisten kotiuttamiseksi.

Ylen nimettömään virkamieslähteeseen perustuvien tietojen mukaan suomalaisviranomaiset ovat pyytäneet kurdihallintoa toimittamaan leiriläisiä rajalle, ja lennot takaisin Suomeen alkaisivat heti kun näin on tehty.

Ylen mukaan suomalaiset tuodaan erissä, jotta asiasta ei tarvitsisi tehdä poliittista päätöstä.

HS ei tavoittanut ulkoministeri Pekka Haavistoa kommentoimaan asiaa. Haaviston erityisavustaja Joel Linnainmäki sanoo HS:lle näin: ”En tiedä, mihin Ylen nimetön lähde viittaa. Ulkoministeriöstä asiaa on jo virkakunnan puolesta Ylelle kommentoitu. Huhuja on paljon liikkeellä eikä ministeri voi niistä jokaista kommentoida.”

Ulkoministeriöstä kommentoitiin Ylelle, että he ovat valmistautuneet erilaisiin skenaarioihin. Ulkoministeriön mukaan mitään operaatiota ei ole tällä hetkellä käynnissä, yksityiskohtia sieltä ei haluttu kommentoida.

Aiemmin tiistaina perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi, että al-Holin pakolaisleiriltä oltaisiin tuomassa suomalaisia isis-taistelijoiden perheenjäseniä Suomeen tällä viikolla.

Halla-aho sanoi Uutissuomalaiselle, että näin olisi tapahtumassa.

”Minulla on tietoa, jonka todenperäisyyttä en pysty vahvistamaan tällä hetkellä. Niiden tietojen mukaan al-Holin leirillä olevat isis-taistelijoiden perheenjäsenet oltaisiin tuomassa yhtenä joukkona charter-lennolla Suomeen”, Halla-aho kertoi Uutissuomalaiselle.

Ulkoministeriö kiisti väitteen.


Halla-aho vahvistaa HS:lle, että hänen saamiensa tietojen mukaan suunnitelmana olisi palauttaa kaikki al-Holin leirillä olevat Suomen kansalaiset, jotka haluavat lähteä yhtenä joukkona.

”Ja sen tiedon mukaan, mikä minulla on, suunnitelmissa on ollut tämä viikko.”

Halla-ahon mukaan hänen tietonsa ovat useammasta lähteestä.

”Mutta kuten sanottua, tämä ei ole tietenkään mitään vahvistettua tietoa”, hän sanoo.

Ulkoministeriöstä viestitetään, että tieto ei pidä paikkaansa.

”Näin ei ole”, ulkoministeriön viestinnästä sanotaan HS:lle.

Halla-aho totesi Uutissuomalaiselle myös, että Suomeen olisi tarkoitus lennättää kaikki al-Holin leirillä Syyriassa olevat lähtöhalukkaat Suomen kansalaiset. Ulkoministeriön mukaan tämäkään ei pidä paikkansa, ja valmistelu on koko ajan perustunut tapauskohtaiseen harkintaan, mikä pätee yhä.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps) sanoo, ettei ole tietoinen leirillä olevien suomalaisten siirrosta Suomeen.

”Ulkoasiainvaliokunnan saaman tiedon mukaan tällaista operaatiota ei ole tapahtumassa. Eikä ole syytä epäillä etteikö ministeri kertoisi ensimmäisenä ulkoasiainvaliokunnalle, jos operaatio olisi tässä vaiheessa, että sieltä lennätettäisiin ketään Suomeen.”

Ulkoministeri Haavisto nimitti lokakuussa erityisedustajan selvittämään sitä, miten ainakin Al-Holin leirillä olevat suomalaislapset voitaisiin saada leiriltä pois.

Hallitus on käsitellyt asiaa lokakuussa iltakoulussa. Oikeuskansleri ei ole nähnyt toiminnassa huomautettavaa.

Hallituksen pitää vielä käsitellä asiaa ennen kuin ketään konkreettisesti tuodaan Suomeen. Hallitus voi yhä myös päättää, ettei leiriltä tuoda ketään.

Sen lisäksi viranomaiset ovat jo aiemmin tehneet suunnitelmia sen varalle, että leiriltä saapuu suomalaisia.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen oli tiistaina kuultavana eduskunnan hallintovaliokunnassa. Valiokunnassa käsiteltiin myös al-Holilla olevien suomalaisten kotiuttamista. Myös Halla-aho on valiokunnan jäsen ja oli myös paikalla.

Kolehmaiselta kysyttiin, onko hän tietoinen mistään suunnitelmasta al-Holilla olevien suomalaisten hakemiseksi.

HS:n tietojen mukaan Kolehmainen vastasi, ettei hänellä ole tällaista suunnitelmaa tiedossa, eikä hän ole myöskään tietoinen mistään suomalaisten hakemiseen liittyvistä päivämääristä. Kolehmainen sanoi myös, ettei ulkoministeriö ole pyytänyt poliisilta apua mihinkään hakuoperaatioon liittyen.

Kolehmainen sanoi HS:n tietojen mukaan lisäksi, että poliisi ei ole viime viikolla osallistunut mihinkään al-Holia koskevaan harjoitukseen Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Perussuomalaiset jättää asiasta välikysymyksen. STT:n tietojen mukaan kokoomus harkitsee, yhtyykö puolue perussuomalaisten välikysymykseen. Kristillisdemokraatit tiedottivat myöhään illalla, että puolue on lähdössä mukaan välikysymykseen. Myös nyt-liike osallistuu välikysymykseen. Puolueen puheenjohtaja Harry Harkimo tiedotti asiasta keskiviikkoaamuna Twitterissä.

Välikysymys koskee al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten ja Suomesta sinne päätyneiden tilannetta. Kokoomuksen eduskuntaryhmä päättää asiasta aamulla ylimääräisessä kokouksessaan.

Perussuomalaiset kertoo tiedotteessaan, että välikysymys on tarkoitus jättää tänään keskiviikkona.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) puheet eivät perussuomalaisten mukaan täsmää julkisuudessa olleiden tietojen kanssa.

Juttua muokattu 10.12. klo 16.07. Tarkennettu ulkoministeriön tietojen lähteytystä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Isisin ”kalifaatti” on kaadettu ja sotilaat viruvat vankilassa, mutta Irakin luolissa lymyilee yhä taistelijoita – HS vieraili vuorella, josta kurdisotilaat tarkkailevat Isisin nukkuvia soluja

   Tilaajille
  2. 2

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  3. 3

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  4. 4

   Suosituimpien lihankorvikkeiden terveellisyydessä on isoja eroja – Ravitsemusterapeutti kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

   Tilaajille
  5. 5

   Osalla ihmisistä lihakset eivät kasva kuntosalilla, osalla ne kasvavat hämmästyttävän hyvin: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  6. 6

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  7. 7

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  8. 8

   Harry ja Meghan perustivat oman tuotemerkin – Kuinka arvokas on hovin jättävien kuninkaallisten brändi?

  9. 9

   Kiira Korpi moittii urheilujärjestelmää tuoreessa julkaisussa: ”Tavoitteena on siivota pois tieltä lapset ja nuoret, jotka hajoavat leivontakoneessa”

  10. 10

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  2. 2

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  3. 3

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  4. 4

   Entisen tavaratalon koko liiketila on ollut tyhjillään Helsingin keskustassa jo kolme vuotta

  5. 5

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  6. 6

   The New York Times nimesi poikkeuksellisesti kaksi suosikkiaan Yhdysvaltain presidentiksi, ja tällä kertaa lehden valinnalla voi olla tavallista suurempi merkitys

  7. 7

   Auto teki hätäjarrutuksen Tomi Lamminperän 3-vuotiaan pojan eteen: Nyt isä vaatii kävelyteillä kaahailtavaa ”rallia” kuriin Martinlaaksossa

  8. 8

   Verkossa yllytetään tekemään lastensuojelu­ilmoituksia rasismin vastustajasta – tämä perättömästä ilmoituksesta seuraa

  9. 9

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  10. 10

   Lihasten meneminen maitohapoille on myytti, sanoo tutkija – Hapotuksen tunne voi kuitenkin kertoa olennaisen asian treenaajan kunnosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  5. 5

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  6. 6

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  8. 8

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää