Politiikka

HS-analyysi: Ilma on sakeana huhuista, koska hallitus ei ole kertonut linjaansa al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta – tämä tilanteesta tiedetään nyt

Suomen poliittinen johto on ollut haluton kertomaan julki linjaansa al-Holin leirillä olevien suomalaisten olevien kotiuttamisesta. Sellaisen puuttuessa tyhjiö on nyt täyttynyt villeillä huhuilla ja salaliittoteorioilla, kirjoittavat Maria Manner ja Paavo Teittinen.

Tuodaanko al-Holin leiriltä lapsia ja naisia Suomeen ensi yönä?

Tai ensi viikolla?

Onko tullin biologisia uhkia koskeva harjoitus vain hämäysoperaatio?

Noin kymmenen aikuista naista ja kolmisenkymmentä lasta ovat ajaneet poliitikot, sosiaalisen median ja mediakentän koville kierroksille.

Samaan aikaan hallitus on hiljaa eikä suostu selkeästi vastaamaan asiaa koskeviin kysymyksiin.

Kerrataan, mitä tiedämme toistaiseksi al-Holissa olevien suomalaisten kotiuttamisesta.

HS kertoi viime viikolla, että ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) nimitti lokakuussa erityisedustajan selvittämään, miten ainakin al-Holissa olevat lapset voitaisiin tuoda pois. Käytännössä se tarkoittaa, että myös äitejä tulisi mukana.

Tämä on poliittisesti erittäin arka kysymys, koska suojelupoliisi pitää etenkin naisia turvallisuusriskinä. Leirillä olevat suomalaisnaiset ovat asuneet vuosia Isisin hallitsemassa ”kalifaatissa” ja useimpien puolisot ovat toimineet aktiivisesti jihadistiliikkeessä.

Pelkästään lasten tuominen ei näytä mahdolliselta. Kurdihallinto sanoo, ettei se anna erottaa äitejä ja lapsia toisistaan pakolla. Suomi voisi päättää tuoda leiriltä orpoja, mutta heitä on vain muutama.

Ulkoministerin nimittämä erityisedustaja on käynyt neuvotteluja kurdien kanssa.

Erityisedustajalla on valtuudet tehdä virkavastuulla päätös ihmisten evakuoinnista leiriltä. Periaatteessa suomalaisia voidaan tuoda al-Holista nopeastikin ilman erillistä poliittista päätöstä.

Erityisedustajan nimitystä ja toimivaltuuksia on käsitelty lokakuussa hallituksen iltakoulussa, jossa oli läsnä myös oikeuskansleri Tuomas Pöysti. Pöysti on todennut, ettei hänellä ole tähän toimintamalliin huomautettavaa.

Eri viranomaiset ovat lisäksi jo hyvän aikaa laatineet seikkaperäisiä suunnitelmia sen varalle, että suomalaisia tuodaan tai he pääsevät muuten leiriltä pois. HS:n näkemien poliisin asiakirjojen mukaan ulkoministeriöllä ja poliisilla on ollut suunnitelma kaikkien halukkaiden kotiuttamisesta.

Ulkoministeri Haavisto on kuitenkin sanonut julkisesti, että pääministerille ja hallitukselle kerrotaan, ennen kuin ketään päätetään tuoda.

Myös vihreiden hallituskumppanit ovat siinä käsityksessä, että ketään ei tuoda ennen kuin hallitus on käsitellyt asiaa. Lisäksi tasavallan presidentti ja ulkoasiainvaliokunta saavat asiasta tiedon. Tähän mennessä on sanottu, että hallitus voi myös estää suomalaisten tuomisen.

HS:n tietojen mukaan vihreiden hallituskumppanit eivät ainakaan tiistai-iltana olleet tietoisia siitä, että ketään oltaisiin tuomassa leiriltä. Asia on herättänyt hämmennystä hallituksen sisällä.Jos suomalaiset haettaisiin leiriltä ilman, että hallitus saa ennakolta tiedon, ulkoministeri Haavisto olisi valehdellut myös hallituskumppaneille.

Se tarkoittaisi sitä, että pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus olisi välittömästi pahassa kriisissä. Paine etenkin keskustassa on todella kova.

On toki mahdollista, että hallitus käsittelee leirillä olevien suomalaisten tuomista, mutta mitään virallista poliittista päätöstä ei tehdä. Hallitus voi siis päättää, ettei se tee varsinaista päätöstä asiasta.

Päätökseen ei todennäköisesti ole mitään oikeudellista velvoitetta. Kyse on poliittisesta avoimuudesta.

Kerrataan: suomalaisia voidaan todennäköisesti tuoda leiriltä ilman hallituksen virallista poliittista päätöstä. Julkilausuttu poliittinen päätös kuitenkin selkeyttäisi tilannetta huomattavasti.

Jos suomalaisia tuodaan leiriltä ilman selvää linjausta, näyttää siltä, että hallitus menee poliittisesti hyvin arkaluonteista päätöstä piiloon virkamiesten selän taakse.

Hallituksen hiljaisuuteen otti myöhään tiistai-iltana kantaa myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Niinistö sanoi HS:lle kansliansa välityksellä, että hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holilla olevien kotiuttamisen suhteen. Hän ei ole tosin itsekään kertonut näkemystään varsinaiseen asiaan.

Asiaa voi lähestyä toisinkin. Ulkoministeriön sisällä on myös niitä, jotka katsovat, ettei asian pidäkään olla kiinni poliittisesta harkinnasta. Ihmisiä on pelastettu panttivankitilanteista ja muista vaikeista paikoista ilman poliittista päätöstä. Kyse on nyt lasten oikeudesta päästä turvaan.

Hallituksen ja etenkin ulkoministeri Haaviston viestintä al-Holin ympärillä on ollut epäselvää. Paljolta huhumyllyltä olisi säästytty, jos Haavisto olisi kertonut selvästi ääneen, mitä nyt ollaan tekemässä.

Tämän olisi voinut tehdä kertomatta lasten tai tehtävää hoitavien virkamiesten turvallisuutta vaarantavia yksityiskohtia.

Nyt media on joutunut pohjaamaan tietonsa pitkälti nimettömiin ja osin ristiriitaisiin lähteisiin.

On epäselvää, onko hallituksessa jo käytännössä sovittu menettelystä jotain, mitä ei sanota ulos.

HS:n tietojen mukaan keskustassa vaaditaan voimallisesti puheenjohtaja Katri Kulmunia ilmoittamaan, että leirillä olevia äitejä ei Suomeen haeta.

Kulmuni ja muut uuden hallituksen ministerit ovat kuitenkin varoneet ottamasta asiaan selvää kantaa suuntaan tai toiseen. Hallitus on niin tuore, että sisäisiä ristiriitoja näin vaikeassa asiassa tuskin halutaan läväyttää heti julkisuuteen.

Jos hallituksen linja olisi se, että suomalaisia pyritään nyt viranomaisvoimin hakemaan leiriltä pois, se voisi joka tapauksessa sanoa sen ääneen.

Voidaan toki saivarrella siitä, mitä tarkoitetaan ”päätöksellä” ja mitä hallitus on jo päättänyt.

Erityisedustajan nimitys on tietysti poliittinen päätös, jonka on tehnyt ulkoministeri Haavisto.

Yksikään ministeri tai puolue ei asiaa vastustanut hallituksen keskustelussa. Hiljaisuus on myöntymisen merkki.

Se ei kuitenkaan ole selkeä julkinen päätös. Sellaisen puuttuessa tyhjiö on nyt täyttynyt villeillä huhuilla ja salaliittoteorioilla.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

  2. 2

   Idyllisessä peltomaisemassa seisoo surkea näky: Upea mökkialue rapistui Espoossa rötiskökyläksi, jota asukkaatkin välttelevät

  3. 3

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  4. 4

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  5. 5

   Kuvat kertovat hävityksestä: Puisto muuttui kaatopaikaksi Helsingissä

  6. 6

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  7. 7

   Miten vaarallinen Kiinasta leviävä koronavirus on? HS kokosi vastaukset neljään keskeiseen kysymykseen

  8. 8

   Nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä ja pääsee äärimmäisen häpeän tasolle – Miksi seksuaalikasvattaja hehkuttaa sitä?

   Tilaajille
  9. 9

   ”Ajattelin, etteivät hyytymiset koske minua” – Lehti kasvoi ja uudistui, mutta sitten päätoimittaja Ville Pernaalle iski raju työuupumus

   Tilaajille
  10. 10

   Kirjailija Aleksi Delikouras vertaa älypuhelinta heroiiniin – Somekoukku tappoi luovuuden ja vei ilon omasta työstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  2. 2

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  3. 3

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  4. 4

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  5. 5

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  6. 6

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  7. 7

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  8. 8

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  9. 9

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  10. 10

   Suosituimpien lihankorvikkeiden terveellisyydessä on isoja eroja – Ravitsemusterapeutti kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  6. 6

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  8. 8

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  9. 9

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  10. 10

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää