Politiikka

Pohjanmaan kokoomusnaiset kirjoittaa naisvaltaisesta ”huulipunahallituksesta” – Vikman: Ei edusta kokoomusnaisten kantaa

”Iloitsemme siitä, että Suomessa on myös naisenemmistöisiä hallituksia”, sanoo kokoomusnaisten puheenjohtaja Sofia Vikman.

Pohjanmaan kokoomusnaiset ovat huolissaan Sanna Marinin (sd) hallituksen sukupuolijakauman yksipuolisuudesta. Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilkka ja Pohjalainen.

Pohjanmaan kokoomusnaisten puheenjohtaja Anna-Maija Renko oli lähettänyt Ilkan ja Pohjalaisen toimitukseen mielipidekirjoituksen, jossa järjestö harmittelee hallituksen liian yksipuolista sukupuolijakaumaa.

”On hyvä juttu, että naisia on lähtenyt enenevissä määrin mukaan politiikkaan paikallistasolta edeten aina maan johtaviin tehtäviin saakka. Politiikka on Suomessa monen muun maan tapaan ollut miesvoittoista aina viime vuosien vahvaan rynnistykseen asti. On siirrytty härkälaumasta huulipunahallitukseen, mutta onko sekään se paras vaihtoehto?", kysytään kokoomusnaisten puheenjohtajan lähettämässä mielipidekirjoituksessa.

Kirjoituksen perusteella tulee kuva, että Pohjanmaan kokoomusnaisten mielestä hallituksessa on liikaa naisia ministereinä.

Kokoomusnaisten liiton istuva puheenjohtaja Sofia Vikman kertoi Twitterissä, että mielipidekirjoitus ei edusta kokoomusnaisten kantaa.

”Tämä ei edusta Kokoomusnaisten virallista kantaa. Iloitsemme naisten poliittisesta johtajuudesta ja siitä, että Suomessa on myös naisenemmistöisiä hallituksia. Olemme ylpeitä siitä, että naisilla on mahdollisuudet nousta maan johtopaikoille. Asiat, osaaminen ja teot ratkaisevat”. Vikman kirjoittaa.
Kokoomusnaisten tuleva puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén kertoo olleensa yllättynyt ja hämmentynyt mielipidekirjoituksesta. Hänestä sukupuolittuneet termit, kuten ”huulipunahallitus” ja ”härkälauma” eivät ole toivottavia tapoja kuvailla poliitikkoja.

”Minusta heidän tulokulmansa ei ollut sellainen, mitä kokoomusnaiset mielestäni edustaa, ja minkä puolesta toimitaan. Ylipäätään toivoisin että poliitikkoja ei arvosteltaisi heidän sukupuolensa ja iän, vaan tekemisiensä ja tekemättä jättämisiensä perusteella”, Sirén sanoo.

Rengon mukaan mielipidekirjoitusta on ”tulkittu väärin”.

”Meidän lähtökohta on se, että haluamme naisia lisää politiikkaan. Täällä meillä Pohjanmaalla on pula osaavista naisista”, Renko sanoo.

”Tässä on varmaan ollut viestinnällistä ongelmaa. Termistö oli liian räväkkää”

Mitä sitten tarkoitatte pohdinnallanne, onko naisenemmistöinen hallitus ”se paras vaihtoehto”?

”Meidän huolemme liittyy siihen, että pitää olla molempia sukupuolia. Jos me tästä mennään sataan prosenttia naisia, niin se ei ole hyvä asia.”

Marinin hallituksessa on 12 naista ja 7 miestä. Koskaan aiemmin hallitusta ei ole vetänyt täysin naisista koostuva joukko.

Sen sijaan pelkkiä miehiä hallituksen johtajina on ollut viimeisen 30 vuoden aikana neljässä hallituksessa, eli kolmasosassa istuneita hallituksia. Lopuissakin hallituksissa – Rinteen hallitusta lukuun ottamatta – naisjohtajia on ollut yksi tai kaksi.

Renko sanoo olevansa tyytyväinen siitä, että naisia on ministereinä.

”Täytyy sanoa, että meidän uusi pääministerimme, joka eilen esiintyi erittäin selkeästi televisiossa ja on maailmanlaajuisestikin huomioitu, on erinomainen esimerkki naisille.”

Lue lisää: HS kävi läpi hallitukset vuodesta 1991 lähtien: Tuleva hallitus on historiallisen naisvaltainen ja nuori
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  2. 2

   Kuka on raiskaus­väitteisiin yhdistetty Peter Nygård ja miten hän keräsi satojen miljoonien varallisuutensa?

   Tilaajille
  3. 3

   Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetty Jari Sillanpää astuu oikeuden eteen

  4. 4

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  5. 5

   Töölönlahdelle rakennetaan tulvaportti – Finlandia-talo ja muut arvorakennukset vaarassa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  2. 2

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

  5. 5

   Hotelli Tornin 11. kerroksessa oli huone, jonne asiakkailla ei ollut asiaa – Sinne piilotettua kätköä suojeltiin salaisella hälytysnapilla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää