Politiikka

HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

Poliisin asiakirjat osoittavat, että suomalaisten kotiuttamisesta on ollut konkreettisia suunnitelmia poliisijohdossa ja ulkoministeriössä. Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan mitään konkreettista operaatiota, joka voitaisiin toteuttaa, ei ole nyt käynnissä.

Ulkoministeriössä on laadittu varsin pitkälle menevä ja tarkka suunnitelma suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holin leiriltä.

Ensisijaisena tavoitteena oli kotiuttaa kaikki halukkaat suomalaiset jo joulukuussa.

HS:n näkemien poliisin asiakirjojen mukaan ulkoministeriö on marraskuun puolivälissä asettanut työryhmän, jonka tehtävä on ollut laatia suunnitelma al-Holin leirillä olevien suomalaislasten ”henkilökohtaisen turvallisuuden ja perusoikeuksien” toteutumisesta.

Ensisijaisesti Suomi siis pyrkii tuomaan leiriltä lapset. Käytännössä se kuitenkin tarkoittaa, että mukana pitää tuoda myös äitejä.

Poliisin asiakirjojen mukaan ”pääsuunnitelmana on saada kaikki al-Holin leirillä olevat palautukseen suostuvat henkilöt yhdellä kertaa Irakin Kurdistaniin Erbiliin, josta heidät tuodaan charterlennolla Suomeen Helsinki-Vantaan lentoasemalle”.

Naisten tuominen Suomeen on poliittisesti arka asia, koska heillä on tiiviitä kytköksiä Isis-terroristijärjestöön. Leirillä on tiettävästi noin kymmenen naista ja kolmekymmentä lasta. Osa naisista on sanonut julkisuudessa, että he eivät halua palata Suomeen.

Asiakirjoista uutisoi ensimmäisenä Yleisradio.Asiakirjojen mukaan ulkoministeriön tavoite on ollut toteuttaa operaatio viikolla 50 eli tällä viikolla.

Asiakirjojen mukaan operaation ajankohta on kuitenkin ”täysin riippuvainen” paikallisten toimijoiden asettamista reunaehdoista ja heiltä saatavista turvallisuustakuista.

Asiakirjojen allekirjoittajiksi on merkitty poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sekä poliisijohtaja Sanna Heikinheimo. Asiakirjat on päivätty marraskuun 21. päivälle.

Ulkoministeriön työryhmän puheenjohtajana toimii ulkoministeriön erityisedustaja, jonka ulkoministeri Pekka Haavisto nimitti lokakuussa hoitamaan al-Holia koskevia asioita.

Työryhmässä ovat mukana ulkoministeriön lisäksi sisäministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö ja puolustusministeriö. Työryhmän ja ulkomailla tapahtuvan toiminnan operaationimenä on asiakirjojen mukaan KORPI. Asiakirjojen mukaan ”operaatioon liittyvien turvallisuusnäkökohtien ja kansainvälisen ulottuvuuden vuoksi Poliisihallitus korostaa asian salassapidon merkitystä”.

HS on jo aiemmin kertonut, että erityisedustaja neuvottelee kurdihallinnon kanssa ja hänellä on mandaatti evakuoida virkavastuulla suomalaisia leiriltä.

Haavisto on kuitenkin sanonut, että ketään ei tuoda leiriltä ennen kuin hallitus on käsitellyt asiaa. Lisäksi tasavallan presidenttiä Sauli Niinistöä ja eduskunnan ulkoasiainvaliokuntaa tulisi Haaviston mukaan informoida. Näin on kerrottu myös hallituskumppaneille.

Keskiviikkona Haavisto sanoi lehdistötilaisuudessa, että ”jos jokin konkreettinen operaatio olisi mahdollista toteuttaa, siitä tulisi minulle tieto”.

”Tällä hetkellä sellaista ei ole”, Haavisto sanoi.


Haaviston mukaan hänellä ei toistaiseksi ole tiedossa jotain tiettyä ihmisryhmää tai henkilöä, joka voitaisiin kotiuttaa. Haavisto sanoo, että kaikki suunnitelmat ovat vielä viranomaisvalmistelua.

HS:n näkemät asiakirjat kuitenkin osoittavat, että valmistelu kotiuttamisesta on edennyt hyvin pitkälle ja siitä on ollut konkreettisia suunnitelmia poliisijohdossa ja ulkoministeriössä.

Tähän mennessä on useaan otteeseen puhuttu siitä, että viranomaiset varautuvat eri tilanteisiin. Mutta ei ole sanottu selvästi julki, mikä varautumisen tavoite on. Asiakirjoista käy ilmi, että suunnitelmat ovat tähdänneet nimenomaisesti kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseen.

Jos kaikkia halukkaita ei saataisi tuotua yhdellä lennolla, oli asiakirjojen mukaan varasuunnitelmana tuoda suomalaiset useilla eri charter-lennoilla, ja mahdollisesti muualle kuin Helsinki-Vantaalle.

Asiakirjojen mukaan ”operaatiosuunnitelma on tällä hetkellä luonnosvaiheessa, joten siihen voi tulla muutoksia”.

HS:n tiedossa ei ole, miksi operaatio ei ole edennyt alkuperäisten tavoitteiden mukaisesti.

On mahdollista, että neuvottelut suomalaisten kotiuttamisesta eivät ole edenneet niin, että operaatiota olisi voitu käytännössä toteuttaa. Myös viime viikkojen julkisuus ja poliittinen paine on voinut vaikuttaa siihen, ettei operaatiota ole edistetty alkuperäisen aikataulun mukaisesti.

HS:n tietojen mukaan viranomaiset suunnittelevat kuitenkin uutta kotiutuslentoa takaisin Suomeen mahdollisesti jo ensi viikolla.

Asiakirjojen mukaan poliisin rooli operaatiossa on vain palautuslentojen turvaaminen, eikä poliisi voi toteuttaa muita tehtäviä operaatioalueella eli käytännössä al-Holin leirillä.

Leirillä olevien suomalaisnaisten paluu kotimaahan on poliittisesti erittäin arka kysymys, koska suojelupoliisi pitää heitä turvallisuusriskinä.

Leirillä olevat suomalaisnaiset ovat asuneet vuosia Isisin hallitsemassa ”kalifaatissa” ja useimpien puolisot ovat toimineet aktiivisesti jihadistiliikkeessä.

Kysymys leirillä olevien naisten tuomisesta jakaa HS:n tietojen mukaan hallitusta. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toivoi tiistaina, että hallitus pohtisi ”selkeän poliittisen päätöksen” tekemistä kotiuttamisesta.

Keskiviikkona keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kehui Niinistön kannanottoa. Kulmuni ei suostunut avaamaan keskustan linjaa, ja kehotti kysymään poliittisesta päätöksestä pääministeri Sanna Marinilta (sd).

Poliisiylijohtaja Kolehmainen oli tiistaina kuultavana eduskunnan hallintovaliokunnassa.

Muun muassa perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kysyi Kolehmaiselta, onko hän tietoinen mistään poliisin suunnitelmasta joka koskee al-Holilla olevien suomalaisten hakemista.

Halla-aho sanoi tiistaina nimettömin lähteisiin vedoten, että suomalaisia oltaisiin mahdollisesti kotiuttamassa jo tällä viikolla.

HS:n tietojen mukaan Kolehmainen vastasi valiokunnassa, ettei hänellä ole tällaista suunnitelmaa tiedossa, eikä hän ole myöskään tietoinen mistään suomalaisten hakemiseen liittyvistä päivämääristä. Kolehmainen sanoi myös, ettei ulkoministeriö ole pyytänyt poliisilta apua mihinkään hakuoperaatioon liittyen.

Yleisradiolle Kolehmainen sanoi, ettei hänellä ole tietoa, että leirillä olevia olisi ”jonain tiettynä päivänä” tulossa Suomeen. Lisäksi Kolehmainen sanoi, ettei hän ole nähnyt riviäkään suunnitelmista, joissa Ylen tietojen mukaan valmistaudutaan siirtämään leiriläisiä Suomeen.

Myös MTV:lle Kolehmainen kertoi, että mahdollinen hakusuunnitelma olisi ulkoministeriön vastuulla, eikä hän ole itse ”nähnyt riviäkään tällaisesta suunnitelmasta”.

Keskiviikkoiltana Poliisihallitus lähetti asiasta tiedotteen. Siinä todetaan, että ”poliisi on varautunut siihen, että al-Holin leiriltä saapuisi ihmisiä Suomeen”.

Tiedotteen mukana varautumissuunnittelua on tehty useamman kuukauden ajan.

”Olen aiemmin todennut, että minulla ei ole ollut tiedossa ulkoministeriön suunnitelmien sisältöä al-Holissa olevien suomalaisten hakemiseksi. Poliisihallitus ei ole myöskään saanut virallista ulkoministeriön virka-apupyyntöä tai muuta pyyntöä aiheesta. Poliisihallituksen asiantuntijat ovat luonnollisesti olleet mukana ulkoministeriön vastuulla olevassa suunnittelussa”, poliisiylijohtaja Kolehmainen sanoo tiedotteessa.

Tiedotteessa todetaan myös, että ”julkisuudessa on viitattu poliisihallituksessa valmisteltuun asiakirjaan, jonka allekirjoittajana on ollut poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen”. Tiedotteen mukana ”kyseessä on salassa pidettävä poliisin omaan varautumiseen liittyvä suunnitelma”.

Ulkoministeri Haavistolta kysyttiin keskiviikon lehdistötilaisuudessa siitä, miksei viranomaistoimista ole tiedotettu selkeämmin.

Haavisto perusteli niukkaa tiedottamista tarpeella varjella ihmisten turvallisuutta. Haavisto vertasi tilannetta kidnappaustapauksiin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  2. 2

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  3. 3

   Uudet tutkimukset muuttavat käsitystä ihmiskunnan alkuvaiheista

  4. 4

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  5. 5

   Tutkijat mallinsivat 3 000 vuotta vanhan muumion äännähdyksen – tältä Nesyamun-pappi kuulostaa

  6. 6

   Tutkimus: Oikomishoidon potilaat huijasivat lääkäreitä Espoossa – Jatkossa seuraamukset voivat olla kovia

   Tilaajille
  7. 7

   Helsingin Vaasankadulta löytyi kranaatti – ”On kyllä poikkeuksellista”

  8. 8

   HS-analyysi: Kone saisi koko Thyssenkruppin puolella siitä summasta, mitä sen pelkistä hissitoiminnoista pyydetään

  9. 9

   Kiina eristää useita kaupunkeja historian suurimmassa karanteenissa, WHO ei vielä julistanut korona­virusta kansain­väliseksi terveysuhaksi

  10. 10

   Kommentti: Demokraattien suurin haave virka­rikos­jutussa vaatisi vaihto­kaupan, joka antaisi Trumpille jykevän propaganda-aseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  2. 2

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  3. 3

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkimus: Oikomishoidon potilaat huijasivat lääkäreitä Espoossa – Jatkossa seuraamukset voivat olla kovia

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingin Vaasankadulta löytyi kranaatti – ”On kyllä poikkeuksellista”

  6. 6

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  7. 7

   Kiina eristää useita kaupunkeja historian suurimmassa karanteenissa, WHO ei vielä julistanut korona­virusta kansain­väliseksi terveysuhaksi

  8. 8

   Ostarille asennettiin tarkkaan harkittu terävä metallilevy, jotta häiriökäyttäytyjät eivät notkuisi Munkkivuoren kaupoilla

  9. 9

   Ruotsia koettelee räjäytysten aalto, ja yksi pommeista paiskasi Outi Ojan koti­oven eteiseen

  10. 10

   Valtakunnan­syyttäjältä historiallinen päätös: Pyytää edus­kunnalta suostumusta perus­suomalaisten kansan­edustajan Juha Mäenpään syyttämiseksi – Mäenpää kiistää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  6. 6

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  7. 7

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  8. 8

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  9. 9

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  10. 10

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  11. Näytä lisää