Politiikka

Keitä al-Holin leirillä on? Millainen turvallisuus­uhka leiriläiset ovat? HS kokosi vastaukset keskeisiin kysymyksiin al-Holista

Poliittisten erimielisyyksien ytimessä on keväästä lähtien ollut kysymys siitä, keitä leiriltä pitäisi tuoda takaisin Suomeen, vai pitäisikö ketään.

Pohjois-Syyriassa al-Holin leirillä on joukko suomalaisia, entisten Isis-taistelijoiden perheenjäseniä. Suomessa on kiistelty keväästä asti siitä, miten heidän suhteensa pitäisi toimia.

Koko oppositio jätti keskiviikkona hallitukselle välikysymyksen siitä, miten se on toiminut ja aikoo asiassa toimia.

HS kokosi keskeiset tiedot siitä, mistä al-Holissa on kyse.

Miten suomalaisia voitaisiin hakea al-Holin leiriltä?

Suomi voisi hakea kansalaisiaan samaan tapaan kuin muut maat. Myös Ruotsi, Tanska ja Norja ovat hakeneet leiriltä orpolapsia. Suomen erityisedustajan ja mahdollisesti muiden viranomaisten pitäisi matkustaa Koillis-Syyriaan. Al-Holin leiri on Rojavan epävirallisen kurdijohtoisen itsehallinnon alueella, joten kotiuttamisesta pitää sopia sen kanssa.

Kurdihallinto voi järjestää suomalaiset leiriltä Irakin rajalle. Irakin puolella rajaa toimii kurdien virallinen itsehallinto Kurdistan. Kurdistanin alueella suomalaiset voitaisiin kuljettaa Erbilin kaupunkiin. Erbilissä on Suomella väliaikainen ulkoministeriön virkamiesedustus. Virkamiehet voivat myöntää matkustusasiakirjat suomalaisille. Erbilin kansainväliseltä lentokentältä voi lentää reittilennoilla Eurooppaan tai tilauslennolla suoraan Suomeen.


Millainen joukko suomalaisia leirillä on?

Aikuisia naisia on yksitoista. Useat heistä matkustivat Syyriaan jo vuosina 2012–2013, eli ennen kuin Isis oli vallannut alueen. Useimmat naiset ovat nyt 20–30-vuotiaita. Osa on yli 40-vuotiaita. Leirillä olevien joukossa on sekä kantasuomalaisia että naisia, joiden perheet ovat alun perin jostain muusta maasta. Kaikilla on Suomen kansalaisuus.

Naisilla on leirillä yli 30 lasta. Lapset ovat iältään 2–18-vuotiaita. Suurin osa on alle 6-vuotiaita. Osa lapsista päätyi Syyriaan vanhempiensa tuomana Suomesta. Useimmat lapsista ovat kuitenkin syntyneet Syyriassa. Lapsella on oikeus Suomen kansalaisuuteen, jos toinen vanhemmista on suomalainen.

Leirillä on kaksi kuolleen suomalaisen naisen orpolasta. Jotkut leirin naisista huolehtivat myös muista lapsista, joilla ei enää ole omia huoltajia.

Leirillä ei ole suomalaisia miehiä. Useimpien leirillä olevien suomalaisnaisten miehet ovat kuolleet Syyriassa, joko taistellessaan Isisin riveissä tai aiemmin. Jotkut naiset ovat menneet Syyriassa uudestaan naimisiin.

Keitä muita leirillä on?

Telttaleirillä on noin 50 000 lasta ja 20 000 aikuista naista. Nämä ihmiset pakenivat Isisin viimeisestä tukikohdasta Baghouzista tämän vuoden tammi–maaliskuussa. Joukossa on paikallisia syyrialaisia, joiden kotikaupunki joutui Isisin miehittämäksi. Suurin osa ihmisistä on ollut leirillä nyt 9–11 kuukautta.

Leirillä olijoista noin 53 prosenttia on alle 12-vuotiaita lapsia.

Leiri on jaettu kahteen osaan. Isommassa osassa ovat syyrialaiset ja irakilaiset. Yhteensä noin 70 000 ihmisestä noin 10 000 edustaa muita kansalaisuuksia. Heitä pidetään erillisessä ulkomaalaisten osassa leiriä. Siellä on ihmisiä noin 50 eri valtiosta. Suomalaiset ovat tässä osassa leiriä.

Ihmiset ovat al-Holissa vankileirin kaltaisissa oloissa. Käytännössä he ovat sotavankeja. Kurdijohtoinen SDF-asejoukko otti heidän kiinni Baghouzin taistelun yhteydessä. Leiriltä ei voi vapaasti poistua. Leiriä vartioivat SDF-asejoukon sotilaat ja kurdien paikallishallinnon poliisit.

Minkälainen turvallisuusuhka al-Holin leiri on?

Yhdysvaltain Syyriassa toimivat sotilasjoukot ja useat tutkimuslaitokset ovat varoittaneet, että al-Holin leiri on uusien terroristien hautomo.

Moni leirin naisista kannattaa yhä Isisin ideologiaa. Leirillä he voivat levittää aatetta lapsiin, luoda keskenään verkostoja ja olla mahdollisesti yhteyksissä ulkopuolella vielä toimiviin Isis-taistelijoihin.

Ei ole takeita, että naiset ja lapset pysyvät leirillä säilössä. Parin viime kuukauden aikana leiriltä on paennut kymmeniä ihmisiä. Leirillä ja sen ympäristössä toimii myös salakuljettajia, jotka järjestävät ihmisiä ulos rahaa vastaan.

Isis toimii yhä Koillis-Syyriassa. Se ei enää hallitse tiettyä aluetta, mutta sen taistelijoita ja ”nukkuvia soluja” piileskelee alueella. Isisin johtajat ovat omissa viesteissään kehottaneet kannattajiaan vapauttamaan ”siskot ja veljet” leireiltä ja vankiloista. Muutamia vankeja karkasi syksyllä Qamishlin vankilasta.

Turkin lokakuista hyökkäystä seuranneessa epävakaudessa Isis on vahvistunut. Sen iskut ovat yleistyneet rajusti. Marraskuun aikana Isis teki alueella yli 80 hyökkäystä, joissa kuoli kymmeniä ihmisiä.

Isis on saanut jalansijaa myös muilla alueilla, kuten Afganistanissa ja pohjoisessa Afrikassa. Syyriasta on siirtynyt taistelijoita näille alueelle. Uudet pakenijat Syyrian vankiloista tai leireiltä voivat pyrkiä näille alueille ja jatkaa toimintaa Isisissä.

Sama riski liittyy siihen, jos esimerkiksi suomalaisia naisia palautetaan Suomeen. He voivat jatkaa yhteydenpitoa Isis-kontakteihinsa ja pyrkiä levittämään järjestön ääri-ideologiaa. Toisaalta Suomessa naisten teot voidaan ainakin periaatteessa tutkia ja heitä voidaan saattaa oikeuteen vastaamaan mahdollisista rikoksista. Tämän toteutuminen ei kuitenkaan ole varmaa, koska näyttöä Syyriassa tapahtuneista rikoksista on todennäköisesti hyvin vaikea saada.

Suomessa naiset olisivat kuitenkin suojelupoliisin ja muiden viranomaisten valvonnassa. Naisia ja lapsia voidaan laittaa deradikalisaatio-ohjelmiin, joissa heitä pyritään irrottamaan ääri-ideologiasta.

Mistä poliitikot al-Holiin liittyen kiistelevät?

Poliittisten erimielisyyksien ytimessä on keväästä lähtien ollut kysymys siitä, keitä leiriltä pitäisi tuoda takaisin Suomeen, vai pitäisikö ketään. Kysymys tuli Antti Rinteen (sd) tuoreen hallituksen murheenkryyniksi heti kesällä.

Nykyiset oppositiopuolueet vaativat, että Syyriaan vapaaehtoisesti lähteneitä aikuisia ei saa avustaa takaisin. Hallituksen kanta on ollut epäselvä. Poliittista periaatepäätöstä asiasta hallitus ei ole tehnyt.

Kaikki oppositiopuolueet jättivät keskiviikkona hallitukselle välikysymyksen al-Holista. Oppositio vaatii hallitukselta poliittista linjausta ja vastausta siihen, onko jo käynnissä operaatio ihmisten hakemiseksi pois. Lisäksi oppositio haluaa vastauksen siihen, onko ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) puhunut muunneltua totuutta operaation olemassaolosta, ja onko Haavisto painostanut ministeriön virkamiestä.

Haavisto ajautui al-Hol-sotkun keskiöön viime viikolla. Ilta-Sanomat uutisoi, että Haavisto olisi salassa junaillut aktiivisen suunnitelman suomalaisten hakemiseksi pois leiriltä. Tämän jälkeen ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen on syyttänyt Haavistoa pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä. Haavisto kiistää syytökset.

Julkisuudessa on koko joulukuun esitetty erilaisia väitteitä ja tietoja siitä, että olemassa olisi konkreettisia operaatioita suomalaisten tuomiseksi. Haavisto on sanonut, että mitään konkreettista operaatiota kenenkään kotiuttamiseksi ei ole käynnissä.

Al-Hol-kiistassa ovat vastakkain ihmisoikeudet ja turvallisuuskysymys. Supon mukaan etenkin leiriltä palaavat aikuiset olisivat Suomessa turvallisuusuhka. Toisaalta leirillä on epäinhimillisissä olosuhteissa Suomen kansalaisia, joista suurin osa on pieniä lapsia.


Miksi pelkkien lasten kotiuttaminen on vaikeaa?

Jonkinnäköinen konsensus puolueiden kesken vallitsee siitä, että leirillä olevat alaikäiset lapset voitaisiin tuoda Suomeen. Tähän liittyy kuitenkin ongelmia. Kurdihallinto on ilmoittanut, ettei se anna erottaa äitejä ja lapsia toisistaan pakolla

Suomella on kuitenkin perustuslain ja kansainvälisen oikeuden perusteella velvollisuus auttaa kansalaisiaan. Suomen ratifioiman lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan valtiolla on erityinen velvollisuus huolehtia juuri lasten hyvinvoinnista.

Kysymys siitä, missä määrin kansainvälinen oikeus Suomea velvoittaa, on kuitenkin tulkinnanvarainen. Oikeuskanslerin mukaan Suomen pitäisi kotiuttaa ainakin lapset. Tulkinnanvaraista on kuitenkin myös se, voiko lapsia erottaa äideistään Suomenkaan lainsäädännön nojalla.

Oikeuskansleri on kuitenkin sanonut, että ei pitäisi laillisuusvalvonnallisesti moitittavana, vaikka ulkoministeriö pyrkisi kotiuttamaan lapsen ilman huoltajan suostumusta.

Mikä on Syyriassa toimiva Rojavan itsehallinto?

Pohjois-Syyrian kurdit ovat eläneet vuosikymmeniä syrjittynä presidentti Bashar al-Assadin perheen johtamassa Syyriassa. Keväällä 2011 kurdit liittyivät kansannousuun Assadin hallitusta vastaan. Puhjenneessa sisällissodassa kurdijoukot taistelivat ensin Syyrian armeijaa, sitten muita ryhmiä vastaan. Sekasorrossa jihadistiliike Isis levittäytyi Irakista ja valtasi ison osan Koillis-Syyriaa. Kurdijohtoinen, Yhdysvaltain tukema SDF-asejoukko kävi valtaosan maataisteluista Isisiä vastaan ja valtasi lopulta koko sen alueen.

Sodan valtatyhjiössä Pohjois-Syyrian kurdit yhdessä alueen arabien ja muiden kansanryhmien kanssa perustivat paikallisen Rojavan itsehallinnon. Sillä on omat johtajat, oma poliisi ja aseellinen kurdien YPG-joukko, joka on ydinryhmä laajemmassa SDF-joukossa. Rojavan hallinto pyörittää alueen virastoja. Alue toimii käytännössä erillään muusta Syyriasta.

Syyrian hallitus ei tunnusta Rojavan hallintoa, ei myöskään mikään muun valtio maailmassa.

Rojavan hallinnon ideologia on äärivasemmistolainen paikallisdemokratiaan pyrkivä ”demokraattinen konfederalismi”. Monet asukkaat valittavat kuitenkin korruptiosta ja sukulaisten suosimisesta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  2. 2

   Tukes varoitti kiipeilylaitteiden riskeistä vain viikkoa ennen Salmisaaren onnettomuutta

  3. 3

   Kysely hybridien omistajille paljasti hämmästyttäviä lukemia – Nyt ei tarvitse enää pohtia, ajavatko hybridiautoilijat sähköllä vai bensalla

  4. 4

   Turvalaite petti Salmisaaren kiipeilykeskuksessa, mies putosi seinältä maahan

  5. 5

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  6. 6

   Älä katso tätä yhdessä perheesi kanssa – Hehkutettu nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä, ja siitä voi oikeasti oppia paljon

   Tilaajille
  7. 7

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  8. 8

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  9. 9

   Jussi-ehdokkaat julki, eniten ehdokkuuksia Auroralle

  10. 10

   Sophie Mannerheim käveli Kalliossa ja järkyttyi: Sitten hän keksi ovelan juonen, jolla koko Suomi saatiin syytämään apua äärimmäisessä köyhyydessä eläville lapsille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  2. 2

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  3. 3

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  4. 4

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  5. 5

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  6. 6

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  7. 7

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  8. 8

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  9. 9

   Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

  10. 10

   Tutkijat löysivät immuunijärjestelmästä uuden hyökkäystien syöpäsoluja vastaan – ”On mahdollista, että tällä voisi hoitaa jokaisen potilaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  10. 10

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää