Politiikka

Miten Suomen päättyvä EU-puheenjohtajuus meni? HS poimi tärkeimmät saavutukset ja suurimmat epäonnistumiset

Puoli vuotta kestänyt puheenjohtajuus päättyy joulukuun lopussa. Viimeisiksi käsiteltäviksi asioiksi jäävät vuoden 2050 ilmastotavoite ja monivuotinen EU-rahoitus uuden pääministerin Sanna Marinin johdolla.

Bryssel

Kun tuore pääministeri Sanna Marin (sd) astuu torstaina Brysselin huippukokoukseen, Suomen puoli vuotta kestänyt Euroopan unionin puheenjohtajuus on loppukiriä vaille valmis.

Marin joutuu heti syvään päähän, sillä torstaina alkavassa huippukokouksessa käsitellään vielä kahta Suomen puheenjohtajuuden merkittävintä panostusta: pitkän aikavälin EU-rahoitusta ja vuoden 2050 ilmastotavoitetta.

Suomen puheenjohtajuuskausi päättyy hämmennykseen, sillä pääministeri Antti Rinteen (sd) ero tuli monille puun takaa. Suomea pidettiin vakaana ja käytännöllisenä puheenjohtajamaana, joka suorittaa kautensa ilman suurempia yllätyksiä.

HS poimi Suomen puheenjohtajuuskauden tärkeimmät saavutukset ja suurimmat epäonnistumiset.

Suomi oli väliinputoaja

Suomen heinäkuussa alkanut puheenjohtajakausi oli ajoitukseltaan vaikea. Suomen piti alun perin ottaa ohjat puoli vuotta myöhemmin, mutta Britannia poistettiin tulevien puheenjohtajuuksien listalta EU-eroäänestyksen jälkeen. Samalla Suomen vuoro aikaistui.

EU-puheenjohtajuuden perinteinen tehtävä on viedä eteenpäin lakialoitteita. Kevään eurovaalien takia niitä ei kuitenkaan juuri ollut edistettäväksi: EU-parlamentti vasta aloitti toimintaansa, vanha komissio toimi loppuhöyryillä, ja uusi komissio pääsi aloittamaan vasta joulukuun alussa.

Suomen kaudella päästiin sopuun muun muassa renkaiden energiamerkinnästä, mutta saldo jää vaatimattomaksi verrattuna edellisten puheenjohtajien kymmenien lakipakettien nuijimiseen.

Lisäksi Suomen kaudella oli yleisiä murheita, kuten Britannian äkkieron uhka. Kallista huippukokousaikaa kului, kun Britannialle annettiin jälleen uusi brexit-lisäaika tammikuun loppuun asti.


Suomi kurkotti korkealle

Suomi kehysti puheenjohtajuutensa kestävyyden teemalla. Tämä tarkoitti käytännön valintoja: kokoukset pidettiin Helsingissä, eikä puheenjohtajuuslahjoja jaettu.

Suurina teemoina Suomi päätti vahvistaa oikeusvaltiokehitystä, EU:n roolia ilmastotoimissa sekä Euroopan yleistä kilpailukykyä ja turvallisuutta.

Euroopan unioni kääntyy hitaasti, eikä puolessa vuodessa tehdä ihmeitä. Suuret tavoitteet on tuomittu lässähtämään. Tämän Suomi sai kokea erityisesti ilmastotoimissa. Rinne hieroi pääministerinä viime hetkeen asti sopua esimerkiksi vuoden 2050 hiilineutraaliustavoitteesta, jonka Puola ja joukko muita maita torjuivat syksyllä. Rinne erosi eikä enää päässyt suunnittelemalleen taivuttelumatkalle Varsovaan.

Suomelta puuttui taustatukea. Kun uutta komissiota ei ollut, oli vaikea sopia esimerkiksi etenemisestä maahanmuuttokysymyksissä. Välimeren tilapäiseen taakanjakoon ei saatu EU-maiden enemmistöä sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) yrityksistä huolimatta.


Oikeusvaltioperiaatteessa edistystä

Suomi onnistui puheenjohtajuuskaudellaan lisäämään huomiota, joka kohdistuu Euroopan unionin perusarvojen noudattamiseen. Tätä työtä teki erityisesti eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd).

Puheenjohtajamaa sai nostaa asioita ministerikokousten asialistalle, jolloin Suomi päätti aloittaa Unkarin kurinpitomenettelyn eli niin sanotun artikla 7:n kuulemiset.

”Näitä eivät edelliset puheenjohtajamaat aloittaneet”, Tuppurainen sanoo.

Tiukimmillaan menettely voisi sulkea jäsenmaan päätöksenteosta, mutta siihen vaaditaan yksimielinen päätös. Unkarin toinen kuuleminen kääntyi joulukuussa farssin puolelle, kun Unkarin edustaja vuoti keskusteluja julkisuuteen ja Suomi halusi kirjallisen selvityksen.

Suomi piti lopulta kiinni pitkän aikavälin rahoitusneuvotteluihin liittyvästä kirjauksesta, jonka mukaan jäsenmaa voi menettää EU-tukia, jos se syyllistyy rahankäyttöön liittyviin oikeusvaltioepäselvyyksiin. Lopullinen päätös jää jäsenmaiden johtajille.

Vuosittainen oikeusvaltiodialogi ei saanut Tuppuraisen toivomaa sinettiä. Puola ja Unkari vastustivat muutoksia vuosittaiseen arviointiprosessiin, muut maat tukivat.


Laajentuminen ja hankalat rahat

Osa tehtävistä lankeaa puheenjohtajamaalle perintönä. Suomen syliin putosi erityisesti kaksi asiaa: Euroopan unionin laajentuminen ja tulevien vuosien rahoituskehyksen kokoaminen.

Näissä puheenjohtajamaan rooli on yrittää löytää jäsenmaiden kesken yhteisymmärrys. ”Valtakunnansovittelijan työtä”, Tuppurainen kuvaa.

Yksi puheenjohtajuuskauden suurimmista pettymyksistä liittyy juuri laajentumiskysymykseen. Tuppurainen oli vastuussa kokouksista, joista tarvittiin yksimielinen päätös jäsenyysneuvotteluiden avaamiseksi Pohjois-Makedonian ja Albanian kanssa.

Lopulta sopu kaatui monen kokouksen ja useiden tuntien puristuksen jälkeen erityisesti Ranskan vastustukseen. Osa EU-seuraajista sanoo, että Suomi olisi puheenjohtajamaana voinut tehdä vielä enemmän, mutta Tuppurainen torjuu syytökset.

”Ei ollut mitään keinoa. Tämä on demokratia, ja tämä kyseinen asia oli yksimielisyyspäätöksen takana. EU ei ole pakkovalta.”

Torstain huippukokouksessa EU-johtajat keskustelevat unionin tulevien vuosien rahoituksesta Suomen ehdotuksen pohjalta. Suomen esitys on herättänyt paljon arvostelua, ja esimerkiksi komission tuore puheenjohtaja Ursula von der Leyen käytti ensimmäisen tiedotustilaisuuden moittimalla Suomen ehdotusta ”ankarista leikkauksista”.

Suomen mukaan budjetti on jäsenmaiden kompromissi eikä sillä haluta vetää kotiinpäin. Kun Suomi saa ojennettua budjettinivaskan Eurooppa-neuvoston uuden puheenjohtajan Charles Michelin syliin, viimeinenkin puheenjohtajuusvelvoite on ohi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Maunulan ongelmatalossa tyrittiin ihan kaikki, eikä kaupunki suostu kertomaan hintaa – Miten yksi ravintola ajoi talon sekaisin?

  4. 4

   Metrosta poistettu henkilö puukotti kahta järjestyksenvalvojaa Helsingin Itäkeskuksessa

  5. 5

   Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä

  6. 6

   Kun eläimet puhuvat keskenään ihmisestä, se ei ole mukavaa kuultavaa

  7. 7

   Yhdysvaltojen suurlähettiläs Robert Pence tekee Helsingissä väitös­kirjaa Danten Jumalaisesta näytelmästä – suomalaisen rajavartijan sivistystaso mykistytti

   Tilaajille
  8. 8

   Sijoitukset uusiutuvaan energiaan viisin­kertaistuvat 30 vuodessa, ennustaa maailman suurimman varain­hoito­talon salkun­hoitaja

  9. 9

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  10. 10

   Länsimaalaiset ovat yhä kovassa huudossa Thaimaassa, ja netissä seuraa etsivät tavalliset ihmiset varsin tavanomaisin keinoin: ”Baarityttöily on vähentynyt”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  2. 2

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  3. 3

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  8. 8

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viikonloppuna lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  9. 9

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  10. 10

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  7. 7

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  8. 8

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  9. 9

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää