Politiikka

Onko suomalaisten turvallisuus tärkeämpi kuin lasten oikeudet? HS kokosi kolme näkökohtaa siitä, miksi päätös al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta on niin vaikea

Al-Holin leirillä olevien suomalaislasten ja -naisten kotiuttamisesta on tullut poliittinen kiistakysymys.

Hallituspuolueet eivät ole halunneet tehdä al-Holin leirillä Syyriassa olevien suomalaisten kotiuttamisesta selkeää poliittista päätöstä.

HS:n haastattelemat oikeustieteilijät ihmettelevät, miksi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) ei siirtänyt al-Holin leirin asiaa valtioneuvoston yleisistunnon ratkaistavaksi. Myös oppositio vaatii hallitukselta selkeää päätöstä.

Miksi poliittisen päätöksen tekeminen on niin vaikeaa?

Kysymys suomalaisten kotiuttamisesta on moniulotteinen. Vaakakupeissa painaa ainakin kaksi vastakkaista asiaa.

Toisaalta al-Holin naiset ovat eläneet tiiviissä kytköksissä terroristijärjestö Isisiin, ja he voisivat olla Suomessa turvallisuusuhka. Toisaalta Suomella on velvollisuus auttaa erityisesti leirillä olevia lapsia. He elävät vankileirin kaltaisissa oloissa, jotka Syyriassakin alkanut talvi tekee entistä kurjemmiksi.

Vain lasten tuominen näyttää kuitenkin hyvin vaikealta: aluetta hallinnoivien kurdiviranomaisten mukaan ainoastaan lapsia ei voi hakea pois ilman äitien suostumusta.

Al-Holin leirillä on yhteensä noin 40 suomalaista, joista kymmenkunta on naisia ja loput lapsia. Osa lapsista on orpoja, mutta heitä on vain muutama.HS kokosi yhteen keskeisiä näkökulmia, joista kysymystä voi tarkastella.

Oikeudellinen näkökulma

Kesällä joukko nimekkäitä oikeustieteilijöitä kirjoitti HS:ssa, että al-Holissa olevia suomalaisia tulee auttaa.

Oikeustieteilijöiden mukaan konsulipalvelulakiin liittyvässä hallituksen esityksessä on selvästi todettu, että tällaisessa tilanteessa ”päätarkoituksena on siis avustaa kansalaisia siirtymään kriisialueelta turvalliselle alueelle”.

15 oikeustieteilijän kannanotossa todettiin, ettei laissa määritellystä konsuliavustamisesta saa luopua rangaistuksena.

”Mahtavatko Suomen hallitus ja viran­omaiset ymmärtää, että tämä on sellainen tilanne, jota koskee melkoinen joukko kotimaisia ja kansainvälisiä oikeusnormeja?” kysyi kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi heinäkuussa. Myös Koskenniemi kuului kannanoton allekirjoittajiin.

Asiaa koskevia oikeusnormeja ovat hänen mukaansa Suomen perustuslaki ja konsulipalvelulaki sekä Euroopan ihmisoikeussopimus ja lapsen oikeuksien sopimus.

”Tässä suhteessa mikään ei ole muuttunut”, Koskenniemi sanoo nyt. Hän on edelleen sitä mieltä, että nämä oikeusnormit sitovat.

”Kansainvälisen oikeuden professorin näkökulmasta asia on hyvin yksinkertainen.”

Koskenniemi kuitenkin sanoo, että päätöksenteon vaikeus on ”tosimaailman vaikeutta”, jossa oikeudelliset näkökohdat edustavat vain yhtä huomioitavaa näkökohtaa.

Poliittisten päätöksentekijöiden on otettava huomioon muitakin asioita, kuten eri viranomaisten intressejä sekä diplomaattisia ja turvallisuuteen liittyviä näkökohtia, Koskenniemi sanoo.

”Kysymys on aidosti vaikea.”

Turvallisuuden näkökulma

Leirillä olevat suomalaisnaiset ovat asuneet Isisin hallitsemilla alueilla ja useimpien puolisot ovat toimineet jihadistiliikkeessä.

Suojelupoliisin (Supo) arvion mukaan naiset ovat yleisesti ottaen osallistuneet äärijärjestössä pääosin tukitoimintaan, kuten propagandan tuottamiseen ja uusien jäsenien värväykseen. Yleisesti ottaen naisilla on myös ollut keskeinen rooli jesidivähemmistöön kuuluvien naisten ja lasten orjuuttamisessa, kertoo Supon viestintäasiantuntija Minna Passi.

Suojelupoliisin mukaan Irakin ja Syyrian konfliktialueelta mahdollisesti palaavat todennäköisesti lisäävät Suomeen kohdistuvaa terrorismin uhkaa.

”Arvioimme, että alueelta mahdollisesti palaavat naiset todennäköisesti jatkavat terroristista toimintaa, verkostoituvat keskenään ja integroituvat jälleen kotimaisiin jihadistisiin verkostoihin”, Passi kirjoittaa vastuksessaan.

Konfliktialueelta palaavien henkilöiden muodostama riski arvioidaan Passin mukaan kuitenkin aina tapauskohtaisesti.

Myös osa tutkijoista on pitänyt esillä palaajiin liittyvää mahdollista turvallisuusuhkaa.

Esimerkiksi terrorismitutkija Juha Saarinen painotti HS:lle heinäkuussa, ettei kenelläkään ole tietoa siitä, minkälainen aatemaailma al-Holin leirillä olevilla suomalaisnaisilla oikeasti on. Myöskään sitä ei tiedetä, ovatko he esimerkiksi saaneet järjestelmällistä ideologista koulutusta Isisiltä, Saarinen sanoi.

HS:n tietojen mukaan poliisi on jo hankkinut tietoja Syyrian al-Holin leirillä oleskelevista suomalaisista mahdollisten rikosten selvittämiseksi. Kenestäkään leirin suomalaisesta ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi ole alkanut rikostutkintaa.

Lasten oikeuksien näkökulma

Valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen sanoi A-studiossa keskiviikkoiltana, että vaikka turvallisuus on tärkeä asia, se ei ole ylivertainen lapsen etuun nähden.

”[Turvallisuusnäkökohta] on sinällään tärkeä näkökohta, mutta ei se tässäkään tapauksessa kulje sen yli, että lapsen etu ja sen toteuttaminen on se keskeisin näkökohta tässä kokonaisuudessa”, hän sanoi.

”Julkisella vallalla, hallitus etunenässä, on toimintavelvollisuus meidän perustuslain ja kansainvälisten sopimusten valossa.”

Myös oikeuskansleri Tuomas Pöystin mukaan perustuslaki ja lasten oikeuksien sopimus puoltavat sitä, että al-Holista kotiutetaan ainakin suomalaiset lapset.

Tämän lausunnon Pöysti antoi lokakuussa. HS:n tietojen mukaan oikeuskanslerin lausunnon jälkeen hallitus käytännössä siunasi toimet, joiden avulla on tarkoitus hakea al-Holin leirillä olevia naisia ja lapsia takaisin Suomeen.

Lasten oikeuksien toteutumista edistävät järjestöt ovat turhautuneita, että poliittiset päättäjät ja viranomaiset ovat jahkailleet asian kanssa.

Pelastakaa lapset ry:n johtajat kirjoittivat keskiviikkona, etteivät lapset saa olla poliittisia pelinappuloita. ”Suomi on ratifioinut YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen ja se velvoittaa valtiota huolehtimaan lasten turvallisuudesta ja suojelusta”, kirjoituksessa todettiin.

Myös Unicefin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki on turhautunut tilanteeseen.

”Tämä on ihmis­oikeus­kysymys ja lastensuojelu­kysymys, ja nyt tästä on tehty poliittinen kysymys.”

Hetemäki ihmettelee, että YK-järjestelmään arvo­valtaisesti suhtautuva Suomi ei ole kuunnellut al-Holin tilanteen suhteen YK-toimijoiden suosituksia ja linjauksia. Lastenjärjestö Unicefin mukaan sekä al-Holilla olevat lapset että äidit tulisi tuoda Suomeen kiireellisesti.

Tämän jälkeen Suomessa voitaisiin arvioida sitä, onko lapsen edun mukaista tehdä huostaanotto, Hetemäki sanoo.

”Meillä on kaikki mekanismit hoitaa tämä asia.”

”[Al-holissa olevat] lapset eivät millään lailla elä ja kasva sellaisissa olosuhteissa, joissa lapsen tulee kasvaa.”

HS:n tietojen mukaan kaikista al-Holissa olevista suomalaislapsista on tehty lastensuojeluilmoitus.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Idyllisessä peltomaisemassa seisoo surkea näky: Upea mökkialue rapistui Espoossa rötiskökyläksi, jota asukkaatkin välttelevät

  2. 2

   Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

  3. 3

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  4. 4

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  5. 5

   Nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä ja pääsee äärimmäisen häpeän tasolle – Miksi seksuaalikasvattaja hehkuttaa sitä?

   Tilaajille
  6. 6

   Miten vaarallinen Kiinasta leviävä koronavirus on? HS kokosi vastaukset neljään keskeiseen kysymykseen

  7. 7

   Kuvat kertovat hävityksestä: Puisto muuttui kaatopaikaksi Helsingissä

  8. 8

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  9. 9

   ”Ajattelin, etteivät hyytymiset koske minua” – Lehti kasvoi ja uudistui, mutta sitten päätoimittaja Ville Pernaalle iski raju työuupumus

   Tilaajille
  10. 10

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  2. 2

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  3. 3

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  4. 4

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  5. 5

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  6. 6

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  7. 7

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  8. 8

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  9. 9

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  10. 10

   Suosituimpien lihankorvikkeiden terveellisyydessä on isoja eroja – Ravitsemusterapeutti kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  6. 6

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  8. 8

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  9. 9

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  10. 10

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää