Politiikka

Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

Tulli joutui lopulta katkaisemaan huhut poikkeuksellisella viestintäponnistuksella. Keskiviikon harjoituksesta julkaistiin Twitteriin useita kuvioita ja videoita, joissa harjoituksen toteuttaminen näkyy.

Tullin toimintaan on kohdistunut alkuviikolla laajin disinformaatiokampanja vuosiin, Tulli kertoo. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Disinformaation levittäminen alkoi, kun tulli ilmoitti tiistai-iltana suorittavansa keskiviikkona Helsinki-Vantaan lentokentällä biologisiin uhkiin liittyvän harjoituksen. Tulli kertoi tekevänsä harjoituksen yhdessä Rajavartiolaitoksen, poliisin, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, sosiaali- ja terveysministeriön, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin, Vantaan kaupungin, Finavian sekä Liikenne- ja viestintäviraston kanssa.

”Siihen heti reagoitiin erilaisilla keskustelupalstoilla ja liitettiin harjoitus ihan meihin liittymättömään asiaan”, Tullin viestintäjohtaja Mika Parkkonen sanoo.

Twitterissä ja muilla keskustelupalstoilla harjoitus liitettiin käynnissä olevaan al-Hol-keskusteluun.

Asiasta twiittasi perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho tiistai-iltana.

”Jos lentokentällä näkyy huomenna kummia juttuja ja erilaisia viranomaisia, kyse on vain ’biologisiin uhkiin’ liittyvästä harjoituksesta. Muistakaa se!” Halla-aho kirjoitti Twitterissä ja jatkoi:

”Hassu yhteensattuma tuo harjoitus, kun viime viikolla liikkui epävirallisissa kanavissa tietoja, että juuri keskiviikkona odoteltaisiin tilauskonetta Erbilistä.”
Julkisuudessa on viime päivinä vellonut keskustelu siitä, suunnitteleeko Suomi Syyriassa al-Holin leirillä olevien suomalaisten auttamista takaisin Suomeen. HS:n näkemien asiakirjojen mukaan ulkoministeriössä on laadittu varsin tarkka suunnitelma suomalaisten kotiuttamiseksi. Ulkoministeri Pekka Haavisto on kuitenkin sanonut, että mitään konkreettista operaatiota ei ole.

Koko oppositio perussuomalaisten johdolla on jättänyt välikysymyksen hallituksen toiminnasta al-Holiin liittyen. Se haluaa tietää, onko viranomaisoperaatio käynnissä suomalaisten tuomiseksi al-Holilta. Oppositio kysyy myös, onko Haavisto antanut totuudenmukaista tietoa eduskunnalle ja muille hallituspuolueille.Halla-ahon twiiteistä voi tulkita, että hän epäili harjoituksen liittyvän al-Holin leirillä oleviin suomalaisiin. Halla-aholla on Twitterissä yli 30 000 seuraajaa.

Miksi tullin biologisiin uhkiin liittyvä harjoitus vaikutti ”hassulta yhteensattumalta”?

”Se vaikutti hassulta yhteensattumalta.”

Mikä ajatuksesi oli siitä, mitä kentällä keskiviikkona olisi tapahtunut?

”Siinä näytti olevan erilaisten viranomaisten yhteinen harjoitus. Monilla tahoilla heräsi epäily, että varaudutaanko tällä harjoituksella mahdollisesti al-Holista tulevien ihmisten saapumiseen.”

Tulli on kertonut joutuneensa disinformaation kohteeksi, ja he todensivat harjoituksen tarkoituksen kuvilla ja videoilla. Et twiitannut enää tästä tullin selvityksestä.

”Minulla ei ollut mitään tarvetta jatkaa asian keskustelua enää yhtään enempää. En ole esittänyt mitään disinformaatiota mistään.”

Mitä mielestäsi on disinformaatio?

”En ole käyttänyt sanaa disinformaatio, joten ei ehkä ole tehtäväni määritellä sitä. Se on varmaan väärien tietojen levittämistä.”

Tullin mukaan heihin kohdistui disinformaatiota ja vääriä huhuja. Myös sinä levitit tätä huhua twiiteissäsi.

”En suinkaan.”

Mutta twiiteissäsihän vihjaat siihen suuntaan puhumalla ”hassusta sattumasta”. Se on hyvin helposti tulkittavissa vihjaamiseksi.

”Se oli erikoinen yhteensattuma, joka herätti ymmärrettävästi ihmisissä kysymyksiä, kun julkisuudessa liikkuu tietoja siitä, että tällä viikolla oltaisiin tuomassa ihmisiä tilauskoneella. Ja, että samaan aikaan on tällainen harjoitus, jonka profiili näyttäisi sopivan tällaiseen tilanteeseen. Mutta hyvä, että tulli selvitti tämän asian.”

Eli et epäile, että taustalla olisi ollut kyse jostain muusta?

”Ihmisten luottamus viranomaisten ja päätöksentekijöiden toimintaan murenee, jos päätöksentekijät jäävät kiinni siitä, että he antavat väärää tietoa.”

Tulli viranomaisena näyttää antaneen aivan oikeaa tietoa toiminnastaan, minkä he ovat todentaneet kuvilla ja videoilla.

”En ole nähnyt niitä kuvia ja videoita.”

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) moitti eduskunnan kyselytunnilla nimeltä mainitsematta Halla-ahoa disinformaation levittämisestä. Hän sanoi eduskunnan suureen saliin viitaten, että ”jopa tässä salissa olevat poliittiset toimijat” ovat levittäneet disinformaatiota viranomaisista.

”On erittäin huolestuttava kehitys, että poliittiset toimijat nakertavat luottamusta poliisiin, oikeuslaitokseen ja tulliin tässä viimeisessä tapauksessa”, hän sanoi.

Tulli joutui lopulta katkaisemaan huhut poikkeuksellisella viestintäponnistuksella. Keskiviikon harjoituksesta julkaistiin Twitteriin useita kuvioita ja videoita, joissa harjoituksen toteuttaminen näkyy.
”Se toimi, keskustelu rauhoittui aika tavalla. Keskiviikkoaamuun asti asiaan liitettiin meidän näkökulmastamme outoja asioita, mutta sitten ihmiset näkivät, mistä on kysymys. Se kääntyi siinä vaiheessa niin, että ihmiset alkoivat ihmettelemään näiden ihmisten toimintaa, jotka liittivät tähän vääriä käsityksiä. Että paljonko tässä tuhlattiin sitten tullin ja veronmaksajien rahoja, kun rutiininomaisesta asiasta tuli iso someasia”, Parkkonen sanoo.

Biologiset uhat tarkoittavat esimerkiksi liha- ja maitotuotteisiin liittyviä uhkia. Keskiviikkona tehty harjoitus tehtiin sairastuneisiin matkustajiin varautumiseksi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Metrosta poistettu henkilö puukotti kahta järjestyksenvalvojaa Helsingin Itäkeskuksessa

  4. 4

   Maunulan ongelmatalossa tyrittiin ihan kaikki, eikä kaupunki suostu kertomaan hintaa – Miten yksi ravintola ajoi talon sekaisin?

  5. 5

   Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä

  6. 6

   Yhdysvaltojen suurlähettiläs Robert Pence tekee Helsingissä väitös­kirjaa Danten Jumalaisesta näytelmästä – suomalaisen rajavartijan sivistystaso mykistytti

   Tilaajille
  7. 7

   Kun eläimet puhuvat keskenään ihmisestä, se ei ole mukavaa kuultavaa

  8. 8

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  9. 9

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  10. 10

   Länsimaalaiset ovat yhä kovassa huudossa Thaimaassa, ja netissä seuraa etsivät tavalliset ihmiset varsin tavanomaisin keinoin: ”Baarityttöily on vähentynyt”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  2. 2

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  3. 3

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  8. 8

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  9. 9

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viikonloppuna lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  10. 10

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  9. 9

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää