Politiikka

Suomen EU-puheenjohtajakauden päätavoite lässähti: huippukokous sai aikaan vain laihan ilmastosovun

EU-maiden johtajat eivät onnistuneet antamaan selkeää sitoumusta siitä, että EU:sta tehdään hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. Sopu kaatui Puolan vastustukseen.

Bryssel

EU-maiden johtajat kokoontuivat torstaina Brysseliin huippukokoukseen, jonka selkeä ykköstavoite oli julistaa, että EU tähtää hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä. Yksiselitteistä sitoumusta huippukokous ei kuitenkaan saanut aikaan. Puola ei halunnut sitoutua konkreettisiin toimiin tavoitteen saavuttamiseksi.

Eurooppa-neuvostossa päätöksiin vaaditaan jäsenmaiden yksimielisyys.

Kuten EU:ssa usein tapana on, ratkaisemattomat erimielisyydet verhottiin monitulkintaisiin sanamuotoihin. Eri tahot tulkitsivat kirjauksia aivan eri tavoin.

Huippukokouksen loppupäätelmien mukaan Eurooppa-neuvosto kannattaa kyllä 2050 hiilineutraaliustavoitetta, mutta yksi maa ei pysty sitoutumaan päätöksen toimeenpanoon. EU-maiden johtajat käsittelevät asiaa jälleen ensi kesäkuussa.

Hiilineutraaliustavoitteesta oli tarkoitus sopia jo viime juhannuksen huippukokouksessa, ja näin asia palaa johtajien pöydälle myös ensi juhannuksena.

Ilmastositoumuksen aikaan saaminen oli Suomen hallituksen päätavoite vuodenvaihteessa päättyvällä EU-puheenjohtajakaudella. Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan kokouksen lopputulos oli ”iso saavutus”.

”Tänään tehty päätös on merkittävä askel eteenpäin. Pidämme tärkeänä, että työtä jatketaan, ja ensi vuonna jokainen jäsenmaa sitoutuu ilmastotavoitteen täysimääräiseen kansalliseen toteuttamiseen”, Marin sanoi kokouksen jälkeen.

Marin tulkitsee kokouksen tuloksia siten, että sopu 2050-tavoitteesta saavutettiin, vaikka Puola ei ole valmis sitoutumaan käytännön toimiin.

Kuinka voi sitoutua tavoitteeseen, jos ei voi sitoutua tavoitteen toimeenpanoon?

”Tämä on se sopu, joka tänään saavutettiin, eli tavoite on yhteinen, EU on ilmastoneutraali. Yhden jäsenmaan osalta asiaan palataan ensi kesäkuussa ja nimenomaan toimeenpanon osalta.”

”Toivon, että kesäkuussa tämäkin kysymys on onnistuttu ratkaisemaan niin, että jokainen pystyy myös toimeenpanon osalta kulkemaan yhtä matkaa.”

Myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel katsoi, että huippukokous onnistui päättämään ilmastotavoitteesta. Michel aloitti tehtävässään joulukuussa, ja hänelle olisi ollut noloa, mikäli ensimmäinen hänen johtamansa huippukokous epäonnistuisi päätavoitteessaan.

Puolan pääministeri Mateusz Morawieck näkee asian toisin. Kokouksen jälkeen hän sanoi, että Puola on vapautettu muiden EU-maiden sopimasta tavoitteesta ja maa saavuttaa hiilineutraaliuden omassa tahdissaan.
Viime kesänä ilmastosovun syntyminen kaatui kolmen jäsenmaan – Puolan, Tsekin ja Unkarin – vastustukseen. Maat vaativat EU-tukia helpottamaan siirtymää fossiilisista energianlähteistä puhtaaseen energiantuotantoon.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán sanoi kokoukseen saapuessaan, että Unkari on valmis allekirjoittamaan sitoumuksen, mutta tiukoin ehdoin.

”Meillä on neuvottelut tai pikemminkin taistelu. Tiedämme, että ilmastonmuutos on suuri ongelma, ja tiedämme, että suuret lupaukset maksavat erittäin paljon rahaa”, hän sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Emme voi sallia, että Brysselin byrokraatit laittavat köyhät ihmiset ja köyhät maat maksamaan ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun kustannukset. Tarvitsemme selkeät rahoitustakuut.”

Syksyn mittaan EU:ssa on hahmoteltu niin kutsuttua reilun siirtymän rahastoa. Kuin vauhdittaakseen huippukokouksen neuvotteluita Euroopan komissio julkaisi keskiviikkona vihreän kasvun paketin, johon sisältyy myös ehdotus 100 miljardin euron rahoituksesta, jolla tuetaan jäsenmaiden ponnisteluita kohti hiilineutraaliin yhteiskuntaan.

Tämä riitti ostamaan Unkarin ja Tsekin tuen hiilineutraaliustavoitteelle. Sen sijaan Puolan vaatimukset olivat kovempia.

Puolan pääministeri Mateusz Morawieck painotti, että siirtyminen puhtaampaan energiaan maksaa Puolassa muita maita merkittävästi enemmän. Puola on energiatuotannossaan täysin riippuvainen hiilestä.

”Energiasiirtymän pitää olla reilu ja hiilineutraaliuteen siirtyminen pitää tehdä kunkin maan taloudellisen kehityksen tahdissa”, Morawieck sanoi kokoukseen tullessaan.

HS:n tietojen mukaan Morawieck vaati kokouksessa lupauksia siitä, kuinka valmisteilla olevasta EU:n monivuotisesta budjetista tuetaan sen taloutta. Puolan tavoitteena on varmistaa, etteivät köyhempien jäsenmaiden tukemiseen tarkoitetut koheesiorahat vähene tulevassa budjetissa.

Puolan vaatimuksia ei torstain kokouksessa pystytty ratkaisemaan, joten niihin palataan kesäkuussa.

Ilmastokeskustelua vaikeutti myös se, että moni jäsenmaa halusi puhua ydinenergian roolista ilmastonmuutoksen torjunnassa. Esimerkiksi Tšekin pääministeri Andrej Babiš sanoi, ettei Tsekki pysty rajoittamaan päästöjään nollatasolle ilman ydinenergiaa.

Vaatimukset liittyvät käynnissä olevaan keskusteluun, joka koskee sitä, kuinka EU:ssa suhtaudutaan ydinenergiaan ilmastotoimena ja lasketaanko ydinvoimahankkeet ilmastoystävällisiksi vihreiksi hankkeiksi.

”Minulle on tärkeää, että kukaan ei kiellä meitä rakentamasta lisää ydinvoimaa. Meidän pitää saada sähköä ihmisille, yrityksille ja lämmitykseen. Tärkeintä on, ettei suljeta mitään pois”, Tsekin pääministeri Andrej Babiš sanoi ennen Brysselin kokousta uutistoimistojen mukaan.

Lopulta Tsekille riitti, että huippukokous totesi, että jäsenmaat päättävät itse energiapaletistaan, ja joillekin maille ydinvoima on osa palettia.

EU-komissio lähti toteuttamaan hiilineutraaliustavoitetta etukenossa jo keskiviikkona, jolloin se julkisti ison vihreän kasvun ohjelman. Ohjelma koostuu rahoituksesta sekä erilaisista sääntelytoimista. Yhteensä siihen kuuluu noin 50 lakiesitystä, jotka komissio aikoo antaa viisivuotiskautensa aikana.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Maunulan ongelmatalossa tyrittiin ihan kaikki, eikä kaupunki suostu kertomaan hintaa – Miten yksi ravintola ajoi talon sekaisin?

  4. 4

   Metrosta poistettu henkilö puukotti kahta järjestyksenvalvojaa Helsingin Itäkeskuksessa

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä

  7. 7

   Yhdysvaltojen suurlähettiläs Robert Pence tekee Helsingissä väitös­kirjaa Danten Jumalaisesta näytelmästä – suomalaisen rajavartijan sivistystaso mykistytti

   Tilaajille
  8. 8

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  9. 9

   Mistä Sauli Niinistö tykkää Twitterissä? HS kävi läpi tasavallan presidentin some-käyttöä ja sai puhelun Mäntyniemestä

   Tilaajille
  10. 10

   Valkoisen talon ensimmäinen vastine: Trumpin vastaiset syytteet ”vaarallinen, häpeämätön ja laiton” hyökkäys perustus­lakia, vaaleja ja presidentin valtaa vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  2. 2

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  3. 3

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  8. 8

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  9. 9

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viikonloppuna lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  10. 10

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  9. 9

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää