Politiikka    |   HS-analyysi

Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

Sdp ja keskusta pääsivät torstaina yhteisymmärrykseen siitä, että al-Holin suomalaisten auttamisesta tulee tehdä poliittinen päätös. Millainen tämä päätös voi olla?

Sanna Marinin (sd) hallitus on joutunut jo ensimmäisellä toimintaviikollaan kiperään paikkaan: sen pitää pystyä ensi tiistain välikysymykseen mennessä muodostamaan yhteinen linja siitä, keitä kaikkia suomalaisia voidaan auttaa al-Holin leiriltä takaisin Suomeen.

Leirillä on 11 aikuista naista ja noin 30 alaikäistä lasta, joista suurin osa on alle 6-vuotiaita.

Torstaina kaksi suurinta hallituspuoluetta Sdp ja keskusta pääsivät yhteisymmärrykseen siitä, että hallituksen tulee tehdä suomalaisten kotiuttamisesta poliittinen päätös. Millainen tämä päätös voi olla?

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) nosti torstain kyselytunnilla esiin kolme vaihtoehtoa. Tällä hetkellä vain yksi niistä näyttää poliittisesti mahdolliselta.

Haavisto sanoi kyselytunnilla näin:

”En nyt osaa ollenkaan ennustaa, millaisia poliittisia päätöksiä voi tehdä. Mutta varmaan voi tehdä sellaisen, että tuodaan kaikki [suomalaiset]. Sitten voi tehdä sellaisen, ettei tuoda ketään. Ja sitten voisi olla sellainen poliittinen päätös, että harkitaan, ketä tuodaan.”

Ensimmäinen vaihtoehto eli päätös kaikkien halukkaiden suomalaisten tuomisesta leiriltä tuskin toteutuu.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni on ilmaissut selvästi, ettei puolueen mielestä tule auttaa äitejä, ”jotka ovat menneet sinne itse osallistuakseen terroristiseen toimintaan”.

Suojelupoliisin arvion mukaan Irakin ja Syyrian konfliktialueelta mahdollisesti palaavat henkilöt todennäköisesti jatkavat terroristista toimintaa Suomessa ja lisäävät Suomeen kohdistuvaa terrorismin uhkaa.

Keskustan mielestä on pyrittävä etsimään keinoja leirillä olevien äitien ja lasten erottamiseksi toisistaan. Näin vain lapsia voitaisiin auttaa. Jo aiemmin on kuitenkin käynyt ilmi, että tämä on käytännössä äärimmäisen vaikeaa.


Siksi toinen Haaviston mainitsema vaihtoehto on tehdä päätös siitä, ettei al-Holin leiriltä avusteta Suomeen ketään. Tämä vaihtoehto taas olisi hallituspuolueista esimerkiksi vasemmistoliiton mukaan täysin poissuljettu.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki toisti torstaina vasemmistoliiton näkemyksen siitä, että lainsäädäntökin edellyttää lasten hakemista vaarallisista olosuhteista.

Puolueen mielestä ei ylipäätään ole mahdollista tehdä poliittista päätöstä siitä, että hallitus ei kunnioita Suomen perustuslakia ja kansainvälisiä sopimuksia.

Niinpä jäljelle jää Haaviston mainitsemista kolmesta vaihtoehdosta viimeinen: Marinin hallitus päättää harkitsevansa tapauskohtaisesti, keitä suomalaisia al-Holin leiriltä voidaan avustaa Suomeen.

Haaviston mukaan tämä päätös vastaisi sitä, jonka hän itse teki Antti Rinteen (sd) hallituksessa.

Haavisto nimesi lokakuussa virkamiehen erityisedustajaksi Syyriaan auttamaan suomalaisia. Haaviston tekemä niin sanottu toimintalinjaus esiteltiin hallituksen iltakoulussa, jossa se nykyisen pääministerin Marinin mukaan sai muilta puolueilta ”hiljaisen hyväksynnän”.

Torstain kyselytunnilla Haavisto sanoi, että tässä vaihtoehdossa päätökset suomalaisten avustamisesta tehdään ”yksilöllisten tietojen pohjalta”:

”Tässä yksilöllisessä harkinnassa huomioidaan sekä lasten tilanne ja hätä että turvallisuusnäkökohdat. Uskon, että harkinta tehdään parhaiten virkavastuulla eikä ehkä poliitikkojen toimesta.”

Jos hallitus päätyy tähän Haaviston mainitsemaan vaihtoehtoon, se käytännössä väistää sitä sisäisesti repivän kysymyksen siitä, tulisiko leirillä vaarassa olevia lapsia auttaa, vaikka se edellyttäisi myös suojelupoliisin vaarallisiksi arvioimien aikuisten tuomista Suomeen.

Niin sanottu poliittinen päätös tarkoittaisi siis tässä tapauksessa sitä, että hallitus ei päätä varsinaisesti mitään. Tämä vaihtoehto voisi auttaa hallituksen ensi viikon välikysymyksen yli, mutta perimmäisiä ongelmia se ei poistaisi mihinkään.

Oppositio voisi yhä hiillostaa hallitusta siitä, että se ei kykene tekemään päätöksiä vaan piilottelee virkamiesten selkien takana. Samalla huhut ja teoriat mahdollisista avustusoperaatioista voisivat pyöriä keskustelupalstoilla ja julkisuudessa viikosta toiseen.

Näyttääkin todennäköiseltä, että ennemmin tai myöhemmin poliitikkojen on tehtävä päätös kahden vaihtoehdon väliltä.

Ensimmäinen vaihtoehto on hyväksyä suojelupoliisin mahdollisesti vaarallisiksi arvioimien aikuisten avustaminen Suomeen. Toinen vaihtoehto on pidättäytyä aikuisten avustamisesta ja hyväksyä se, että seurauksena voi olla lasten henkien vaarantuminen.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Idyllisessä peltomaisemassa seisoo surkea näky: Upea mökkialue rapistui Espoossa rötiskökyläksi, jota asukkaatkin välttelevät

  2. 2

   Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

  3. 3

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  4. 4

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  5. 5

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  6. 6

   Miten vaarallinen Kiinasta leviävä koronavirus on? HS kokosi vastaukset neljään keskeiseen kysymykseen

  7. 7

   Kuvat kertovat hävityksestä: Puisto muuttui kaatopaikaksi Helsingissä

  8. 8

   ”Ajattelin, etteivät hyytymiset koske minua” – Lehti kasvoi ja uudistui, mutta sitten päätoimittaja Ville Pernaalle iski raju työuupumus

   Tilaajille
  9. 9

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  10. 10

   Nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä ja pääsee äärimmäisen häpeän tasolle – Miksi seksuaalikasvattaja hehkuttaa sitä?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  2. 2

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  3. 3

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  4. 4

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  5. 5

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  6. 6

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  7. 7

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  8. 8

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  9. 9

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  10. 10

   Suosituimpien lihankorvikkeiden terveellisyydessä on isoja eroja – Ravitsemusterapeutti kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  6. 6

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  8. 8

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  9. 9

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  10. 10

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää