Politiikka    |   Lauantaivieras

Työministerin painava salkku siirtyi Tuula Haataiselle: ”Tämä ei ole yhden ministerin show”

Tuore työministeri Tuula Haatainen uskoo siihen, että työttömät haluavat työllistyä. Heille tarvitaan Haataisen mukaan yksilöllisempää tukea.

”Tie voi ykskaks muuttua”, sanoo Tuula Haatainen (sd).

Näin kävi viime sunnuntaina, kun Sdp nimesi uudeksi työministeriehdokkaakseen Haataisen. Hän on Sanna Marinin (sd) hallituksen ainoa ministeri, jolla ei ollut salkkua jo edellisessä Antti Rinteen (sd) hallituksessa.

Tehtävä vapautui, kun Timo Harakka (sd) siirtyi työministeristä Marinin paikalle liikenne- ja viestintäministeriksi. Samalla Haatainen teki tilaa väistyneelle pääministeri Antti Rinteelle, joka taas valittiin Haataisen edelliseen tehtävään eduskunnan varapuhemieheksi.

Kiepautus tapahtui nopeasti, Haatainen kuvailee uudessa työhuoneessaan työ- ja elinkeinoministeriössä.

”Kun tulin tänne, täällä oli vielä Timon tavarat. Partakonekin oli tuolla vessassa.”

Työministerin salkku on tässä hallituksessa erityisen painava, sillä hallitusohjelma nojaa kunnianhimoiseen työllisyystavoitteeseen. Hallitus haluaa saada 60 000:ta lisätyöllistä ja 75 prosentin työllisyysasteen vuoteen 2023 mennessä. Kurottavaa riittää, sillä lokakuussa työllisyysasteen trendiluku oli 72,7 prosenttia.

Hallitusohjelman mukaan työllisyysasteen nousu on sen ”tulopohjan keskeisin yksittäinen elementti”.

Miten tavoite saavutetaan, työministeri Haatainen?

”Työllisyyspolitiikan onnistunut hoito vaatii monenlaisia toimia, ja niinhän sitä myös hallitusohjelmassa lähestytään”, hän vastaa.

”Tämä ei ole yhden ministerin show, vaan tähän tarvitaan eri ministeriöiden toimia.”

Haataisen mukaan työllisyystavoitteen saavuttamisen kannalta olennaista on ensinnäkin antaa osatyökykyisille ja työmarkkinoilta syrjäytymässä oleville ihmisille parempaa tukea. Hän puhuu haastattelussa useasti ”yksilöllisistä palveluista”.

Sen sijaan järeämpiin keinoihin, kuten ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamiseen tai työttömien sosiaaliturvan leikkaamiseen, Haatainen suhtautuu odotetusti kielteisesti.

”Kysymys on siitä, kummin päin asiaa lähestytään. Itse lähestyn niin, että uskon ihmisten haluavan töitä. Tästä kertovat haastattelukyselytkin. Ihmiset haluavat tulla työllistetyiksi. Ja sen ympärille pitää pystyä luomaan yksilöllisempi tuki.”

Toinen Haataisen nimeämä työllisyystoimi on palkkatukijärjestelmän selkeyttäminen. Palkkatuessa on kysymys siitä, että työnantaja voi sen avulla korvata osan työttömän työnhakijan palkkakustannuksista.

”Turha byrokratia on saatava pois.”

Muita keinoja työllisyysasteen nostamiseen Haatainen odottaa kolmikantaisista työryhmistä, jotka asetettiin heti Rinteen hallituskauden alkutaipaleella. Työryhmät ovat virkamiesjohtoisia, mutta ministeri Haataisella on vastuu työryhmien johtoryhmän vetämisestä.

”Olen käynyt läpi työryhmien vetäjiä ja kuullut, missä siellä mennään. Olen saanut sen kuvan, että siellä on tehty hyvää työtä mutta vielä valmista ei ole.”

Kolmikantaisten työryhmien ehdotuksille on ladattu suuret odotukset. Niitä on tarkoitus käsitellä jo ensi kuussa hallituksen iltakoulussa, mutta työryhmistä tihkuneiden tietojen mukaan ihmekeinoja työllisyyden nostoon tuskin löytyy.

Työministerin ja koko hallituksen aikataulut työllisyystoimien löytämiselle ovat tiukat. Jo ensi vuoden syksyyn mennessä hallituksen tulisi löytää keinot, joiden arvioidaan tuovan nopeasti 30 000 uutta työllistä.

Aikataulun lisäksi paineita tulee muualtakin. Rinteen hallitus sai työllisyystoimista – tai niiden puuttumisesta – runsaasti kritiikkiä. Esimerkiksi oppositiopuolue kokoomus jätti syyskuussa hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikasta välikysymyksen.

Työllisyyspolitiikka on tulenarka aihe myös hallituksen sisällä. Valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kirjoitti Rinteen epäluottamukseen johtaneista syistä maanantaina Facebook-päivityksen.

Vaikka työllisyystoimia on valmisteltu yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa, ”vastuu tässä asiassa on yksin maan hallituksella”, Kulmuni kirjoitti. Hän myös näki, että Rinteen aikana ”tuli ikään kuin tavaksi liputtaa jo ennakolta voimallisesti jonkun osapuolen puolta asioissa”, joihin tulisi Kulmunin mukaan suhtautua puolueettomasti.

Haatainen katsoo, että yksi hänen tehtävistään on tässä hallituksessa keskittyä siihen, että hallitus on yhtenäinen.

”Olen hallituksen ainoa ministeri, jolla on aiempaa kokemusta punamultayhteistyöstä, ja sille osaamiselle on nyt varmasti kysyntää.”

Haataisen mukaan hänen johtamistyyliinsä kuuluu se, että kaikkia osapuolia kuunnellaan ja asioita tarkastellaan mahdollisimman laaja-alaisesti. Vaikka Haatainen on pitkäaikainen demaripoliitikko, hänellä on kokemusta myös työnantajapuolelta, kuntatyönantajia edustavasta KT-valtuuskunnasta.

”Minulle on ihan luontaista, että pidän yhteyttä molempiin työmarkkinaosapuoliin. Minulla on tarkoitus tavata kaikki työmarkkinajohtajat ja käydä keskusteluja.”

Mutta missä menee raja keskustelujen käymisen ja neuvotteluihin puuttumisen välillä?

”Minulle on päivänselvää, etten astu mihinkään neuvottelupöytään enkä asetu osapuoleksi. Palkkaneuvottelut käydään heidän kesken”, Haatainen vastaa.

”Olen jo käynyt myös valtakunnansovittelijan kanssa keskustelun ja luotan hänen työhönsä tässä tilanteessa, jossa neuvottelut on käynnissä.”

Haatainen on koulutustaustaltaan valtiotieteiden maisteri, mutta sitä ennen hän valmistui sairaanhoitajaksi. Yksi työmarkkinakevään isoista neuvotteluista koskee hoitajia. Hoitajien järjestöt Tehy ja Super haluavat kuroa umpeen sukupuolten välistä palkkaeroa ja haluavat valtiolta 100–150 miljoonan euron vuotuista palkanlisää kymmeneksi vuodeksi.

Onko sairaanhoitajilla liian pienet palkat?

”En lähde näitä palkkakysymyksiä ennakoimaan minkään ammattiryhmän osalta.”

”Puhuisin kyllä laajemmin siitä, että naisten ja miesten palkkaero on totta. ”

Haataisen mukaan siihen pystytään määrätietoisella työllä puuttumaan, mutta hän ei tee lupauksia hoitajien järjestöille vaan viittaa hallituksen tasa-arvo-ohjelmaan.

”Toivon, että sen osana pohditaan sitä, miten naisten urakehitystä voidaan vahvistaa ja työmarkkinoiden sukupuolittaista segregaatiota vähentämään.”

Viisi kysymystä Tuula Haataiselle

1. Kuka lobbasi sinua viimeksi?

Se oli eduskunnassa. UN Womenin varajohtaja Anita Bhatia lobbasi sen puolesta, että Suomi huolehtii järjestön rahoituksesta.

2. Ketä oppositiopoliitikko arvostat?

Moniakin. Sofia Vikman kokoomuksesta. Hän on nuori, osaava ja yhteistyökykyinen.

3. Miten lohdutat itseäsi vaikealla hetkellä?

Menen pitkälle, rauhalliselle lenkille juoksemaan ja sitten saunaan. Sen jälkeen otan vähän suklaata.

4. Minkä kirjan luit viimeksi?

Se oli Johanna Venhon Ensimmäinen nainen, joka kertoo presidentti Urho Kekkosen puolisosta Sylvistä.

5. Mitä teet viikonloppuna?

Menen sille pitkälle lenkille. Ennen sitä leikin lapsenlapsieni kanssa. He tulevat yökylään.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Tuula Haatainen


 Syntynyt vuonna 1960 Tuusniemellä Savossa.

 Koulutukseltaan sairaanhoitaja ja valtiotieteiden maisteri.

 Toiminut Sdp:n kansanedustajana vuodet 1996–2007 ja vuodesta 2015 eteenpäin.

 Oli opetusministerinä vuosina 2003–2005 ja sosiaali- ja terveysministerinä vuosina 2005–2007.

  Helsingin kaupungin apulaiskaupunginjohtaja 2007–2012.

 Sdp:n presidenttiehdokas vuoden 2018 vaaleissa.

 Naimisissa, kaksi aikuista lasta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Maunulan ongelmatalossa tyrittiin ihan kaikki, eikä kaupunki suostu kertomaan hintaa – Miten yksi ravintola ajoi talon sekaisin?

  4. 4

   Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä

  5. 5

   Yhdysvaltojen suurlähettiläs Robert Pence tekee Helsingissä väitös­kirjaa Danten Jumalaisesta näytelmästä – suomalaisen rajavartijan sivistystaso mykistytti

   Tilaajille
  6. 6

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  7. 7

   Metrosta poistettu henkilö puukotti kahta järjestyksenvalvojaa Helsingin Itäkeskuksessa

  8. 8

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  9. 9

   Mistä Sauli Niinistö tykkää Twitterissä? HS kävi läpi tasavallan presidentin some-käyttöä ja sai puhelun Mäntyniemestä

   Tilaajille
  10. 10

   Länsimaalaiset ovat yhä kovassa huudossa Thaimaassa, ja netissä seuraa etsivät tavalliset ihmiset varsin tavanomaisin keinoin: ”Baarityttöily on vähentynyt”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  8. 8

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  9. 9

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viikonloppuna lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  10. 10

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää