Politiikka

Presidentti Niinistöltä selvä kanta al-Holin tilanteeseen: ”Lapsia tulee auttaa, sama velvoite ei ulotu äiteihin”

Hallitus viilaa kantaansa vielä maanantaina ja kertoo al-Hol-linjauksistaan tiistaina, HS:n lähteet sanovat.

Presidentti Sauli Niinistö otti sunnuntai-iltana tiukasti kantaa suomalaislasten kotiuttamiseen Syyrian al-Holin leiriltä.

Tasavallan presidentin verkkosivuilla julkaistussa kirjoituksessa Niinistö kirjoittaa kokonaiskuvan olevan ”tällä hetkellä aika selvä”.

”Lapsia Suomen tulee auttaa. Oikeudellisesta velvoitteesta on näköjään esitetty eriäviä näkemyksiä, mutta yhtä kaikki; moraalinen velvollisuus on ilmiselvä. Sama velvoite ei ulotu äiteihin, vaikka Suomen kansalaisina heillä on oikeus konsulipalveluihin”, kirjoituksessa todetaan.

Hänen mukaansa ongelma tulee siitä, jos lapsen auttaminen estyy sen vuoksi, että ehdoksi tulee äidin sisällyttäminen samaan apuun.

Al-Holin pakolaisleirillä on terroristijärjestö Isisin hallitsemilla alueilla asuneita ihmisiä. Leirillä on yhteensä noin 40 suomalaista, joista kymmenkunta on naisia ja loput lapsia.

 

”Sama velvoite ei ulotu äiteihin.”

Lue myös: HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään väkisin

Hallitus aikoo kertoa oman kantansa tiistaina. Niinistön mukaan hänen mielipiteensä on hallituksen tiedossa, mutta hän ei ”lähde sillä vaikuttamaan parlamentin työhön”. Hän myös sanoo, että moni on toivonut linjalleen tukea välikysymyskeskusteluun.

”Sitä en tee, ja syy on yksinkertaisen selvä: välikysymys on niin keskeinen sisäpolitiikan väline, ettei presidentti voi eikä hänen pidä yrittää vaikuttaa sen käsittelyyn.”

Niinistö kommentoi myös sitä, että Pohjoismaat ovat hänen mukaansa tehneet Suomea enemmän asian eteen esimerkiksi hakemalla orpoja pois leiriltä. Samalla hän kuitenkin totesi, että maista on kuultu tiukkaa vastustusta muiden leirillä olevien auttamisesta.

”Hyvin tiukkoja ovat myös monien Pohjoismaiden turvallisuutta lisäävät, jo säädetyt lait. Suomi ei saa päätyä tilanteeseen, jossa turvallisuusriskien kohtelu on lievempää ja lainsäädäntömme väljempää kuin verrokkimaissa”, Niinistö kirjoitti.

Niinistö myös jatkoi keskustelua myöhemmin sunnuntai-iltana Twitterissä kommentoimalla, että mikäli tuomisen suhteen oltaisiin ”muita sallivampia”, lainsäädännön ei tulisi olla lisäksi löysempää. Esimerkiksi terroristijärjestöön kuulumisen tulisi hänen mukaansa olla rangaistavaa.

Myös oikeustieteen tohtorit Suvianna Hakalehto ja Virve Toivonen kirjoittivat sunnuntaina Perustuslakiblogissa lasten oikeuksien merkityksestä.

”Lapset ovat juridisesti erityinen ryhmä, joka nauttii eräistä sellaisistakin ihmisoikeuksista, joita täysi-ikäisille ei ole lainsäädännössä turvattu”, Hakalehto ja Toivonen kirjoittavat.

Al-Holin leirillä olevilla lapsilla on heidän mukaansa myös muita lapsia suurempi riski joutua oikeudenloukkausten kohteeksi.

”Myös al-Holin leirin lapsia koskevassa päätöksenteossa on arvioitava mahdollisten ratkaisuvaihtoehtojen myönteiset ja kielteiset vaikutukset lasten oikeuksien toteutumiselle”, he huomauttavat.

Keskustan kannanotot herättävät hallituskumppaneissa närää

HS:n tietojen mukaan hallitus on valmistellut linjaansa Syyrian al-Hol-leirin suomalaisten kotiuttamisesta viikonlopun aikana avustajien voimin. Viimeisiin epäselviin kohtiin viisikko hakee vastauksia vielä maanantaina.

Oppositio on tehnyt hallituksen toimista välikysymyksen, jota eduskunta käsittelee tiistaina. HS haastatteli sunnuntaina hallituspuolueiden eri edustajia siitä, kuinka vastauksen valmistelu opposition välikysymykseen on edennyt. HS ei tavoittanut sunnuntaina vasemmistoliiton edustajia.

Haastatellut eivät halunneet kommentoida asiaa nimillään tai suoraan, koska kysymys on poliittisesti herkkä.

Välikysymyksessään perussuomalaiset, kokoomus, kristillisdemokraatit ja nyt-liike ovat vaatineet hallitusta selvittämään, millaista valmistelua al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta on jo tehty ja mikä on hallituksen poliittinen kanta asiasta.

Julkisuudessa eri viranomaisten tekemistä suunnitelmista on ollut ristiriitaisia tietoja.

Hallitus on HS:n tietojen mukaan suunnitellut vastaavansa, että viranomaisten varautuminen erilaisiin skenaarioihin on tavanomaista, eikä varautuminen merkitse suunnitelmien toimeenpanoa. Lisäksi vastauksessa on tarkoitus painottaa Suomen kansainvälisiä velvoitteita.

Linjauksista on HS:n lähteiden mukaan tarkoitus kertoa tiistaina, jolloin eduskunta käsittelee opposition välikysymystä.Hämmennystä hallituksen riveissä ovat aiheuttaneet keskustan julkisuudessa esittämät painokkaat kannanotot aiheesta.

Toiseksi suurin hallituspuolue on linjannut muun muassa puheenjohtajansa Katri Kulmunin suulla, että ainoastaan al-Holin leirin suomalaislapset voitaisiin kotiuttaa.

”Sen sijaan äitejä, jotka ovat menneet sinne itse osallistuakseen terroristiseen toimintaan, ei minun mielestäni pidä auttaa”, Kulmuni sanoi Ylen A-studiossa keskiviikkona.

Kulmunin mukaan pitäisi myös etsiä oikeudellinen perusta sille, että leirin äidit ja lapset voitaisiin tarvittaessa erottaa toisistaan.

Hallituspuolue Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz taas kirjoitti blogissaan viikonloppuna katsovansa lähtökohdaksi sen, että lapsella on oikeus vanhempiinsa.

”Minun on vaikea nähdä tässä asiassa mitään muuta ratkaisua kuin sen, että pelastamme lapset. Ja jos äidit siinä tapauksessa haluavat mukaan, niin myös heidät”, Adlercreutz kirjoittaa.

”Emme mitenkään ole innostuneita siitä, että julkisuudessa ennen tietojen saamista lyödään kantoja lukkoon”, eräs demarilähde sanoo HS:lle. Vahva asemoituminen tekee hankalammaksi mielipiteiden peräytymisen neuvottelupöydissä.

Vihreissä ihmetystä on herättänyt se, mitä keskusta ajaa takaa ulostuloillaan.

Esimerkiksi lasten oikeuksiin erikoistunut oikeustieteen tohtori Virve Toivonen on todennut uutistoimisto STT:lle, että sekä Suomen laki että kansainväliset sopimukset kyllä mahdollistavat lapsen erottamisen vanhemmastaan, kun lapsen etu vaatii sitä.

Käytännössä erottaminen on hyvin vaikeaa paikan päällä. Al-Holin leiriä hallinnoivat kurdiviranomaiset eivät ole suostuneet siihen, että lapset erotettaisiin äideistään ilman näiden suostumusta. HS on aiemmin kertonut, että naiset eivät ole valmiita luovuttamaan lapsiaan vapaaehtoisesti.

Keskustassa kuitenkin katsotaan, että kurdiviranomaisten kannat tai niiden muodostamat mahdolliset esteet ovat epävarmoja.

”En ole kuullut heiltä [keskustalta] mitään ratkaisua”, vihreistä sanotaan.

”Sellaista ratkaisua on kuukausikaupalla selvitelty.”

Sdp:stä muotoillaan, että puolue on keskustan kanssa samalla linjalla siitä, että lastensuojelulliset toimenpiteet ja lapsen etu ovat toimintalinjan keskiössä.

Myös hallituskumppaneilla on silti edelleen yksimielisyys siitä, että juuri al-Holin leirin lapsia tulisi auttaa.

Hallituskumppanit myös pitävät selvänä, ettei al-Holin leirin kysymys ole vastaava rivejä repivä kriisi kuin taannoinen Posti-jupakka, joka johti pääministeri Antti Rinteen (sd) eroon.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoi eduskunnan kyselytunnilla torstaina, että mahdollisia poliittisia linjauksia on voisi olla kolme: kaikkien suomalaisten kotiuttaminen, ei kenenkään kotiuttaminen ja harkintaan perustuva kotiuttaminen.

Yksilöllinen harkinta nousee esiin useamman haastateltavan puheissa.

”Eiköhän tästä löydetä ratkaisu.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Metrosta poistettu henkilö puukotti kahta järjestyksenvalvojaa Helsingin Itäkeskuksessa

  4. 4

   Maunulan ongelmatalossa tyrittiin ihan kaikki, eikä kaupunki suostu kertomaan hintaa – Miten yksi ravintola ajoi talon sekaisin?

  5. 5

   Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä

  6. 6

   Yhdysvaltojen suurlähettiläs Robert Pence tekee Helsingissä väitös­kirjaa Danten Jumalaisesta näytelmästä – suomalaisen rajavartijan sivistystaso mykistytti

   Tilaajille
  7. 7

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  8. 8

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  9. 9

   Mistä Sauli Niinistö tykkää Twitterissä? HS kävi läpi tasavallan presidentin some-käyttöä ja sai puhelun Mäntyniemestä

   Tilaajille
  10. 10

   Taksilupien määrä on jopa kaksinkertaistunut isoissa kaupungeissa – kiistelty lakiuudistus on samanaikaisesti nostanut kyytien hintoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  2. 2

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  3. 3

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  8. 8

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  9. 9

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viikonloppuna lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  10. 10

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  9. 9

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää