Politiikka

Presidentti Niinistöltä selvä kanta al-Holin tilanteeseen: ”Lapsia tulee auttaa, sama velvoite ei ulotu äiteihin”

Hallitus viilaa kantaansa vielä maanantaina ja kertoo al-Hol-linjauksistaan tiistaina, HS:n lähteet sanovat.

Presidentti Sauli Niinistö otti sunnuntai-iltana tiukasti kantaa suomalaislasten kotiuttamiseen Syyrian al-Holin leiriltä.

Tasavallan presidentin verkkosivuilla julkaistussa kirjoituksessa Niinistö kirjoittaa kokonaiskuvan olevan ”tällä hetkellä aika selvä”.

”Lapsia Suomen tulee auttaa. Oikeudellisesta velvoitteesta on näköjään esitetty eriäviä näkemyksiä, mutta yhtä kaikki; moraalinen velvollisuus on ilmiselvä. Sama velvoite ei ulotu äiteihin, vaikka Suomen kansalaisina heillä on oikeus konsulipalveluihin”, kirjoituksessa todetaan.

Hänen mukaansa ongelma tulee siitä, jos lapsen auttaminen estyy sen vuoksi, että ehdoksi tulee äidin sisällyttäminen samaan apuun.

Al-Holin pakolaisleirillä on terroristijärjestö Isisin hallitsemilla alueilla asuneita ihmisiä. Leirillä on yhteensä noin 40 suomalaista, joista kymmenkunta on naisia ja loput lapsia.

 

”Sama velvoite ei ulotu äiteihin.”

Lue myös: HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään väkisin

Hallitus aikoo kertoa oman kantansa tiistaina. Niinistön mukaan hänen mielipiteensä on hallituksen tiedossa, mutta hän ei ”lähde sillä vaikuttamaan parlamentin työhön”. Hän myös sanoo, että moni on toivonut linjalleen tukea välikysymyskeskusteluun.

”Sitä en tee, ja syy on yksinkertaisen selvä: välikysymys on niin keskeinen sisäpolitiikan väline, ettei presidentti voi eikä hänen pidä yrittää vaikuttaa sen käsittelyyn.”

Niinistö kommentoi myös sitä, että Pohjoismaat ovat hänen mukaansa tehneet Suomea enemmän asian eteen esimerkiksi hakemalla orpoja pois leiriltä. Samalla hän kuitenkin totesi, että maista on kuultu tiukkaa vastustusta muiden leirillä olevien auttamisesta.

”Hyvin tiukkoja ovat myös monien Pohjoismaiden turvallisuutta lisäävät, jo säädetyt lait. Suomi ei saa päätyä tilanteeseen, jossa turvallisuusriskien kohtelu on lievempää ja lainsäädäntömme väljempää kuin verrokkimaissa”, Niinistö kirjoitti.

Niinistö myös jatkoi keskustelua myöhemmin sunnuntai-iltana Twitterissä kommentoimalla, että mikäli tuomisen suhteen oltaisiin ”muita sallivampia”, lainsäädännön ei tulisi olla lisäksi löysempää. Esimerkiksi terroristijärjestöön kuulumisen tulisi hänen mukaansa olla rangaistavaa.

Myös oikeustieteen tohtorit Suvianna Hakalehto ja Virve Toivonen kirjoittivat sunnuntaina Perustuslakiblogissa lasten oikeuksien merkityksestä.

”Lapset ovat juridisesti erityinen ryhmä, joka nauttii eräistä sellaisistakin ihmisoikeuksista, joita täysi-ikäisille ei ole lainsäädännössä turvattu”, Hakalehto ja Toivonen kirjoittavat.

Al-Holin leirillä olevilla lapsilla on heidän mukaansa myös muita lapsia suurempi riski joutua oikeudenloukkausten kohteeksi.

”Myös al-Holin leirin lapsia koskevassa päätöksenteossa on arvioitava mahdollisten ratkaisuvaihtoehtojen myönteiset ja kielteiset vaikutukset lasten oikeuksien toteutumiselle”, he huomauttavat.

Keskustan kannanotot herättävät hallituskumppaneissa närää

HS:n tietojen mukaan hallitus on valmistellut linjaansa Syyrian al-Hol-leirin suomalaisten kotiuttamisesta viikonlopun aikana avustajien voimin. Viimeisiin epäselviin kohtiin viisikko hakee vastauksia vielä maanantaina.

Oppositio on tehnyt hallituksen toimista välikysymyksen, jota eduskunta käsittelee tiistaina. HS haastatteli sunnuntaina hallituspuolueiden eri edustajia siitä, kuinka vastauksen valmistelu opposition välikysymykseen on edennyt. HS ei tavoittanut sunnuntaina vasemmistoliiton edustajia.

Haastatellut eivät halunneet kommentoida asiaa nimillään tai suoraan, koska kysymys on poliittisesti herkkä.

Välikysymyksessään perussuomalaiset, kokoomus, kristillisdemokraatit ja nyt-liike ovat vaatineet hallitusta selvittämään, millaista valmistelua al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta on jo tehty ja mikä on hallituksen poliittinen kanta asiasta.

Julkisuudessa eri viranomaisten tekemistä suunnitelmista on ollut ristiriitaisia tietoja.

Hallitus on HS:n tietojen mukaan suunnitellut vastaavansa, että viranomaisten varautuminen erilaisiin skenaarioihin on tavanomaista, eikä varautuminen merkitse suunnitelmien toimeenpanoa. Lisäksi vastauksessa on tarkoitus painottaa Suomen kansainvälisiä velvoitteita.

Linjauksista on HS:n lähteiden mukaan tarkoitus kertoa tiistaina, jolloin eduskunta käsittelee opposition välikysymystä.Hämmennystä hallituksen riveissä ovat aiheuttaneet keskustan julkisuudessa esittämät painokkaat kannanotot aiheesta.

Toiseksi suurin hallituspuolue on linjannut muun muassa puheenjohtajansa Katri Kulmunin suulla, että ainoastaan al-Holin leirin suomalaislapset voitaisiin kotiuttaa.

”Sen sijaan äitejä, jotka ovat menneet sinne itse osallistuakseen terroristiseen toimintaan, ei minun mielestäni pidä auttaa”, Kulmuni sanoi Ylen A-studiossa keskiviikkona.

Kulmunin mukaan pitäisi myös etsiä oikeudellinen perusta sille, että leirin äidit ja lapset voitaisiin tarvittaessa erottaa toisistaan.

Hallituspuolue Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz taas kirjoitti blogissaan viikonloppuna katsovansa lähtökohdaksi sen, että lapsella on oikeus vanhempiinsa.

”Minun on vaikea nähdä tässä asiassa mitään muuta ratkaisua kuin sen, että pelastamme lapset. Ja jos äidit siinä tapauksessa haluavat mukaan, niin myös heidät”, Adlercreutz kirjoittaa.

”Emme mitenkään ole innostuneita siitä, että julkisuudessa ennen tietojen saamista lyödään kantoja lukkoon”, eräs demarilähde sanoo HS:lle. Vahva asemoituminen tekee hankalammaksi mielipiteiden peräytymisen neuvottelupöydissä.

Vihreissä ihmetystä on herättänyt se, mitä keskusta ajaa takaa ulostuloillaan.

Esimerkiksi lasten oikeuksiin erikoistunut oikeustieteen tohtori Virve Toivonen on todennut uutistoimisto STT:lle, että sekä Suomen laki että kansainväliset sopimukset kyllä mahdollistavat lapsen erottamisen vanhemmastaan, kun lapsen etu vaatii sitä.

Käytännössä erottaminen on hyvin vaikeaa paikan päällä. Al-Holin leiriä hallinnoivat kurdiviranomaiset eivät ole suostuneet siihen, että lapset erotettaisiin äideistään ilman näiden suostumusta. HS on aiemmin kertonut, että naiset eivät ole valmiita luovuttamaan lapsiaan vapaaehtoisesti.

Keskustassa kuitenkin katsotaan, että kurdiviranomaisten kannat tai niiden muodostamat mahdolliset esteet ovat epävarmoja.

”En ole kuullut heiltä [keskustalta] mitään ratkaisua”, vihreistä sanotaan.

”Sellaista ratkaisua on kuukausikaupalla selvitelty.”

Sdp:stä muotoillaan, että puolue on keskustan kanssa samalla linjalla siitä, että lastensuojelulliset toimenpiteet ja lapsen etu ovat toimintalinjan keskiössä.

Myös hallituskumppaneilla on silti edelleen yksimielisyys siitä, että juuri al-Holin leirin lapsia tulisi auttaa.

Hallituskumppanit myös pitävät selvänä, ettei al-Holin leirin kysymys ole vastaava rivejä repivä kriisi kuin taannoinen Posti-jupakka, joka johti pääministeri Antti Rinteen (sd) eroon.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoi eduskunnan kyselytunnilla torstaina, että mahdollisia poliittisia linjauksia on voisi olla kolme: kaikkien suomalaisten kotiuttaminen, ei kenenkään kotiuttaminen ja harkintaan perustuva kotiuttaminen.

Yksilöllinen harkinta nousee esiin useamman haastateltavan puheissa.

”Eiköhän tästä löydetä ratkaisu.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Historioitsija Teemu Keskisarja heitteli n-sanaa luennollaan – ”Ei kiinnosta pätkääkään somen mielensäpahoittajat”

  2. 2

   Ruokaa kuljettavalle Mustafalle jää kuussa käteen 1 250 euroa ja minimieläke – HS selvitti, millaista on Foodoran ja Woltin lähetin arki Suomessa

   Tilaajille
  3. 3

   Kaupunkilaisten koiramaku muuttui yllättävällä tavalla vain muutamassa vuodessa – HS:n erikoisartikkeli kertoo, mikä on suosituin rotu asuinalueellasi

   Tilaajille
  4. 4

   Harva osaa olla riittävän itsekäs, vaikka kannattaisi, sanoo psykologi Riikka Pasanen – Nämä kolme kysymystä paljastavat, oletko riittävän itsekäs

   Tilaajille
  5. 5

   Koronaviruksen tartuntojen määrä ylittää nyt sars-epidemian lukemat, Australia aikoo eristää Kiinasta evakuoitavat saarelle

  6. 6

   Moni treenaaja tekee välipalaa laittaessaan virheen, joka voi estää kehityksen – Ravitsemusterapeutti neuvoo täydellisen välipalan kaavan

   Tilaajille
  7. 7

   Tutkijat selvittivät, miten yksi perhe sairastui koronavirukseen, ja tapaus kyseenalaistaa Kiinan version epidemian leviämisestä

  8. 8

   Tämä erikoismies siivoaa kuoleman jäljet asunnoista

  9. 9

   KSML: Liikunnanopettaja­koulutuksen sukupuoli­kiintiöt tasa-arvolain vastaisia

  10. 10

   Uusi koronavirusepäily Suomessa: Kiinan Wuhanista tullut potilas eristettiin Lapin keskussairaalassa – HS seuraa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkijat selvittivät, miten yksi perhe sairastui koronavirukseen, ja tapaus kyseenalaistaa Kiinan version epidemian leviämisestä

  2. 2

   Ruokaa kuljettavalle Mustafalle jää kuussa käteen 1 250 euroa ja minimieläke – HS selvitti, millaista on Foodoran ja Woltin lähetin arki Suomessa

   Tilaajille
  3. 3

   Näissä ammateissa tienataan yli 6000 euroa kuussa – HS:n palkkakone kertoo 346 ammatin palkat

   Tilaajille
  4. 4

   Perheessä rahat eivät kuulu vain sille, joka ne on tienannut, sanoo tutkija – On olemassa malli, jolla tulot ja menot jaetaan puolisoiden kesken reilusti

   Tilaajille
  5. 5

   Vanhemmat teippasivat lapsensa kädet yhteen ja pakottivat syömään lattialla – Tapaus paljastui purjeveneellä, hovioikeudesta vankeustuomiot

  6. 6

   Kaupunkilaisten koiramaku muuttui yllättävällä tavalla vain muutamassa vuodessa – HS:n erikoisartikkeli kertoo, mikä on suosituin rotu asuinalueellasi

   Tilaajille
  7. 7

   Tutkijat yllättyivät: Koe-eläinten joukossa oli aivoton rotta, joka eli kuitenkin normaalisti

  8. 8

   Töölössä lähes tyhjillään seisovan pysäköintihallin johtaja: ”Hintoja ei tulla muuttamaan”

  9. 9

   Kobe Bryantin raiskauskohusta muistuttanut toimittaja hyllytettiin tehtävistään

  10. 10

   Proteiiniruuan suosiminen näkyy jätevesissä, ja seuraukset ovat Itämerelle synkät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  2. 2

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  3. 3

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  6. 6

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  7. 7

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  8. 8

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  9. 9

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  10. 10

   Moni suomalaislapsi on kasvatettu tavalla, joka murentaa itseluottamusta – Asiantuntijat kertovat, miksi tyyliä kannattaa muuttaa heti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää