Politiikka

Tuore pääministeri Sanna Marin puolusti hallitus­ohjelmaa, jota opposition mielestä olisi pitänyt korjata hallitus­vaihdoksen yhteydessä

Tiistaina eduskunnassa pidetään hallitusohjelmaan liittyvä luottamusäänestys.

Oppositio moitti kovin sanoin pääministeri Sanna Marinin (sd) tuoretta hallitusta, kun eduskunta kävi maanantaina tiedonantokeskustelun Marinin hallituksen ohjelmasta.

Eduskunta käy tällä viikolla keskustelun myös valtion ensi vuoden budjetista, joka äänestetään voimaan viikon aikana. Sen lisäksi tiistaina on odotettavissa tiukka keskustelu opposition välikysymyksestä, jonka aiheena ovat al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamistoimet.

Edellisen pääministerin Antti Rinteen (sd) erottua olisi pitänyt järjestää uudet vaalit, arvioi suurin oppositiopuolue perussuomalaiset.

”Koska näin ei tehty, ei voida osoittaa, että tämä hallitus tai Marinin pääministeriys on ansainnut kansan luottamuksen”, sanoi perussuomalaisten eduskuntaryhmän johtaja Ville Tavio.

”Hallitusohjelmaan ei tehty yhtään parannuksia, ja koko hallituksen eroaminen sekä uuden hallituksen muodostaminen osoittautuivat silkaksi poliittiseksi teatteriksi.”

Kansanedustajakollegat huomauttivat puheenvuoroissaan Taviolle, että uusien vaalien järjestäminen ei perustuslain mukaan mene niin yksioikoisesti kuin hän kuvasi. Ensin eduskunnan pitää yrittää kaikin keinoin muita ratkaisuja toimivan hallituksen muodostamiseksi.

Tavio moitti myös sitä, että kunta- ja omistajaohjausministerin paikalta eronnut Sirpa Paatero (sd) on jälleen ministeri ennen kuin presidentti ehti myöntää eroa edellisestäkään tehtävästä.

Toiseksi suurimman oppositiopuolueen kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi, että Postin tapaus, hallituskriisi ja viimeisenä sekavuus al-Hol-asiassa ovat syöneet suomalaisten luottamusta hallitukseen ja politiikkaan.

”Tuoreen hallituksen ensimmäinen tehtävä on luottamuksen ja toimintakyvyn palauttaminen. Haluamme antaa pääministeri Marinille reilun mahdollisuuden, vaikka ensimmäisten päivien perusteella näyttää, että haparointi jatkuu.”

Orpo ruoti hallitusohjelman taloussisältöä.

”Hallituspuolueilla olisi ollut hyvä mahdollisuus korjata hallitusohjelmaa, mutta näin ei tehty. Hiekalle rakentaminen jatkuu, joten perustukset eivät pidä. Suurin ongelma Marinin hallituksen ohjelmassa on se, että sen taloudellinen pohja pettää.”

Oppositiossa olevien kristillisdemokraattien ryhmäpuheenjohtaja Päivi Räsänen pohti, voiko eduskunta luottaa siihen, että hallitus tekee viisaita päätöksiä valtion omaisuutta myydessään. Myyntejä tehdään niin sanottujen tulevaisuusinvestointien rahoittamiseksi.

”Omistajapolitiikkaan tarvitaan ryhtiä, ei sotkuja.”

Räsänen nosti esiin myös sen, että tuore pääministeri Sanna Marin on visioinut kuuden tunnin työpäivää. ”Suomi tarvitsee menestyäkseen työtä ja yrittämistä enemmän, ei vähemmän.”

Oppositio tinkasi hallitukselta vastauksia muun muassa siihen, milloin vanhusten ympärivuorokautisen hoivan hoitajamitoitus säädetään ja mikä on tilanne työllisyystoimia pohtivissa kolmikantaisissa ryhmissä.

Marin vastasi oppositiolle sanomalla, että uskoo hallitusohjelmaan ja pitää sitä hyvänä.

”Sitä ei ole ollut tarvetta muuttaa.”

Marin esiintyi sovittelevasti ja pyrki nostamaan hallitusohjelmasta kohtia, joista hänen mukaansa on laaja yhteisymmärrys eduskunnassa, kuten koulutukseen panostaminen. Hän toivoi oppositiota mukaan esimerkiksi infrahankkeista linjaamiseen.

”Suomalaiset kaipaavat yhteistyön henkeä.”

Kokoomuksen Kai Mykkänen piti hallitusohjelman päivitystä tarpeellisena muun muassa siksi, että arvio Suomen hiilinielujen tasosta on muuttunut täysin sitten viime kevään. Mykkäsen mukaan hallituksen tavoite hiilineutraalista Suomesta vuonna 2035 ei ole näillä toimilla enää mahdollinen.

Maanantain tiedonantokeskustelu on muodollisuus siinä mielessä, että Marinin hallituksen ohjelma on täysin sama kuin viime viikolla eronneen Antti Rinteen hallituksen. Silti ohjelma on käsiteltävä eduskunnassa uudelleen.

Tiistaina eduskunnassa pidetään hallitusohjelmaan liittyvä luottamusäänestys. Myös välikysymyksen jälkeen eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta.

Sanna Marin sanoi aloituspuheenvuorossaan, että hallitus keskittyy vahvistamaan ihmisten luottamusta tulevaisuuteen. Hänen mukaansa hallitusohjelman toimeenpanossa on päästy hyvään alkuun ja ensi vuoden budjetissa toteutuu jo joukko tärkeitä uudistuksia.

”Pienimmät eläkkeet nousevat, perusturvan korotukset tulevat voimaan, koulutuksen rahoitus kasvaa kaikilla koulutusasteilla, ja peruspalvelujen rahoitus vahvistuu. Yhdenvertainen oikeus kokoaikaiseen varhaiskasvatukseen palautetaan kaikille lapsille, ja päivähoidon ryhmäkoot pienenevät.”

Marinin mukaan hallitus ottaa tosissaan vaativan tavoitteen 75 prosentin työllisyysasteesta.

Marin puolusti voimakkaasti myös ilmastonmuutoksen vastaisia toimia. Hänen mukaansa se vaatii päätöksiä, joilla päästöjä vähennetään ja hiilinieluja vahvistetaan.

”Nämä päätökset pohjautuvat faktaan, eivät mielikuviin. Ja näistä päätöksistä kerrotaan ihmisille avoimesti ja ymmärrettävästi. Lisäksi korjataan virheellisiä väitteitä, joita esitetään.”

Marin sai sivustatukea hallituskumppaneilta. Vihreiden ryhmäpuheenjohtaja Emma Kari nosti esiin hallituksen naisjohtajien saaman myönteisen huomion maailmalla.

”Suomalaisten naisten nousu johtoon on levinnyt inspiroivana uutisena ympäri maailmaa.”

Karin mukaan maata johtavat nyt ”rohkeat naiset, jotka eivät väistä vastuutaan”.

Vasemmistoliiton ryhmänjohtajan Paavo Arhinmäen mukaan Marinin hallituksen suuriin tehtäviin kuuluu sosiaaliturvauudistuksen aloittaminen.

”Vaikka kysymys on niin isosta hankkeesta, että se jatkuu vielä seuraavallakin eduskuntakaudella, on jo tämän hallituksen aikana syytä odottaa välietappeja ja käytännön parannuksia sosiaaliturvaan.”

Rkp:n ryhmänjohtajan Anders Adlercreutzin mukaan ”konservatiiviopposition” esittämä kritiikki polttoaineveron korotuksesta ja ilmastopolitiikasta sekä väitteet maahanmuuton aiheuttamista ongelmista ovat huteria ja harhaanjohtavia suhteessa hallituksen toimiin.

”Asioiden asettaminen oikeisiin mittasuhteisiin on rehellistä politiikkaa, populismiin sortuminen ei.”

Marinin hallitus nimitettiin viime viikon tiistaina.

Viime torstaina järjestetyllä eduskunnan kyselytunnilla Marin ei ollut vastaamassa oppositiolle, sillä hän oli Brysselissä EU-huippukokouksessa.

Ensimmäiseksi varapuhemieheksi viime keskiviikkona valittu Antti Rinne oli ensi kertaa valintansa jälkeen johtamassa puhetta sen jälkeen kun keskustelu oli jatkunut pari tuntia. Ilmeisesti tästä hämmentyneenä sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) sanoi omassa puheenvuorossaan hallitusta ”Sanna Rinteen hallitukseksi”.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Idyllisessä peltomaisemassa seisoo surkea näky: Upea mökkialue rapistui Espoossa rötiskökyläksi, jota asukkaatkin välttelevät

  2. 2

   Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

  3. 3

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  4. 4

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  5. 5

   Nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä ja pääsee äärimmäisen häpeän tasolle – Miksi seksuaalikasvattaja hehkuttaa sitä?

   Tilaajille
  6. 6

   Miten vaarallinen Kiinasta leviävä koronavirus on? HS kokosi vastaukset neljään keskeiseen kysymykseen

  7. 7

   Kuvat kertovat hävityksestä: Puisto muuttui kaatopaikaksi Helsingissä

  8. 8

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  9. 9

   Suunnitelmat aselakien kiristämisestä saivat tuhannet amerikkalaiset aseistautuneina kaduille, mutta miksi oma ase on monille niin tärkeä?

   Tilaajille
  10. 10

   Lähes jokaisen kropassa on puolieroja, jotka voivat aiheuttaa yllättäviä vaivoja – Testaa, kuinka symmetrinen olet

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  2. 2

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  3. 3

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  4. 4

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  5. 5

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  6. 6

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  7. 7

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  8. 8

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  9. 9

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  10. 10

   Suosituimpien lihankorvikkeiden terveellisyydessä on isoja eroja – Ravitsemusterapeutti kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  6. 6

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  8. 8

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  9. 9

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  10. 10

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää