Politiikka

Päivi Räsänen on Arkadianmäen uskonsoturi: ”Raamattu opettaa joistakin asioista, että ne ovat Jumalan tahdon vastaisia”

Päivi Räsänen sanoo, ettei halua piilotella kantojaan. Kansanedustajan tärkein ohjenuora on Raamattu.

Päivi Räsänen on urallaan siinä vaiheessa, että hän alkaa olla yksi eduskunnan kokeneimmista kansanedustajista. Nyt on meneillään jo seitsemäs kausi kansanedustajana, millä hän nousee valtiopäiväkonkareiden kymmenen kärkeen.

Intoa riittää vuosienkin jälkeen. Kristillisdemokraatteja edustava Räsänen sanoo, että jos nyt pitäisi päättää, hän olisi seuraavissakin eduskuntavaaleissa ehdolla.

”Motivaatio ei ole yhtään vähentynyt. Olen työkykyinen, joten haluan tehdä työtä. Jos lääkärin työhön haluaisin palata, niin kovasti joutuisin itseäni kurssittamaan.”

Kulunut syksy on ollut Räsäselle hämmentävä. Poliisi on tutkinut kahta hänen kirjoitustaan sen selvittämiseksi, onko Räsänen loukannut niillä vähemmistöjä.

Toinen kirjoituksista oli kesäkuinen Twitter-viesti, jossa Räsänen kyseenalaisti kirkon osallistumisen seksuaalivähemmistöjen Pride-tapahtumaan ja ihmetteli, miten kirkon oppiperusta eli Raamattu sopii yhteen sen kanssa, että ”häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi”. Räsäsen käsityksen mukaan esitutkinta tästä kirjoituksesta on viety loppuun ja tapaus on siirtynyt syyttäjälle.

Toinen tapaus on moniulotteisempi, sillä se koskee Räsäsen vanhaa kirjoitusta viidentoista vuoden takaa. Luther-säätiön pamfletissa Räsänen muun muassa väitti, että homoseksuaalinen käyttäytyminen ei ole luomisjärjestyksen mukaista.

Valtakunnansyyttäjän mukaan on syytä epäillä, että asiassa on syyllistytty kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Tästä kirjoituksesta Räsästä ei ole vielä edes kuulusteltu, joten ratkaisu menee pitkälti ensi vuoden puolelle.

”Olin unohtanut jo koko kirjasen, mutta joku teki siitä rikosilmoituksen. Ihan samoja asioita olen kirjoittanut lukuisiin kirjoihin, ja voin sanoa vinkiksi, että tuoreempaakin tekstiä löytyy. Ajatuksenani on ollut tuoda esiin se, mitä Raamattu opettaa avioliitosta ja miehenä ja naisena elämisestä.”

Ihmetyttää, eikö Räsänen pitkällä parlamenttikokemuksellaan pysty olemaan loukkaamatta ihmisiä, jotka elävät eri tavalla kuin hän elää kristillisellä arvopohjallaan.

Räsänen seisoo edelleen kirjoitustensa takana, ei aio muuttaa niistä mitään eikä vaieta jatkossakaan. Hän sanoo silti, että tuomitsijan leima vaivaa häntä.

”Itselleni tärkeintä kristinuskossa on armon sanoma. Raamattu tuomitsee myös minut, minäkin olen syntinen. Ei minulla ole varaa tuomita muita. Mutta kansanedustajana joudun ottamaan kantaa lainsäädäntöön, puhutaanpa sitten avioliitosta tai abortista tai mistä tahansa muistakin kysymyksistä.”

”Lisäksi näistä pitää puhua. Raamattu opettaa joistakin asioista, että ne ovat Jumalan tahdon vastaisia. En ole halunnut piilotella kantojani.”

Räsänen toivoo, että hänen kirjoitustensa yhteydessä muistettaisiin sanan- ja uskonnonvapaus. Hän pitää kiinni oikeudestaan olla kristittynä Raamatun kanssa samaa mieltä – ja myös sanoa sen julki.

Räsäsen uskonnollinen järkähtämättömyys kumpuaa nuoruudesta asti. Hänen lapsuudenkotinsa ei ollut tavanomainen: Räsänen asui Konnunsuon vankilan alueella, sillä hänen isänsä oli vankilan tilanhoitaja.

”Vankilaympäristö varmaan vaikutti minuun: rikoksen ja rangaistuksen, syyllisyyden ja armon käsitteet tulivat jo pienenä tutuiksi. Ympäristössä oli myös voimakkaita hengellisiä vaikutteita, oli pyhäkoulua, ja vankien keskuudessa oli herätystä.”

Räsäsen voimakas hengellinen herääminen yllätti ja vähän huolestuttikin hänen vanhempiaan, sillä koti ei ollut erityisen uskonnollinen. Nuoruuden usko oli palavaa, sen sanomaa piti kertoa kaikille. Lääkäriksi opiskellessaan Räsänen oli mukana lähetystoiminnassa ja rimputteli iltaisin ovikelloja Helsingin opiskelija-asuntoloissa.

”Boksilähetystyö oli minun juttuni. Se oli tärkeä koulu siinä mielessä, että eri alojen opiskelijoiden kanssa tuli väittelyä ja haastamista. Jouduin itse käymään läpi omaa uskoani ja vastaamaan samoihin hankaliin kysymyksiin, joita yhä kysytään.”

Opiskeluaikojen lähetystyöstä löytyi myös aviomies Niilo, joka toimii nykyisin Kansanlähetysopiston rehtorina. Päivi Räsänen itse ei kuulu mihinkään kirkon herätysliikkeeseen, mutta käy Kansanlähetyksen jumalanpalveluksessa joka sunnuntai.

Räsänen oli ajatellut pysyä kantaaottavana lääkärinä, joka vastusti julkisesti aborttia ja kantoi huolta 1990-luvun laman seurauksista, mutta häntä pyydettiin mukaan kristilliseen liittoon, nykyisiin kristillisdemokraatteihin. Myös puoliso puski Räsästä eteenpäin politiikkaan ja eduskuntavaaliehdokkaaksi.

”Muistan, kun ajoimme joskus eduskuntatalon ohi, ja hän sanoi kiusoitellen, että siellä on tuleva työpaikkasi. Kun myöhemmin lähdin puolueen puheenjohtajaksi, mieheni jäi viideksi vuodeksi koti-isäksi. Näin ison perheen kanssa on ollut ihan välttämätöntä, että hän on aina tukenut.”

Sanna Marinin (sd) hallituksen nuoruuden ja naisvaltaisuuden hehkutus mietityttää Räsästä.

”Toivon, ettei annettaisi sellaista viestiä, ettei keski-ikäisillä ja vanhemmilla ole enää mahdollisuutta esimerkiksi ministeriksi. Työelämässä on ikärasismia, eikä hallituksen pidä tahtomattaankaan luoda sitä kuvaa, että nuoret laitetaan etusijalle. Meidän pitäisi saada aikaan asennemuutos työelämässä, että ikääntyviäkin arvostettaisiin, ja poliittisen johdon olisi hyvä antaa siihen mallia.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Päivi Räsänen


 Syntyi 1959 Sonkajärvellä. Asuu Riihimäellä.

 Kansanedustaja Hämeen vaalipiiristä. Kristillisdemo­kraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

 Oli sisäministerinä vuodet 2011–2015.

 Johti kristillisdemokraatteja 2004–2015.

 Koulutukseltaan lääketieteen lisensiaatti. Toimi lääkärinä vuoteen 1995 asti.

 Naimisissa, viisi lasta ja kuusi lastenlasta.

 Harrastaa murtomaahiihtoa.

 Täyttää 60 vuotta torstaina 19. joulukuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  2. 2

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  3. 3

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  4. 4

   Osalla ihmisistä lihakset eivät kasva kuntosalilla, osalla ne kasvavat hämmästyttävän hyvin: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  5. 5

   Radiojuontaja joutuu ottamaan Pukki-tatuoinnin takapuoleensa, löysi kuitenkin lupauksestaan porsaanreiän

  6. 6

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  7. 7

   Lähtöisin lepakoista ja lähellä sarsia: Tällainen on Kiinassa leviävä koronavirus

  8. 8

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  9. 9

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  10. 10

   Suosituimpien lihankorvikkeiden terveellisyydessä on isoja eroja – Ravitsemusterapeutti kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  4. 4

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  5. 5

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  6. 6

   Verkossa yllytetään tekemään lastensuojelu­ilmoituksia rasismin vastustajasta – tämä perättömästä ilmoituksesta seuraa

  7. 7

   Auto teki hätäjarrutuksen Tomi Lamminperän 3-vuotiaan pojan eteen: Nyt isä vaatii kävelyteillä kaahailtavaa ”rallia” kuriin Martinlaaksossa

  8. 8

   The New York Times nimesi poikkeuksellisesti kaksi suosikkiaan Yhdysvaltain presidentiksi, ja tällä kertaa lehden valinnalla voi olla tavallista suurempi merkitys

  9. 9

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  10. 10

   Lihasten meneminen maitohapoille on myytti, sanoo tutkija – Hapotuksen tunne voi kuitenkin kertoa olennaisen asian treenaajan kunnosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää