Politiikka

Valemedia MV-lehden puuhamiehet perustivat ”Toimittajaliiton”, jonka taustalla on Venäjä-yhteyksistään tunnettu Johan Bäckman

Ukrainan separatistialueiden ja Kremlin linjan tukijana profiloitunut Johan Bäckman on aiemminkin perustanut yhdistyksen erehdyttääkseen ihmisiä. Uuden ”toimittajaliiton” taustalle kytkeytyy suojelupoliisin estämä radiokanavakauppa.

Suomen toimittajien ammattijärjestö Journalistiliitto on saanut kuluvalla viikolla häiriökseen yhdistyksen, joka on pyrkinyt esiintymään esimerkiksi sosiaalisessa mediassa virallisena ammattijärjestönä.

Todellisuudessa ”Toimittajaliitoksi” itsensä nimittäneen yhdistyksen perustajana on toiminut jo kolme vuotta sitten Venäjä-yhteyksistään tunnettu oikeussosiologian dosentti Johan Bäckman.

Yhdistyksen hallitukseen on nimitetty marraskuun lopussa aiemmin maahanmuuttovastaisen MV-lehden julkaisusta vastannut Juha Korhonen, MV-lehden julkaisusta nykyään vastaava Janus Putkonen sekä kolmas henkilö, joka on vieraillut Ukrainan separatistialueilla toistuvasti.

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho kuvaili Talouselämä-lehdessä yhdistyksen perustamien sivujen tekstiä sanalla ”puppu”.

”Se on disinformaation ja valheiden levittämistarkoituksessa perustettu kyhäelmä, jonka tarkoitus on aiheuttaa epävarmuutta ja pelkoa ja horjuttaa yhteiskuntarauhaa”, Aho sanoi.


Bäckman on toiminut vastaavalla tavalla aiemminkin.

Vuonna 2016 hän perusti kahden ystävänsä kanssa yhdistyksen, jonka nimi oli harhaanjohtavasti Eurooppalainen hybridiosaamiskeskus. Tuolloin julkisuudessa oli vastikään kerrottu, että Suomeen perustetaan hybridiuhkien tunnistamiseen ja torjuntaan keskittyvä EU:n osaamiskeskus.

Patentti- ja rekisterihallitus pyysi valtioneuvoston kanslialta lausuntoa Bäckmanin perustaman yhdistyksen nimestä. Nimi todettiin liian erehdyttäväksi. Nyt Bäckmanin yhdistyksen nimi on Euroopan riippumaton hybridiuhkien tutkimuskeskus yhdistys ry. Se on toiminut julkaisijana muun muassa pamfletissa, jossa väitetään Euroopan unionin käyvän infosotaa Venäjää vastaan ja kutsunut Suomessa toimivien lähetystöjen edustajia kuuntelemaan Helsingissä vierailleen venäläisen kansalliskiihkoilija Aleksandr Duginin esitystä.

Toimittajaliitoksi itsensä nimittänyt yhdistys on rekisteröity nimellä Suomen vapaa sana riippumaton toimittajayhdistys ry. Yhdistysrekisterissä se kertoo verkkosivujensa osoitteeksi sivuston, joka nimi muistuttaa erehdyttävästi Journalistiliittoa mutta maapääte eli domain on eri.

Yhdistyksen perustamilla sivuilla on erilaisia yhteydenottolomakkeita, joilla voisi ilmiantaa itselleen epämieluisia uutisia, liittyä ”sananvapausneuvostoon” tai hankkia jonkinlaisen toimittajakortin.

Viestipalvelu Twitter on kieltänyt Toimittajaliiton tilejä nopeasti. Twitter ei toimintaa kommentoinut, mutta sen käyttöehdot kieltävät käyttäjiä erehdyttävän toiseksi tekeytymisen.


Yhdistyksen nykyisistä hallituksen jäsenistä Juha Korhonen on pienjulkaisija, joka on aiemmin julkaissut toista maahanmuuttovastaista sivustoa. Janus Putkonen vastasi Verkkomedia-sivuston julkaisemisesta vuoteen 2015 asti kunnes muutti Donetskiin. Siellä hän on perustanut erilaisia Donetskin kapinallishallinnon tukemia propagandasivustoja. MV-lehden päätoimittaja Putkosesta tuli keväällä 2019.

Kolmas henkilö on kauppatieteiden maisteri ja pyrkinyt keväällä 2019 eduskuntaan Itsenäisyyspuolueen listoilta Pirkanmaan vaalipiiristä tulematta valituksi. Sekä hänelle että Janus Putkoselle määrättiin maaliskuussa STT:n mukaan matkustuskielto Ukrainaan Venäjän tukemien separatistien hyväksi toimimisen takia.

Yhdistyksen ovat perustaneet Tampereella lokakuussa 2016 Johan Bäckman, parkanolainen Pispalan radion osakas Kauko Kallioniemi sekä Pispalan radion perustaja Pasi Komsi. Asia käy ilmi yhdistysrekisteriin toimitetusta perustamisasiakirjasta.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Voima-lehti vuonna 2017.

Kesällä 2016 Pasi Komsi työskenteli myös Tampereen seudulla vaikuttavalle paikallisradio Järviradiolle.

HS ei tavoittanut perjantaina Johan Bäckmania kommentoimaan uutista.

Kauko Kallioniemen yritys taas tarjosi Järviradiolle lähetyspalveluita. Kallioniemi on myös mukana yhdistyksessä, joka vastaa Komsin perustaman toisen paikallisradion toiminnasta. Kesällä 2016 Järviradiosta pyydettiin Komsia tuottamaan kanavalle talousuutisia.

Pian paljastui, että ohjelman nimi olikin Venäjän uutiset ja se sisälsi Venäjän valtion uutistoimistojen sähkeiden kääntämistä. Sosiaalisessa mediassa ohjelman nimiin perustetut tilit häiriköivät toimittajia ja jakoivat propagandaa. Tekijöiden arveltiin toimittavan sisällöt Komsille editoitaviksi ja kanavalla soitettaviksi Donetskista käsin. Donetskia ja Luhanskia hallitsevat Venäjän tukemat kapinalliset.

Aineistoa lähetettiin taajuudella, joka oli silloin Love FM-nimisen yrityksen hallussa. Love FM myös vuokrasi lähetystekniikkaa Järviradiolta.

Love FM:n omistajaksi kerrottiin amerikkalaismies nimeltä Trammel Brady Ford III, joka ei nimennyt päätoimittajaa kuten laki vaatii. Pasi Komsi kiisti olevansa päätoimittaja niin Yleisradiolle kuin HS:lle ja kertoi, että hänen nimeään käytettiin luvatta.

Talvella 2017 kävi ilmi, että Johan Bäckman yritti ostaa Love FM:n. Osakkeista olisi siirtynyt Bäckmanille 95 prosenttia. Lähetystoiminnassa omistusmuutokset kuitenkin edellyttävät, että ne hyväksytään lähetysluvat myöntävässä liikenne- ja viestintäministeriössä.

Bäckmanin ostohanketta ei hyväksytty. Suojelupoliisi katsoi, että määräysvallan muutos Love FM:ssa olisi vaarantanut kansallisen turvallisuuden. Näin Bäckman jäi ilman radiokanavaa.

Nykyään Pasi Komsi johtaa omaa paikalliskanavaan nimeltä Pispalan radio. Sen etusivulla on yhdysvaltalaisen Democracy Now -mediayhtiön logo. Kanava lähettää arkisin luvanvaraisesti Democracy Now:n tuottamia ohjelmia. Democracy Now on vasemmistolainen uutisyhtiö, mutta puolueettomien faktantarkistussivustojen mukaan se ei tuota valeuutisia.

”Erosin yhdistyksestä jo 2017 ilmoituksella, Kallioniemi erosi myös”, Komsi kertoi HS:lle torstaina.

”Alkuperäinen ajatus oli perustaa journalistiliiton tapainen freelance-yhdistys jossa kukin tekee omia juttujaan.”

Yhdistyksen sääntöjä ei ole Prh:n mukaan muutettu siitä, millaisina ne on merkitty yhdistysrekisteriin joulukuussa 2016. Niiden mukaan yhdistyksellä on virallinen nimi suomeksi, ruotsiksi ja venäjäksi. Yhdistyksen tarkoitus on tuottaa riippumattomia mediasisältöjä, tukea riippumattomia toimittajia ja edistää ilmaisunvapautta.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys hankkii ohjelma-aikaa, julkaisee sisältöjä tv:ssa, radiossa, verkossa ja painetussa mediassa sekä toimii yhteistyössä media-alan toimijoiden kanssa.

Komsin mukaan juuri tämä erimielisyys yhdistyksen tarkoituksesta oli hänen eroamisensa peruste.

”Bäckmanilla oli yhdistykselle ennemminkin jotain mediatuotantoajatusta kuin toimittajayhdistystoimintaa. Ehdotin itse, että eroan yhdistyksestä. Sovittiin, että hän etsii uuden hallituksen ja eroni myönnetään sen jälkeen. Tähän meni näköjään vähän aikaa.”

Syksyllä Bäckman ilmoitti Komsille, että uusi hallitus oli löytynyt. Myös Komsi joutui olemaan yhteydessä yhdistysrekisteriin, sillä hänet oli edelleen merkitty yhdistyksen yhteyshenkilöksi.

”Olen katsonut mitä yhdistys nyt tekee. Se ei ole ammattiyhdistystoimintaa, eikä uskottavaa.”

Pasi Komsi toimii Pispalan radion vastaavana toimittajana ja tekee samalla pelti- ja ilmastointiasennustöitä.

Johan Bäckman tuomittiin syksyllä 2018 Yleisradiossa toimittajana työskennelleen tietokirjailijan vainoamisesta vuodeksi ehdolliseen vankeuteen. Samassa kokonaisuudessa useista eri rikoksista sai tuomion myös MV-lehden perustaja ja ensimmäinen päätoimittaja Ilja Janitskin. Tuomiot eivät ole lainvoimaisia, sillä molemmat ovat valittaneet niistä hovioikeuteen. Hovioikeus antaa päätöksensä ensi vuonna.

Oikaisu 21.12. kello 12.10: Yhdistyksen hallitukseen nimitetty kolmas henkilö ei ole insinööri vaan kauppatieteiden maisteri.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kirjeenvaihtajan kommentti: John Boltonin paljastus on uutis­pommi, joka voi muuttaa Trumpin oikeuden­käynnin kulkua

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisyrityksen teknologia tappaa koronaviruksia ilmasta – nyt kiiretilaus Kiinaan laittoi työvuorot uusiksi

  3. 3

   Moni suomalaislapsi on kasvatettu tavalla, joka murentaa itseluottamusta – Asiantuntijat kertovat, miksi tyyliä kannattaa muuttaa heti

   Tilaajille
  4. 4

   Kobe Bryant oli risti­riitainen super­tähti, joka saavutti kaiken – roolinsa hän erotti itse itselleen antamallaan lempinimellä

  5. 5

   Luisteluvalmentaja Mirjami Penttisen seuran hallitus erosi yllättäen: syynä seuran jakautuminen kahteen leiriin – osa vanhemmista tyrmistyi

  6. 6

   Karamellisoidusta sipulista syntyy huiman hyvä pastakastike, ja nopeimmillaan se valmistuu kymmenessä minuutissa

  7. 7

   Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen perussuomalaisten kansanedustajasta

  8. 8

   Uusi pysäköintihalli Töölössä seisoo lähes tyhjillään, emmekä me töölöläiset ihmettele sitä yhtään

  9. 9

   Fasismia tuli joka tuutista, joten Ilkka Malmberg vei poikansa katsomaan, mihin oikea fasismi johtaa – Kuukausiliitteen klassikko­juttu vie Auschwitziin

   Tilaajille
  10. 10

   Markus Tietäväinen jäi jumiin ”aavemaiseen” Wuhaniin ja kertoo, minkälaista on opiskelijan arki eristetyssä miljoona­kaupungissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Koripallolegenda Kobe Bryant on kuollut – yhdeksän henkeä vaatineessa helikopteriturmassa kuoli myös Bryantin tytär

  2. 2

   Fasismia tuli joka tuutista, joten Ilkka Malmberg vei poikansa katsomaan, mihin oikea fasismi johtaa – Kuukausiliitteen klassikko­juttu vie Auschwitziin

   Tilaajille
  3. 3

   Moni suomalaislapsi on kasvatettu tavalla, joka murentaa itseluottamusta – Asiantuntijat kertovat, miksi tyyliä kannattaa muuttaa heti

   Tilaajille
  4. 4

   HS-analyysi: Maailmassa on kaksi Sanna Marinia – yksi supersankari ja yksi kuilun partaalla horjuva pääministeri

   Tilaajille
  5. 5

   Uusi pysäköintihalli Töölössä seisoo lähes tyhjillään, emmekä me töölöläiset ihmettele sitä yhtään

  6. 6

   ”Läksyt stressaavat”, nuori kertoi, mutta sitten paljastui todellisuus, joka veti ammattilaisenkin vakavaksi – HS vietti illan suositulla chat-kanavalla, jossa näkyy nuorten ahdistus ja hätä

   Tilaajille
  7. 7

   Sata vuotta sitten New Yorkin yläluokkaa palveli oireeton kokki Mary Mallon, joka oli historian kenties pahin suurtartuttaja: isäntäperheet sairastuivat vuorotellen vaaralliseen tautiin

  8. 8

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  9. 9

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  10. 10

   Kobe Bryant oli risti­riitainen super­tähti, joka saavutti kaiken – roolinsa hän erotti itse itselleen antamallaan lempinimellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  2. 2

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  3. 3

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  4. 4

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  5. 5

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  6. 6

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  7. 7

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  8. 8

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  9. 9

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  10. 10

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  11. Näytä lisää