Politiikka

Tiedätkö, mitkä puolueet ovat Suomen hallituksessa? HS-gallupissa vain neljä kymmenestä suomalaisesta vastasi oikein

HS-gallupin puhelinhaastatteluissa pyydettiin suomalaisia nimeämään nykyiset hallituspuolueet. Vain 40 prosenttia vastaajista osasi nimetä kaikki viisi.

Tämä juttu alkaa poikkeuksellisesti tietovisalla. Merkitse alta ne puolueet, jotka mielestäsi ovat Suomen hallituksessa:Montako tiesit? Jos sait kaikki oikein, kuulut vähemmistöön. HS:n teettämän kyselyn mukaan vain 40 prosenttia suomalaisista osaa nimetä kaikki puolueet, jotka ovat tällä hetkellä hallituksessa.

HS testasi suomalaisten poliittista tietämystä TNS Gallupin toteuttamalla puhelinkyselyllä. Sama kysely toteutettiin viimeksi loppuvuodesta 2012, jolloin tuolloin hallitusvastuussa olleet kuusi puoluetta osasi nimetä hieman nykyistä harvempi eli 34 prosenttia vastaajista.

Nyt tehdyn kyselyn perusteella erityisesti nykyisen hallituskoalition pienemmät puolueet ovat monelle hankalia nimetä. Hallitus aloitti kesäkuussa, ja vaikka pääministeri vaihtui Antti Rinteestä (sd) Sanna Mariniin (sd) joulukuussa, hallituspuolueet pysyivät samoina.

HS:n kyselyn mukaan Sdp:n ja keskustan tietää hallituspuolueiksi yli 80 prosenttia suomalaisista mutta huomattavasti pienemmän Rkp:n selvästi harvempi.

Toisaalta osa vastaajista luuli nykyisten oppositiopuolueiden olevan hallitusvastuussa. Sekä kokoomusta, perussuomalaisia että kristillisdemokraatteja luuli hallituspuolueiksi noin joka viides vastaaja.

Myös oman suosikkipuolueen asema on osalle epäselvä. Perussuomalaisten kannattajista 23 prosenttia luuli oman puolueensa olevan hallituksessa. Vastaavasti kokoomuksen kannattajista vain 13 prosenttia uskoi kokoomuksen olevan hallituksessa.

Näin tulokset jakautuivat (juttu jatkuu grafiikan jälkeen):


Mitä tuloksista sitten pitäisi ajatella? Kertovatko tulokset puutteista suomalaisten yleissivistyksessä?

Vaalitutkimuksia pitkään tehnyt Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund ei pidä päätulosta erityisen huonona.

”Suomalaisilla on selvästi tietämystä siitä, mitkä puolueet ovat hallituksessa ja mitkä oppositiossa. Esimerkiksi päähallituspuolueet ovat melkein kaikilla selvillä”, Grönlund sanoo.

Päätuloksen sijasta Grönlundin huomio kiinnittyy eroihin eri vastaajaryhmien välillä. Suurin erottava tekijä on ikä. HS:n kyselyssä 18–24-vuotiaista kaikki hallituspuolueet osasi nimetä vain 18 prosenttia. Yli 65-vuotiailla sama osuus oli 59 prosenttia.

”Sukupolvien välinen ero on aika huikea”, Grönlund sanoo.

Sama ilmiö on huomattu tutkimuksissa aiemminkin, mutta syyt eivät Grönlundin mukaan ole täysin selvillä. Vaalitutkimuksista kuitenkin tiedetään, että tapa, jolla nuoret saavat tietoa politiikasta, muuttuu vanhempia ikäryhmiä nopeammin.

”Nimenomaan nuorten äänestäjien kohdalla sosiaalinen media on melko tärkeäkin ja perinteisten medioiden seuraaminen on vähentynyt. Ehkä juuri puolueet ja niiden olemus ovat asioita, jotka eivät oikein somen kautta välity”, Grönlund sanoo.

”Perinteisen edustuksellisen demokratian seuraamisen lisäksi on muutakin, seurataan Greta Thunbergiä ja muuta vastaavaa. Hallituksen muodostaminen voidaan ehkä kokea etäisemmäksi, vaikka se tietysti järjestelmän kannalta on oleellista.”

Iän lisäksi eroja on myös sukupuolten välillä. Miehistä kyselyssä kaikki hallituspuolueet osasi nimetä 45 prosenttia vastaajista, kun naisilla sama osuus jäi 35 prosenttiin.

Vastaavia eroja on huomattu myös aiemmin. Esimerkiksi vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen tehdyssä vaalitutkimuksessa noin 70 prosenttia osasi nimetä tuolloisia vaaleja edeltäneen valtiovarainministerin (Sdp:n Antti Rinne). Miehistä vastauksen tiesi 75,9 prosenttia, naisista 66,2 prosenttia.

Ero on osin mysteeri, sillä naiset äänestävät miehiä vilkkaammin. Grönlundin mukaan aiemmasta tutkimuksesta myös tiedetään, että äänestyspäätökset perustuvat tietoon.

Helsingin yliopiston yleisen valtio-opin professorin Hanna Wassin mukaan kansainvälisissä vertailuissa eroa on selitetty esimerkiksi sillä, että miehet vastaavat kyselyihin naisia useammin arvaamalla. Naiset siis sanovat miehiä rehellisemmin, että eivät tiedä vastausta.

Kansainvälisiä vertailuja tekemässä olleen Wassin mukaan suomalaisten poliittinen tietämys on näissä tutkimuksissa ylipäänsä hyvää.

”Enemmänkin ongelma on ollut, että on vaikea löytää kysymyksiä, jotka olisivat suomalaisille tarpeeksi vaikeita”, Wass sanoo.

Politiikan tutkimuksessa on Wassin mukaan viime aikoina ylipäänsä vähennetty poliittisen tietotason mittaamista, koska sen muodostumista on vaikea erottaa muista tekijöistä. Esimerkiksi vanhempien ikäryhmien paremmalta näyttävä tietämys saattaa johtua siitä, että eläkeläisillä on muita enemmän aikaa seurata uutisia.

”Yleisesti ottaen meillä ihmiset ovat tietäväisiä ja kartalla politiikasta. Se mikä jää tämän alle on kuitenkin eri väestöryhmien erot”, Wass sanoo.

HS:nkin kyselyssä tulotaso näytti korreloivan sen kanssa, miten hyvin vastaaja hallituspuolueet tunsi. Wass ottaa tähän yhdeksi selitykseksi ”informaatiomiljöön”, joka vaihtelee esimerkiksi ammattiaseman mukaan.

”Monessa toimistotyössä on mahdollista pitää erilaiset uutisvahdit päällä koko päivän ja seurata töidenkin lomassa vaikkapa uutisia. Toisissa töissä tähän taas ei ole mahdollisuutta, eikä politiikkakaan ole välttämättä niin läsnä vaikkapa lounaspöydässä ja muissa keskusteluissa.”

Wassin mielestä sosiaalinen media ja esimerkiksi kansalaisaloitteet ovat toisaalta tasoittaneet tällaisia sosioekonomisia eroja. Niiden kautta entistä useampi pääsee mukaan yhteiskunnalliseen keskusteluun, vaikka se ei suoraan omassa elinpiirissä olisikaan arkipäiväistä.

Toisaalta some myös mahdollistaa isojen maailmanlaajuisten kysymysten seuraamisen siellä, missä niihin todella vaikutetaan, Wass sanoo. Jos ajattelee näin, Suomen puolueet eivät välttämättä ole kiinnostuksen ykköskohde.

”Meidän hallituksemme ei välttämättä ole globaalien kysymysten osalta se keskeisin toimija”, Wass sanoo.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Kantar TNS haastatteli tutkimusta varten puhelimitse 1 008:aa henkeä. Otos edustaa 18 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaa pois lukien.

 Haastattelija luetteli puolueet tutkimukseen osallistuneille satunnaisessa järjestyksessä.

 Tutkimustulosten virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkijat selvittivät, miten yksi perhe sairastui koronavirukseen, ja tapaus kyseenalaistaa Kiinan version epidemian leviämisestä

  2. 2

   Kone vahvistaa tehneensä tarjouksen saksalaisesta kilpailijastaan – Toteutuessaan kauppa olisi Suomen taloushistorian suurin

  3. 3

   Perheessä rahat eivät kuulu vain sille, joka ne on tienannut, sanoo tutkija – On olemassa malli, jolla tulot ja menot jaetaan puolisoiden kesken reilusti

   Tilaajille
  4. 4

   Petteri Orpo määritteli kokoomuksen uusiksi – onko puolue siirtymässä oikealle?

   Tilaajille
  5. 5

   Näissä ammateissa tienataan yli 6000 euroa kuussa – HS:n palkkakone kertoo 346 ammatin palkat

   Tilaajille
  6. 6

   Juutalaisvastaisuus lisääntyy Suomessa, sanoo tutkija – ”Aika huomattavalla osalla suomalaisista on antisemitistisiä näkemyksiä”

  7. 7

   Neljävuotiaan pojan Espoossa kadottaneet lastenhoitajat saivat rikostuomiot

  8. 8

   EU alkaa lennättää kansalaisiaan Kiinan Wuhanista koronaviruksen vuoksi, koneisiin pääsevät vain oireettomat

  9. 9

   Tutkijat yllättyivät: Koe-eläinten joukossa oli aivoton rotta, joka eli kuitenkin normaalisti

  10. 10

   Applen kuulokkeiden kysyntä on lisääntynyt voimakkaasti – niiden myynti on kasvanut suuremmaksi kuin monien suurten suomalaisten teollisuus­yhtiöiden liikevaihto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kobe Bryant oli risti­riitainen super­tähti, joka saavutti kaiken – roolinsa hän erotti itse itselleen antamallaan lempinimellä

  2. 2

   Näissä ammateissa tienataan yli 6000 euroa kuussa – HS:n palkkakone kertoo 346 ammatin palkat

   Tilaajille
  3. 3

   Postin sekasorto on Helsingissä niin ankara, että taloyhtiöissä jaetaan jo kirjeitä harrastuspohjalta

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaisyrityksen teknologia tappaa koronaviruksia ilmasta – nyt kiiretilaus Kiinaan laittoi työvuorot uusiksi

  5. 5

   Moni suomalaislapsi on kasvatettu tavalla, joka murentaa itseluottamusta – Asiantuntijat kertovat, miksi tyyliä kannattaa muuttaa heti

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkijat yllättyivät: Koe-eläinten joukossa oli aivoton rotta, joka eli kuitenkin normaalisti

  7. 7

   Töölössä lähes tyhjillään seisovan pysäköintihallin johtaja: ”Hintoja ei tulla muuttamaan”

  8. 8

   Proteiiniruuan suosiminen näkyy jätevesissä, ja seuraukset ovat Itämerelle synkät

  9. 9

   Tutkijat selvittivät, miten yksi perhe sairastui koronavirukseen, ja tapaus kyseenalaistaa Kiinan version epidemian leviämisestä

  10. 10

   Kirjeenvaihtajan kommentti: John Boltonin paljastus on uutis­pommi, joka voi muuttaa Trumpin oikeuden­käynnin kulkua

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  2. 2

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  3. 3

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  6. 6

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  7. 7

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  8. 8

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  9. 9

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  10. 10

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää