HS-analyysi: Vuoden 1981 vääntö pääministeri Koiviston kanssa sai Kekkosen ymmärtämään voimiensa hupenemisen: ”Minussa ei ole enää entistä terää!”

Ylen esittämä Koivisto-sarja nosti pintaan vuoden 1981 dramaattiset tapahtumat. Niiden tulkinnasta on syntynyt kiista kirjailija Jari Tervon ja keskustan entisen konkaripoliitikon Paavo Väyrysen välille. HS:n pitkäaikainen politiikan toimittaja Unto Hämäläinen kirjoittaa analyysissään oman näkemyksensä tapahtumista.

Presidentti Urho Kekkonen ja pääministeri Mauno Koivisto Neuvostoliiton suurlähetystössä vietetyssä YYA-sopimuksen 33. vuosipäivän juhlassa huhtikuussa 1981.

30.12.2019 16:22 | Päivitetty 30.12.2019 16:50

 Kirjailija Jari Tervo ja tohtori, konkari­poliitikko Paavo Väyrynen ovat ajautuneet sana­harkkaan (HS 26.12 ja 29.12.) kevään 1981 tapahtumista. Tervon toimittamassa Koivisto-televisio­sarjassa kerrotaan, miten presidentti Urho Kekkonen ja pääministeri Mauno Koivisto (sd) ottivat mittaa toisistaan. Väyrysen mielestä sarjan antama kuva presidentin ja pääministerin valtataistelusta on väärä. Hänen mukaansa kyse olikin demarien sisäisestä väännöstä, jossa riitapuolina olivat pääministeri Mauno Koivisto ja Sdp:n puheenjohtaja Kalevi Sorsa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat