Politiikka

Energiateollisuus varoitti lämmön katkeamisesta kodeilta Sähköliiton lakon vuoksi – Sähköliitto ja sähkön­jakelu­yhtiöt kiistävät

Sähköliiton tukilakot alkavat torstaina illalla. Sähköliiton mukaan lakkoa on nyt rajattu niin, että ”yksikään koti ei jää kylmäksi tukilakkojen takia”.

Sähköliitto kiistää Energiateollisuuden esittämän uhkakuvan, että Sähköliiton tukilakot voisivat johtaa lämpöjen katkeamiseen kotitalouksilta ja sairaaloilta länsirannikolla.

Energiateollisuuden yrityksiä edustava järjestö paheksui torstaina julkaisemassaan tiedotteessa Sähköliiton tukilakkoja, jotka alkavat torstaina illalla.

Energiateollisuuden mukaan lakot aiheuttavat sen jäsenyrityksissä ”merkittävää vaaraa ja vahinkoa asiakkaille länsirannikolla”. Tiedotteessa varoitettiin myös, että tukilakkojen vuoksi kaukolämmön piirissä olevat kiinteistöt voivat jäädä ilman lämmitystä.

”Tämä koskee kotitalouksia, sairaaloita ja muitakin palvelulaitoksia. Tukilakot voivat katkaista energian toimitukset myös asiakkaina olevilta yrityksiltä ja keskeyttää näissä tuotannon”, sanoi Energiateollisuuden työmarkkinoista vastaava johtaja Kari Laaksonen.

Työntekijöitä edustavan Sähköliiton mukaan tukilakkoja on kuitenkin rajattu niin, että kaukolämmön jakelu jatkuu normaalisti. Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti moittii Energiateollisuutta lakon vaikutusten liioittelusta.

”Yksikään koti ei jää kylmäksi tukilakkojen takia, vaan niitä on rajattu koskemaan muita töitä kuin kaukolämmön jakelua eli esimerkiksi kunnossapitoa ja huoltotöitä. Näin kannamme vastuuta”, Väntti sanoo HS:lle. Hän myöntää, että samalla rajaus vie myös terää työtaistelulta.

”Olemme kuitenkin osoittaneet, kuinka laajat vaikutukset jäsentemme työllä on”, Väntti sanoo. Hän vakuuttaa myös, ettei lakkoja ole peruttu ja kaukolämmönjakelurajaukset ovat voimassa toistaiseksi, mutta lähinnä lakko kohdistuu teollisuuteen.

Tukilakkojen on ilmoitettu alkavan tänään torstaina kello 22 ja jatkuvan 30. tammikuuta kello 22:een asti.

Lakkojen piirissä ovat sähkönjakeluyhtiöt Aurora Tornio, Kokkolan Energia, VSV Energia ja Tornion Voima. Nämä yritykset toimittavat energiaa, sähköä ja lämpöä, paitsi suurille Teknologiateollisuuden jäsenyrityksille myös kotitalouksille ja esimerkiksi sairaaloille.

Sekä Kokkolan Energian että VSV Energian verkkosivuilla vakuutetaan, että toiminta jatkuu normaalisti lakosta huolimatta.

”Kokkolan Energia Oy varautuu toimittamaan kaukolämpöä kokkolalaisille normaalisti poikkeustilanteesta huolimatta”, ilmoittaa Kokkolan Energia.

”Sähköliiton joulun alla ilmoittamista Energiateollisuuden jäsenyrityksien tukilakoista huolimatta Uudenkaupungin kaukolämpöverkko toimii ja palvelee asiakkaitaan normaalisti”, sanoo sivuillaan VSV Energia.

”Lakko ei koske meitä, vaan meillä on henkilöstö normaalisti töissä”, vahvistaa tuotantojohtaja Mika Salo HS:lle.

Jo aiemmin Energiateollisuus on huomauttanut, että sillä ja Sähköliitolla on työehtosopimus voimassa 31. maaliskuuta 2020 saakka.

Laaksosen mukaan tukilakkojen syynä ovat Sähköliiton järjestöpoliittiset tavoitteet teknologiateollisuuden alalla.

”Täysin ulkopuoliset joutuvat kärsimään lakoista. Työrauhajärjestelmä tulisi saada välittömästi täysremonttiin, jotta tällaisilta selkkauksilta vältyttäisiin jatkossa”, Laaksonen sanoo.

Sähköliitto antoi 19. joulukuuta uuden työtaisteluvaroituksen samoihin Teknologiateollisuus ry:n 12 jäsenyritykseen, joissa oli jo tuolloin käynnissä liiton neliviikkoinen lakko.

Lakon piirissä ovat muun muassa Uudenkaupungin autotehdas, SSAB:n Raahen ja Hämeenlinnan terästehtaat, Outokummun terästehdas ja kaivos Torniossa sekä Bolidenin Kokkolan sinkkitehdas. Uuden lakon myötä tukitoimet laajenevat koskemaan neljää tehtaille energiaa tuottavaa voimalaitosta.

Sähköliiton mukaan lakossa on kyse teollisuuden sähköalan työntekijöiden asemasta ja edustuksesta työpaikoilla.

Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti vakuutti HS.fi:n haastattelussa 23. joulukuuta, että liitto aikoo taistella olemassaolostaan viimeiseen asti.

Niinpä jo ilmoitetun uuden, tammikuun loppuun asti kestävän lakon ja tukitoimien perään on luvassa yhä lisää työtaisteluita, mikäli työnantajien edustaja ei suostu sähkömiesten vaatimuksiin.

Sähköliitto on esittänyt, että sen jäsenillä olisi työnantajan eli Teknologiateollisuuden jäsenyrityksissä oman luottamusmiehen tai vastaavan edustajan valintaoikeus. Teknologiateollisuuden jäsenyrityksissä työskentelee noin 1  500 Sähköliiton jäsentä.

Teknologiateollisuus on vedonnut siihen, ettei työehtosopimusjärjestelmän kannalta ole mahdollista, että jonkin muun liiton kuin työehtosopimuksen solmineen liiton edustaja toimii luottamusmiehenä.

Kaksi vuotta sitten sitten Teknologiateollisuus ja SAK:lainen Teollisuusliitto sopivat sisällyttävänsä sähkötyöntekijöiden työehdot keskinäiseen työehtosopimukseensa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsissa on kehitetty huippuvahva nuuska vain Suomen markkinoille, epäilee päihdejärjestö – ”Se on halpaa, liikkuu nopeasti katukaupassa ja päätyy nuorten käsiin”

  2. 2

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  3. 3

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  4. 4

   Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

  5. 5

   Työhaalareissa ei pitäisi olla asiaa julkiseen liikenteeseen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

  2. 2

   Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

  3. 3

   Jari Sillanpään syytteestä uutta tietoa: Tilasi hierojan kotiinsa ja harrasti tämän kanssa seksiä, paikalla ollut lapsi otti kuvia tilanteesta

  4. 4

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  5. 5

   Etelä-Espoon ratsastuskoulua epäillään eläinsuojelurikoksista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää