Presidentin puhe ja rasismia vastustava kansalaisliike luovat toivoa, kun viha ja raivokas sivistymättömyys nousevat - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Kolumni

Presidentin puhe ja rasismia vastustava kansalaisliike luovat toivoa, kun viha ja raivokas sivistymättömyys nousevat

Nousussa ovat taas samat vihan aatteet, jotka syöksivät maailman sotaan 80 vuotta sitten, kirjoittaa Yrjö Rautio kolumnissaan.

Julkaistu: 3.1. 7:06
Kuvituskuva

Kuva: Aku Isotalo

Uutta kylmää sotaa, terrorismia, sotia, pakolais­virtoja, vihan, rasismin ja oikeisto­populismin nousua. 2010-luvun saldo oli synkkä. 2020-luvun saldosta voi tulla vieläkin synkempi.

Mutta toivoakin on. Ainakin osa päättäjistä ja kansalaisista on nousemassa synkkää kehityskulkua vastaan. Siitä kertovat muun muassa presidentti Sauli Niinistön ryhdikäs uudenvuoden puhe ja Silakkaliikkeen synty.

Toisen maailmansodan päättymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 75 vuotta. Neljäkin uutta sukupolvea on ehtinyt syntyä sodan kokeneen sukupolven jälkeen. Se, miksi sotaan jouduttiin, ja mitä sota oli, on ehtinyt painua unhon yöhön.

Niinpä nousussa ovat taas samat vihan aatteet, jotka syöksivät maailman sotaan 80 vuotta sitten. Ne ovat vain pukeutuneet uusiin vaatteisiin.

Oikeistopopulismin ja kiihkonationalismin vyöryn alle on jäämässä moni ihmiskunnan kannalta elintärkeä asia. Tärkein niistä on ilmastonmuutoksen hillintä. Joulun alla Madridissa pidetty YK:n ilmastokokous ei kyennyt päättämään muusta kuin siitä, että palataan asiaan vuoden kuluttua.

 Vihan kylvö ja raivokas sivistymättömyys tukahduttavat yrityksetkin käydä keskustelua.

Liberaali demokratia, oikeusvaltio, ihmisoikeudet ja sananvapaus ovat uhanalaisia yhä useammissa maissa. Vihan kylvö ja raivokas sivistymättömyys tukahduttavat yrityksetkin käydä keskustelua. Ihmiset pakenevat omaan todellisuuteensa, jolla ei useinkaan ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Näiden todellisuuksien, kuplien, etäisyyttä toisistaan kuvaavat runoilija Rudyard Kipling sanat: ”Itä on itää, länsi on länttä, eivätkä ne milloinkaan kohtaa”.

Ei kovin hyvältä näytä Suomessakaan.

Kannattaa varautua siihen, Perussuomalaiset on vuoden 2023 vaaleissa selvästi suurin puolue, ja Jussi Halla-aho (ps) muodostaa seuraavan hallituksen apupuolueinaan ainakin kokoomus ja kristillisdemokraatit.

Elämme totisesti merkillistä ja pahasti sairasta maailmanaikaa. Veikko Huovisen Havukka-ahon ajattelijan Konsta Pylkkänen pohti, että ilmassa on tulibasilleja, jotka tarttuvat kuivaan puuhun ja sytyttävät sen. Nyt tuntuu, että ilmassa on vihabasilleja, jotka tarttuvat mihin tahansa.

Viha leimahti esimerkiksi, kun Pirkka-Pekka Petelius pyysi anteeksi saamelaisilta ja romaneilta.

Näinä päivinä joutuu kysymään, kuinka alas voi ihminen vajota sekopäisessä vihassaan. Vieläkö alemmas kuin ne aikuiset, jotka jahtasivat joulun alla kahta aavikkoleiriltä pelastettua orpolasta kuin metsän pedot?

Juuri nyt on kaivattu mahdollisimman arvovaltaista poliitikkoa sanomaan: ”Jo riittää!” Uudenvuoden päivänä sellaisen vihdoin saimme. Presidentti Sauli Niinistö tuomitsi selkein sanoin vihan lietsojat ja viharikosten tekijät, maalittajat ja yksilön oikeuksien loukkaajat.

Presidentin viestin osoite oli nyt niin harvinaisen selvä. Kaikki tietävät keitä nämä vihan kylväjät ovat. Hän toivoi myös, että eri mieltä olevat pystyisivät kunnioittamaan toisiaan. Toivomukseen voi yhtyä – varauksin. Pitäisikö myös rasisteja ja näitä lapsenjahtaajia kunnioittaa? En minä ainakaan kykene.

Presidentin puhe luo toivoa siitä, että kansakunnan johtoporraskin on vihdoin heräämässä. Hänen esimerkkinsä rohkaissee muitakin poliitikkoja luopumaan opportunismistaan ja toimimaan niin kuin arvot ja omatunto neuvovat.

Kansalaisethan ovat jo heränneetkin – tai osa heistä. Siitä kertoo vihanlietsontaa ja rasismia vastustavan Silakkaliikkeen perustaminen ja nopeasti kasvava jäsenmäärä.

 Aina tieto on lopulta voittanut tietämättömyyden, sivistys sivistymättömyyden ja ihmisyys epäinhimillisyyden.

Mikä pysäyttäisi synkän ja vaarallisen kehityksen? Pelkäänpä, ettei aivan pian mikään. Ihmiskunta on aiemminkin oppinut vasta, kun on iskenyt kyllin kovasti päätään seinään. Toivon ja uskonkin, ettei nyt sentään tarvita aivan niin suurta hulluutta kuin 75–80 vuotta sitten.

Pelkään kuitenkin, että paljon pahaa ehtii vielä tapahtua ennen kuin järjen ja sivistyksen ääni taas kantaa yli mielipuolisen mölinän. Mutta lopulta se kantaa.

Ihmiskunnan historia ei ole edennyt suoraviivaisesti pimeydestä valoon eikä alhaalta ylös, vaan välillä päinvastaiseen suuntaan. Niin se tekee nytkin. Mutta aina tieto on lopulta voittanut tietämättömyyden, sivistys sivistymättömyyden ja ihmisyys epäinhimillisyyden.

Optimistina uskon, että tuskin joudumme odottelemaan uutta valistuksen sentään 1 600–2  000 vuotta. Suunnilleen niin kauanhan meni antiikin sivistyksen ajasta 1600- ja 1700-lukujen valistuksen aikaan.

Kirjoittaja on kokenut politiikan toimittaja, joka on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä.

Pirkka-Pekka Petelius pyytää nyt anteeksi romaneilta

Niinistö esittää uudenvuoden puheessaan huolensa ilmapiirin kiristymisestä Suomessa: ”Vihan kulttuuri ei kauas kanna”

Nopeasti kasvanut Silakkaliike vastustaa rasismia ja haluaa koota yhteen ihmiset, joilla on humaanit arvot – Miten humaanius määritellään, kysyy tutkija