Puolustusministeri Kaikkonen: Suomi pysyy Irakissa toistaiseksi – Nato-maat tukevat operaation jatkoa - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Puolustusministeri Kaikkonen: Suomi pysyy Irakissa toistaiseksi – Nato-maat tukevat operaation jatkoa

Yhteensä 26 maan operaation koulutustoiminta on päätetty keskeyttää. Suomi varautuu myös 78 sotilaansa evakuointiin. Sotilasliitto Naton lähettiläät tukivat maanantain kokouksessa operaation jatkoa.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen poistui hallituksen huoneesta eduskunnassa Helsingissä 16. joulukuuta 2019.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen poistui hallituksen huoneesta eduskunnassa Helsingissä 16. joulukuuta 2019. Kuva: Seppo Samuli / Lehtikuva

Julkaistu: 6.1. 11:58, Päivitetty 6.1. 19:20

Toistaiseksi yksikään maa ei ole ilmoittanut suunnitelmistaan vetäytyä Irakista, puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) kertoi maanantaina Helsingin Sanomille. Niin sanottuun OIR-operaatioon osallistuu kaikkiaan 26 maata, jotka ovat luovuttaneet sinne joukkojaan Irakin hallituksen pyynnöstä.

”Ulkomaisten joukkojen mahdollinen poisvetäminen edellyttäisi Irakin hallituksen päätöstä. Parlamentin suunnaltahan on jo pidempään kuultu kriittisiä kantoja ulkomaisten joukkojen osalta”, Kaikkonen kuvailee tilannetta.

Suomalaisia sotilaita on Irakissa kaikkiaan 78. Heistä kaksi kolmasosaa on reserviläisiä, loput kantahenkilökuntaa.

Irakissa olevien ulkomaisten sotilaiden asema nousi esiin, kun Irakin parlamentti kehotti maan hallitusta karkottamaan Yhdysvaltain johtaman liittouman sotilaat maasta. Suomen osasto on osa liittouman Irakin-joukkoja.

Vaatimuksen taustalla on Yhdysvaltain Irakissa tekemä lennokki-isku, jossa sai surmansa Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentaja Qassim Suleimani.

Irakin hallituksen on vielä hyväksyttävä sotilaiden karkotuspäätös. Virkaa tekevä pääministeri Adel Abdel Mahdi on aikaisemmin kertonut kannattavansa ulkomaalaisten joukkojen poistumista.

”Arvioimme parhaillaan, mitä Irakin parlamentin päätös käytännössä merkitsee. – – Päätöksen merkitys ja vaikutukset ovat kaikin puolin vielä epäselvät”, Kaikkonen vastasi maanantaina sähköpostilla kysymyksiin tilanteesta Irakissa.

Kaikkosen mukaan koko operaation koulutustoiminta on nyt päätetty keskeyttää.

”Joukkojen suojaustoimia on myös vahvistettu ja joukkojen liikkumista rajoitettu.”

Koulutustehtävissä olevien suomalaissotilaiden pääjoukon tukikohta sijaitsee Pohjois-Irakin kurdialueella Erbilissä.

Koulutustehtävissä olevien suomalaissotilaiden pääjoukon tukikohta sijaitsee Pohjois-Irakin kurdialueella Erbilissä. Kuva: Antti Hämäläinen

Jos Suomi päättäisi vetää sotilaansa Irakista, niin kaikki toimet koordinoitaisiin muiden osallistujamaiden ja yhteenliittymän kanssa. Kaikkosen mukaan maat eivät lähtökohtaisesti tee kriisinhallinnassa yksipuolisia ratkaisuja.

”Kaikissa operaatioissa on laadittuna suunnitelmat myös joukkojen nopean kotiuttamisen varalle. On selvää, että joukkojen ja niiden materiaalin kotiuttaminen kerralla olisi vaativa logistinen operaatio”, puolustusministeri kuvailee.

Kaikkosen mukaan valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunta on valmiudessa tarvittaessa käsittelemään tilannetta yhdessä presidentti Sauli Niinistön kanssa kanssa.

”Mikäli OIR-operaatio päättyisi koalition päätöksellä, suomalaisjoukkojen kotiuttaminen ei edellyttäisi Suomessa erillistä päätöstä. Muussa tapauksessa, eli mikäli Suomi päätyisi tekemään erillisen päätöksen joukkojensa supistamiseksi tai kotiuttamiseksi, tästä tehtäisiin kriisinhallintalain mukainen päätös”, Kaikkonen kertoo poliittisesta prosessista.

Tällöin valtioneuvosto kuulisi ensin eduskuntaa ja tekisi tämän jälkeen esityksen presidentille. Presidentti päättäisi joukkojemme vahvuuden muutoksista tai joukkojemme kotiuttamisesta.

”Mitään linjauksia etenemisestä ei ole vielä tehty. Seuraamme tilannetta tiiviisti”, Kaikkonen linjaa.

Suomen maavoimien operaatiopäällikkö prikaatikenraali Rami Saari kertoi STT:lle olleensa maanantaina yhteydessä Irakin suomalaisosaston komentajaan.

Suomen osaston pääjoukon tukikohta Irakissa sijaitsee Pohjois-Irakin kurdialueen Erbilissä.

”Siellä tilanne ja tunnelma oli normaali. Nyt he tarkistavat evakuoinnin suunnitelmat. Mutta suomalaisyksikkö valmistautuu myös siihen, että heidän koulutustehtävänsä Irakissa jatkuvat.”

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg Kuva: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Nato-maiden lähettiläät kokoontuivat Brysselissä maanantaina kriisikokoukseen pohtimaan sen johtaman Irak-operaation jatkoa. Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan kaikki Naton jäsenmaat ilmaisivat vahvan tukensa koulutusoperaatiolle, joka on tärkeä osa taistelua terroristiverkosto Isisiä vastaan.

Stoltelbergin ei kommentoinut Irakin parlamentin päätöstä sotilaiden karkotuksesta. Hän muistutti, että ”olemme maassa Irakin kutsusta”, ja Irakin hallituksen tukemana.

”Henkilöstön turvallisuus on tärkeintä, ja siksi olemme lopettaneet käytännön koulutustoiminnan paikan päällä. Olemme kuitenkin valmiita jatkamaan, kun tilanne niin sallii”, Stoltenberg sanoi tiedotustilaisuudessa kokouksen jälkeen.

Stoltenberg kertoi, että Nato-maat saivat kokouksessa Yhdysvaltojen katsauksen tilanteeseen. Stoltenbergin mukaan Nato-maat ovat yhtä mieltä siitä, että Iran ei saa saada haltuunsa ydinasetta ja että maa tuo rauhattomuutta seudulle.

Isku Suleimania vastaan oli kuitenkin vain ja ainoastaan Yhdysvaltojen oma päätös, Stoltenberg korosti.

Puolustusministeri Kaikkosen mukaan käsillä oleva tilanne antaa aihetta huoleen.

”OIR-operaation koulutus- ja neuvonantotoiminta on ollut tuloksellista, ja kansainvälisten joukkojen tuella on kyetty tukemaan Isisiltä vapautettujen alueiden vakauttamista ja helpottamaan alueen humanitaarista tilannetta. Toivomme, että Isisin toimintamahdollisuudet vaikeutuisivat entisestään, ja että kansainväliset joukot voisivat jatkaa toimintaansa Irakissa”, Kaikkonen kuvailee.

Kaikkonen katsoo, että jos operaatio jouduttaisiin nyt keskeyttämään, sillä olisi väistämättä vaikutuksia maan vakaudelle.

Suomen koulutusyhteistyö Irakissa saamassa jatkoa entisessä koossa: ”Isis on edelleen merkittävä uhka”

Seuraa uutisia tästä aiheesta