Politiikka

Ilo työehtoneuvotteluiden päänavauksesta jäi lyhyeksi: Kiky-tunneista kehkeytyi entistä isompi riita

Kiista kiky-tunneista uhkaa romuttaa vientivetoisen ”Suomen mallin”, jos kiky-tunnit poistuvat vain Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden sopimuksesta. Edessä voi olla sopimusten irtisanomisia myös julkisella sektorilla, ennakoi Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Neuvottelukierros uusista työehtosopimuksista sai pitkään kaivattua potkua viime viikonvaihteessa, kun ensimmäinen merkittävä sopimus syntyi vientiteollisuuteen niin sanottujen päänavaajaliittojen välille.

Ilo jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä tulkintaerimielisyys kilpailukykysopimuksen tuomasta työajan pidennyksestä eli kiky-tunneista kiristikin tunnelmia entisestään.

Työnantajat eivät halua luopua kiky-tunneista edes muilla vientialoilla, vaikka ne Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden sopimuksesta poistuivat. Vientialojen työntekijöiden vaihteleva kohtelu veisi uskottavuutta niin sanotulta vientivetoiselta neuvottelumallilta eli ”Suomen mallilta” ja jopa romuttaisi sen.

Esimerkiksi Paperiliiton ja Metsä­teollisuuden neuvottelijoilla oli tiistaina jo 33. tapaaminen. Teknologia­teollisuuteen viikon­loppuna saatu päänavaus­sopimus ei tuonut siihen vauhtia, koska työn­antaja pitää tiukasti kiinni kiky-tunneista, sanoo Paperi­liiton puheen­johtaja Petri Vanhala.

Metsäteollisuus ja Kemianteollisuus pitävät kiinni kiky-tunneista myös niin ikään kesken olevissa neuvotteluissa Teollisuusliiton kanssa. Lisäksi Teknologiateollisuus haluaa säilyttää kiky-tunnit toimihenkilöitten sopimuksissa.

Vielä lauantaina huokaistiin helpotuksesta, sillä koko työmarkkinakierroksen päänavaajien ja ”mallioppilaiden” neuvonpito oli kestänyt jo ennätyspitkään eli lähes viisi kuukautta.

Paineet olivat kovat puolin ja toisin, sillä muilla aloilla odotettiin kiivaasti osviittaa etenkin kiky-tuntien kohtalosta ja palkkojen korotusprosenteista. Uusien työtaisteluiden uhkakin oli ilmeinen.

Työnantajien Teknologiateollisuus ja työntekijöiden SAK:lainen Teollisuusliitto sinetöivät lauantaina vuoden 2021 marraskuun loppuun asti voimassa olevan sopimuksen.

Ellei paikallisesti paremmin sovita, palkat nousevat kaikilla yhteensä 2,7 prosenttia, minkä lisäksi työnantaja jakaa 0,6 prosentin suuruisen yritys- tai työpaikkakohtaisen erän. Myös palkkataulukkoja, lisiä ja korvauksia korotetaan yhteensä 3,3 prosenttia kahden vuoden aikana.

Päänavaajien uuteen sopimukseen kiky-tunteja ei enää sisällytetty.

Muutkin palkansaajajärjestöt haluavat seurata päänavaajien esimerkkiä, mutta työnantajien puolella on nyt alettu sitä vastustaa.

Perusteluna työntekijöiden erilaiselle kohtelulle työnantajien edustajilla on nyt se, että Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden sopimuksessa kiky-tunnit oli kirjattu työehtosopimuksen erilliseen lisäpöytäkirjaan, jonka Teollisuusliitto kertoi jo syksyllä 2018 irtisanovansa päättyväksi vuoden 2019 lopulla.

Teollisuusliitolla on kaikkiaan 33 sopimusta, joista viiteen se oli saanut neuvoteltua kiky-tunnit määräaikaisiksi. Näistä neljä muuta ovat ovat pienempiä kuin teknologia ja koskevat esimerkiksi autokorjaamoja sekä pelti- ja eristysaloja.

Työnantajien tulkinnan mukaan kiky-tunneista ei nyt edes neuvoteltu, eivätkä ne nyt poistuneet, vaan ne poistuivat jo viime vuoden lopulla eli syksyllä 2018 tehdyn irtisanomisen myötä viime vuoden lopussa.

”Kiky-tunteja ei siis nyt poistettu”, ojensi uutisoijia viikonvaihteessa Twitterissä johtaja Ilkka Oksala Elinkeinoelämän keskusliitosta EK:sta.

Julkisuuteen on tosin annettu pitkin syksyä aivan toisenlainen kuva.

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle linjasi vielä viime vuoden marraskuun lopulla, kuinka Teknologiateollisuus olisi nyt valmis vastaantuloon eli luopumaan kiky-tunneista nimenomaan Teollisuusliiton sopimuksessa, mikä tosin alentaisi tulevia palkankorotusprosentteja.

Viikonvaihteessa Teknologiateollisuus oli muotoillut tämän vastaantulon niin, että ”aiempaan sopimukseen sisältynyt työajan pidennys 24 tunnilla poistui 31.12.2019 Teollisuusliiton irtisanottua kiky-tunteja koskevan pöytäkirjan”.

Sen sijaan Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto iloitsi lauantaina, että kiky-tunneista päästiin nyt eroon, mikä oli uuden sopimuksen tärkein saavutus.

Viikonvaihteessa heräsikin kiivas väittely siitä, onko lopulta mitään väliä sillä sillä, onko kiky-tunnit kirjattu itse työehtosopimukseen vai sen liitteisiin.

”Pelkkää semantiikkaa. On ihan sama, mihin kikyt on kirjattu”, sanoo Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon ja Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Julkisella puolella, kuten kunnissa, valtiolla ja yliopistoissa, neuvottelut uusista sopimuksista alkavat virallisesti jo ensi viikon tiistaina, mutta tavoitteiden asetteluun päästäneen vasta helmikuun puolella. Nykyiset sopimukset esimerkiksi hoitajilla ja opettajilla päättyvät maaliskuun lopulla.

Luukkainen ennakoi, että myös julkisella puolella tullaan irtisanomaan voimassa olevia työehtosopimuksia ennen aikojaan, jotta varmistettaisiin tai edes mahdollistettaisiin kiky-tunneista eroon pääsy.

Ennen julkisen puolen neuvotteluja on kuitenkin vielä edessä joukko aiemmin keskeytyneitä teollisuuden neuvotteluita, ja helmikuun alussa koittaa sopimukseton tila myös kaupan aloilla.

Vaikka lauantaina hyväksytty Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton sopimus määrittelee noin 93 000 työntekijän palkat ja muut työehdot pariksi vuodeksi, jäljellä on vielä parin miljoonan muun palkansaajan työehdoista sopiminen kevään aikana.

Teknologiateollisuudessa kesken ovat yhä neuvottelut myös toimihenkilöitten sopimuksista. Tiistaina palattiinkin pöytään STTK:laisen ammattiliitto Pron kanssa.

Pron mukaan tiistain neuvottelut käytiin nyt rakentavassa hengessä, mutta ratkaisua ei vielä saavutettu. Neuvottelut jatkuvat perjantaina aamulla.

Pro tavoittelee jäsenilleen ostovoimaa ja kiky-sopimuksen mukaisen 24 tunnin työajan pidennyksen poistoa ilman kustannusvaikutuksia.

Teollisuusliitto puolestaan jatkaa tällä viikolla jo viime vuoden puolella alkaneita ja sittemmin keskeytyneitä neuvotteluita.

Sovitteluja ehdittiin käydä valtakunnansovittelijan johdolla teknologiasektorin lisäksi kemianteollisuudessa sekä mekaanisessa metsäteollisuudessa, joissa vanhat sopimukset päättyivät marraskuun lopussa.

Tiistaina Teollisuusliitto palasi neuvottelupöytään kemian perusteollisuudessa, muovituoteteollisuudessa ja kemian tuoteteollisuudessa sekä öljy-, maakaasu- ja petrokemianteollisuudessa.

Kemian alan neuvottelut Teollisuusliiton kanssa koskevat noin 20 000:ta työntekijää.

Teollisuusliitto jatkaa neuvotteluja myös mekaanisessa metsäteollisuudessa. Ne koskevat noin 10 000:ta työntekijää lähinnä sahoilla ja levyteollisuudessa. Tällä alalla oli Metsäteollisuuden julistama työsulku lakon vastatoimena 12.–18. joulukuuta.

Myös SAK:laisen Paperiliiton lokakuussa alkaneet neuvottelut Metsäteollisuuden kanssa ovat sujuneet tahmeasti.

”Olimme koolla tänäänkin, ja seuraava palaveri on perjantaina”, sanoo Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala. Tiistain tapaaminen oli jo järjestyksessä 33.

”Kyllä kiky-tuntien poisto on nyt hyvin voimakkaasti esillä kaikissa pöydissä, mutta työnantaja ei ole valmis valmis purkamaan 24 tunnin työajanlisäystä”, Vanhala sanoo.

Muutenkin työnantaja pitää liiton neuvottelijoiden mukaan yhä kiinni ”kaikista työehtosopimusta heikentävistä tavoitteistaan”.

Liiton verkkosivuille kirjattiin jo, että Paperiliiton tes-neuvottelukunnalla on liiton hallituksen valtuutus katkaista neuvottelut ja ilmoittaa työtaistelu-uhista, jolloin siirryttäisiin sopimuksettomaan tilaan.

Seuraava suurempi sopimusten katkokohta on tammikuun loppu, jolloin päättyy esimerkiksi kaupan ja kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksia. Tässä joukossa ovat myös Alkon 1 500 myyjää.

Työntekijöiden puolesta neuvottelee Palvelualojen ammattiliitto Pam, jossa on kaikkiaan noin 220 000 jäsentä. Heistä suurin osa työskentelee vähittäiskaupassa, majoitus- ja ravitsemisalalla, kiinteistöpalveluissa tai vartioinnissa.

Työnantajia näissä neuvotteluissa edustavat lähinnä Palvelualojen työnantajat Palta ja Kaupan liitto.

Sovittua Pam sai jo Maran (Matkailu- ja ravintolapalvelut) kanssa hiihtokeskus- ja ohjelmapalvelualojen työntekijöitä koskevat uudet työehtosopimukset. Ne tosin koskevat vain noin 1 300:a työntekijää, mutta etenkin laskettelukaudella kyseessä on avainala, jolla lakotkaan eivät ole harvinaisia.

Pamin sopimuksissa kiky-tunteja on tehty vaihtelevin tavoin esimerkiksi viikon tai jakson työaikaa pidentämällä tai vapaapäivien määrää vähentämällä. Esimerkiksi siivoojille ja kiinteistönhoitajille kiky-tunnit sovittiin paikallisesti sovittavaksi.

Pamin aloista vain apteekin työntekijöillä oli mahdollisuus irtisanoa kiky-tunteja käsittelevän työehtosopimuksen lisäpöytäkirja, minkä he tekivätkin syyskuussa.

”Tietysti mekin haluamme päästä eroon kiky-tunneista kaikilla aloilla, mutta ratkaisumallien tulee olla erilaisia esimerkiksi niin, että palkattomat tunnit joko poistuvat tai niistä saadaan korvaus”, sanoo Pamin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen.

”Ongelma meillä on myös se, että sellaisia osa-aikaisia, jotka haluaisivat tehdä lisätunteja on paljon, mutta niistä pitää tietysti myös saada palkkaa”, Rönni-Sällinen sanoo.

Pamin työvoimatutkimuksen mukaan yli 19 000 osa-aikaista myyjää haluaisi tehdä kokopäivätyötä. Pam kertoo lisää alan tulevasta sopimuskierroksesta ja alan vetovoimasta keskiviikkona.


Oikaisu 7.1. klo 19.57: Minna Helle kommentoi työehtosopimusta lauantaina, ei perjantaina, kuten kuvatekstissä virheellisesti kerrottiin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  2. 2

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  3. 3

   Ivalon tautiepäilyt eivät ole koronavirusta

  4. 4

   Saamelaiset voittivat Ruotsin valtion korkeimmassa oikeudessa – Tutkija: Sopii ennakkotapaukseksi myös Suomessa

  5. 5

   Kolmevuotias poika lähestyi ”neron lukemia” älykkyystestissä, pääsi Mensan jäseneksi Britanniassa

  6. 6

   Luistelututkinnan todistaja kertoo HS:lle, mitä kuulemisissa tapahtui: Mirjami Penttisen ”kohtaaminen silmästä silmään oli raskasta”

  7. 7

   Suomalaisen urheiluvalmennuksen legenda Kalevi Tuominen on kuollut

  8. 8

   Keskiolut on poistunut keskuudestamme kaikessa hiljaisuudessa, sanoo tutkija – Oispa kaljaa -näyttelyssä voi jättää sille muistokirjoituksen

  9. 9

   The Wolf of Wall Street -elokuvassa esitetty pörssimeklari vaatii tuottajilta 300 miljoonan dollarin korvauksia – Kokee tulleensa huijatuksi

  10. 10

   Aurinko paahtoi Hakaniemessä olevan talon seinään edesmenneelle yritykselle haamumainoksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  2. 2

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  3. 3

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  4. 4

   Suomi putoaa muiden Pohjois­maiden kelkasta syntyvyydessä, eikä selitys löydy perinteisistä syistä: ”Jokin on menossa väärään suuntaan”, sanoo ruotsalais­professori

  5. 5

   Kummitus ajoi siivoojan ulos: Helsingin ja Vantaan rajalla on tehdas, jossa kukaan ei halua olla öisin töissä

  6. 6

   Matkailupomo Kalevi Keihänen näki enemmän suomalaista örveltämistä kuin ehkä kukaan muu – Konkurssin jälkeen hän haukkui sekä miesten viinapään että naisten seksimoraalin

   Tilaajille
  7. 7

   Aurinko paahtoi Hakaniemessä olevan talon seinään edesmenneelle yritykselle haamumainoksen

  8. 8

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  9. 9

   Luistelututkinnan todistaja kertoo HS:lle, mitä kuulemisissa tapahtui: Mirjami Penttisen ”kohtaaminen silmästä silmään oli raskasta”

  10. 10

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  6. 6

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  7. 7

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  8. 8

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  9. 9

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  10. 10

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää