Politiikka

Puolustusvaliokunnan Kanerva: Suomalais­sotilaiden tilanne Irakissa lienee rauhan­turva­historian vaarallisin

Tanska kertoi siirtävänsä joukkojansa Irakista Kuwaitiin. Myös Saksa on siirtänyt osan joukoistansa. Ulkoministeriön tämänhetkisten tietojen mukaan yksikään OIR-operaation maa ei kuitenkaan olisi vetämässä joukkojaan Irakista kokonaan ja pysyvästi.

rac
Eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsenillä ei ole vaatimuksia suomalaissotilaiden kotiuttamisesta Irakista Iranin Erbilin tukikohtaan kohdistaman iskun jälkeen, kertoo puolustusvaliokunnan puheeenjohtaja Ilkka Kanerva (kok).

Valiokunta keskusteli Irakin tapahtumista ylimääräisessä kokouksessaan torstaina.

Kanerva kuvasi kokouksen jälkeen järjestetyssä lehdistötilaisuudessa suomalaissotilaiden tilannetta Irakissa luultavasti Suomen rauhanturvahistorian kaikkein vaarallisimmaksi.

”Tilanne, jossa Suomi osana kansainvälistä yhteisöä toimii tuon kaltaisissa olosuhteissa, mitä tällä haavaa on Erbilissä, lienee meidän rauhanturva- tai kriisinhallintahistoriamme kaikkein vaarallisin”, hän sanoi.

Kaikki osapuolet haluavat nyt kuitenkin Kanervan arvion mukaan välttää sen, että kriisi alueella kärjistyisi edelleen. Kymmenen vuoden työ Isisin vastaisessa taistelussa valuisi muutoin hiekkaan, hän sanoi.

Kanerva totesi samalla, että akuutti tilanne on nyt ohi ja että sotilaiden turvallisuuden takaamiseen on kiinnitettävä vastaisuudessakin paljon huomiota.

”Tilanne on nyt rauhoittunut, mutta kukaan ei kykene takaamaan sitä, miten tästä eteenpäin mennään. Koston kierre on edelleen reaalinen ja se voi ilmetä monella eri tavalla [--] ja monilla eri maantieteellisillä alueilla”, Kanerva sanoi.

”Suomalaisten tilanne siellä on hyvin hallinnassa.”

Eduskunta on istuntotauolla, mutta puolustusvaliokunta kokoontui torstaina käsittelemään Iranin ja Yhdysvaltain kiristyneiden välien vuoksi dramaattiseksi muuttunutta tilannetta. Valiokunnan kuultavana oli asiantuntijoita.

Suomi osallistuu Irakissa Yhdysvaltojen johtaman koalition kriisinhallintaoperaatioon, Operation Inherent Resolveen (OIR) noin 80 sotilaalla. Sotilaat keskittyvät koulutuksen antamiseen.

Iran iski tiistain ja keskiviikon välisenä yönä ohjuksin Yhdysvaltojen käyttämään Erbilin tukikohtaan, josta käsin suomalaissotilaat toimivat. Suomalaisia sotilaita ei loukkaantunut iskuissa.

OIR-operaation koulutustoiminta on ollut sunnuntaista alkaen keskeytettynä turvallisuussyistä.

Iranin isku oli vastaus Yhdysvaltojen lennokki-iskuun, jolla se surmasi Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentajan Qassim Suleimanin viime viikon perjantaina Irakissa.

Muun muassa Saksa on kertonut sijoittavansa osan operaatiossa toimivista sotilaistaan turvallisuussyistä uudelleen lähimaihin tilanteen kärjistyttyä.

Tanskan yleisradio DR kertoi torstaina, että myös Tanska on siirtänyt sata sotilastaan Irakista Kuwaitiin turvallisuustilanteen vuoksi. Maahan jää vielä 30 tanskalaissotilasta.

Yksikönpäällikkö Sari Rautio ulkoministeriöstä sanoo, että ministeriön tämän hetken tietojen mukaan yksikään Irakin OIR-operaatiossa toimivista maista ei olisi vetämässä joukkojaan kokonaan pois. Ministeriö on koonnut tietoa ja keskustellut muiden maiden edustajien kanssa aktiivisesti viime päivinä.

”Kaikki koalition jäsenet ovat sitä mieltä, että on tärkeää pystyä jatkamaan Isisin vastaista toimintaa ja tätä OIR-operaatiota. Siihen kaikki ovat nyt sitoutuneet”, Rautio sanoo.

Raution käsitys on, että saksalaisten ja tanskalaisten linjausta vastaavia väliaikaisia tai osittaisia siirtoja voi tulla, mutta yksikään maa ei olisi tämän hetken tilanteessa poistumassa kokonaan.

”Se, mitä nyt tiedetään on, että kaikki koalition jäsenet ovat sitoutuneet siihen, että työ jatkuu.”

Suomi on osallistunut OIR:n toimintaan vuodesta 2015 lähtien. Tavoitteena on ollut kehittää Irakin ja Irakin Kurdistanin turvallisuusjoukkojen omaa kykyä torjua Isis sekä tukea turvallisuuden ja vakauden palauttamista alueella. Koulutustoiminnan jatkosta päätettiin Suomessa viimeksi ennen vuodenvaihdetta.

Koko Irakissa olon aikana Suomi on kouluttanut yhteensä noin 5 700 sotilasta, joista 5 000 on peshmerga-sotilaita ja 700 Irakin asevoimien sotilaita.

Suomalaissotilaiden joukossa on niin Puolustusvoimien kantahenkilökuntaa kuin reserviläisiäkin. Heitä työskentelee kouluttajina, suojausosastossa ja esikuntatehtävissä aina puoli vuotta kerrallaan. Suomalaisilla oli aktiivinen rooli sotilasneuvonantajina muun muassa 2017 Mosulin kaupungin takaisin valtaamisessa.

HS kertoi Erbilin suomalaissotilaiden toiminnasta laajemmin lokakuussa.

Lue lisää: Jo 4 500 peshmergataistelijaa sotii suomalaisopein, ja on todennäköistä, että heitä päätyy sotaan Turkkia vastaan


Näin suomalaispoliitikot kommentoivat Iranin ohjusiskua keskiviikkona:

”Suomi tuomitsee Iranin tekemät ohjusiskut, joita on kohdistettu myös alueella toimiviin rauhaa turvaaviin joukkoihin”, viestittää tasavallan presidentti Sauli Niinistö presidentin kanslian julkaisemassa lausunnossa.

”Kansainvälisen yhteisön on tehtävä kaikkensa, että väkivallan kierre katkeaa.”

Myös pääministeri Sanna Marin (sd) tuomitsi iskut Twitterissä julkaisemassaan lausunnossa.

”Suomi tuomitsee Iranin tekemät ohjusiskut ja edellyttää, että Iran antaa selvityksen toimistaan. Suomalaisten joukkojen turvallisuus on varmistettava”, hän kirjoitti.
Marin oli keskiviikkona Ruotsissa vierailulla, jolla hänen oli määrä tavata Ruotsin pääministeri Stefan Löfven.

Iran ampui tiistain ja keskiviikon välisenä yönä ohjuksia kahteen tukikohtaan, joihin on sijoitettu Yhdysvaltain ja sen liittolaisten joukkoja. Toinen tukikohdista sijaitsee Erbilissä, jossa suomalaiset sotilaat toimivat koulutustehtävissä osana Yhdysvaltojen johtamaa koalitiota Operation Inherent Resolvea (OIR).

Suomalaisia ei vahingoittunut iskuissa. He olivat suojautuneena pommisuojaan tapahtumien aikana, maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Rami Saari kertoi HS:lle aiemmin.

Iranin isku oli kohdistettu Yhdysvaltain joukkoja vastaan. Tilanne alueella on kärjistynyt sen jälkeen, kun Yhdysvallat teki Irakissa lennokki-iskun, jossa surmattiin Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentaja Qassim Suleimani.

Presidentti Niinistön mukaan Suomi on tilanteen operaatiolle aiheuttamista vaikutuksista yhteydessä muihin alueen kriisinhallintaoperaatioihin osallistuviin maihin.

”Suomi tulee edellyttämään, että Iranin viranomaiset antavat täyden selvityksen toimistaan”, Niinistön lausunnossa todetaan koskien suomalaisten tilannetta.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) arvioi, että tilanne Irakissa on kärjistynyt ja muuttunut entistä vakavammaksi Iranin iskujen myötä. Kaikkonen katsoo, että suomalaisen koulutustoiminnan jatkoa Irakissa on arvioitava yhdessä Yhdysvaltojen johtaman koalition kanssa.

”Tilanne kärjistynyt ja muuttunut entistä vaka­vammaksi. Operaation jatko­mahdollisuuksia arvioitava yhdessä koalition kanssa. Suomalaisten turvallisuudesta huolehdittava”, Kaikkonen kirjoitti keskiviikkona aamupäivällä Twitterissä.
Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) pitää yllättävänä sitä, että Iran teki iskun itse eikä käyttänyt liittolaisiaan iskun tekemiseen. Kanerva sanoo STT:lle, että Iran on viime vuosina käyttänyt likaisen työn tekemiseen liittolaismaidensa sotilaallisia tai puolisotilaallisia joukkoja.

Iran ampui keskiviikon vastaisen yön aikana 22 ohjusta kohti kahta Irakissa sijaitsevaa amerikkalaisjohtoisen liittouman käyttämää tukikohtaa.

Toisena yllättävänä piirteenä Kanerva pitää sitä, että iskut eivät näyttäneet aiheuttavan tuhoja eikä kuolonuhreja ole tullut. Kanerva sanoo, että tästä herää kysymys, oliko Iranin tarkoituskin antaa vain varoituslaukauksia.

Muutoin Kanerva arvioi, että isku oli ”valitettavan looginen seuraus kaikesta siitä, mitä tapahtui viime viikon perjantaina”. Yhdysvallat surmasi perjantain vastaisena yönä Iranin korkea-arvoisen kenraalin Qassem Suleimanin.

”Oli aika selkeästi enna­koitavissa, että tämän­kaltainen isku tapahtuu”, Kanerva sanoo STT:lle.

Kanerva sanoo, että ennen kuin suomalaisjoukkojen mahdollisesta vetämisestä tehdään päätös, pitää olla tarkka arvio siitä, mitä alueella oikeasti tapahtuu ja mitä on tapahtumassa.

”Kansainvälinen yhteisö on tässä luonnollisesti hyvin tärkeässä roolissa. Tuntuisi oudolta, jos Suomi tekisi ratkaisun kansainvälisesti mandatoidun operaation osalta erikseen itse.”

Kanervan mukaan tarvittaessa pohditaan, pitääkö puolustusvaliokunta kutsua erikseen kuultavaksi suomalaisjoukkojen tilanteesta.

Jos Suomessa tehdään poliittinen päätös joukkojen vetämiseksi, sen toimeenpanoon ei kulu paljon aikaa, Kanerva sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle ja kokonainen kortteli ei ollut saada unta

  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   Lidl tekemässä täyskäännöstä: Valmistelee omaa etuohjelmaa vastaukseksi S-etukortille ja Plussa-kortille

  4. 4

   Koronavirus on jo levinnyt Pohjois-Koreaan, kertovat lähteet: Epidemia suljetussa valtiossa voisi olla tuhoisa

  5. 5

   Pitäisikö Helsingin paraatipaikalle perustaa huumeiden käyttöhuoneita? Poliitikot pitävät Oodin tapahtumia osana laajempaa ilmiötä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Image: Sibelius-Akatemiassa seksuaalista häirintää, nöyryyttämistä sekä opettajien ja opiskelijoiden välisiä suhteita

  5. 5

   Maa katoaa rivitalon alta Tampereella: ”Olen tätä uumoillut jo jonkin aikaa”, sanoo asukas

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  6. Näytä lisää