Politiikka

Presidentti Niinistö pitää Iranin ja Yhdysvaltojen konfliktia äärimmäisen vakavana –”Voima ja voimankäyttö on tullut takaisin”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei ota toistaiseksi suoraa kantaa suomalaisten sotilaiden mahdolliseen kotiuttamiseen Irakista. Hän toivoo selvyyttä Irakin parlamentin linjaukseen koskien ulkomaalaisia joukkoja. Lisäksi Iranilta halutaan selvitys Erbilin tukikohtaan kohdistuneesta iskusta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei ota toistaiseksi suoraa kantaa suomalaisten sotilaiden mahdolliseen kotiuttamiseen Irakista Iranin tiistain ja keskiviikon välisenä yönä tekemien iskujen jälkeen.

Niinistö sanoo keskustelleensa asiasta ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) kanssa ja toivovansa ennen mahdollisia päätöksiä selvyyttä kahteen kysymykseen.

Ensimmäinen on, mitä Irakin parlamentin sunnuntainen linjaus koskien ulkomaalaisten joukkojen läsnäoloa maassa tarkoittaa käytännössä. Toiseksi Niinistö toivoo Iranilta selvitystä Irakiin tehdyistä iskuista suomalaisten sotilaiden osalta.

Nämä kysymykset Suomi aikoo selvittää, Niinistö sanoo.

”Irakissa isku kohdistui Yhdysvaltojen tukikohtaan, mutta kun siellä on myös suomalaisia kriisinhallintatehtävissä, niin herää kysymys siltä osin. Tällä kriisinhallintajoukolla, meidän joukollamme, ei ole mitään tekemistä tuon Iranin ja Yhdysvaltojen välisen ristiriidan kanssa”, Niinistö sanoo HS:lle.

”Me olemme tietenkin huolestuneita omiemme turvallisuudesta.”

Iran ampui tiistain ja keskiviikon välisenä yönä ohjuksia kahteen tukikohtaan, joihin on sijoitettu Yhdysvaltain ja sen liittolaisten joukkoja. Toinen tukikohdista sijaitsee Erbilissä, jossa suomalaiset sotilaat toimivat koulutustehtävissä osana Yhdysvaltojen johtamaa koalitiota, Operation Inherent Resolvea (OIR).

Suomalaisia ei vahingoittunut iskuissa. Suomalaisjoukon vahvuus on noin 80 sotilasta, mutta heistä osa oli tiettävästi vielä iskun aikaan lomilla.

Iranin isku seurasi Yhdysvaltain Irakissa tekemää lennokki-iskua, jossa surmattiin Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentaja Qassim Suleimani. Irakin parlamentti kehotti Suleimanin surman seurauksena viime sunnuntaina maan hallitusta karkottamaan Yhdysvaltain johtaman koalition sotilaat maasta.

Tämän linjauksen seurauksista ja merkityksestä olisi nyt Niinistön mukaan saatava selvyys ennen kuin suomalaisten tilanteeseen voi ottaa kantaa.

”Irakin parlamentin päätöksestä on kovin paljon epäselvyyttä. Jos tilanne on niin, että niin sanottu isäntämaa ilmoittaa, että vieraat eivät enää olekaan tervetulleita, niin se on tietysti vakavasti otettava asia”, Niinistö sanoo.

Hänen mukaansa Suomi harkitsee kantaansa joukkojen mahdolliseen kotiuttamiseen ensi sijassa yhdessä koalition kanssa.

Tämä tarkoittaisi, ettei Suomi ainakaan keskiviikon tietojen valossa olisi tekemässä nopeita omaehtoisia linjauksia.

”Meillä on tietenkin koalition kanssa keskinäinen yhteys ja ensisijaisesti me keskustelemme kaikista asioista koalition kanssa, kumppanien kanssa”, Niinistö sanoo.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoi myöhemmin keskiviikkona keskustelleensa muun muassa Irakin ja Iranin ulkoministerien kanssa.

”Halusimme selvityksen siitä, miksi kansainväliset terrorismin vastaiseen toimintaan osallistuvat kriisinhallintajoukot valittiin ohjusiskun kohteeksi”, Haavisto kertoi HS:lle. Lisäksi Haavisto kertoi Iranin ulkoministerille tuomitsevansa iskut.

Haaviston mielestä Iranin ulkoministeri ymmärsi Suomen näkökulman ja viesti meni perille.

Suomalaiset sotilaat ovat toimineet Irakissa koulutustehtävissä vuodesta 2015 alkaen. Toiminnan tavoitteena on ollut kehittää Irakin ja Irakin Kurdistanin turvallisuusjoukkojen omaa kykyä torjua terroristijärjestö Isisin toimintaa sekä tukea turvallisuuden ja vakauden palauttamista alueella.

Niinistö painottaa, että Yhdysvaltojen ja Iranin välille kehkeytynyt konflikti on erillinen tästä toiminnasta. Suomi on toisin sanoen ajautunut erilaisiin olosuhteisiin kuin minne se aikanaan lähti.

”Niinhän tässä on käynyt, että tavallaan koalition ulkopuolella ja koalitiotehtävien ulkopuolella on Yhdysvallat ja Iran tuossa kriisissä. Se on tässä toinen ulottuvuus täysin irrallaan koalition toiminnasta”, Niinistö sanoo.

”Hyvä kysymys on, että kuinka Yhdysvallat ajattelee pitävänsä toimintansa koalitiossa ja sitten oman kriisitoimintansa – joka on kahdenvälistä – erillään toisistansa”, hän jatkaa.

Niinistö luonnehtii Yhdysvaltojen ja Iranin välille kehkeytynyttä konfliktia ”äärimmäisen vakavaksi” ja toivoo kaikilta osapuolilta tilanteessa malttia. Kansainvälisen yhteisön tulee tehdä kaikkensa, jotta vältyttäisiin tilanteen eskaloitumiselta, hän painottaa.

Niinistön mukaan tilanne heijastaa laajemmin suurvaltapolitiikan viime vuosien kehitystä, jossa voimankäyttö on jälleen korostunut.

”Olemme, ikävä kyllä joutuneet havaitsemaan, tuolla menneellä vuosikymmenellä, että voima ja voimankäyttö on tullut takaisin. Maailma on ihan eri näköinen kuin kaksikymmentä vuotta sitten.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  2. 2

   Hotelli Tornin 11. kerroksessa oli huone, jonne asiakkailla ei ollut asiaa – Sinne piilotettua kätköä suojeltiin salaisella hälytysnapilla

  3. 3

   Helsinkiläinen demaripoliitikko saa syytteen petoksesta: ”En tiedä asiasta mitään”

  4. 4

   Asiakas meni 50 euron hammas­tarkastukseen ja sai liki 200 euron laskun – Hammas­lääkäri­asemien toiminta poikii valituksia

   Tilaajille
  5. 5

   Diplomi-insinööri Sonja Heikkilä yllyttää luopumaan yksityisautoista ja ennustaa, mitä Helsingin liikenteeseen seuraavaksi tupsahtaa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläinen demaripoliitikko saa syytteen petoksesta: ”En tiedä asiasta mitään”

  2. 2

   Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  3. 3

   Jasper Pääkkönen näytteli pääroolia 22 miljoonaa euroa maksaneessa tv-sarjan pilotissa, jota kukaan ei tule näkemään: ”Tuntuu raadolliselta ja rajulta”

   Tilaajille
  4. 4

   Peter Nygård päätti hiljaisuutensa raiskausväitteistä

  5. 5

   Koronavirus vaati Italiassa seitsemännen kuolon­uhrin, tartunnan saaneita yli 200 – Milanolais­hotellin virkailija HS:lle: ”Nyt lähtee yli 200 euron huone kahdeksalla­kympillä”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  6. Näytä lisää