Rauhanturvaajat kummeksuvat Ilkka Kanervan väitettä siitä, että suomalaissotilaiden tilanne Irakissa on rauhanturva­historian vaarallisin - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Rauhanturvaajat kummeksuvat Ilkka Kanervan väitettä siitä, että suomalaissotilaiden tilanne Irakissa on rauhanturva­historian vaarallisin

Ilkka Kanervan mukaan hänen arvionsa oli ”ajatuksellinen sitaatti siitä, mitä kuulemisessa tuli esille.”

Luutnantti Tuomas tarkkaili marraskuussa 2011 tilannetta, kun suomalaissotilaiden Pasi-miehistönkuljetusvaunu oli ajanut ojaan kapinallisten tukialueena tunnetussa Charar Bolakin piirikunnassa Pohjois-Afganistanissa Isaf-rauhanturvajoukkojen ja Afganistanin armeijan yhteisoperaatiossa. Kuva: Sami Sillanpää / HS

Julkaistu: 9.1. 18:26, Päivitetty 9.1. 19:12

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) arvioi valiokunnan kokouksen jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa torstaina, että suomalaissotilaiden tilanne Irakissa lienee Suomen rauhanturvahistorian kaikkein vaarallisin.

Rauhanturvaajaveteraanit olivat kommentista yllättyneitä.

Suomen rauhanturvaajaliiton hallituksen jäsen Aki Harju kertoo, että suomalaisten rauhanturvaajien suljetussa Facebook-ryhmässä Kanervan Irakin kärjistävää vaarallisuusnäkemystä on kommentoitu ”aika voimakkaasti”.

”Että ei se ehkä ihan näin ole.”

Esimerkiksi Kyproksella kuoli kaksi suomalaista, Libanonissa pahoinpideltiin suomalaista komentajaa Venni Hakalaa ja kidnapattiin suomalaissotilaita, ja Afganistanissa rauhanturvaajat jopa joutuivat ampumaan puolustuksekseen, Harju listaa.

Suomalaiset rauhanturvaajat partioivat Libanonin ja Israelin välisen sinisen linjan Libanonin puolella joulukuussa 2013. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Hän muistuttaa siitä, että Irakin tuoreet iskut eivät ole aiheuttaneet onnettomuuksia suomalaisille.

Suomalaisia rauhanturvaajia on ollut erilaisissa operaatioissa vuodesta 1956 lähtien.

Heistä 17 on kuollut operatiivista palvelustehtävää suorittaessaan.

”Se oli ajatuksellinen sitaatti siitä, mitä kuulemisessa tuli esille”, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva vastaa HS:lta kuulemaansa rauhanturvaajien kritiikkiin.

”Kun saimme iskusta tiedon kansainvälisistä lähteistä, niin kyllä se oli totinen paikka. Jos olisi osunut kohdalle, mikään ei olisi estänyt sitä etteikö uhreja olisi tullut. Ja sitä uhrilukua ei kukaan tiedä.”

Kanerva sanoo suhtautuvansa ymmärryksellä rauhanturvaajien kritiikkiin, mutta painottaa silti tapahtuneen iskun mahdollista vaarallisuutta.

”En minä nyt siinä ihan omiani pannut. Tämä on sen verran vakava paikka.”

Rauhanturvaajaliiton Aki Harju on itse ollut yhdeksällä komennuksella eri rauhanturvatehtävissä.

Hän kertoo, että sotilaiden käsitykset vaarallisimmista kohteista voivat vaihdella sen mukaan, missä kukin on itse palvellut ja mitä on joutunut kokemaan.

”Mikä on vaarallisin paikka – sen tietää vain se, joka on siellä ollut. Ja se ei puhu.”

Henkilökohtaisesti Harju sanoo pitäneensä Afganistania miinojen ja muiden vaarojen takia eniten riskejä sisältäneenä operaationa.

”Mutta Kabulissakin oppi lukemaan aluetta. Tiesi, että jos katu on tyhjä, joka normaalisti on vilkas, sinne ei kannata mennä.”

Suomalaisia rauhanturvaajia on ollut eri operaatioissa 1956–2019 noin 56 800 henkilöä.

Heistä 49 on menehtynyt rauhanturvaoperaatiossa. 17 rauhanturvaajaa kuoli operatiivista palvelustehtävää suorittaessaan, puolustusministeriöstä kerrotaan.

Muut 32 rauhanturvaajaa menehtyivät palvelussuhteen aikana pääasiassa liikenneonnettomuuksissa tai kuolivat sairauskohtauksiin.

Viimeisin rauhanturvaajan menehtymiseen johtanut tapahtuma operaatiossa on vuodelta 2011.

Puolustusvaliokunnan Kanerva: Suomalais­sotilaiden tilanne Irakissa lienee rauhan­turva­historian vaarallisin