Politiikka

Pääministeri Sanna Marin vierailee tänään Virossa – Vierailu voi laukaista Virossa sisä­poliittisia jännitteitä, tutkija arvioi

Pääministeri Sanna Marin joutui joulukuussa keskelle Viron sisäpoliittista myrskyä, kun Viron sisäministeri haukkui tätä myyjätyttöseksi. Marinin vierailu voi paljastaa enemmän Viron sisäpoliittisista jännitteistä kuin Suomen ja Viron välisistä suhteista, Viron ulkopoliittisen instituutin johtaja arvioi.

Pääministeri Sanna Marin (sd) on tehnyt tällä viikolla ensimmäiset ulkomaanvierailunsa pääministerinä. Ensimmäisen matkan hän teki perinteiden mukaisesti Ruotsiin, ja tänään perjantaina Marin vieraili Virossa.

Vierailunsa aikana Marin tapaa Viron pääministerin Jüri Ratasin ja presidentin Kersti Kaljulaidin.

Marin ja Ratas pitävät yhteisen tiedotustilaisuuden kello 15.30. HS näyttää tilaisuuden suorana lähetyksenä.

Marinin vierailu ajoittuu eriskummalliseen hetkeen Suomen ja Viron suhteissa. Viron sisäministeri Mart Helme kutsui joulukuussa Marinia myyjätyttöseksi ja arveli sosiaalidemokraattien hautovan punaista kostoa sisällissodan hengessä.

Kansainvälisen kohun ja Virossa sisäpoliittisen myrskyn aiheuttaneet möläytykset eivät ole vielä täysin unohtuneet, sanoo Viron ulkopoliittisen instituutin johtaja ja Turun yliopiston dosentti Kristi Raik.

”Olihan se pöyristyttävää puhetta virolaisen ministerin suusta”, Raik sanoo. ”Ratas tekee varmasti kaikkensa ottaakseen etäisyyttä näihin Helmen kommentteihin.”

Pääministeri Marin päätyi osaksi Viron sisäpoliittista kamppailua, kun liberaalit ja konservatiivit tekivät selväksi jakolinjojaan skandaalin kautta. Monet asettuivat tukemaan Marinia esimerkiksi kertomalla omasta työtaustastaan tai pyytämällä anteeksi Suomelta.

”Saa nähdä, miten tämä Viron sisäpoliittinen jännite näkyy Marinin vierailun aikana”, Raik sanoo.

Helmen möläytykset tuskin vakavasti vahingoittivat Suomen ja Viron suhteita, mutta niitä seurannut skandaali paljasti maiden arvomaailmojen eroja, Raik sanoo.

Virossa vastakkain ovat liberaalit ja konservatiivit, mutta keskipiste yhteiskunnassa on huomattavasti enemmän konservatiivinen kuin Suomessa, mikä näkyy esimerkiksi sukupuolten välisessä tasa-arvossa ja muun suvaitsevaisuuden rajoissa. Koko puoluekenttä on myös enemmän oikeistolainen.

Marinin edustamalle vasemmistolaisuudelle ei Virossa oikeastaan ole kannatusta, Raik sanoo. Viron sosiaalidemokraattinen puolue ei nauti suurta suosiota, ja sekin on enemmän oikealla kuin Suomen sosiaalidemokraatit.

”Vaikka Mart Helme ei missään nimessä edusta kaikkia virolaisia, niin yleisesti ottaen Viron arvomaailma ja yhteiskunnallinen ilmapiiri on konservatiivisempi, kovempi ja maskuliinisempi kuin Suomessa.”

Marin aloittaa perjantaina Viron-vierailunsa taidemuseo Kumusta, missä hän tutustuu virolaisten ja suomalaisten naistaiteilijoiden töihin. Näyttelyn teemana on naisen emansipaatio eli yhteiskunnallisen aseman vapautuminen 1800- ja 1900-luvuilla.

Viimeaikaisten tapahtumien valossa vierailukohde tuntuu tarkasti valitulta.

”Hyvinkin kuulostaa siltä, että tässä annetaan epäsuoraa kommenttia Helmen lausuntoon ja hyvä näin. Sukupuolten välinen tasa-arvo on asia, jossa Viro on konservatiivisempi ja moni nuoremman polven virolainen toivoo, että Viro liikkuisi pohjoismaiden suuntaan siinä asiassa”, Raik sanoo.

Marin tapaa vierailullaan myös Viron presidentin Kersti Kaljulaidin. Presidentin ja Viron hallituksen välit ovat hyvin tulehtuneet. Kaljulaid on arvostellut avoimesti hallitusta.

Kaljulaidin kanssa Marin löytää varmasti hyvän yhteyden, Raik sanoo, mutta yhtäläisyyksiä ei tule liioitella.

”Marin on vasemmistodemari ja Kaljulaid on oikeistoliberaali, eli heidän poliittiset arvomaailmansa ovat myös melko kaukana toisistaan.”

Yleisesti Suomen ja Viron suhteet ovat hyvät, kuten naapureilla kuuluukin, Raik sanoo. Suomessa tiedetään, että yksittäiset kommentit liittyvät Viron monimutkaiseen poliittiseen tilanteeseen, jossa oikeistopopulistit yrittävät kerätä pisteitä kärjistetyillä kommenteilla.

Etenkin talouden ja kansalaisyhteiskunnan saralla yhteistyö on tiivistä, mutta enemmänkin voisi tehdä.

”Virallisella tasolla on ollut sellaista tunnetta kummallakin puolella, että voisi olla tiiviimpääkin yhteistyötä joissakin asioissa”, Raik sanoo.

Raikin mukaan turvallisuus on Suomen ja Viron tärkein yhteinen teema. Maat tekevät yhteistyötä turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa, mutta siihen liittyy myös jännitteitä.

”Ukrainan kriisin jälkeen erot Suomen ja Viron linjojen välillä korostuivat, alkaen siitä, että Viro kuuluu Natoon ja Suomi ei, ja tapa hoitaa suhteita Venäjään on erilainen”, Raik sanoo.

Toisaalta yhteistäkin on paljon. Uhkakuvat ja arviot alueellisesta turvallisuustilanteesta ovat samankaltaiset, ja näkemys Yhdysvaltain ja Naton roolista Itämeren alueella on samanlainen, Raik sanoo.

Aiemmin virolaiset esittivät hanakammin toiveita Suomen Nato-jäsenyydestä, mutta niitä ei ole viime aikoina kuultu. Sen sijaan toiveita puolustusyhteistyön kehittämisestä esitetään toistuvasti.

Pääministerit puhuvat alustavasti myös EU-aiheista, kuten ilmastopolitiikasta, brexitistä ja budjettineuvotteluista.

Suomen ja Viron suhteet ovat kehittyneet vuosien varrella. Viron uuden itsenäistymisen jälkeen maiden välillä vallitsi vahva isoveli-pikkuveli-asetelma, mikä jatkui ainakin Viron EU:hun ja Natoon liittymisiin asti vuonna 2004.

Nyt sisaruus on tasa-arvoisempaa, Raik arvioi. Viro on ollut jopa edelläkävijä esimerkiksi digitalisaatiossa ja kyberturvallisuudessa. Myös koulutussektori on saanut positiivista huomiota Pisa-tutkimusten myötä.

”Virolla on omia saavutuksia, ja se on löytänyt oman paikkansa EU:n ja Naton jäsenenä. Kyllä Viro on jo tasavertainen Suomen kanssa, vaikka toki elintasossa on vielä jonkin verran eroa, ja Viro on pienempi maa.”

Tällä hetkellä Suomen ja Viron välisten suhteiden dynamiikkaa muokkaa molempien maiden sisäpoliittinen kehitys. Maiden hallitukset ovat hyvin erilaiset, mikä voi vaikuttaa myös keskinäisiin suhteisiin.

Toisaalta poliittisen retoriikan ja toteutuneiden toimien välillä on Virossa vielä kuilua, Raik sanoo. Esimerkiksi Viron harjoittamassa kansainvälisessä politiikassa ja EU-politiikassa ei ole tapahtunut muutoksia.

”Sama koskee Suomen ja Viron suhteita. Pintakuohuja ja ryppyjä on, mutta niiden alla jatketaan toimintaa entiseen malliin”, Raik sanoo.

Oikaisu 10.1. klo 15.36: Uutisen aiemmassa versiossa käytettiin virheellisesti sanaa valtiovierailu. Sanna Marinin vierailu ei ole valtiovierailu, sillä niitä tekevät vain valtionpäämiehet.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kysely hybridien omistajille paljasti hämmästyttäviä lukemia – Nyt ei tarvitse enää pohtia, ajavatko hybridiautoilijat sähköllä vai bensalla

  2. 2

   Tukes varoitti kiipeilylaitteiden riskeistä vain viikkoa ennen Salmisaaren onnettomuutta

  3. 3

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  4. 4

   Turvalaite petti Salmisaaren kiipeilykeskuksessa, mies putosi seinältä maahan

  5. 5

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  6. 6

   Älä katso tätä yhdessä perheesi kanssa – Hehkutettu nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä, ja siitä voi oikeasti oppia paljon

   Tilaajille
  7. 7

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  8. 8

   Sophie Mannerheim käveli Kalliossa ja järkyttyi: Sitten hän keksi ovelan juonen, jolla koko Suomi saatiin syytämään apua äärimmäisessä köyhyydessä eläville lapsille

  9. 9

   Lehdet: Saudi-Arabia vakoili maailman rikkainta miestä – kruunun­prinssi ujutti vakoilu­ohjelman Jeff Bezosin puhelimeen

  10. 10

   Tiesitkö, että ysärillä tehtiin suomalainen tv-sarja Sormusten herrasta, ja tätä kulttuurin merkkipaalua on nyt mahdotonta enää nähdä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  2. 2

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  3. 3

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  4. 4

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  5. 5

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  6. 6

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  7. 7

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  8. 8

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  9. 9

   Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

  10. 10

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  10. 10

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää