Politiikka

Metsäteollisuuden työehtoneuvottelut umpikujassa – En yllättyisi lakkoilmoituksesta, sanoo työnantajanpuolen pääneuvottelija

Kiistaa on ennen kaikkea 24:stä kikytunnista.

Paperiteollisuuden pitkään jatkuneet neuvottelut ovat ajautuneet umpikujaan.

Osapuolet tapasivat perjantaina. Tapaamisen jälkeen Paperiliitto ilmoitti, ettei uutta neuvotteluaikaa ole sovittu.

Kiistaa on ennen kaikkea kilpailukykysopimuksessa sovituista 24 palkattomasta lisätunnista.

Metsäteollisuus ja Paperiliitto ovat tavanneet jo yli 30 kertaa, mutta tiettävästi juuri missään merkittävässä asiassa ei ole edistytty.

Sopimus koskee paperi-, kartonki- ja sellutehtaiden noin 12 000:n työntekijää. Se on kokoaan tärkeämpi, koska nämä tehtaat ovat keskeinen osa Suomen vientiteollisuutta.

Osapuolet ovat odottaneet Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton sopimusta, josta syntyi ratkaisu viikko sitten lauantaina. Tässä sopimuksessa ei enää ole 24 tunnin työajan palkatonta pidennystä. Sitä ei ole myöskään muun muassa perjantaina syntyneessä autoalan sopimuksessa.

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton sopimuksessa 24 tunnista oli sovittu erillisessä jo vuonna 2016 lisäpöytäkirjassa, jonka palkansaajapuoli jo aikaa sitten irtisanoi.

Tunneista neuvoteltiin kuitenkin kuukausitolkulla, ja lopulta kiky-tunteja ei sopimukseen tullut.

Työnantajia edustavan Metsäteollisuuden pääneuvottelija Jyrki Hollmén sanoo, ettei metsäteollisuudella ole mitään syytä luopua 24 tunnin työajan pidennyksestä.

Palkansaajapuoli puolestaan haluaa ensisijaisesti poistaa tunnit tai ainakin löytää niiden tilalle toisenlaisen ratkaisun. Toinen vaihtoehto on, että tunneista maksettaisiin se määrä, jonka työnantajapuoli on sanonut hyötyneensä tunneista.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK toisti pitkin syksyä, että kiky-tuntien kustannushyöty yrityksille on noin 1,4 prosenttia.

Myös valtakunnansovittelija on käyttänyt lukua neuvotteluissa niin, että kiky-tuntien poistumiselle on laskettu tuo 1,4 prosentin palkankorotuksia vastaava kustannusvaikutus.

Hollmén myöntää, että tilanne on vaikea, koska osapuolten näkemykset 24 tunnista on niin kaukana toisistaan. Hän kuitenkin sanoo, ettei neuvotteluja ole katkaistu, vaikka uutta neuvotteluaikaa ei ole sovittu.

Hän sanoo, että tuleva viikonloppu on jatkon kannalta tärkeä.

Osapuolet aikovat pitää yhteyttä, vaikka varsinaisia neuvotteluja tuskin aloitetaan. Hän tietää, että edessä on mitä ilmeisemmin lakkoilmoituksia, jos neuvottelut eivät edisty.

”En pitäisi sitä [lakkoilmoitusta] yllätyksenä, mutta suuri pettymys se olisi”, Hollmén sanoo.

”Tässä on kuitenkin kysymys siitä, että toinen osapuoli on asettanut kynnyskysymyksen sopimuksen syntymiselle. Sopimusta on joko muutettava heitä miellyttävällä tavalla tai sopimusta ei synny”, Hollmén sanoo.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoo myös, että viikonlopun aikana osapuolten toimistot ovat yhteydessä ja etsivät vielä, löytyisikö jokin etenemistie.

Vanhala ei vielä puhu lakoista, vaikka HS:n tietojen mukaan ne ovat vakavassa pohdinnassa.

”Varmaankin me olemme yhteydessä viikonlopun aikana. Sen lisäksi meidän oma porukka on koolla pohtimassa, miten tästä päästäisiin eteenpäin”, Vanhala sanoo.

”Olen lisäksi huolissani, mikä merkitys tällä on työmarkkinakierroksen avaajan kannalta. Miten Suomen mallin käy seuraavalla kierroksella tätä menoa?”

”Suomen malli” tarkoittaa, että Teknologiateollisuuden sopimus määrittelee raamit muille sopimuksille.

Esimerkiksi kaksi vuotta sitten työmarkkinakierroksella jokseenkin kaikkien suomalaisten työehtosopimuksissa määritellyt palkat nousivat korkeintaan saman verran kuin Teknologiateollisuuden sopimuksessa oli ensin kirjattu.

Seuraavalla kerralla voi olla vaikeaa löytää liittoa, joka suostuu tekemään ensimmäisen sopimuksen, jos kaikki seuraavat pitävät syntynyttä sopimusta lattiana eikä kattona.

Jos viikonlopun aikana tai sen jälkeen Paperiliitto ilmoittaa lakoista, neuvottelut mahdollisesti siirtyvät valtakunnansovittelijan toimistoon.

Myös kemianteollisuudessa ja mekaanisessa metsäteollisuudessa neuvottelut takkuavat. Myös ne saattavat ilmoittaa lakoista lähiaikoina, mikäli niiden neuvottelut eivät edisty.

Metsäteollisuudessa ongelma on se, ettei osapuolilla ole tarjolla valtakunnansovittelijalle juuri mitään valmiita tekstejä. Sovittelijan on vaikea tehdä ratkaisuehdotusta koko sopimuksesta. Paperiteollisuuden työehtosopimuksessa on noin 190 sivua.

Palkansaajapuoli on tiettävästi esittänyt erilaisia malleja, jolla tunnit voisi ratkaista, mutta työnantajalle on toistaiseksi käynyt vain se, että kilpailukykysopimuksessa sovittu 24:n palkaton työajan pidennys pysyy sellaisenaan.

Metsäteollisuudessa kiky-tunneilla on ollut tuotannon kannalta merkitystä, sillä tunnit on tehty pääosin kokonaisina päivinä.

Kiky-päivien merkitys nousi entistä suurempaan rooliin sen jälkeen, kun Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto saivat sopimuksensa aikaiseksi. Siinä ei ole enää mainintaa 24 tunnista.

Tämä innosti entisestään muita palkansaajapuolen liittoja vaatimaan tunneista luopumista.

Tilannetta pahensi se, että heti sopimuksen jälkeen Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtajat ilmoittivat varsin ehdottomaan sävyyn, että 24 tuntia säilyy muissa sopimuksissa.

EK:n julistusten jälkeen ainakaan SAK:sta on enää vaikea löytää puheenjohtajaa, joka pystyisi helposti neuvottelemaan edes kompromissia kiky-tunneista, vaikka puheenjohtaja järkeväksi.

Palkansaajia edustavien puheenjohtajien pitää olla omiensa edessä yhtä ehdottomia kuin työnantajakin on.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  2. 2

   Kysely hybridien omistajille paljasti hämmästyttäviä lukemia – Nyt ei tarvitse enää pohtia, ajavatko hybridiautoilijat sähköllä vai bensalla

  3. 3

   Tukes varoitti kiipeilylaitteiden riskeistä vain viikkoa ennen Salmisaaren onnettomuutta

  4. 4

   Turvalaite petti Salmisaaren kiipeilykeskuksessa, mies putosi seinältä maahan

  5. 5

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  6. 6

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  7. 7

   Kommentti: Keskustan toivonvire tyssäsi HS-gallupiin – kannatusahdinko saattaa pakottaa Katri Kulmunin täyttämään lupauksensa tahtopolitiikasta

   Tilaajille
  8. 8

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  9. 9

   Älä katso tätä yhdessä perheesi kanssa – Hehkutettu nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä, ja siitä voi oikeasti oppia paljon

   Tilaajille
  10. 10

   Brad Pittin ja Jennifer Anistonin syleilystä tuli internetin viraalein aihe – Frendit-Monica tykkäsi jokaisesta postauksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  2. 2

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  3. 3

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  4. 4

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  5. 5

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  6. 6

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  7. 7

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  8. 8

   Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

  9. 9

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkijat löysivät immuunijärjestelmästä uuden hyökkäystien syöpäsoluja vastaan – ”On mahdollista, että tällä voisi hoitaa jokaisen potilaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  10. 10

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää