Politiikka

Sanna Marin vieraili ensimmäistä kertaa Tallinnassa – ”Vaikutti rauhalliselta ja valmiilta kaikkeen”, virolaistoimittajat arvioivat Suomen pääministeriä

Pääministeri Sanna Marin tapasi perjantaina Viron pääministeri Jüri Rataksen ja presidentti Kersti Kaljulaidin. Lehdistötilaisuudessa pääministerit korostivat maiden hyviä suhteita, eikä viimeaikaisista skandaaleista puhuttu.

Pääministeri Sanna Marin (sd) vieraili perjantaina ensimmäistä kertaa Virossa virkakaudellaan. Vierailunsa aikana hän tapasi Viron pääministeri Jüri Rataksen ja presidentti Kersti Kaljulaidin.

Marin aloitti vierailunsa Viron taidemuseo Kumusta, jossa hän tutustui virolaisten ja suomalaisten naistaiteilijoiden töitä esittelevään näyttelyyn ”Itsensä luominen – emansipoituva nainen Viron ja Suomen taiteessa”. Näyttely on koostettu yhteistyössä Ateneumin taidemuseon kanssa.

Museovierailu tuntui harkitulta näpäytykseltä Viron kansalliskonservatiivista Ekre-puoluetta kohtaan, jonka näkemykset ovat naisvihamielisiä.

Hän kieltäytyi ottamasta kantaa Viron sisäpoliittiseen keskusteluun, viitaten joulukuiseen skandaaliin, joka johtui Viron sisäministeri Mart Helmen solvaavista kommenteista.

Skandaalista ei näkynyt jälkeäkään Stenbockin talon edessä Tallinnan vanhassa kaupungissa, kun pääministerit Marin ja Ratas hymyilivät leveästi valokuvaajille ennen kahdenkeskistä kokoustaan.

Myöhässä alkaneessa lehdistötilaisuudessa toisiaan sinutelleet Marin ja Ratas vakuuttivat, että Suomen ja Viron suhteet ovat hyvät ja läheiset.


Pääministerien mukaan maat voisivat parantaa yhteistyötään niin liikenteen, digitalisaation kuin energiapolitiikankin alalla. Esimerkkeinä Suomen ja Viron yhteistyöstä mainittiin muun muassa vuodenvaihteessa toimintansa aloittanut Balticconnector-kaasuputki, e-reseptien käyttäminen tulevaisuudessa molemmin puolin lahtea sekä muun datanvaihdon lisääminen maiden välillä.

Helsinkiä ja Tallinnaa yhdistävästä tunnelihankkeesta pääministerit eivät sen sijaan puhuneet, mutta tutkimukset aiheesta jatkuvat, Ratas sanoo.

”Mitä tunneliin tulee, niin siihen ei voi vielä ostaa lippuja”, Ratas vitsaili.

Lisäksi pääministerit keskustelivat Itämeren yhteisestä politiikasta, Lähi-idän tilanteesta, EU-aiheista sekä Venäjästä ja Ukrainasta.

Ratas myös mainitsi pääministereiden keskustelleen Rail Baltica -junaratahankkeesta, josta Suomi päätti toistaiseksi vetäytyä viime keväänä. Ratahanke on viime aikoina ollut vaikeuksissa, ja sen toteutuminen on ollut vaakalaudalla.

Vierailunsa päätteeksi Marin kävi vielä kohteliaisuuskäynnillä presidentti Kaljulaidin luona Kadriorgissa.

Marinin vierailua Virossa seurasi suuri joukko toimittajia ja valokuvaajia sekä Virosta että Suomesta. Parhaimmillaan paikalla oli reilusti yli parikymmentä median edustajaa. Viron yleisradioyhtiö ERR:n toimittaja Arni Alandi sanoo, että huomion määrä oli ennennäkemätöntä.

”Olen uutisoinut Suomen ja Viron suhteista jo parinkymmenen vuoden ajan, eikä koskaan ole Suomen pääministerin vierailu kerännyt näin paljon väkeä”, Alandi kertoo parlamenttitalossa.

Marin kiinnostaa virolaisia, koska hänen kaltaistaan hahmoa ei virolaisessa politiikassa ole juuri näkynyt, virolaistoimittajat kertovat. Virossa politiikka on perinteisesti ollut ”vanhempien herrasmiesten” aluetta, Alandi sanoo, mutta Suomessa kaikki on nyt toisin.

Samaa sanoo TV3:n toimittaja Betty Ester-Väljaots. Hän toivoo, että Marin ravistelisi virolaisten käsityksiä politiikassa pärjäävästä henkilöstä.

”Virossa on sovinistinen hallitus, kun taas naapurimaassa on nuoria naisia hallituksessa. Toivon, että Marin olisi esimerkkinä Viron nuorille naispoliitikoille”, sanoo.

Virolainen sanomalehti Eesti päevaleht olikin valmistautunut Marinin vierailuun julkaisemalla artikkelin, jonka mukaan "Suomi ei ole ainoa maa, missä on vahvoja ja älykkäitä 34-vuotiaita naisia". Lehti kysyi muutamalta 34-vuotiaalta virolaiselta naiselta, mitä he tekisivät, jos he olisivat pääministereitä. Haastateltavien joukossa oli muun muassa näyttelijöitä, muusikoita ja taiteilijoita.

Nuoruudestaan huolimatta Marin ei kärsi uskottavuusongelmista Virossa, Alandi sanoo.

”Jotkut ottavat hänet ehkä liiankin vakavasti, haistan vähän pelkoa ilmassa”, Alandi sanoo puoliksi vitsaillen.

Hillitty ja asiallinen, sellainen oli virolaistoimittajien ensivaikutelma Marinista vierailun perusteella.

”Ensiajatukseni oli, että hän on todella nuori, mutta kun hän avasi suunsa, hän olikin hyvin valtiomiesmäinen”, toimittaja Mari Hellrand sanoo.

TV3-kanavan toimittaja Ester-Väljaots sanoo, että Marinia oli vaikea lukea.

”Hänestä ei yhtään nähnyt, mitä hän ajattelee. Toisaalta hän vaikutti rauhalliselta ja valmiilta kaikkeen”, Ester-Väljaots sanoo.

Pääministeri Marin kertasi lehdistötilaisuudessa, että ympäristöasiat ovat keskeisessä osassa Suomen hallitusohjelmassa, ja että he odottavat myös yhteistyötä Viron kanssa EU:n ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.

Virolaistoimittajia kiinnostikin erityisesti Marinin näkemykset ilmastonmuutoksen hillinnän ja hyvinvointivaltion yhdistämisestä.

Molemmat aiheet kun loistavat Viron poliittisessa keskustelussa poissaolollaan.

Hyvinvointivaltiosta ei konservatiivisessa ja kilpailuhenkisessä Virossa juuri puhuta. Suomen ilmastopolitiikka on huomattavasti kunnianhimoisempaa kuin Viron.

Ilmastonmuutoksen tuhoisista seurauksista puhuvia syytetään usein hysterian lietsomisesta, toimittaja Hellrand sanoo. Yleinen mielipide tuntuu olevan se, että ilmastonmuutoksen hillintä tarkoittaa elämän kurjistumista.

Marin taas toisti lehdistötilaisuudessa näkemyksensä siitä, että ilmaston kannalta kestävä yhteiskunta voi olla myös sosiaalisesti oikeudenmukainen, eikä lasku ilmastoteoista kaadu tavallisten ja vähävaraisten ihmisten niskaan.

Lehdistötilaisuudessa pääministeri Ratas toisti Viron sitoutuneen EU:n ilmastoneutraaliustavoitteeseen vuoteen 2050 mennessä ja mainitsi energiapolitiikan keinona saavuttaa ilmastotavoitteita.

Hellrand on tehnyt ilmastojournalismia Virossa. Hän sanoo, ettei usko sanaakaan Viron hallituksen ilmastopuheista.

”Sanoja ilman tekoja”, Hellrand toteaa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  2. 2

   Taitoluisteluliitolta vuoden kilpailukiellon saanut valmentaja Mirjami Penttinen ei tyydy saamaansa tuomioon

  3. 3

   Kansanedustaja Mika Niikko myöntää myyneensä sähkötupakkaa yrityksensä kautta, puhui eduskunnassa sähkötupakan puolesta

  4. 4

   Kysely hybridien omistajille paljasti hämmästyttäviä lukemia – Nyt ei tarvitse enää pohtia, ajavatko hybridiautoilijat sähköllä vai bensalla

  5. 5

   Kommentti: Tuore HS-gallup ei lupaa hyvää hallitusyhteistyölle

   Tilaajille
  6. 6

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  7. 7

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  8. 8

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  9. 9

   Turvalaite petti Salmisaaren kiipeilykeskuksessa, mies putosi seinältä maahan

  10. 10

   Disco Ensemblen, Lapkon ja Children of Bodomin jäsenet muodostivat uuden superyhtyeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  2. 2

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  3. 3

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  4. 4

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  5. 5

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  6. 6

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  7. 7

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  8. 8

   Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

  9. 9

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkijat löysivät immuunijärjestelmästä uuden hyökkäystien syöpäsoluja vastaan – ”On mahdollista, että tällä voisi hoitaa jokaisen potilaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  5. 5

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  10. 10

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää